Rebo.hu

Új weboldalra költözött a Rebo.hu

2023. augusztus 11. - DanCarver

rebo_hu-wallpaper.png

Több mint egy évvel a megalakulásunk után úgy döntöttünk, hogy oldalunkat új alapokra helyezzük és elköltöztetjük. A Rebo.hu a Ziro.hu megszűnése után blogként indult, ám hamar hírportállá vált, amelyet a Blog.hu már nem volt képes hosszú távon kiszolgálni. 

Az új, saját weboldal egy sokkal modernebb és átláthatóbb Star Wars hír- és véleményportálként fog tovább működni. Minden eddigi cikkünk elérhető lesz az új oldalon is, ezt a blogot pedig meghagyjuk archívumként.

Köszönjük a Blog.hu-nak és a PORT.hu Kft.-nek, hogy biztosították számunkra az ingyenes felületet az elmúlt egy évben. Továbbá köszönjük, hogy cikkeinket rendszeresen kiemelték a Blog.hu Címlapján és az Index blogketrencben, növelve ezzel blogunk olvasottságát.

Az új oldal továbbra is a rebo.hu linken érhető el.

 

Az Erő legyen veletek!

Rebo.hu szerkesztősége.

Párhuzamos életrajzok: Wedge és Wedge

2023. augusztus 10. - Castad

ezdras_asoka_es_a_szabin_nok_nomen_est_omen_2.jpg

A Szukits Kiadó jóvoltából előrendelhetővé vált Michael A. Stackpole X-szárnyúak regényeinek első két kötetének (Zsivány osztag és Wedge játszmája) új, keménytáblás kiadása. Ennek apropóján a Párhuzamos életrajzok sorozatunk egy rendhagyó cikkében egy azonos karakter, Wedge Antilles két verzióját (Legendák és kánon) vetem össze.

Ahonnan ismerjük

Mivel Wedge Antilles a Star Wars egyik legrégibb karaktere, aki már az Egy új reményben is szerepelt, majd a klasszikus trilógia későbbi filmeiben is felbukkant, hamar a Bővített Univerzum egyik fontos szereplőjévé vált. A filmekből tudtuk, hogy kiváló pilóta, aki túlélte a yavini, hoth-i és endori ütközeteket, szembeszállt két Halálcsillaggal is és élve jött ki belőle. Wedge történetét később Michael A. Stackpole szőtte tovább, előbb az X-szárnyúak képregénysorozat, majd regények keretében. A sorozatnak csupán az első hat kötete (Zsiványkommandó, Wedge játszmája, A Krytos csapda, A Bactaháború, Lidérc osztag és Vasököl) jelent meg eddig magyarul, ami azért is problémás mert az 5-7. kötetek egy összefüggő trilógiát alkotnak, melynek zárókötete, a Solo Command nem kapott eleddig hivatalos magyar fordítást. A széria különben tíz kötetből áll, de Wedge a tizedik, időben jóval később játszódó felvonásban bár nem kapott lényeges szerepet. Wedge karakterét természetesen további regények is továbbmesélték, első sorban az X-szárnyúakért is felelős Michael Stackpole és Aaron Allston egyéb Star Wars regényei (pl. a yuzhaan vong háború idejéről a Dark Tide és Enemy Lines sorozatok). Emellett egyéb könyvekben is felbukkan, olyan klasszikusokban is mint a Thrawn trilógia és Thrawn keze duológia.

A kánonban a filmeket a Skywalker korával is kegészíthetjük, ahol az idős pilóta még visszatért egy cameo erejéig. Wedge emellett animációs sorozatban is felbukkant, a Lázadók egyes epizódjaiban kapott kisebb-nagyobb szerepet, majd a Squadrons videójátékban is visszatért, ráadásul Denis Lawson alakításában. Szintén Lawson kölcsönözte a hangját a Látomások második évadában – bár az a történet nem minősül kánonnak. Szintén megjelent különféle képregényekben (pl. a fősodor Star Wars), míg A Jedi visszatér utáni történetét elsősorban az Utóhatás trilógia, valamint Az Ellenállás újjászületése kötet regéli el.

20201002160016_1.jpg

Wedge a Squadronsban

Fiatalkora

A Legendák szerint Wedge a Koréliáról származik – hasonlóan Han Solóhoz –, Jagged és Zena Antilles fiaként. Egy nővére volt, Syal Antilles, aki ünnepelt színésznő lett, majd a Birodalom Vader utáni legjobb pilótája, Soontir Fel báró vette feleségül. Wedge szülei egy Korélia körül töltőállomást működtettek, ahol a kis Wedge szerelőként dolgozgatott, miközben iskolába járt a Korélián. Jó barátságot ápolt Mirax Terrickkel a hírhedt koréliai csempész, Booster Terrick lányával, a kislány sok időt töltött az Antilles családdal, amíg apja különféle veszélyes bizniszeket űzött. Wedge egyszerű élete nemsokkal a 18. születésnapja előtt vett gyökeres fordulatot, amikor a Buzzzer nevű kalózhajó vette igénybe a töltőállomás szolgáltatásait, amikor rajta ütöttek a koréliai biztonsági erők. A Buzzzer természetesen lóhalálában menekült, ám közben elpusztította az egész állomást, az Antilles szülőkkel együtt.

Wedge ekkor Booster Terrick hajóján, a Pulsar Skate-en tartózkodott, ott élte át szülei önfeláldozását. Wedge és Booster utánamentek a kalózoknak, s Wedge megbosszulta szülei halálát. Az ifjú Wedge ezt követően kereskedőpilótaként dolgozott, s egyáltalán nem érdekelte sem a Birodalom nyomasztó elnyomása, sem a Lázadás. Ezt egy újabb személyes tragédia fordította meg, beleszeretett ugyanis egy lázadóba, Mala Tineróba, ám a Birodalom lecsapott meggyilkolva Wedge szerelmét. A fiú ezt követően csatlakozott a Lázadók Szövetségéhez, ahol hamarosan egy pilótafülkében találta magát, méghozzá a legendás Tierfon Sárga Ászok kötelékében.

star_wars_eote_mirax_terrik_horn_by_anthonyfoti_d6v2vl6-fullview.jpg

Mirax Terrick Horn (Reddit)

A kánonban ezzel szemben jóval kevesebbet tudunk Wedge fiatalkoráról. Az azonos, hogy a Koréliáról származik, ahogy az is, hogy töltőállomáson dolgozott, ahol pilóta és szerelő lett belőle, volt egy Mala nevű szerelme, sőt még az is, hogy meggyilkolt néhány kalózt. A kánon szerint Wedge ezt követően csatlakozott a Birodalom pilótaképzéséhez, ahol a legjelentősebb ilyen intézményben, a Skystrike Akadémián tanult TIE pilótának. Itt barátkozott össze Derek 'Hobbie' Kliviannal, akivel végül együtt szöktek meg. A Lázadásba egy bizonyos Fulcrum (ekkor már Alexandr Kallus) szervezte be, míg a szökésben Sabine Wren segített. Ezt követően Wedge csatlakozott a Jun Sato parancsnok vezette Főnix sejthez. Wedge előbb az atolloni Chopper bázison szolgált, majd annak elestét követően a Főnix sejt túlélőivel együtt a Yavin 4-re került.

Wedge Hera Syndulla szárnyai alá került, aki tovább tökéletesítette pilótatudását.

tumblr_pe9fobfh0r1wl8izao1_1280.jpg

Hera és Wedge a Lázadókban

Feleség, család

A Legendákban Wedge Antillest többször megtalálta a szerelem ám végül Iella Wessirivel kötötte össze az életét. Iella a Lázadó Hírszerzés képzett ügynöke volt, míg előtte koréliai biztonsági erőknél szolgált, méghozzá Corran Horn társaként. Corran később a Wedge vezette Zsivány osztag pilótája lett, majd beleszeretett Wedge gyerekkori barátjába, Mirax Terrickbe. Wedge és Iella kapcsolatát egy időre megzavarta a lány halottnak hitt férje, Diric Wessiri váratlan visszatérése. Később azonban kiderült, hogy Diric a Birodalmi Hírszerzés kegyetlen fejének, Ysanne Isardnak az áldozatává vált, aki átmosta a férfi agyát, birodalmi alvó ügynökké. Diricnek éppen a az Új Köztársaság bírósága tanúskodó birodalmi ügynököt, Kirtan Loort kellett meggyilkoni, akinek a védelméért Iella felelt. Diric végül sikerrel járt, mire Iella végzett az ismeretlen bérgyilkossal, akiről kiderült, hogy a férje volt. Egy ilyen trauma kísérte eleinte Wedge és Iella kapcsolatát.

Wedge és Iella végül hosszú „se veled, se nélküled” viszony után házasodott össze, mely frigyből két lány született, Syal és Myri Antilles. Syal követte apja példáját és pilóta lett, apja egyik legjobb barátja, Tycho Celchu képezte ki. Myri más utat választott, ügyes szerencsejátékos lett, ám végül ő is a még apja által alapított hírszerző csapatnál, a Lidérc osztagnál kötött ki.

perso_wessiri_iella.jpg

Iella Wessiri

Nézzük mi a helyzet a kánonban! Az Utóhatás regényekben Wedge Antilles a szerelmet egy másik pilóta, a második Halálcsillag elpusztításában szintén részes Norra Wexley oldalán találja meg. Azonban mielőtt komolyabbra fordulhatnának a dolgok, kiderül, hogy Norra régen halottnak hitt férje valójában életben van. Norra férje, Brentil birodalmi börtönbe került, ahol átprogramozták az agyát, s a Birodalom gyilkos alvóügynökévé tették. (Remekül lemásolt házifeladat, kedves Chuck Wendig!)

A kánonban Wedge és Norra végül összeházasodnak, ám nem születik saját gyermekük. Wedge azonban tényleges nevelőapájává válik Norra fiának, a kis Temmin 'Snap' Wexley-nek, akit remek pilótává képez ki. Snap Wexley követi anyja és nevelőapja útját, az Ellenállás pilótájaként vesz részt számos hajmeresztő küldetésében, Az ébredő Erő filmben is szerepel, a Starkiller bázis elleni ütközöet során. Snap pilótatársát, Karé Kunt vette feleségül, majd harcolt az exegoli ütközetben is, itt azonban hősi halált halt.

intro-import.jpg

Norra Wexley

Mit csinált Endor után?

Természetesen ide is írhatnánk, hogy megnősült, ugyanis mind a Legendák mind a kánon románca ekkor történt. A Legendákban Wedge tovább folytatta a harcot, az újjáalakított Zsivány osztag élén fontos szerepet játszott a Coruscant elfoglalásában, az ún. bactaháborúban, Ysanne Isard rémuralmának felszámolásában, vagy olyan birodalmi hadurak legyőzésében, mint Zsinj. Utóbbi ellen harcolva alakította meg a Lidérc osztag nevű diverzánsalakulatot. A bajkeverőkből, nehéz esetekből toborzott alakulat tagjai csak másodsorban voltak pilóták, elsősorban más, a kommandós és hírszerző akciók során fontos tulajdonságokkal, képesítéssel bírtak. Volt köztük mesterlövész, robbantásszakértő, felcser, erőérzékeny, de még egy matekzseni gamorri is, míg az alakulat későbbi, Wedge-et követő vezetője, Garik 'Arc' Loran, korábban ünnepelt színésznek számított. Wedge és Zsivány természetesen a Thrawn elleni harcokban is részt vettek, a hadjárat után nemsokkal azonban Ackbar admirális tábornokká nevezte ki, s Wedge ettől kezdve leginkább egy-egy hadihajó – pl. a Lusankya szupercsillagromboló – fedélzetéről irányította a hadműveleteket. Ennek ellenére Wedge olykor-olykor a későbbiekben is visszatért az X-szárnyú pilótafülkéjébe. Bár az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány közötti békét követően visszavonult, és a rombolás helyett az építés szolgálatába állt, a yuzhaan vong támadás miatt reaktiválták. A vongok elleni harcok során az Új Köztársaság egyik csapásmérő erőjét irányította tábornoki minőségben, s a borleasi ütközetek idején taktikai zsenijét is megvillanthatta. Wedge később szintén részt vett a Coruscant – újabb – visszafoglalásában és a hódítók legyőzésében. Ezt követően megint visszavonult, de még a második galaktikus polgárháborúban is visszatért a harcokhoz, régi cimborája Luke Skywalker oldalán.

el1_japanese_art.jpg

Az Enemy Lines I. Rebel Dream japán borítója

Wedge a kánonban is folytatta a harcolt közvetlenül az endori ütközet után, az ő felderítőmisszója folytán tudta meg az Új Köztársaság a birodalmi maradványokat vezető parancsnokok akivai csúcstalálkozóját. Ahogy a Legendákban, úgy a kánonban is szembeszált az Új Köztársaság tiltó parancsával, míg ott a bactaháború során kezdett magánakcióban, addig a kánonban a Kashyyyk felszabadításakor. S ahogy a Legendákban bajkeverőkből és nehéz esetekből alapította meg a Lidercéket, úgy a kánon esetében a Phantom osztag létrehozásakor járt el így. Leia és Han megsegítésére, az Új Köztársaság kormányával és parancsnoki láncával szembemenve partvonalra került pilótákból, kiégett fickókból, illetve alkalmas különcökből állította össze alakulatát. A Fantom osztag később a jakkui csatában is repült, tagjai közt az ifjú Snap Wexley-vel. A Fantom mellett Wedge a Zsivány osztagot is újjászervezte, mely élén Hera Syndulla tábornokkal is együttműködött a Starhawk projekt kapcsán.

A kánonban azonban Wedge ténylegesen visszatudott vonulni a küzdelmektől, és a Hosnian Prime pilótaakadémiára került oktatónak. Bár az Ahsoka sorozat és a Filoni féle Új Köztársaság film még számolhat Wedge-el, akár a Thrawn elleni kampány során is. Mindenesetre később boldog nyugdíjaséveket tölt el feleségével az Akiván, s nem is vesz részt a kezdeti Ellenállásban, a harcok ezúttal mostohafiára maradtak. Csupán a crait-i kudarc, illetve a hozzá közel álló Ackbar admirális és Luke Skywalker halála után tért vissza a harctérre, s vett részt az exegoli ütközetben, a Millenium Falcon lövészeként.

wedge-rise-of-skywalker.JPG

Wedge Antilles a Skywalker korában

Nektek melyik Wedge sztori tetszik jobban, a Legendák vagy a kánon?

Gyermekrajzból Cal Kestis spanja – a melbuk dizájnjának története

image_ed79a9aa.jpeg

Enfys Nest Felhőlovasainak egyik tagja volt Auromae Iselo, akinek több fajtársa más produkciókban, köztük a Jedi: Survivorben is felbukkant. A melbuk kinézete ráadásul egy kislány rajzán alapul.

Történetünk 2014-ben kezdődik, amikor Jake Lunt Davies látványtervező kislánya, az akkor hat-hét éves Eloïse Aurora Mae Lunt Davies elhalmozta édesapját különféle űrlények rajzaival, s azt kérdezte tőle, meg tudná-e valósítani azokat.

„Néhányat nagyon jónak találtam. Nagyon egyszerű rajzok voltak, de az alapötletük nagyon király volt. Az ébredő Erő óta időnként fogtam néhány rajzát, átrajzoltam azokat az én stílusomban, és beillesztettem a végeredményt a bemutatóinkba.”

– mesélte Jake Lunt Davies 2018-ban, a Solo: Egy Star Wars-történet látványterveivel kapcsolatos munkáit taglaló interjúban a StarWars.com-nak. Az utolsó Jedik esetében egy két csáppal és légy szemekkel rendelkező lényt – amelynek eredetijét a kislánya rajzolta – tett a bemutatóba, s a kislánya folyton faggatta, hogy bekerül-e a filmbe. Végül ez nem történt meg, de nagyon kicsin múlott, az utolsó előtti kiválasztási szinten bukott el a lény.

363421538_813078390584340_5575534796678620107_n.jpg

„Ragyogóan fogadta. Tekintettel arra, hogy mit mondok neki arról, amit csinálok, teljesen tisztában van az egész dolog bizonytalanságával. Tudod, amikor megnézed a végső filmet, és a fele annak, amit csinálunk, nem szerepel benne. Tudja, hogy ez nem magától értetődő, szóval nagyon felnőttesen állt az egészhez”

– mesélte Jake Lunt Davies, aki azt is elárulta, az akkor még kaszinójelmezes lényt később többször is újrarajzolta, s a következő Star Wars-produkcióba már be is tudott kerülni. A The Art of Solo: A Star Wars Story című könyvből az is kiderült, hogy a faj bőrének textúrájához a tökfélék és az uborkák szolgáltak inspirációként, míg a szemek a borostyán és más drágakövek megjelenésén alapulnak. Jake Lunt Davies a lény zöldes–vöröses színvilágát szándékosan úgy választotta meg, hogy az 1950-es évek sci-fi borítóin szereplő idegenekre emlékeztessen.

363412807_813078400584339_9110478029218605181_n.jpg

„Ez a karakter, Auromae Iselo, tényleg magasra jutott Az utolsó Jedikben. Rian [Johnson] kiválasztotta őt, és közel járt a filmbe kerüléshez, aztán ez mégsem történt meg. Aztán újra beleraktam; folyamatosan újrarajzoltam és új jelmezekbe öltöztettem. Azt hiszem, Az utolsó Jedikhez egy kaszinójelmezt adtam neki. [Nevet] Szóval a Solo esetében menő fejvadászként rajzoltam le, és kiválasztották! »Eloïse, őt választották! Kiválasztották!« Nagyon izgatott volt, de én azt mondtam: »Nézd, Eloïse. Ne bízd el magad, még mindig nem biztos, hogy benne lesz a filmben, még akkor sem, ha kiválasztották. Ne reménykedj.« Aztán teltek a napok, és én azt mondtam: »Eloïse, megcsináltuk!« (…) Ráadásul korábban már írtam egy e-mailt Pablónak a Lucasfilm Story Grouptól [Pablo Hidalgo – a szerk.], és elmondtam neki a történetet. »Van arra esély, hogy az ő neve valahogyan Eloïse nevére épüljön? A teljes neve Eloïse Aurora Mae, amelyet átformált Auromae Iselóvá. Megint csak el volt ájulva ettől a lányom«”

– fogalmazott 2018-ban Jake Lunt Davies. Auromae Iselo karaktere végül Enfys Nest bandájának, a Felhőlovasoknak a tagjaként bukkant fel a vásznon első ízben. Iselo korábban fejvadászként dolgozott a Galaktikus Birodalomnak, amely a saját politikai ellenfelei lekapcsolásával bízta meg a melbu fajú férfit. Ám Iselo fejlett igazságérzete miatt inkább önjelölt igazságosztóként bűnözőket kezdett kiiktatni, s végül a Felhőlovasok tagja lett.

image_b906db0d.jpeg

Ám a karakterdizájnt azóta is újra meg újra felhasználják különféle Star Wars-produkciókban. A melbu faj egyik egyedét láthattuk például felbukkanni A Mandalóri első és második évadában (a Fejvadász Céh tagját Din Djarin ölte meg), a Boba Fett könyve első két epizódjában, valamint a Jedi: Survivor játék kantinjában is. Emellett három képregénysorozatba is belerajzoltak ilyen fajú karaktert, egyiküknek még a neve is ismert: Wef egy fegyverkereskedő volt, akivel Beilert Valance is üzletelt a Célpont: Vader harmadik számában.

Furcsa lehet egy ma 16 éves kamaszlánynak, hogy az általa kisiskolásként leskiccelt figura azóta újra meg újra felbukkan a messzi-messzi galaxisba. Az édesapját pedig büszkeséggel töltheti el mindez.

Szamuráj, Gandalf és farkaslány – Inspirációk Ahsoka mögött

2023. augusztus 07. - Castad

borito.jpg

Ahsoka Tano napjaink egyik legmeghatározóbb és legközkedveltebb Star Wars karakterévé vált. A togruta nő életútját és jellemfejlődését végigkövethettük animációs sorozatokban és immár élőszereplős formában is – kibontakozhatott az összetett személyisége. De mégis mi, illetve ki inspirálta a karaktert?

A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien hihetetlen világának a Csillagok háborújára, s különösen Dave Filonira gyakorolt hatásáról korábban már írtam, most azonban érdemes ismét feleleveníteni az Ahsokával kapcsolatos legjelentősebb párhuzamokat. Filoni a karakter A Mandalóriban történt élőszereplős debütálásakor is Gandalfhoz hasonlította Ahsoka karakterét. A kalapos alkotó szerint Ahsoka elindult a Gandalffá válás útján, sőt A Mandalóri 13. epizódjára talán már el is érte ezt, vagyis ő lett az az alak, akinek megvan a világ bölcsessége, s tudását arra használja, hogy segítsen másoknak.

rosario_dawson_ahsoka_tano_mandalorian.jpg

Ahsoka A Mandalóri második évadában

Az Ahsoka–Gandalf párhuzam esetében persze elég csak a Lázadók epilógusára gondolnunk, ahol egészen szándékosan Fehér Gandalféra hasonlított Ahsoka új dizájnja. Sőt, a Lázadók Ahsokája nemcsak a ruházatában, hanem a tulajdonságában is hasonlít Gandalfra. Ő az a váratlan segítség, aki akkor bukkan fel, amikor reménytelen a helyzet. Elvégre „Egy mágus sosem késik. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar.” Így Ahsoka is akkor lett részese igazán a Szellem legénysége történetének, amikor a Főinkvizítor után már Vader is üldözőbe vette a hőseinket.

„Szükség volt rá a történetnek, mert nem hozhatod csak úgy be Darth Vadert ehhez a csapathoz. Mert ő megölné őket. Szükségük volt egy Gandalfra. [Ahsoka] akkor bukkan fel, amikor szükség van rá. Ő foglalkozik a nagyobb, sötétebb problémákkal”

– magyarázta korábban Filoni. Sőt, amikor Ahsoka hangja felcsendült a Skywalker korában, s a rajongók aggódva jegyezték meg, hogy kedvenc togrutájuk meghalhatott, George Lucas hű padawanja egy új rajzzal ismét Gandalfhoz hasonlítva nyugtatta meg a közönségét: ahogy Gandalf legyőzte a halált, úgy Ahsoka is. (Sőt nem is egyszer, gondoljunk csak A klónok háborúja Mortis-szálára, vagy éppen a Lázadók Világok közti világára.)

Ez a Gandalf-párhuzam szerintem a karakterben A Mandalóri és a Boba Fett könyvében is tetten érhető, csak éppen itt még a Szürke Gandalfot láttuk. Mindenestre ő az, aki bölcsességével elárulja Dinnek a gyermek nevét és múltját, segít neki küldetésében, miközben ismét egy nagyobb, sötétebb problémával foglalkozik. Érdekes ezen a téren Ahsoka és a mandalóriak különös kapcsolata is: ők lennének Ahsoka-Gandalf hobbitjai? A Boba Fett könyvében nemcsak a kis Grogu mentora, hanem Luke Skywalkernek is, meglátogatja, tanácsokkal látja el, és mesél neki az apjáról. Ahsoka ez esetben is tanácsot ad és a szálakat mozgatja finoman.

luke-ahsoka.JPG

Luke és Ahsoka találkoznak a Boba Fett könyvében

Legújabban Rosario Dawson az Entertainment Weekly-nek adott interjúban említett a Gandalf-kapcsolatot:

„Dave és én sokat beszélgettünk Szürke Gandalfról és Fehér Gandalfról. Az átalakulásról és hogy hogyan lett egy nagyon tehetséges és kiváló személy, akire a többiek vezetőként néznek fel, de még mindig van hová fejlődnie”

Gandalf mellett ráadásul egy másik Tolkien-karakter is kapcsolatba hozható a togruta lánnyal, méghozzá a tünde Arwen. Henry Gilroy, A klónok háborúja forgatókönyvírója fedte fel korábban, hogy Ahsoka eredeti neve Ashla lett volna (mely már az Egy új remény korai verziójában is az Erő világos oldalának a neve volt). Lucas azonban ezt a variációt elvetette, s inkább az ókori India egyik legjelentősebb uralkodójáról, Asókáról nevezte el a karakterét (felcserélve két betűt). Az animáció rendezője (minden bizonnyal Filoni) azonban egy másik nevet is javasolt, méghozzá azt, hogy a lány legyen Arwin, Arwen után. Lucas azonban ezt is elvetette. 

A kóbor szamuráj

Dave Filoni A Mandalóri Ahsokáját egy kóbor szamurájhoz is hasonlította, mely persze kiválóan illett az általa rendezett Mandó-rész szamurájfilmes hangulatához, ráadásul több Kuroszava Akira ihletésű képsort is kaptunk, gondoljunk például Calodan városának kapujára.

Az epizód idővonalában Ahsoka maga is egy magányos szamurájként, vagy éppen urát vesztett roninként viselkedik, hajta a saját becsületkódexe és a méltóságos harc erénye. Ahsoka valóban nem jedi intézményi szempontból, hiszen nem tagja a Jedi Rendnek (ami ráadásul a 66-os parancs után meg is szűnt), ám a becsületkódexe mégis jedivé teszi. Ahsoka azonban nem 2020-ban vált szamurájjá. A karakterben végig benne volt ez az elem – legalább azóta, hogy a lány megkapta második fénykardját. Na persze azt se felejtsük el, hogy a névadó uralkodó, Asóka bár indiai volt, de éppen a vallásos buddhizmusáról és erkölcsi tanításáról lett híres.

Visszatérve a fénykardokhoz, Ahsoka fegyverei kapcsán érhető talán leginkább tetten a jedik fegyvere mögötti japán ihletés. Ahsoka egyik pengéje hosszabb, a másik rövidebb, amely egyértelmű utalás a szamuráj daisóra. Ez a kifejezés a szamurájok jellegzetes fegyverzetére, az egy hosszabb és egy rövidebb kardból álló fegyverpárra utal. A daisó a katana (hosszú kard) és a vakizasi (rövid kard) együttese. A vakizasi kiváló arra, hogy kivédje a támadásokat, s helyet csináljon a katanával ejtett végzetesebb csapások számára. Ahsoka a Morgan Elsbeth párbajában ugyan nem egészen pontosan e funkciók mentén használja a két pengét, de végül a rövidebb karddal győz.

A farkaslány

Tolkien – a nagy nyugati mítoszteremtő – mellett Dave Filonira a keleti mitológia is nagy hatással volt, nem hiába érte el első sikereit éppen az Avatar – Aang legendájával. A Filoni művészetére legnagyobb hatással bíró japán alkotás  – legalábbis Ahsoka szempontjából – minden bizonnyal Mijazaki Hajao 1997-es híres egészestés animéje, A vadon hercegnője (Mononoke hime) történelmi fantasy.

A történet a középkori/kora újkori Japánban játszódik, s az eseményeket az indítja el, hogy a főhőst, Asitakát megátkozza egy démonná vált vadkanistenség, akinek a fiú megállította a tébolyult ámokfutását. Asitaka ezért elindul nyugatra, hogy gyógyírt találjon a halálos átokra, s az erdő szellemének segítségét kérje. A fiú így keveredik bele az iparosodott Vasváros, valamint az állatistenségek által lakott szent erdő harcába. Az ipar és a természet harcában Asitaka nem valami korabeli zöld aktivistává válik, hanem éppen azt próbálja megértetni a szembenálló felekkel, hogy a kettő egymás mellett is megférhet. Vasváros úrnője (Ebosi) ugyan el akarja pusztítani az erdő szellemét, ám nem igazi filmes gonosz, egy városáért, sőt városa lakóiért harcoló tekintélyes vezető, akit a népe nagyon szeret és tisztel, s aki befogadja a társadalom számkivetettjeit, mint például a leprásokat. A másik oldalon ott van Ebosi úrnő ellenfele, a vadon hercegnője, Szan, akit hatalmas fehér farkasok, farkasistenségek neveltek. Szan maga is egy fehér farkas hátán lovagol, és el akarja pusztítani Ebosit az erdő védelmében. A harcban persze mások is részt vesznek, ám ez cikkünk szempontjából nem releváns, ahogy az sem, hogy Asitaka és Szan között is romantikus szál fűződik. Számunkra inkább Szan karaktere, a farkasok, valamint a lány Vasváros elleni támadása az érdekes.

Bryan Young  még 2016-ban írt egy ma már nem elérhető cikket a StarWars.com-ra, hogy milyen hatással volt A vadon hercegnője Ahsoka Tano karakterére. Young azonban véleményét később a Slashfilm felületén is összegezte.

Dave Filoni ugyanis a 2016-os európai Celebration-ön felfedte, hogy Ahsokát nagy mértékben Szan karaktere inspirálta.

Ahogy Szan, úgy Ahsoka is a szülei nélkül nevelkedett misztikus tanokban, s szoros kapcsolatot alakított ki a spirituális világgal. Ráadásul A Mandalóri Ahsoka-részében a nő mozgását is az a jelenet inspirálta, amelyben Szan egyedül támadja meg Vasvárost, s lábujjhegyen, gyorsan és játszi könnyűséggel ugrál háztetőről háztetőre. Természetesen amellett sem mehetünk el, hogy Szant Filoni kedvenc állatai, a farkasok nevelték, ráadásul nagy fehér farkasistenségek. Ebből pedig a Lázadók sorozat nézői számára egyből beugranak a misztikus tudást birtokló loth-farkasok.

Sőt, a kalapos alkotó eredetileg abban is szerepet szánt a farkasoknak, ahogy Ahsoka túléli a 66-os parancsot. Ezen ötlet szerint a lányt egy erdőben találjuk, amint nagy, farkasszerű teremtmények segítik. Ahsoka épp egy kövön meditált volna (hasonlóan Szanhoz), amikor megjelennek a 66-os parancsot végrehajtó klónok, ám a farkasok és az erdő közbeavatkozik és megmentik a lányt. Bár később nem így láthattuk A klónok háborúja hetedik évadában, Filoni még 2015-ben rajzolt is egy képet, melyen Ahsoka és Rex is farkasháton lovagol, hasonlóan Szanhoz és Asitakához.

Rexsoka: Rex and Ahsoka: Captain and Commander — Ahsoka and Rex riding giant wolves. Drawn by Dave...

Flioni rajza Ahsokáról és Rexről farkasháton (Tumblr)

Mint tudjuk, a farkasok és az ő megmentő szerepük végül a Lázadók negyedik évadában jelent meg és csúcsosodott ki. Ugyancsak hatással volt a Lázadókra A vadon hercegnője erdőszelleme, a hatalmas mítikus teremtmény, aki maga nem vesz részt a harcokban, mégha az élete a tét akkor is semleges marad. Ez a lény később a Bendu megalkotására is hatással lehetett. A vadon hercegnője elképesztő hatása azonban A Mandalóri 13. fejezetén is hangsúlyos nyomot hagyott. Különösen az az említett jelenet, amiben Szan egymaga ostromolja meg a nagy falakkal és nehéz kapuval védett Vasvárost, háztetőkön ugrálva, hogy leszámoljon a várost irányító Ebosi úrnővel. Szan a pusztulásra ítélt erdőből támadja meg egymaga az iparvárost, a nehéz városkapun felugorva, hogy elkapja az úrnőt – éppen úgy, ahogyan azt Ahsoka teszi A Mandalóriban. (Ebosi ráadásul egy kis kertet is tart a városban, ahová a városlakók nem nagyon teszik be a lábukat – igaz, Morgan Elsbeth-tel ellentétben Ebosit kifejezetten szeretik az alattvalóik, ami nagy különbség.) Ha összevetjük a jelenet képsorait azzal a jelenetsorral, ahogyan Ahsoka ostromolja meg Calodant, képről képre felismerhető a hasonlóság. 

A fent említett három párhuzam mellett valószínűleg több más inspirációval is számolnunk kell, aminek köszönhetően ennyire komplex karakter lett Ahsokából. Mindenestre mindhárom forrás (Gandalf, a szamuráj és Szan) máris visszaköszönt a karakter élőszereplős verziója esetében is, úgyhogy könnyen megeshet, hogy az Ahsoka sorozat epizódjaiban is még többet láthatunk ezekből a hatásokból is.

ahsoka-series-4k.JPG

A cikk eredetilg a Ziro.hu felületén jelent meg. Frissítette a szerző, Kádas István 2023. augusztus 7-én.

[Pletyka] Anakin és Ahsoka párbajozik a Mustafaron az Ahsoka sorozatban

2023. augusztus 05. - DanCarver

ahsoka-anakin-mustafar.jpg

A legújabb pletykák szerint Anakin/Vader és Ahsoka párbaját, illetve Obi-Wan holttestét is láthatjuk majd a Mustafaron a közelgő Ahsoka című sorozat egyes jeleneteiben.

Még tavaly decemberben hozta le a pletykát a MakingStarWars.net, miszerint a hamarosan érkező Ahsoka sorozat egyik jelenetében láthatjuk majd Vader és Ahsoka összecsapását, feltehetően valamilyen látomásban vagy visszaemlékezős jelenetben. Valószínűleg ez a Lázadókban bemutatott Világok közti világon keresztül nyerhetünk betekintést Ahsoka múltjába. A hír szerint az új élőszereplős sorozatban több ponton is párbajozik majd Ahsoka volt mesterével.

maxresdefault_2.jpg

Ahsoka és Vader párbaja a Lázadók második évadában

Augusztus 3-án The Making Star Wars Show c. podcastben osztottak meg újabb infókat erről.

A pletykák szerint a sorozatban lesz egy jelenet, ahol Anakin nem Obi-Wannal, hanem Ahsokával párbajozik a Mustafaron.

Állítólag Hayden Christensennel is rögzítettek jeleneteket az előzménytrilógiából ismert jedi öltözékében. Már régóta pletyka, hogy Christensen az Obi-Wan Kenobi sorozat után az Ahsokában is felbukkan majd Anakin Skywalkerként vagy Darth Vaderként, de a Lucasfilm ezt nem erősítette még meg. Ám nemcsak egy párbajról szól a szivárogtatás, hanem állítólag Obi-Wan Kenobi is szerepel majd a sorozatban, igaz halottként. A Making Star Wars szerint rögzítettek egy jelenetet, ahol Obi-Wan holtteste látható, illetve egy másikat, ahol csak a köpenye és testének hűlt helye, mint az Egy új reményben.

„Leforgattak egy jelenetet, amelyben Ahsoka látja magát a Mustafaron harcolni Hayden Christensen Darth Vaderével, mielőtt még Vader ruhájába bújna. Ezek új jelenetek. Volt egy bábu és voltak ruhák is a halott Kenobi számára. Két ötletük volt. Az egyik, hogy Anakin szó szerint megöli Kenobit abban a harcban, ahol az ötlet az volt, hogy Ahsoka és Kenobi szembeszállnak Darth Vaderrel. A másik, hogy egy halom ruhává változik, ahogy mindig is tette – eggyé válik az Erővel abban a narratívában.”

– állította a Making Star Wars

heroes-fall-mustafar_1.JPG

Vader/Anakin és Obi-Wan párbaja A Sith-ek bosszújában

A jelenet, amolyan alternatív „mi lett volna, ha?” verziója is lehetne A Sith-ek bosszúja fináléjának. A pletyka szerint Ahsoka itt a fiatalabb, klónháborús kinézetében lenne és nem Rosario Dawson, hanem egy másik fiatal színésznő alakítaná. Ez ugyancsak egybe vág a Világok közötti világ koncepciójával. Elképzelhető, hogy a Dawson által alakított idősebb Ahsoka a sorozat egy pontján ismét ellátogat ebbe a különös, tér és idő közötti helyre az Erőben, hogy újraélje múltját és akár különböző alternatív variánsait is, ha esetleg nem lép ki a rendből, Anakin mellett marad és ő is átáll a sötét oldalra. A látomásos jelenetek akár segíthetnek is a főszereplőnek, hogy feldolgozza traumatikus múltját. A Making Star Wars azonban leszögezi, hogy ez nem egy hosszú párbaj lenne, mint a harmadik epizódban, csupán néhány másodperc. Ahsoka különböző lehetséges idősíkokat lát majd, mintha egy folyosón sétálna és folyton a tükörbe nézne. A Making Star Wars viszont tagadja azt a pletykát, miszerint az Ahsoka sorozatban multiverzumot látnánk. Ez az elmélet a Giant Freakin’ Robot portáltól származik, akik a Világok közötti világot a Marvel What If…? című animációs sorozatához hasonlították, amely elsőként mutatta be a multiverzumot a Marvel Moziverzumban. A Star Warsban erről szó sincs, az Ahsoka feltehetően továbbra is egy dimenzióban zajlik, a Világok közötti világ csupán megvillantja a karakter lehetséges, alternatív múltját és talán jövőjét, ahogy már A klónok háborújában is láthattuk a Mortis istenei epizódokban. Az eddig látottak alapján lesz egy szerkezet, amelyet Morgan Elsbeth aktivál és amolyan csillagtérkép vagy akár belépő is lehet majd a Világ közötti világba. Itt később Ahsoka a sötét oldalra tévedt Baylan Skollal is párbajozik a sorozatban.

osszecsapas.jpg

Baylan Skoll és Ahsoka találkoznak a titokzatos szerkezetnél.

Azonban a fentieket egyelőre sem a Lucasfilm, sem a Disney nem erősítették meg, így kezeljük pletykaként, nagy fenntartásokkal. Legkésőbb az Ahsoka sorozatban tudjuk meg mi igaz ezekből, amelyre már nem kell sokat várni, hiszen augusztus 23-án indul dupla epizóddal a széria a Disney+-on.

Faragó Dániel

Világok pusztítói: 9+1 szuperfegyver a messzi messzi galaxisból

2023. augusztus 04. - Castad

dfidmgtu0aar0vn.jpg

Az idei nyár egyik filmes slágere az Oppenheimer, mely az atombomba feltalálójáról szól. A Star Wars ugyancsak hemzseg kegyetlen és pusztító szuperfegyverekben, ezekből szedtünk össze néhányat.

1) Halálcsillag

A szuperfegyverek szinte olyannyira a Star Wars elemi részét képezik, mint a fénykardok vagy a pilóták. A legelső Star Wars filmben már megpillanathattuk a Halálcsillagot, mely máig a legemblematikusabb fegyvere a franchise-nak. Olyannyira, hogy mind a Legendákban, mind a kánonban könyvek mesélik el születését, történetét, de A klónok támadásától Zsivány Egyesig filmeken, illetve a Lázadók és az Andor révén sorozatokon keresztül is belepillanathattunk építésébe, és az azzal járó szörnyűségekbe. A Halálcsillag, azaz a DS-1 Orbitális Harcállomás tervezése még a klónháborúhoz, Dooku grófhoz és a geonosisisiakhoz vezethető vissza. Az űrállomást először a Geonosis körül is kezdték el építeni, geonósisiakkal. A terveket már Dooku átadta mesterének, Palpatine főkancellárnak, s hamarosan a projekt irányítása is egy ambíciózus köztársasági mérnök Orson Krennic irányítása alá került. A Birodalom születését követően Palpatine különösen sok erőforrást irányított át a Halálcsillag – illetve kódnevén Csillagpor – építésére, s bár a technikai dolgokért továbbra is Krennic igazgató felelt, az űrállomás igazi vezetőjévé Wilhuff Tarkin nagymoff vált. A Halálcsillag hatalmas volt, mobil és a kyberkristályok működtette szuperlézere révén pusztító. A fegyverrendszer tervezésében nagy szerepet játszott a zseniális Galen Erso, aki azonban szabotálta a projektet, elrejtett benne egy hibát, amit kihasználva később Luke Skywalker felrobbantotta az egészet. A Halálcsillag azonban addig is több áldozatot szedett, a Jedha, Scarif és az Alderaan pusztulása is neki köszönhető.

death-star-i-copy_36ad2500.jpeg

2) Második Halálcsillag

Az első Halálcsillagot hamarosan követte a második, a DS-2 Mobil Harcállomás, vagy kódnevén a „Második Nap". A Második Halálcsillag még nagyobb és még pusztítóbb lett az elődjénél, s volt egy titkos célja: csapdába csalja az egyre inkább gyarapodó Lázadók Szövetségét az Endor-rendszerben. A Második Halálcsillag parancsnoka az első űrállomáson is dolgozó mérnök, Tiaan Jerjerrod moff lett. Jerjerrod és emberei hiába dolgoztak keményen, nem tudták időben befejezni a Halálcsillag építését, bár a szuperlézer bevethető lett. A Második Halálcsillagot Lando Calrissian és Wedge Antilles robbantották fel, miután a Han Solo vezette szárazföldi egységek az Endor erdőholdján kiiktatták az űrállomást védő pajzsrendszert. A Második Halálcsillag pusztulása – a császár és Vader halálával együtt – a Lázadás egyik legjelentősebb győzelmének számított.

open-uri20150608-27674-u9edei_827be8e5.jpeg

3) Starkiller Bázis

A rajongók és a mozinézők gyakran csupán újabb Halálcsillagként utalnak Az ébredő Erőben látott Starkiller bázisra, ám ez csupán részben fedi a valóságot. Az Első Rend által fejlesztett szuperfegyver ugyanis nem egy mesterségesen felépített űrállomás, hanem egy valós bolygó, méghozzá a kyberkristályban gazdag Ilum volt. Az Első Rend lényegében a Jedi Rend egyik szent helyét, a fénykardkészítés szempontjából fontos Ilum bolygót alakította át fegyverré. [A bolygó átalakítását már a Birodalom idején elkezdték, ahogy azt a Jedi: Fallen Order játékban is láthattuk. - a szerk.] Szintén nagy különbség, hogy míg a két Halálcsillag mobil volt, addig a Starkiller Bázis maga helyhez kötött, pusztító ereje abban rejlett, hogy halálos sugarát képes volt a hyperűrön keresztül is célba juttatni és így elpusztítani az Új Köztársaság fővárosát, a Hosnian rendszerét. [A fegyver ráadásul képes volt a közeli nap erejét is magába szívni, majd azt átalakítani lézersugárrá. - a szerk.] A fegyvert a Poe Dameron vezette ellenálló pilóták puszították el, Han Solo, Csubakka, Rey és Finn hathatós segítségével.

61b0d7522fe2b200010288a4-image_83c62e79.jpeg

4) A Xyston-osztályú csillagromboló

Skywalker kora már nem újabb Halálcsillaggal operált, ám mégis emelte a tétet a szuperfegyverek terén, méghozzá a Xyston-osztályú csillagrombolókból álló flottával. Maguk a hajók ránézésre nem tűnnek különlegesnek, sőt hasonlítanak az Imperial osztályú csillagrombolókra, az igazi fontosságuk azonban a szuperlézer-ágyújuknak köszönhető, mellyel az Örök Sith flottájának minden hajóját felszerelték. Ezek a fegyverek a Halálcsillaghoz hasonlóan kyberkristályból nyerik az energiájukat, mellyel akár bolygókat is képesek elpusztítani. A szuperlézer-ágyú hatékonyságát és pusztítóerejét a Végső Rend Derriphan nevű csillagrombolója demonstrálta, mely elpusztította a Kijimi bolygót. A Xyston-osztályú csillagrombolókból álló flotta végül az exegoli csatában semmisült meg. (Megjegyzendő, hogy a szuperlézer-ágyúval felszerelt csillagrombolókkal már a Legendákban is találkozunk, a Sovereign és az Eclipse osztály is kapott ilyen fegyvert. Ezek képesek voltak arra, hogy megsemmisítsenek egy ellenséges zászlóshajót, vagy felperzseljenek bolygókat.)

planete_kijimi_1.jpg

5) Csillagvillám

Míg az eddigi szuperfegyverek a filmekben töltöttek be meghatározó szerepet, addig a Csillagvillámot eddig csupán a könyvekből ismerhetjük, méghozzá Timothy Zahn Chiss Birodalom trilógiájából. A Csillagvillám egy ősi, még a Régi Köztársaság korából származó titkos szuperfegyver, melynek lényege, hogy masszív energialöketet, tachion és fénysebesség energiát küld egy csillagba, melyet ezzel fekete lyukká alakít át. A fegyverre 5000 évvel a yavini csata előtt bukkant rá a chiss Stybla család, de csak több száz évvel később vetették be egy ismeretlen ellenség támadása miatt. Az ellenség már majdnem minden chiss világot elpusztított, így a Mitth család tagjai a chissek központi világa, a Csilla körül gyülekező ellenséges flottához vezette a Csillagvillámot, majd a Csilla napjába tüzelt. A löket elpusztította az ellenséges hajóhadat, de a Csilla napja is megsínylette, fénye halványult, a chissek pedig a föld alá kényszerültek szülőbolygójukon.

6) A malachori szuperfegyver

Még mindig a kánon Régi Köztársaságánál maradva a Lázadók animációs sorozatban láthattunk egy ősi sith szuperfegyvert, melyet a Malachoron hozott létre Darth Tanis. A szuperfegyvert, ahogy évezredekkel később a Halálcsillagot, egy hatalmas kyberkristály működtette. A fegyver a malachori sith templomban kapott helyett, beindításához pedig szükséges volt Darth Tanis sith holokronja. A fegyver képes volt kővé változtatni minden élőlényt. A malachori jedi–sith ütközet során sütötték el a félelmetes szuperfegyvert, kővé dermesztve a harcoló feleket. Évezredekkel később Maul próbálta Ezra Bridger félrevezetésével újra aktiválni a a fegyvert, ám közben Vader nagyúr is befutott. Ahsoka Tano, Ezra Bridger és Kanan Jarrus révén végül sikerült a malachori templomot és szuperfegyvert elpusztítani. (A Legendákban a Malachor, pontosabban Malachor V. pusztulását egy másik szuperfegyver, a Tömegárnyékoló Berendezés okozta, amellyel a Knights of the Old Republic II: The Sith Lords című játékban találkozhattunk. Ezt Revan parancsára fejlesztették ki és a Jedi Kitaszított, Meetra Surik vetette be.)

2ac2779fb1cf3fa3170ef06af4676af4.jpg

7) Momin nagyúr szuperfegyvere

A listánk utolsó kánon-szuperfegyvere ugyancsak a Régi Köztársaság korához kötődik, annak egy különc sith-jéhez, Darth Mominhoz. Momin leginkább a maszkjáról ismert, mellyel szelleme képes volt megszállni más élőlényeket, átvéve felette a hatalmat. Momin így vett részt később Vader mustafari kastélyának megépítésében. Momint megszállott művészeti hajlam hajtotta, szuperfegyverével pedig nemcsak pusztítani akart, hanem „megörökíteni a pillanatot". Szó szerint. Momin az Erőt akarta átáramoltatni a fegyver motorjába, gyakorlatilag megfagyasztva az időben az áldozatok rémületét. A jedik azonban közbeavatkoztak.

8) Csillagkohó

A Csillagkohó már a Legendákhoz kötődik, ám továbbra is a Régi Köztársaság korában maradunk. Sőt a Régi Köztársaságot, mint korszakot létrehozó kultikus játékhoz, a Knights of the Old Republichoz (KotOR) kell visszanyúlnunk. Az ősi fegyvert még 30 000 évvel a Yavin előtt hozta létre a titokzatos rakata faj, mely birodalmuk és hódításuk alapja lett. A Csillagkohó ötvözi a technológiát a Sötét Oldal hatalmával: egy közeli csillag anyagát és energiáját felhasználva a Sötét Oldal segítségével képes végtelen mennyiségű űrhajót, fegyvert, droidot létrehozni. A Sötét Oldal azonban kétélű fegyver, a Csillagkohó egyre inkább korrumpálta és uralma alá hajtotta a rakatákat, mely végül birodalmuk bukásához vezetett. Évezredekkel később a Sötét Oldal hatalmába került Revan és Malak talált rá. A Csillagkohó fontos tényezője lett Darth Malak háborújának és hódításának, a kísérletet is folytatott vele a foglyul ejtett jediket felhasználva. A fegyver végül Revannak köszönhetően pusztult el.

04071d46596b2ed44b645adf09dc937c.jpg

9) Napzúzó

A Napzuzó kifejlesztése már nem az ősi sith-ekhez, a rakatákhoz vagy más rég letűnt titokzatos fajhoz köthető, ezt a Birodalom építette, lényegében a Halálcsillaggal párhuzamosan. A projekt ugyanúgy Tarkin nagymoffhoz fűződik, aki a fekete lyukakkal körülvett úgynevezett Bendő Halmazban hozott létre egy titkos kutatóközpontot, melynek vezetője Tarkin szeretője, Natasi Daala admirális, míg a vezető tudósa a zseniális omwati nő, Qwi Xux lett (egy időben Wedge Antilles barátnője!). A Napzúzó a Halálcsillaghoz hasonlóan mobil volt, ám annál jóval kisebb, pusztítóere viszont felülmúlta a Halálcsillagét, képes volt teljes csillagrendszereket megsemmisíteni – úgy, hogy a csillagot szupernovává alakítja. A problémát ezúttal is egy bizonyos Han Solo – illetve társai, Csubakka és az ifjú Kyp Durron – okozták, akik Daala fogságába kerültek, ám miután Qwi Xux megtudta, hogy találmányait a Birodalom pusztításra használja, megszöktette Hanéket, s a Napzúzón menekültek el. Kyp azonban a yavini tanulmányai során egy ősi sith nagyúr, Exar Kun hatalma alá került, s a Sötét Oldal által felerősített, Birodalom elleni bosszúvággyal megtelve fogta a Napzúzót és bevetette, hogy elpusztítsa a Birodalmi Akadémiának otthont adó Carida-rendszert. A fegyvert végül a Világos Oldalra visszatért Kyp pusztította el.

star-wars-sun-crusher.jpg

+1) Centerpoint állomás

A Korélia közelében talható titokzatos űrállomás még a Csillagkohónál is régebbi építmény, 100 000 évvel a yavini csata előtt építették a kaptártudatú killikek (akik például a The Old Republic MMORPG-ből is ismerősek lehetnek). A killikek lényegében építőmunkások voltak, a fegyver ötletgazdája a két mortisi istenség, a Fiú és  a Lány volt. A két mortisi a Centerpointot eredetileg építésre szánta, ezzel hozták létre például a Korélia-rendszert is, vagy a Bendő Halmaz fekete lyukait, hogy foglyul ejtség a hatalmas Sötét Oldali lényt, az Anyát, Abeloth-t. A Halálcsillagnál nagyobb űrállomás ereje a hihetetlenül erős, hiperűrön is átható vonósugarában rejlett, mely képes volt egész bolygókat elmozdítani a helyükről, többmillió fényév távolságból is. Ezek a hatalmas gravitációk erők természetesen a bolygók és csillagok elpusztítására is alkalmasak. A Centerpoint állomás talán legfontosabb ilyen jellegű bevetése a yuzhaan vong háborúkhoz kötődik, amikor a koréliai Thrackan Sal-Solo a Fondornál állomásozó teljes vong flottának akart egy füst alatt véget vetni a Centerpoint segítsével. A fegyvert azonban csak Anakin Solo volt képes működtetni, aki – bátyja, Jacen hatására – megtagadta a vonósugár elsütését, ám Sal-Solo mégis aktiválta azt, s a félrement sugár csak a vong flotta felét pusztítta el, az Új Köztársasággal szövetséges hapesi hajóhad egy részével együtt. Az űrállomást végül a második galaktikus polgárháború során semmisítették meg, miután egy technikus a Coruscantot akarta elpusztítani vele.

Három Zsivány Vezér

2023. augusztus 03. - Castad

ezdras_asoka_es_a_szabin_nok_nomen_est_omen_1.jpg

A Szukits Kiadó jóvoltából előrendelhetővé vált Michael A. Stackpole X-szárnyúak regényeinek első két kötetének (Zsivány osztag és Wedge játszmája) új, keménytáblás kiadása. Ennek apropóján mutatom be a legendás Zsivány osztag három talán legjelentősebb parancsnokát, a három legfontosabb Zsivány Vezért. 

A Zsivány osztag a Legendák legfontosabb vadászgép-alakulata, mely a Lázadás, majd Új Köztársaság (majd annak jogutódai) legrátermettebb pilótáit sorakoztatta fel. A Zsivány osztag gyakorlatilag végigharcolta a galaxis minden jelentős konflitkusát, a hoth-i csatától kezdve (sőt már az előtt is). A Legendákban a Zsivány osztag létrehozása a yanini csatát követő időszakra megy vissza, amikor Arthur Narra parancsnok eképpen szervezte újjá azt ami a Halálcsillag elleni repülésből a hős Vörös századból megmaradt. A hoth-i ütközetben a Zsivány osztag parancsnoka – Zsivány Egyes vagy Zsivány Vezér – Luke Skywalker volt, majd az irányítást hamarosan régi harcostársa Wedge Antilles vette át. Wedge osztaga az endori csatában még Vörös századként repült, később azonban visszatértek a Zsivány osztag névhez. 

Wedge Antilles

A Star Wars talán legismertebb nemjedi pilótája Han Solo után, mégha csak epizódszerepe is volt a klasszikus trilógában. Igazán fontos karakterré Michael A. Stackpole képregényeiben, illetve regényeiben vált, amely az X-szárnyú pilótákat helyezte a történet középpontjába. Vezetése alatt – miképp az a emlegetett regényekben is olvasható – szerzett a Zsivány osztag elévülhetetlen érdemeket a Coruscant megszerzésére, nekik köszönhetően került a birodalmi főváros az Új Köztársaság kezébe. Szintén Wedge irányítása alatt sikerült az úgynevezett bactaháborúban felszámolni a Birodalmi Hírszerzés rettegett vezérének, Ysanne Isardnak a rémuralmát, illetve olyan birodalmi hadurakat is kiiktatni, mint Zsinj. Ugyancsak Wedge irányította a Zsiványokat Thrawn hadjárata idején, a hadjárat után nemsokkal azonban Ackbar admirális tábornokká nevezte ki, s Wedge ettől kezdve leginkább egy-egy hadihajó – pl. a Lusankya szupercsillagromboló – fedélzetéről irányította a hadműveleteket. Tábornokként, egy jelentős csapásmérő erőt irányított például a yuzhaan vong hódítás idején is, s a borleasi ütközetek idején taktikai zsenijét is megvillanthatta. Ennek ellenére Wedge olykor-olykor a későbbiekben is visszatért az X-szárnyú pilótafülkéjébe. Wedge a Legendák történetében vakmerő koréliai, és remek parancsnok, aki igazán a vadászgépében érzi otthon magát. Felesége egy korábbi Lázadó hírszerző Iella Wessiri lett, akivel két lányuk született, Syal és Myri. Iella különben közeli barátja és a koréliai biztonsági szolgálatnál munkatársa volt Corran Hornnak, a Zsivány osztag erőérzékeny pilótájának. Horn felesége, Mirax Terrick, a csempész Booster Terrick leánya, pedig Wedge gyerekkori barátja, így a Horn és az Antilles családokat különösen erős baráti szálak fűzték össze. És ha már családi kötelékek: Wedge nővére, Syal Antilles Soontir Fel báróval, a Birodalom legzseniálisabb pilótájával kötötte össze az életét, míg fiuk, a különben szintén kiváló pilótának számító Jagged Fel Jaina Solo férje lett.

databank_wedgeantilles_01_169_b8185dce.jpeg

Tycho Celchu

Wedge utódja az osztag élén korábbi jobbkeze, Tycho Celchu lett. A zseniális alderaani pilóta már nem szerepelt a klasszikus trilógia filmjeiben, de a Legendák szerint ugyancsak részt vett mind a hoth-i, mind az endori ütközetben, utóbbiban egy A-szárnyút irányítva. Ysanne Isard áldozataként ugyan az Coruscant visszafoglalását követően az árulás vádja is rávetült (tudniillik, hogy beépített ügynök), ám sikerült tisztázni a vádak alól: az állítólag Tycho által meggyilkolt Corran Horn maga tisztázta „gyilkosát”. Tycho először akkor vette át a Zsivány osztag irányítását, amikor Wedge egy új különleges alakulat, a Lidérc osztag felállításán fáradozott, majd Antilles tábornoki kinevezését követően átvette a stafétát. Tycho vezetése alatt igazán komoly konfliktusokkal nem kellett szembenézniük a Zsiványoknak, a galaxist felbolygató Caamas-ügy idejére pedig egy rövid időre ismét Wedge vette át az irányítást. Tycho bár az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány közötti békét követően visszavonult az aktív szolgálattól, a yuzhaan vong hódítás hatására – Wedge-hez hasonlóan – visszatért a szolgálatba. A yuzhaan vong háborúk során őt is tábornokká nevezték ki, majd a győzelmet követően pilótákat oktatott, többek között Wedge lányát, Syalt. Tycho amolyan alderaani úriember, gyors észjárású remek pilóta, aki a magánéletben is fedhetetlen. Szoros barátság fűzte Wedge-hez, mégha a második galaktikus polgárháború idején ellentétes oldalra is kerültek. Felesége révén közeli kapcsolatba került a Solo – Organa családdal, neje Winter ugyanis Leia egyik legrégibb barátnője, hírszerzője és gyermekei dajkája volt.

3300757-tea-rogue.jpg

Gavin Darklighter

Míg Tycho inkább társa és jobbkeze volt Wedge-nek, Gavin Darklighter már valóban utódnak számít. Ahogy Tycho úgy Gavin is Michael Stackpole karaktere, a Vörös század hősi halott pilótájának, Biggs Darklighternek a kuzinja. A tatuini fiú nagyon fiatalon, mindössze tizenhat évesen került a Zsivány osztag kötelékbe, ahol végigharcolta a legjelentősebb hadjáratokat Wedge és Tycho oldalán. Itt ismerte meg élete első nagy szerelmét, a bothai Asyr Sei'lar pilótát is, ám a bothaiak és különösen Borsk Fey'lya szenátor nem nézték jó szemmel a fajok közötti frigyet, így a kapcsolat végül politikai nyomásra megszakadt. Gavin aki halottnak hitte szerelmét, végül egy ember nőt vett feleségül, Sera Faleurt. A Zsivány osztag vezetését Y. u. 19-ben vette át, miután az Új Köztársaság békét kötött a Pellaeon admirális vezette Birodalmi Maradvánnyal, s a béke következtében mind Wedge, mind Tycho visszavonult. Gavin azonban hamarosan újabb háborúval kellett hogy szembenézzen, mégpedig a yuzhaan vong hódítással. Pilótái részt vettek az ostromlott Coruscant evakuálásában majd visszafoglalásában, illetve számos más fontos ütközetben. Ő vette be az alakulatba a nagyszerű pilótának bizonyolú Jaina Solót is. A yuzhaan vong háborúkat követően ő is a fltota vezetésébe került, ahol admirálisi rangot kapott. Gavin Darklighter egy idealista, mindig jóra törekvő, kötelességtudó pilóta, igazi tatuini párafarmer.

A Zsiványok Filoni kalapja alatt?

A három ikonikus Zsivány Vezér közül Wedge Antilles esetében természetesen nem kérdéses a kánonstátusz, még akkor sem, ha a kánonkönyvek kissé felforgatták történetét. A Star Wars Squadrons videójáték azonban némi elégtételt adott a Legendák rajongóinak is, hiszen ebben Wedge nemcsak hogy szerepelt, de újra a Zsivány osztag parancsnokaként bukkant fel. Wedge karaktere azóta másodvirágzását éli, Denis Lawson nemcsak a Skywalker korában tért vissza egy cameo erejéig, hanem ő adta Wedge hangját a Squadronsban és a Látomások sorozat egyik epizódjában is. Feltehetően Wedge-re és Zsiványaira nagyobb szerep várt volna Patty Jenkins Rogue Squadron filmjében, ám ez valószínűleg nem készül már el ebben a formában. A többiek, Tycho és Gavin egyelőre hiányoznak a kánonból, ám egyikük sem olyan karakter, akiket nem lehetne könnyen visszacsempészni a fő történetvonalra. Különösen azok után, hogy az Obi-wan Kenobiban már felbukkant (igaz még csupán gyermekként) pilótatársuk, az ugyancsak Stackpole által életre hívott Corran Horn.

Dave Filoni maga is belepiszkált Wedge történetébe, egy másik ikonikus Zsivány osztag pilótával, a mindig pesszimista Hobbie Kliviannal együtt a Lázadók animációs sorozatba is belecsempészte, Herával és csapatával összekötve a történetét. Erre a kapcsolatra különben a Squadrons is ráerősített. Bár a Mandoverzumban eleddig nem bukkantak fel a Zsiványok, s Filoni inkább Carson Tevával és az Adelphi rangerökkel operált eddig, a Herával való kapocs és az idővonal alapján bármikor megjelenhetnek akár csak egy cameo vagy namedropp erejéig, legyen szó az Ahsoka sorozatról, vagy Filoni Új Köztársaság filmjéről.

red-squadron-new-hope.jpg

Kádas István

PS4 és Xbox One konzolokra is érkezik a Jedi: Survivor

2023. augusztus 02. - DanCarver

jedi_survivor_03.JPG

Az Electronic Arts szerint hatalmas siker volt az új Star Wars-játék, így hosszabb távon terveznek még a szoftverrel.

Augusztus 1-jén tartotta az Electronic Arts (továbbiakban EA) a befektetőinek a 2024-es pénzügyi év első negyedéről (Q1 FY 2024) szóló beszámolóját. A 2023. április 1-től június 30-ig tartó negyedév egyik nagy sikere lett a Star Wars Jedi: Survivor játék, amely április 28-án jelent meg PC-re, PlayStation 5-re és Xbox Series X/S-re. A játékról mi is írtunk itt a portálon, egy fantasztikus folytatása lett a Jedi: Fallen Ordernek.

Andrew Wilson, az EA vezérigazgatója szerint a pénzügyi negyedéveben 1,6 milliárd dolláros nettó bevétele volt a vállalatnak, amely javarészt az EA Sports FIFA játékok ökoszisztémájának és a Jedi: Survivornek köszönhető. A teljes árú játékeladásokból összesen 401 millió dolláros nettó bevételük volt, amelyet elsődlegesen a Jedi: Survivor eladásainak tudható be. Wilson szerint a Jedi: Survivor egy igazi blockbuster és a Respawn csapatának sikerült kritikai és kereskedelmi sikereket is elérnie. Azt nem közölték, hogy pontosan hány példányt adtak el a szoftverből, de Wilson szerint milliók játszottak vele az elmúlt három hónapban, vagyis a Fallen Orderhez mérhető siker lett a folytatás. A vezérigazgató kiemelte, hogy a franchise erejének és a rajongóknak köszönhetően a Respawn fejlesztőcsapata hosszabb távon is elköteleződött a játék iránt, így hamarosan kiadják előző generációs PlayStation 4 és Xbox One konzolokra is a szoftvert. A prev-gen verziók fejlesztése még korai fázisban jár, egyelőre nem tudjuk mikor érkeznek.

Wilson elmondta, hogy most nincs új bejelenteni való Star Wars-játékuk, de „hihetetlen partnerségben vannak a Disney-vel és a Lucasfilmmel”. A Battlefront, a Star Wars Jedi franchise, valamint a Star Wars: Galaxy of Heroes mobiljáték is nagyon sikeres volt anyagilag. A csapataik folyamatosan azon munkálkodnak, hogy milyen új élményeket tudnának még létrehozni. A vezérigazgató elárulta, hogy a Jedi franchise-ban idővel többet is szeretnének látni, mert egy rendkívüli játék, amelyben új történeteket mesélhetnek el. A rajongóktól és a játékosközösségtől kapott visszajelzések alapján pedig elérhetővé teszik más platformokon is.

A vállalatnak tehát igencsak jövedelmező lett a singleplayer Star Wars-játék, amely ellen még úgy kardoskodtak 2017 tájékán. A Battlefront II körül kialakult botrány ébreszthette rá az EA-t és a Disney-t, hogy igenis kellenek az ilyen egyjátékos, karakter- és történetközpontú Star Wars-játékok. A Jedi: Fallen Order és a Jedi: Survivor sikere ezt remekül mutatja. Annak ellenére, hogy a Survivor nem a legjobb technikai állapotban jelent meg, egy kiváló Star Wars-játék lett, a valaha készült legjobb folytatások közé sorolható és nagyon várjuk, hogyan folytatják Cal Kestis történetét a harmadik részben vagy más kiegészítő műben.

Az EA-nél jelenleg két Star Wars-játék készül hivatalosan, egy cím nélküli first-person shooter a Respawnnál és egy szintén cím nélküli stratégiai játék a Bit Reactor csapatánál.

jedi_survivor_05.JPG

Faragó Dániel

XCOM-tól X-szárnyúig: hogyan készül az új stratégiai Star Wars-játék?

2023. augusztus 02. - DanCarver

empire-at-war-wallpaper.JPG

A Bit Reactor fejlesztői új információkat osztottak meg a készülő új Star Wars RTS-ről.

2022 januárjában leplezte le az Electronic Arts és a Lucasfilm Games, hogy három új Star Wars-játék fejlesztésében állapodtak meg, amelyet a Jedi: Fallen Ordert fejlesztő Respawn Entertainment csapatára bíztak. A három játék közül az egyik a nemrég megjelent Jedi: Survivor, ezenkívül egy cím nélküli first-person shooter és egy szintén cím nélküli stratégiai Star Wars-játék is készül. Az FPS-ről már szivárogtak hírek, de hivatalosan még semmit sem tudunk. A stratégiai címről csak annyit árultak el korábban, hogy azt a Bit Reactor csapata fejleszti és a Repawn csak a gyártásért felel. Július 27-én jelent meg a Gamedeveloper.com oldalán egy rövid interjú a fejlesztőkkel, akik pár érdekes infót osztottak meg a cégről és a készülő új Star Wars RTS-ről.

bit_reactor_ceo.JPG

Greg Foertsch, a Bit Reactor alapítója és vezérigazgatója

A Bit Reactor alapítói korábban a Firaxisnál dolgoztak, így elég nagy tapasztalatuk van stratégiai játékok terén. Greg Foertsch a cég vezérigazgatója, aki a Firaxis korábbi művészeti rendezője is volt, igazi veterán a műfajban, hiszen olyan játékokon dolgozott, mint az XCOM, a Civilization IV, Railroads! vagy az XCOM: Enemy Unknown. Foertsch azóta kivált a Firaxistól és saját fejlesztő stúdiót alapított Bit Reactor néven, amely már egy 50 fős csapattá duzzadt, abban a reményben, hogy a stratégia műfaját előremozdítsák. Az új Star Wars RTS lesz a csapat első játéka. Foertsch elárulta a Game Developernek, hogy azután kezdett gondolkodni a Bit Reactor megalapításán, hogy az Empire of Sin nevű játékon dolgozott együtt az id Software legendás társalapítójával, John Romeróval.

„A stúdiókultúrájuk [a Romero Gamesnél] elképesztő. Csak néztem, ahogy két kreatív ember vezet egy stúdiót, és rájöttem, hogy nem kell, hogy egy könyvelő vezesse a céget. Kreatívan irányítottak vagyunk, de pénzügyileg felelősek, és így fogjuk okosan kezelni a dolgokat.” – magyarázta Foertsch.

A Bit Reactor vezérigazgatója szerint a játékfejlesztésnél a legfontosabb mindig az emberek, akik dolgoznak a szoftveren. Foertsch úgy hiszi, hogy a cég eléggé progresszíven gondolkozik a stratégiai játékok dizájnján, ugyanis a „legjobb ötletek gyakran onnan jönnek, ahonnan a legkevésbé várnánk”. Nagyjából a csapat felének van RTS háttere, tapasztalata a másik fele pedig egyéb más játékműfajokban járatos. Vannak fejlesztők, akik korábban a Gears of Waron dolgoztak, de pl.: a filmes rendezőjük a Coalitionnél volt operatőr. Foertsch szerint a startégiai műfaj kreatív pozícióiban korábban túlzottan sok rendszertervező volt. A kialakult tapasztalat előnyei és hátrányai is vitathatók és szerinte ez vezetett ahhoz a meggyőződéshez, hogy „a mélységnek az eleganciádba kell kerülnie”. Ez a felismerés hajtotta az XCOM korábbi fejlesztőit.

„[Be akartuk bizonyítani], hogy lehet jól elmerülni a játékban, lehetnek jó történetek, és a dizájn elegáns érvényesítésével bele lehet rángatni a játékosokat ezekbe a pillanatokba. [...] Nem számít, hogy milyen franchise-ról van szó. Meg kell vizsgálnunk, hogy vannak-e olyan lehetőségek ezekben a játékokban, amelyekkel jutalmazhatjuk a játékosokat, amelyek valóban erősítik a tervezési döntéseinket, és előremozdítják azokat, anélkül, hogy mindig úgy éreznénk, hogy ennek ára van. Az, hogy a játékosok megértsék, hogy »ezt a két dolgot megkaphatom«, mindig is hajtott engem.” – mesélte a játékfejlesztő.

bit_reactor_devs.JPG

A Bit Reactor fejlesztői

Foertsch szerint a stratégiai műfaj sokáig úgymond befelé fordult, aminek az lehetett az oka, hogy a konzolokat elkerülte, kifejezetten PC-s műfajnak maradt meg. Ennek később előnyei is lettek. Ugyan kezdetben nem volt meg a megfelelő felbontás, hogy a stratégiai játékok felhasználói interfészét a TV képernyőre helyezd, azonban ezek az akadályok az évek alatt eltűntek, ahogy fejlődtek a hardverek és a videójátékok. A fejlesztő szerint „az XCOM-ot már jobb kontrolleren játszani”, mint egér + billentyűzeten. Ma már sokkal zökkenőmentesebb a platformok között portolni játékokat, mint korábban.

„Azt hiszem, a múltban sok stratégiai játék becsületbeli jelvényként támaszkodott a könnyebben elérhető funkciók [például a kontroller-támogatás] hiányára. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem az, hogy a játékodat a lehető legkönnyebben hozzáférhetővé próbáld tenni, a rendszertervezés egyik alappillére, és a stúdióknak manapság a fejlesztéshez való hozzáállását kellene meghatároznia. Arra kell törekednünk, hogy megszüntessük a belépési akadályokat, függetlenül attól, hogy milyen platformokat célzunk meg.” – folytatja Foertsch.

A stratégiai videójátékok a 90-es, 2000-es években élték virágkorukat. Akkoriban sorra születtek jobbnál jobbak ebben a műfajban, de alapvetően a Windows PC-re. A konzolok előretörésével a műfaj hátrébb szorult és mára egy rétegműfajt képvisel. A Star Warsban is jelentek meg nagyon jó stratégiai videójátékok, gondoljunk csak pl. a Rebellion, a Galactic Battlegrounds vagy a legendás Empire at War játékokra. Az utóbbi években inkább mobilokra érkeztek stratégiai címek, mint a néhai Star Wars Commander, de teljes értékű Star Wars RTS már legalább tizenhét éve nem készült.

galactic-battlegrounds-steam.jpg

Pillanatkép a Galactic Battlegrounds játékból (forrás: Steam)

A Bit Reactor vezetője szerint a stúdió próbál minél nyitottabban hozzáállni. Éppen ezét vesznek fel olyan szakembereket is, akiknek egyáltalán nincs stratégiai hátterük vagy tapasztalatuk, hogy egy más fajta kreatív nézőpontot is hozzanak. A stúdió arra is törekszik, hogy kéthetente csoportosan játékteszteljenek. A visszajelzéseket összegyűjtik és kiértékelik, hogy aztán eszerint haladjon tovább a fejlesztés. A döntések pragmatikusabb megközelítése talán lehetővé teszi a Bit Reactor számára, hogy a stratégiai műfajt új vizekre vigye. A társak utánzása, mert „mindig is így csinálták”, nem segíti elő a változást. Néha meg kell kérdőjelezni a status quót.

„Értékelned kell egy ötletet, és őszintén meg kell kérdezned, hogy »ez jó? Vagy az akkoriban rendelkezésre álló technológia miatt tartották jónak?« Általában így közelítem meg a tervezést.” - mondja Foertsch.

„Arról van szó, hogy tisztelni kell azt, amit korábban csináltak, ugyanakkor elkötelezettnek kell lenned, hogy tovább mozdulj előre, és meg kell nézned, mi az, ami valójában elmaradhat.” – fogalmazott a játékfejlesztő.

A Bit Reactor és a Respawn új Star Wars RTS játékának egyelőre sem a címe, sem a megjelenési dátuma nem ismert. Reméljük hamarosan többet is megtudunk erről az ígéretes videójátékról.

empire-at-war-steam-02.jpg

Pillanatkép az Empire at War játékból (forrás: Steam)

Faragó Dániel

Párhuzamos életrajzok: Hera Syndulla és Garm Bel Iblis

2023. augusztus 01. - Castad

ezdras_asoka_es_a_szabin_nok_nomen_est_omen.jpg

Párhuzamos életrajzok sorozatomban  egy-egy Legendák karakter útját, történetetét hasonlítom össze egy filmekből, sorozatokból ismert szereplővel. Kyp Durron és Anakin Solo után  Ahsoka élőszereplős szériára készülve, ezúttal Garm Bel Iblis tábornokot vetem össze a sorozat egyik főbb karakterével, Hera Syndullával.

Elsőre talán meglepő az összehasolítás, Hera Syndulla ugyanis nemcsak Lázadó parancsnok, hanem egy felelős anya is, aki a Lázadók animációs sorozatban anyatigrisként védelmezte a Szellem legénységét, majd később ténylegesen is anya lett, s a Lego szivárogtatások szerint fiát, Jacen Syndullát is megpillanthatjuk majd az Ahsoka sorozatban. Hera – ahogy arra a neve is utal – egyértelműen egy anyakarakter, akinek fontos a családja, s aki sajátjaiként vigyázott a Szellem legénységére, különösen a mellé és Kanan mellé csapódó két tinédzserre, Ezra Bridgerre és Sabine Wrenre. Hera emellett elszánt szabadságharcos, a szabadság iránti vágy amolyan családi örökség is, apja Cham Syndulla előbb a szeparatista megszállás, majd a Birodalom uralma ellen küzdött, hogy felszabadítsa bolygóját, a Ryloth-ot. Hera másik szenvedélye a repülés, már kislány korában oda volt az űrhajókért, felnőtt korára pedig a Lázadók egyik legtehetségesebb pilótájának számított, olyannyira, hogy ő tanította, képezte Wedge Antillest, Hobbie Kliviant, vagy éppen Zev Senescát, szóval a Zsivány osztag hőseit.  Hera előbb csak a Szellem kapitánya volt, majd hamarosan a Főnix osztag és Lázadó sejt parancsnoka lett, míg a Lothal felszabadítására már tábornoki rangban vezetett egy X-szárnyú rajt. Bár a Lothal-akció során fogságba esett, s a megmentésére érkező szerelme, Kanan Jarrus is életét vesztette, Hera nem tört meg, hanem kitartott a Lázadás mellett. A Lothalt követően harcolt Scarifnál, illetve az endori csatában is, majd azt követően is az Új Köztársaság vezérkarához tartozott egy csapásmérő erőt vezetve. Szintén kulcszserepe volt az Új Köztársaság csodafegyvere, a Starhawk projekt kivitelezésében, mely során ismételten együtt dolgozhatott kedvenc lázadó egységével, a pilótákkal.

rebels-409-rebel-assault_2874e0a_15386e52.jpeg

Hera Syndulla X-szárnyúban (Starwars.com)

Na és mi a helyzet Garm Bel Iblisszel? Nos, ő egyértelműen nem egy anyakarakter, nem is twi'lek, hanem ember, nem egy sokat szenvedett nép tagja, hanem a büszke Koréliáé. Bel Iblis ugyanis szenátor volt, aki a Legendák szerint igyekezett kívül tartani a Koréliát a klónháborúból. Bel Iblis eleinte megtartotta rangját a Birodalmi Szenátusban is, bár politikailag kellemetlen figurává vált, felszólalt a rendszer ellen, amit a Palpatine-rezsim azzal „jutalmazott”, hogy bombatámadást készítettek elő ellene, s ugyan Garm túlélte a robbantást, felesége és gyermekei odavesztek. Bel Iblis a Lázadás egyik első alakja, egy militáris lázadásé, karaktere így a kánonban akár Luthen Rael vagy Saw Gerrera karakterével is összevethető. A Lázadók Szövetsége egyik alapítója Mon Mothma és Bail Organa mellett, utóbbi halála azonban éket vert Bel Iblis és Mon Mothma között. E konfliktus ugyancsak összevethető Mon és Saw ellentétével, itt azonban Bel Iblis volt megijedve a nő hatalmától, attól tartott, hogy Mon Mothma csak saját hatalmi ambícióra használja a felkelést, s maga akar a Birodalom élére kerülni. Bel Iblis így szakított a Szövetséggel és magánakciókba kezdett a Birodalom ellen. Egészen addig független lázadó volt, míg a háború véget nem ért, Thrawn meg nem jelent, s Han Solo és Lando Calrissian rá nem bukkant. Bel Iblis később valamennyire rendezte a konfliktusát Mon Mothmával, s tábornokként az Új Köztársaság katonai főparancsnokságának tagja lett, elévülhetetlen érdemeket szerezve a Thrawn elleni küzdelemben.

garmbeliblis_intext3.jpg

Garm Bel Iblis (Star Wars Universe)

Bel Iblis később is jelentős szerepet játszott a Caamas incidens során, majd a Yuzaan vong háborúk idején nyugdíjból visszatérve segítette fontos győzelmekre az Új Köztársaságot. Bel Iblis vakmerő, büszke ember volt, a Coruscant ostroma idején például, a vezérkari főnök óvatos parancsávval dacolva inkább a harcot válaszotta, akkor is ha ezzel a vongok által csaliként felhasznált civilek életét is kockoztátta valamelyest. 

Miért is állítottam párhuzamba Hera Syndullát és Garm Bel Iblist? Nos, éppen az augusztus 23-án érkező Ahsoka sorozat, illetve Dave Filoni egyelőre cím nélküli Új Köztársaság filmje miatt. Herát és Garmot ugyanis leginkább egy kék bőrű, vörös szemű katonai lángelme köti össze, Thrawn főadmirális. Ahogy a Legendákban az Új Köztársaság oldaláről Garm Bel Iblis tábornok tudott Thrawn zsenijének méltó ellenfelévé válni, addig Lázadók animációs szériában Hera Syndullára hárult ez a szerep, ő lett Thrawn „sakkpartnere”.

image_4a0385c0.jpeg

Hera és Thrawn (Starwars.com)

A két karakterben az is közös, hogy mindketten a kezdetektől meghatározó tagjai – mondhatni alapítói – voltak a Lázadásnak, ráadásul saját lázadósejteket vezetve. Ugyancsak hasonlók abban is, hogy magasszintű tiszteletet vívtak ki beosztottjaik, illetve olyan pilóták körében, mint Wedge Antilles és a Zsivány osztag – mindketten Wedge fegyvertársai. Bár a Lázadók sorozatban még remek a kapcsolatuk, Ahsoka előzeteseiből leszűrhetők alapján talán egy Hera Syndulla – Mon Mothma konflitkus is körvonalazódik, de legalábbis az, hogy Hera minden bizonnyal nem támogatja az Új Köztársaság flottájának leszerelését, pláne akkor, amikor nyakukon a Birodalmi Maradvány új életre kelése. Hera feltehetőleg csapásmérő erejével, olyan önálló akciókba kezd, mint amiket Bel Iblis is végrehajtott a Birodalom, illetve Örököse ellen.

Herára vár az a katonai szerep, amit Bel Iblis látott el Zahn regényeiben. 

süti beállítások módosítása