Rebo.hu

Középfölde és a Star Wars

2022. szeptember 11. - Castad

nevtelen_terv_7.jpg

Korábban a Ziro.hu portálon írtam egy cikket a Star Wars és a tolkieni világ kapcsolatairól. Most az Amazon Prime sorozata, A hatalom gyűrűi kapcsán érdemes volt kicsit elővenni és ráncfelvarrni archív írásom, amelyet végül alaposan ki is bővítettem.

Párhuzamok A Gyűrűk Ura és a Star Wars filmek között

J. R. R. Tolkien lebilincselő meséi természetesen máig meghatároznak mindent, ami bármilyen módon kapcsolódik a fantasy műfajhoz. Nincs ez másképp a Star Warsszal kapcsolatban sem, még 2016-ban a Lucasfilm hivatalos honlapján Bryan Young egy hosszú cikkben elemezte a tolkieni univerzum hatását a Star Warsra, mely mind az eredeti filmekre, mind az újabb filmekre és animációkra is hatással bír. Az eredeti cikk már sajnos nem elérhető a hivatalos honlapon, máshol azonban fennmaradt. Young cikke megemlíti a Luke Skywalker és Zsákos Frodó útja közötti hasonlóságot, mindkettejük útja a klasszikus hősi út: vonakodnak elindulni, de egy bölcs mentor cselekvésre ösztönzi őket, majd útjuk során hőssé válnak, melyben barátaik is segítik őket. Ráadásul abban is hasonlítanak egymásra, hogy egyik fő segítőjük egy kocsmában összeszedett csavargó lesz, Luke számára Han Solo, még Frodónak a kósza Aragorn. 

Természetesen Obi-Wan Kenobiban is van egy nagy adagnyi Gandalf, ő a hős útját elindítő bölcs öreg mágus, aki ráadásul feláldozza magát Halálcsillagon, hogy hőse megmenekülhessen, éppen úgy, ahogy Gandalf is magára vállalta a balrog megfékezését Mória bányáiban. Kenobi a harc során elvész ugyan, de később, ahogyan Fehér Gandalf, maga is visszatér, s erőszellemként segíti tovább Luke Skywalker útját. 

Young szerint azonban nemcsak Luke útja vethető össze Frodóval, hanem Anakiné is.  Frodó a Végzet hegyén letér a hősi útról, megkísérti a sötétség, s csupán barátja, Samu segítségével tér vissza az útra. Hasonló Anakin is, csak neki hosszabb ideig tartott a sötétség, mire fia, Luke szeretete visszahozta a fényre. Szimbolikus A Sith-ek bosszúja helyszíne is, a Mustafar lávavilága szépen összecseng a Végzet hegyével.  Anakin Skywalker útja azonban nemcsak Frodóéra hasonlít, hanem Gollaméra is. Az Anakin-Vader meghasonlás szépen párhuzamba állítható a Szméagol-Gollam tudathasadással. S ha már Gollam: ahogyan Vader ledobja Palpatine-t a mélybe, az hasonló ahhoz, ahogyan Gollam is leveti magát és a gyűrűt a Végzet hegyébe. 

Az előzménytrilóga párhuzamai kapcsán ki kell emelnünk Szarumán és Dooku gróf kapcsolatát. Mindkettejük egy bölcs mágus” volt, akit korrumpált a gonosz, s így gonosszá váltak, feladva mindent amiben korábban hittek. Az új sötét hatalom felemelkedésékor, egy új világrendre készülve hadsereget (ráadásul természetellenes hadsereget) építettek, a geonosisi droidgyár és a vasudvardi műveletek is szépen párhuzamba állíthatók. Ráadásul Dookut ugyanúgy magára hagyja a végén gonosz mestere, mint Szarumánt. Na és persze az sem elhanyagolható tény, hogy mindkét karaktert Sir Christopher Lee alakította a filmekben.  Ugyancsak megemlíteném a gunganeket a Baljós árnyakban, illetve az ewokokat A Jedi visszatérben, két elsőre kevéssé jelentős, sőt lenézett nép, akik végül nélkülözhetetlenek lesznek a győzelemhez, pont úgy ahogyan a hobbitoknak köszönhető Szauron végső legyőzése is. 

Guest Post - List of X Predicts Outcome of Worst War Ever - Trent Lewin

Ugyan már nem Lucas, de hasonlóságok a zárótrilógia esetében is megfigyelhetők. Young hívja fel a figyelmet arra, hogy amikor Az ébredő Erőben Kylo Ren ledobja a sisakot, hasonlóképpen hangzik, mint amikor Peter Jackson filmjeiben ledobják, leejtik az Egy Gyűrűt. Kylo sisakja helyett szerintem azonban fontosabb párhuzam a Vader-sisak, a múlt sötét ereklyéje, mely szinte ugyanúgy szól Kylóhoz, ahogyan a Gyűrű vagy a palantir is suttogja a gonosz mételyét. A Skywalker korából megtudjuk, hogy Palpatine suttogása korrumpálta Kylót, ahogyan a Gyűrű tönkretette Gollamot. Talán még erősebb a Szméagol-Gollam párhuzam Ben Solo-Kylo Ren esetében, mint Anakinnál. A IX. epizód Palpatine-ja különösen felerősíti a Szauron-párhuzamot is. A világ uralmára törő gonosz ősibb jelleget ölt, ráadásul a halálból tér vissza, meggyötört testben, arra vágyva, hogy újra birtokolhassa egykori teljes hatalmát.

Tolkien hatása Dave Filonira

Már Young felhívta a figyelmet arra, hogy Tolkien világa mekkora hatással volt Dave Filonira, A klónok háborúja, a Lázadók animációs sorozatok készítőjére, a Mandóverzum egyik oszlopára. Olyannyira, hogy A klónok háborúja első forgatókönyv-verziójának elkészítése során

Filoni felvetette, hogy a főhőst, a későbbi Ahsokát nevezzék Arwinnak, természetesen Arwen után.

Bár ezt George Lucas elvetette, Ahsoka későbbi, a Lázadók sorozatban látott történetéhez mégis egy A Gyűrűk Ura-karakter jelentette a mintát.

„Szükség volt rá a történetnek, mert nem hozhatod csak úgy be Darth Vadert ehhez a csapathoz. Mert ő megölné őket. Szükségük volt egy Gandalfra. [Ahsoka] akkor bukkan fel, amikor szükség van rá. Ő foglalkozik a nagyobb, sötétebb problémákkal”

– magyarázta Filoni. A felnőtt Ahsoka karaktere, reménytelen helyzetekben való felbukkanása valóban jól összecseng Fehér Gandalffal, ráadásul erre utalnak fehér fénykardjai, s a Lázadók fináléjában látható öltözéke is. Lázadók Ahsokája azonban nemcsak a ruházatában, hanem a tulajdonságában is hasonlít Gandalfra. Ő az a váratlan segítség, aki akkor bukkan fel, amikor reménytelen a helyzet. Elvégre „Egy mágus sosem késik. És korán se jön soha. Pontosan akkor érkezik, amikor akar.” 

  Ahsoka élőszereplős felbukkanása kapcsán Filoni ismételten élt a Gandalf-párhuzammal, szerinte Ahsoka ekkora elindult a Gandalffá válás útján, sőt A Mandalóri 13. epizódjára talán már el is érte ezt, vagyis ő lett az az alak, akinek megvan a világ bölcsessége, s tudását arra használja, hogy segítsen másoknak.  A Mandalóriban ő az, aki bölcsességével elárulja Dinnek a gyermek nevét és múltját, segít neki küldetésében, miközben ismét egy nagyobb, sötétebb problémával foglalkozik. Ahsoka itt még Szürke Gandalf, ahogyan már A klónok háborúja utolsó évadjának végén is így tűnik fel, valószínűleg majd a saját sorozatában válik igazán Fehér Gandalffá.

Sőt, amikor Ahsoka hangja felcsendült a Skywalker korában, s a rajongók aggódva jegyezték meg, hogy kedvenc togrutájuk meghalhatott, George Lucas hű padawanja egy új rajzzal ismét Gandalfhoz hasonlítva nyugtatta meg a közönségét: ahogy Gandalf legyőzte a halált, úgy Ahsoka is. (Sőt nem is egyszer, gondoljunk csak A klónok háborúja Mortis-szálára, vagy éppen a Lázadók Világok közti világára.)

Gandalf mellett azonban Frodó útja is nagy hatással volt Filonira, mely szintén érződik az általa felügyelt sorozatok történetvezetésére.

„Számomra, mikor gyerekként olvastam A Gyűrűk Ut, a könyvek egy pontján rájöttem, hogy, Frodó ott van Végzet Hegyén, úgy hogy [korábban] soha nem találkozott senkivel Gondorból, soha nem találkozott senkivel Rohanból, és nem ismeri ezeket az embereket. Ő nem élt ott és nem ott nőtt fel. De kész arra, hogy meghaljon ezekért az emberekért. Mert ez a helyes dolog, amit tenni kell, ez szolgálja a nagyobb jót. Ez nagyon erős számomra. Ezek a dolgok nyilvánvalóan egész életemben velem tartottak”

 

– nyilatkozta máskor. Filoni ráadásul nemcsak az eredeti regényekért, hanem a Peter Jackson-féle filmfeldolgozásokért is rajong. 2012-ben A hobbit film alkalmából érzelmes cikket írt a StarWars.com felületére Szeretni A hobbitot, készíteni A klónok háborúját címmel, ráadásul egy kis rajzot is készített Gandalfról és Yodáról:

YodaGandalf

Ebben az írásában mesél Tolkien-regényeihez kötődő gyerekkori emlékéről, valamint arról a meglepetésről is, amit George Lucasnak köszönhetett, aki A klónok háborúja készítése során vendégül hívta Peter Jacksont a Skywalker Ranchra, óriási élményt okozva ezzel Dave-nek.

 Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9717928177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása