Rebo.hu

Párhuzamos életrajzok: Wedge és Wedge

2023. augusztus 10. - Castad

ezdras_asoka_es_a_szabin_nok_nomen_est_omen_2.jpg

A Szukits Kiadó jóvoltából előrendelhetővé vált Michael A. Stackpole X-szárnyúak regényeinek első két kötetének (Zsivány osztag és Wedge játszmája) új, keménytáblás kiadása. Ennek apropóján a Párhuzamos életrajzok sorozatunk egy rendhagyó cikkében egy azonos karakter, Wedge Antilles két verzióját (Legendák és kánon) vetem össze.

Ahonnan ismerjük

Mivel Wedge Antilles a Star Wars egyik legrégibb karaktere, aki már az Egy új reményben is szerepelt, majd a klasszikus trilógia későbbi filmeiben is felbukkant, hamar a Bővített Univerzum egyik fontos szereplőjévé vált. A filmekből tudtuk, hogy kiváló pilóta, aki túlélte a yavini, hoth-i és endori ütközeteket, szembeszállt két Halálcsillaggal is és élve jött ki belőle. Wedge történetét később Michael A. Stackpole szőtte tovább, előbb az X-szárnyúak képregénysorozat, majd regények keretében. A sorozatnak csupán az első hat kötete (Zsiványkommandó, Wedge játszmája, A Krytos csapda, A Bactaháború, Lidérc osztag és Vasököl) jelent meg eddig magyarul, ami azért is problémás mert az 5-7. kötetek egy összefüggő trilógiát alkotnak, melynek zárókötete, a Solo Command nem kapott eleddig hivatalos magyar fordítást. A széria különben tíz kötetből áll, de Wedge a tizedik, időben jóval később játszódó felvonásban bár nem kapott lényeges szerepet. Wedge karakterét természetesen további regények is továbbmesélték, első sorban az X-szárnyúakért is felelős Michael Stackpole és Aaron Allston egyéb Star Wars regényei (pl. a yuzhaan vong háború idejéről a Dark Tide és Enemy Lines sorozatok). Emellett egyéb könyvekben is felbukkan, olyan klasszikusokban is mint a Thrawn trilógia és Thrawn keze duológia.

A kánonban a filmeket a Skywalker korával is kegészíthetjük, ahol az idős pilóta még visszatért egy cameo erejéig. Wedge emellett animációs sorozatban is felbukkant, a Lázadók egyes epizódjaiban kapott kisebb-nagyobb szerepet, majd a Squadrons videójátékban is visszatért, ráadásul Denis Lawson alakításában. Szintén Lawson kölcsönözte a hangját a Látomások második évadában – bár az a történet nem minősül kánonnak. Szintén megjelent különféle képregényekben (pl. a fősodor Star Wars), míg A Jedi visszatér utáni történetét elsősorban az Utóhatás trilógia, valamint Az Ellenállás újjászületése kötet regéli el.

20201002160016_1.jpg

Wedge a Squadronsban

Fiatalkora

A Legendák szerint Wedge a Koréliáról származik – hasonlóan Han Solóhoz –, Jagged és Zena Antilles fiaként. Egy nővére volt, Syal Antilles, aki ünnepelt színésznő lett, majd a Birodalom Vader utáni legjobb pilótája, Soontir Fel báró vette feleségül. Wedge szülei egy Korélia körül töltőállomást működtettek, ahol a kis Wedge szerelőként dolgozgatott, miközben iskolába járt a Korélián. Jó barátságot ápolt Mirax Terrickkel a hírhedt koréliai csempész, Booster Terrick lányával, a kislány sok időt töltött az Antilles családdal, amíg apja különféle veszélyes bizniszeket űzött. Wedge egyszerű élete nemsokkal a 18. születésnapja előtt vett gyökeres fordulatot, amikor a Buzzzer nevű kalózhajó vette igénybe a töltőállomás szolgáltatásait, amikor rajta ütöttek a koréliai biztonsági erők. A Buzzzer természetesen lóhalálában menekült, ám közben elpusztította az egész állomást, az Antilles szülőkkel együtt.

Wedge ekkor Booster Terrick hajóján, a Pulsar Skate-en tartózkodott, ott élte át szülei önfeláldozását. Wedge és Booster utánamentek a kalózoknak, s Wedge megbosszulta szülei halálát. Az ifjú Wedge ezt követően kereskedőpilótaként dolgozott, s egyáltalán nem érdekelte sem a Birodalom nyomasztó elnyomása, sem a Lázadás. Ezt egy újabb személyes tragédia fordította meg, beleszeretett ugyanis egy lázadóba, Mala Tineróba, ám a Birodalom lecsapott meggyilkolva Wedge szerelmét. A fiú ezt követően csatlakozott a Lázadók Szövetségéhez, ahol hamarosan egy pilótafülkében találta magát, méghozzá a legendás Tierfon Sárga Ászok kötelékében.

star_wars_eote_mirax_terrik_horn_by_anthonyfoti_d6v2vl6-fullview.jpg

Mirax Terrick Horn (Reddit)

A kánonban ezzel szemben jóval kevesebbet tudunk Wedge fiatalkoráról. Az azonos, hogy a Koréliáról származik, ahogy az is, hogy töltőállomáson dolgozott, ahol pilóta és szerelő lett belőle, volt egy Mala nevű szerelme, sőt még az is, hogy meggyilkolt néhány kalózt. A kánon szerint Wedge ezt követően csatlakozott a Birodalom pilótaképzéséhez, ahol a legjelentősebb ilyen intézményben, a Skystrike Akadémián tanult TIE pilótának. Itt barátkozott össze Derek 'Hobbie' Kliviannal, akivel végül együtt szöktek meg. A Lázadásba egy bizonyos Fulcrum (ekkor már Alexandr Kallus) szervezte be, míg a szökésben Sabine Wren segített. Ezt követően Wedge csatlakozott a Jun Sato parancsnok vezette Főnix sejthez. Wedge előbb az atolloni Chopper bázison szolgált, majd annak elestét követően a Főnix sejt túlélőivel együtt a Yavin 4-re került.

Wedge Hera Syndulla szárnyai alá került, aki tovább tökéletesítette pilótatudását.

tumblr_pe9fobfh0r1wl8izao1_1280.jpg

Hera és Wedge a Lázadókban

Feleség, család

A Legendákban Wedge Antillest többször megtalálta a szerelem ám végül Iella Wessirivel kötötte össze az életét. Iella a Lázadó Hírszerzés képzett ügynöke volt, míg előtte koréliai biztonsági erőknél szolgált, méghozzá Corran Horn társaként. Corran később a Wedge vezette Zsivány osztag pilótája lett, majd beleszeretett Wedge gyerekkori barátjába, Mirax Terrickbe. Wedge és Iella kapcsolatát egy időre megzavarta a lány halottnak hitt férje, Diric Wessiri váratlan visszatérése. Később azonban kiderült, hogy Diric a Birodalmi Hírszerzés kegyetlen fejének, Ysanne Isardnak az áldozatává vált, aki átmosta a férfi agyát, birodalmi alvó ügynökké. Diricnek éppen a az Új Köztársaság bírósága tanúskodó birodalmi ügynököt, Kirtan Loort kellett meggyilkoni, akinek a védelméért Iella felelt. Diric végül sikerrel járt, mire Iella végzett az ismeretlen bérgyilkossal, akiről kiderült, hogy a férje volt. Egy ilyen trauma kísérte eleinte Wedge és Iella kapcsolatát.

Wedge és Iella végül hosszú „se veled, se nélküled” viszony után házasodott össze, mely frigyből két lány született, Syal és Myri Antilles. Syal követte apja példáját és pilóta lett, apja egyik legjobb barátja, Tycho Celchu képezte ki. Myri más utat választott, ügyes szerencsejátékos lett, ám végül ő is a még apja által alapított hírszerző csapatnál, a Lidérc osztagnál kötött ki.

perso_wessiri_iella.jpg

Iella Wessiri

Nézzük mi a helyzet a kánonban! Az Utóhatás regényekben Wedge Antilles a szerelmet egy másik pilóta, a második Halálcsillag elpusztításában szintén részes Norra Wexley oldalán találja meg. Azonban mielőtt komolyabbra fordulhatnának a dolgok, kiderül, hogy Norra régen halottnak hitt férje valójában életben van. Norra férje, Brentil birodalmi börtönbe került, ahol átprogramozták az agyát, s a Birodalom gyilkos alvóügynökévé tették. (Remekül lemásolt házifeladat, kedves Chuck Wendig!)

A kánonban Wedge és Norra végül összeházasodnak, ám nem születik saját gyermekük. Wedge azonban tényleges nevelőapájává válik Norra fiának, a kis Temmin 'Snap' Wexley-nek, akit remek pilótává képez ki. Snap Wexley követi anyja és nevelőapja útját, az Ellenállás pilótájaként vesz részt számos hajmeresztő küldetésében, Az ébredő Erő filmben is szerepel, a Starkiller bázis elleni ütközöet során. Snap pilótatársát, Karé Kunt vette feleségül, majd harcolt az exegoli ütközetben is, itt azonban hősi halált halt.

intro-import.jpg

Norra Wexley

Mit csinált Endor után?

Természetesen ide is írhatnánk, hogy megnősült, ugyanis mind a Legendák mind a kánon románca ekkor történt. A Legendákban Wedge tovább folytatta a harcot, az újjáalakított Zsivány osztag élén fontos szerepet játszott a Coruscant elfoglalásában, az ún. bactaháborúban, Ysanne Isard rémuralmának felszámolásában, vagy olyan birodalmi hadurak legyőzésében, mint Zsinj. Utóbbi ellen harcolva alakította meg a Lidérc osztag nevű diverzánsalakulatot. A bajkeverőkből, nehéz esetekből toborzott alakulat tagjai csak másodsorban voltak pilóták, elsősorban más, a kommandós és hírszerző akciók során fontos tulajdonságokkal, képesítéssel bírtak. Volt köztük mesterlövész, robbantásszakértő, felcser, erőérzékeny, de még egy matekzseni gamorri is, míg az alakulat későbbi, Wedge-et követő vezetője, Garik 'Arc' Loran, korábban ünnepelt színésznek számított. Wedge és Zsivány természetesen a Thrawn elleni harcokban is részt vettek, a hadjárat után nemsokkal azonban Ackbar admirális tábornokká nevezte ki, s Wedge ettől kezdve leginkább egy-egy hadihajó – pl. a Lusankya szupercsillagromboló – fedélzetéről irányította a hadműveleteket. Ennek ellenére Wedge olykor-olykor a későbbiekben is visszatért az X-szárnyú pilótafülkéjébe. Bár az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány közötti békét követően visszavonult, és a rombolás helyett az építés szolgálatába állt, a yuzhaan vong támadás miatt reaktiválták. A vongok elleni harcok során az Új Köztársaság egyik csapásmérő erőjét irányította tábornoki minőségben, s a borleasi ütközetek idején taktikai zsenijét is megvillanthatta. Wedge később szintén részt vett a Coruscant – újabb – visszafoglalásában és a hódítók legyőzésében. Ezt követően megint visszavonult, de még a második galaktikus polgárháborúban is visszatért a harcokhoz, régi cimborája Luke Skywalker oldalán.

el1_japanese_art.jpg

Az Enemy Lines I. Rebel Dream japán borítója

Wedge a kánonban is folytatta a harcolt közvetlenül az endori ütközet után, az ő felderítőmisszója folytán tudta meg az Új Köztársaság a birodalmi maradványokat vezető parancsnokok akivai csúcstalálkozóját. Ahogy a Legendákban, úgy a kánonban is szembeszált az Új Köztársaság tiltó parancsával, míg ott a bactaháború során kezdett magánakcióban, addig a kánonban a Kashyyyk felszabadításakor. S ahogy a Legendákban bajkeverőkből és nehéz esetekből alapította meg a Lidercéket, úgy a kánon esetében a Phantom osztag létrehozásakor járt el így. Leia és Han megsegítésére, az Új Köztársaság kormányával és parancsnoki láncával szembemenve partvonalra került pilótákból, kiégett fickókból, illetve alkalmas különcökből állította össze alakulatát. A Fantom osztag később a jakkui csatában is repült, tagjai közt az ifjú Snap Wexley-vel. A Fantom mellett Wedge a Zsivány osztagot is újjászervezte, mely élén Hera Syndulla tábornokkal is együttműködött a Starhawk projekt kapcsán.

A kánonban azonban Wedge ténylegesen visszatudott vonulni a küzdelmektől, és a Hosnian Prime pilótaakadémiára került oktatónak. Bár az Ahsoka sorozat és a Filoni féle Új Köztársaság film még számolhat Wedge-el, akár a Thrawn elleni kampány során is. Mindenesetre később boldog nyugdíjaséveket tölt el feleségével az Akiván, s nem is vesz részt a kezdeti Ellenállásban, a harcok ezúttal mostohafiára maradtak. Csupán a crait-i kudarc, illetve a hozzá közel álló Ackbar admirális és Luke Skywalker halála után tért vissza a harctérre, s vett részt az exegoli ütközetben, a Millenium Falcon lövészeként.

wedge-rise-of-skywalker.JPG

Wedge Antilles a Skywalker korában

Nektek melyik Wedge sztori tetszik jobban, a Legendák vagy a kánon?

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2418187607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása