Rebo.hu

Párhuzamos életrajzok: Anakin és Anakin

2023. július 03. - Castad

nevtelen_terv_12.jpg

Új Párhuzamos életrajzok sorozatomban a Legendák egy-egy érdekes alakját mutatom be, egy filmekből jól ismert Star Wars karakterrel párhuzamba állítva. Korábban Kyp Durron és Ben Solo alakját vetettem össze, most pedig a két Anakin következik, nagyapa és unoka: Anakin Skywalker és Anakin Solo.

Anakin Skywalker alakját, történetét remélhetően minden Star Wars rajongó ismeri, így inkább legendákbéli unokája, Anakin Solo szorul bemutatásra. Anakin Solo karaktere a Tom Veitch által, 1991-1992-ben írt Dark Empire képregénysorozatra megy vissza, ám az ifjú Solo-gyerek neve először csupán Kevin J. Anderson Jedi Akadémia trilógiában bukkant fel. Mivel Timothy Zahn közben már ikergyermeket – Jacent és Jainát – talált ki Han Solónak és Leia Organának, így Anakin már a harmadik csemetéje lett a Star Wars sztárpárjának. Veitch azért is Anakinnak nevezte el az ifjú Solót, hogy így a Skywalker-vérvonal világos és sötét oldali hagyományához is kötődjön, s ez a vívódás határozza meg a karakter lelki világát. Anakin Solo története, karaktere valóban sok ponton egyezik nagyapjájéval, olyannyira, hogy Wookieepedia szerint a New Jedi Order sorozat egészen más szerepet szánt volna Anakin Solónak. Eszerint a történet főhőse Anakin lett volna, ő vette volna át később a Jedi Rend vezetését Luke után. Szintén ő lett volna, akit egy női főgonosz révén megkísértett a Sötét Oldal, amely végül testvérei, Jacen és Jaina rivalizálásához, s végül – egy galaxison kívüli sith fajjal lévő konfliktust követően – Jacen halálához is vezetett volna. Közbeszólt azonban George Lucas, akinek nem tetszett ez a történet, mert túl sokban hasonlított az előzménytrilógiára, amit csak tovább zavart a két Anakin közötti névazonosság. Lucas javaslatára a hódító sith faj helyett megszülettek a yuzhaan vongok, a két fiú, Jacen és Anakin történetét pedig felcserélték. A Legendák későbbi történeteinek központi alakjává így Jacen Solo lett, ő állt át később a Sötét Oldalra Darth Caedus néven, Anakinra pedig a hősi halál vált. A New Jedi Order sorozat így már Jacen karakterét kezdték roppant ügyesen felépíteni, Anakin amolyan „hamis protagonista” lett, akit megöltek a Tory Denning által írt Star by Star regényben, ezt a koncepciót már Lucas is jóváhagyta.

„Anakin teljesen megnyitotta magát az Erőnek, az érzelmei erején keresztül húzta magát közelebb hozzá – nem a harag és a félelem révén mint egy sötét jedi, hanem a családja és a többi jedilovag iránt érzett szeretetén keresztül, a jedik céljában való hitén és a jövő igéretén keresztül. Az Erő minden oldalról beáramlott, eltöltve őt az erő és a cél kavargó viharával,  átitatva őt és felemésztve őt. Nem volt semmi amitől félnie kellett volna, sem ok gyászra. Érezte, ahogy az Erő keresztülfolyik rajta és ő maga belefolyik az Erőbe. Anakin volt az Erő, és az Erő volt Anakin.” – Troy Denning: Star by Star, a részlet saját fordításom.

Anakin Solo tíz és fél évvel a yavini csatát követően született, másfél évvel Jainát és Jacent követően, majd tizenegy éves korában ő is Yavin 4-re került, nagybátyja, Luke Skywalker akadémiájára. Az ifjú Anakinra súlyként nehezedett neve, és nagyapja alakja, ami miatt különösen félt, hogy a Sötét Oldal esetleg őt is megkísérti majd. Ifjú jedi lovagként számos kalandban vett részt barátjával és későbbi szerelmével, Tahiri Veilával, s hamar kiderült, hogy ő az egyik leghatalmasabb ifjú jedi, de erőképességein kívül remek pilóta és kiváló szerelő is volt, hasonlóan névadó nagyapjához. Mindemellett igazi vezéregyéniség is volt, bátor (sőt vakmerő) és intelligens, így sokan őt látták Luke Skywalker majdani utódjaként.  Ahogy Anakin Skywalker fiatal korában már a klónháborúk félelmetes hősévé, katonákat hadbevezető tábornokává vált, úgy az ifjú Anakin Solo a yuzhaan vong háború hőse lett. Szintén hasonlított nagyapjához abban, hogy próféciák is kötőtted alakjához, ám ezek végül nem teljesedtek be.

jacen-jaina-anakin-solos-personalities-v0-wr9i8pvcwcca1.jpg

Jaina, Anakin és Jacen Solo (Reddit)

Azzal azonban, hogy Lucas tanácsára Jacen és Anakin Solo alakját felcserélték, utóbi nem vált egy Skywalker-epigonná, hanem részben nagyapja antitézise lett. A két karakter természetesen abban is hasonlít egymásra, hogy mindketten a családtagjaikat, szeretteiket helyezték előtérbe, ám Anakin Solóban jóval több önvád, kétely és önfeláldozás rejlett, már fiatal korában is. Míg az ifjú Skywalker a Padmé elvesztése miatti félelmében (és a bírvágy és büszkeség hatására) engedett a Sötét Oldal csábításának, s a Jedi Rendet, a barátait s az egész galaxist romba döntötte csak azért, hogy megkaphassa amit akart, addig Anakin Solo már fiatal korában is az önfeláldozás példája lett. Személyiségének alakulálásában egyrészt fontos szerepet töltött be nagynénje, Mara Jade tanítása, hogy az Erőt ne holmi eszköznek vagy fegyverként tekintse, hanem valami sokkal nagyobbnak, az alapvető igazságnak; másrészt pedig Csubakka halála és az emiatt érzett múlhatatlan önvád. Csubi ugyanis a yuzhaan vong támadás kezdetén áldozta életét Anakinért. Anakint ettől kezdve bűntudat mardosta Csubi haláláért, s mindent megtett, hogy más szerettét megmentse. Ilyen volt Tahiri Velia, akit Anakin később megmentett a yuzhaan vong shaperek fogságából, míg a végül életébe kerülő sebet, akkor szerezte, amikor a myrkri küldetés során nővére, Jaina védelmére sietett. Anakin találta ki és vezette azt a többnyire fiatal jedilovagokból álló küldetést, melynek célja a yuzhaan vongok új jedivadász fenevadjának, a voxyonoknak a megsemmisítése volt. A küldetés során több jedi életét vesztette, s Anakin mindük haláláért súlyos felelősséget érzett, míg végül magát áldozta fel a küldetés sikeréért és társai, s egyben a teljes Jedi Rend megmentéséért.

Míg Anakin Skywalker hajdani önzése a jedik pusztulásához, addig Anakin Solo önzetlensége a jedik megmeneküléséhez vezetett.

Anakin Solo esetében mindenképp szólni kell röviden bátyjához, Jacenhöz fűződő viszonyáról. A két fiú másképp látta a világot és az Erőt, Jacen legszívesebben meditálni akart, s a Sötét Oldal kísértéseitől rettegve olyannyira nem akarta erőszakra használni azt, hogy egy időben a képességeitől való teljes elzárkózást is fontolgatta. Ezzel szemben Anakin gyakran és ösztönösen használta az Erőt, s a harcokból is jócskán kivette a részét, mégha a Sötét Oldaltól ő is tartózkodott is. Mindenesetre míg Jacen filozifisztikusan, addig Anakin pragmatikusan állt a kérdéshez. A két testvér között a látásmódbéli konfliktus a Centerpoint állomáson történt fiaskó után robbant ki: Anakin ugyanis (szinte egyedüliként) képes volt beindítani az ősi gépezetet, amellyel elpusztíthatta volna a Fondornál gyülekező yuzhaan vong flották. Jacen azonban – a jedi eszmékre hivatkozva – lebeszélte erről öccsét. Bár a fegyver végül mégis elsült és sok yuzhaan vong hajóval is végzett, a szövetséges hapan hajóhad egy része is odaveszett, Anakin pedig tudta, hogy ha nem hallgat Jacen óvatos figyelmezetéseire, és ő süti el a fegyvert, akkor végezhetett volna a vongokkal, más élet veszélyeztetése nélkül. E törés csak lassan oldódott fel, végül a Myrkren, nem sokkal halála előtt gyógyultak be ezek a lelki sebek. Anakin halála mindenesetre Jacen későbbi Sötét Oldal felé való sodródásában is meghatározó lett.

fqxbuhj5olm51.jpg

Anakin Solo és Tahiri Veila

Anakin Solo tehát sok szempontból párhuzamba állítható híres nagyapjával: kora egyik leghatalmasabb jedije, kiváló pilóta, háborús hős, és szerette védelméért tettre kész férfi. Végső soron abban is hasonlítottak egymásra, hogy képesek voltak a legönzetlenebb tettre, önmaguk feláldozására másokért, csak míg Anakin ezt sokára, szörnyű pusztítást és szenvedést követően értette meg, addig Anakin Solo már fiatalon is így cselekedett. S ezzel talán az egész Skywalker-Solo család legnagyobb hősévé vált!

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr8618157822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása