Rebo.hu

Ahsoka katanái és szamuráj Vader, avagy a Star Wars kelet-ázsiai gyökerei

2023. július 17. - Kelemen Richárd (Rixon)

neprajzi_muzeum_rebo.jpg

Főszerkesztőnkkel júniusban a Néprajzi Múzeum raktárába látogattunk, ahol az Óceánia-részleg gyűjteményében csodálhattunk meg két olyan tárgyat, mely közvetlenül hatott a messzi-messzi galaxis világára. Nemrég visszatértünk egy második körre, ezúttal pedig a kelet-ázsiai kultúrák Star Warsra gyakorolt hatása állt látogatásunk középpontjában, melybe Almási Alma és Nagymarosy Ádám vezetett be minket.

Elsőként néhány hagyományos szamurájpáncél elemeit vehettük szemügyre. Ezek a különleges öltözetek elsősorban Darth Vader megjelenése számára jelentettek inspirációt. Ha minden igaz, a Sötét Nagyúr viseletét Date Maszamune, becenevén az „Egyszemű sárkány” páncélja ihlette. A Néprajzi Múzeum kínálatában lévő páncélelemek is sok tekintetben idézik meg Vader öltözetét, különös tekintettel a sisakra és az arcmaszkra. Az általunk megtekintett mellvért egy könnyebb, úgynevezett haramaki-típusú páncélhoz tartozott, mely már a gyalogos hadviselés elterjedésével vált gyakorivá.

Vader mellett másik kapcsolódási pont a szamurájokkal roninok alakja. A száműzetésbe vonult Jediket, de sok tekintetben a Sitheket is lehet a gazdátlan szamurájokhoz hasonlítani. Ez utóbbira erősített rá a Visions kapcsolódó epizódja, és az ahhoz készült regény.

1.jpg

A szamurájok különböző kardtípusai is sok tekintetben párhuzamban állnak a jedik és a sith-ek fegyvereivel, a fénykardokkal, legalábbis spirituális szempontból mindenképpen. A lovas harcmodor gyakoribb elterjedtsége idején a szamurájok jellemzően egy nagyméretű tachi kardot hordtak maguknál, mely kiegészülhetett egy kisebb, tőrszerű tantóval, mely beltéri harcra is alkalmas volt. Ez a fajta harcmodor elsősorban a mongol hódítások idején szorult háttérbe, mikor a gyalogos hadviselés került előtérbe. Ekkoriban már jellemzően inkább a – nyugati világban a szamurájokkal leginkább azonosított – katanát viselték, mely kiegészülhetett egy rövidebb wakizashi karddal, esetleg még egy katanával. Ugyanakkor a kettős kardviselés joga kiváltság volt.

„A sintó hagyomány szerint a kard maga a bölcsesség forrása, és úgy tartották, hogy energiát áramoltat a használójába. Ezen felül a becsület jelképe is”

– fejtette ki Alma.

Ezek után nem nehéz meglátni a kapcsolatot a szamurájok fegyvereinek spirituális jelentősége és a fénykardok között. Ezen felül számos esetben vizuális hasonlóságot is lehet felfedezni az említett fegyverpárosításokkal, leginkább Ahsoka Tano juthat róluk eszünkbe, aki jellemzően egy normál méretű és egy rövidebb fénykardot hord magánál. Ezen felül kései, fehér pengéjű fénykardjainak markolatai is egyértelműen ezekből a fegyverekből ihletődtek.

2.jpg

Végül, de nem utolsó sorban két Padméhoz köthető kapcsolódási pontról is többet megtudhattunk. Az egyik a mongol halha asszonyok hajfonata, melyet ezüstből készült hajékek segítségével egy bika szarvához emlékeztető módon formáztak meg, a fonatok végét pedig egy-egy díszes hajtokba fogták.

Padmé egyik jellemző hajviselete is ezen alapult, a gondolatmenetet tovább szőve pedig eljuthatunk a mongol harcos királynőkhöz is, akik férjük távollétében, vagy halála esetén helyettük folytatták a kormányzást.

1689350954397.jpg

Padméhoz köthető ezen túl a japánul Amidának, szanszkritül Amitábhának nevezett buddha szobor is, melynek jelentése mérhetetlen ragyogás. Az Amida Buddha leggyakoribb szimbóluma a lótusz, mely a jóindulatot és a tisztaságot jeleníti meg. Noha az Amida, avagy Amitábha szóból sem nehéz az Amidala névre asszociálni, a kapcsolatot erősíti az is, hogy a Padmé szanszkritül lótuszt jelent.

4_1.jpg

Látogatásunkról és a megtekintett tárgyakról részletesebben videónkból tájékozódhattok. A lehetőséget ismételten nagyon köszönjük a Néprajzi Múzeum munkatársainak!

Kelemen Richárd (Rixon)

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6418168903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása