Rebo.hu

Három Zsivány Vezér

2023. augusztus 03. - Castad

ezdras_asoka_es_a_szabin_nok_nomen_est_omen_1.jpg

A Szukits Kiadó jóvoltából előrendelhetővé vált Michael A. Stackpole X-szárnyúak regényeinek első két kötetének (Zsivány osztag és Wedge játszmája) új, keménytáblás kiadása. Ennek apropóján mutatom be a legendás Zsivány osztag három talán legjelentősebb parancsnokát, a három legfontosabb Zsivány Vezért. 

A Zsivány osztag a Legendák legfontosabb vadászgép-alakulata, mely a Lázadás, majd Új Köztársaság (majd annak jogutódai) legrátermettebb pilótáit sorakoztatta fel. A Zsivány osztag gyakorlatilag végigharcolta a galaxis minden jelentős konflitkusát, a hoth-i csatától kezdve (sőt már az előtt is). A Legendákban a Zsivány osztag létrehozása a yanini csatát követő időszakra megy vissza, amikor Arthur Narra parancsnok eképpen szervezte újjá azt ami a Halálcsillag elleni repülésből a hős Vörös századból megmaradt. A hoth-i ütközetben a Zsivány osztag parancsnoka – Zsivány Egyes vagy Zsivány Vezér – Luke Skywalker volt, majd az irányítást hamarosan régi harcostársa Wedge Antilles vette át. Wedge osztaga az endori csatában még Vörös századként repült, később azonban visszatértek a Zsivány osztag névhez. 

Wedge Antilles

A Star Wars talán legismertebb nemjedi pilótája Han Solo után, mégha csak epizódszerepe is volt a klasszikus trilógában. Igazán fontos karakterré Michael A. Stackpole képregényeiben, illetve regényeiben vált, amely az X-szárnyú pilótákat helyezte a történet középpontjába. Vezetése alatt – miképp az a emlegetett regényekben is olvasható – szerzett a Zsivány osztag elévülhetetlen érdemeket a Coruscant megszerzésére, nekik köszönhetően került a birodalmi főváros az Új Köztársaság kezébe. Szintén Wedge irányítása alatt sikerült az úgynevezett bactaháborúban felszámolni a Birodalmi Hírszerzés rettegett vezérének, Ysanne Isardnak a rémuralmát, illetve olyan birodalmi hadurakat is kiiktatni, mint Zsinj. Ugyancsak Wedge irányította a Zsiványokat Thrawn hadjárata idején, a hadjárat után nemsokkal azonban Ackbar admirális tábornokká nevezte ki, s Wedge ettől kezdve leginkább egy-egy hadihajó – pl. a Lusankya szupercsillagromboló – fedélzetéről irányította a hadműveleteket. Tábornokként, egy jelentős csapásmérő erőt irányított például a yuzhaan vong hódítás idején is, s a borleasi ütközetek idején taktikai zsenijét is megvillanthatta. Ennek ellenére Wedge olykor-olykor a későbbiekben is visszatért az X-szárnyú pilótafülkéjébe. Wedge a Legendák történetében vakmerő koréliai, és remek parancsnok, aki igazán a vadászgépében érzi otthon magát. Felesége egy korábbi Lázadó hírszerző Iella Wessiri lett, akivel két lányuk született, Syal és Myri. Iella különben közeli barátja és a koréliai biztonsági szolgálatnál munkatársa volt Corran Hornnak, a Zsivány osztag erőérzékeny pilótájának. Horn felesége, Mirax Terrick, a csempész Booster Terrick leánya, pedig Wedge gyerekkori barátja, így a Horn és az Antilles családokat különösen erős baráti szálak fűzték össze. És ha már családi kötelékek: Wedge nővére, Syal Antilles Soontir Fel báróval, a Birodalom legzseniálisabb pilótájával kötötte össze az életét, míg fiuk, a különben szintén kiváló pilótának számító Jagged Fel Jaina Solo férje lett.

databank_wedgeantilles_01_169_b8185dce.jpeg

Tycho Celchu

Wedge utódja az osztag élén korábbi jobbkeze, Tycho Celchu lett. A zseniális alderaani pilóta már nem szerepelt a klasszikus trilógia filmjeiben, de a Legendák szerint ugyancsak részt vett mind a hoth-i, mind az endori ütközetben, utóbbiban egy A-szárnyút irányítva. Ysanne Isard áldozataként ugyan az Coruscant visszafoglalását követően az árulás vádja is rávetült (tudniillik, hogy beépített ügynök), ám sikerült tisztázni a vádak alól: az állítólag Tycho által meggyilkolt Corran Horn maga tisztázta „gyilkosát”. Tycho először akkor vette át a Zsivány osztag irányítását, amikor Wedge egy új különleges alakulat, a Lidérc osztag felállításán fáradozott, majd Antilles tábornoki kinevezését követően átvette a stafétát. Tycho vezetése alatt igazán komoly konfliktusokkal nem kellett szembenézniük a Zsiványoknak, a galaxist felbolygató Caamas-ügy idejére pedig egy rövid időre ismét Wedge vette át az irányítást. Tycho bár az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány közötti békét követően visszavonult az aktív szolgálattól, a yuzhaan vong hódítás hatására – Wedge-hez hasonlóan – visszatért a szolgálatba. A yuzhaan vong háborúk során őt is tábornokká nevezték ki, majd a győzelmet követően pilótákat oktatott, többek között Wedge lányát, Syalt. Tycho amolyan alderaani úriember, gyors észjárású remek pilóta, aki a magánéletben is fedhetetlen. Szoros barátság fűzte Wedge-hez, mégha a második galaktikus polgárháború idején ellentétes oldalra is kerültek. Felesége révén közeli kapcsolatba került a Solo – Organa családdal, neje Winter ugyanis Leia egyik legrégibb barátnője, hírszerzője és gyermekei dajkája volt.

3300757-tea-rogue.jpg

Gavin Darklighter

Míg Tycho inkább társa és jobbkeze volt Wedge-nek, Gavin Darklighter már valóban utódnak számít. Ahogy Tycho úgy Gavin is Michael Stackpole karaktere, a Vörös század hősi halott pilótájának, Biggs Darklighternek a kuzinja. A tatuini fiú nagyon fiatalon, mindössze tizenhat évesen került a Zsivány osztag kötelékbe, ahol végigharcolta a legjelentősebb hadjáratokat Wedge és Tycho oldalán. Itt ismerte meg élete első nagy szerelmét, a bothai Asyr Sei'lar pilótát is, ám a bothaiak és különösen Borsk Fey'lya szenátor nem nézték jó szemmel a fajok közötti frigyet, így a kapcsolat végül politikai nyomásra megszakadt. Gavin aki halottnak hitte szerelmét, végül egy ember nőt vett feleségül, Sera Faleurt. A Zsivány osztag vezetését Y. u. 19-ben vette át, miután az Új Köztársaság békét kötött a Pellaeon admirális vezette Birodalmi Maradvánnyal, s a béke következtében mind Wedge, mind Tycho visszavonult. Gavin azonban hamarosan újabb háborúval kellett hogy szembenézzen, mégpedig a yuzhaan vong hódítással. Pilótái részt vettek az ostromlott Coruscant evakuálásában majd visszafoglalásában, illetve számos más fontos ütközetben. Ő vette be az alakulatba a nagyszerű pilótának bizonyolú Jaina Solót is. A yuzhaan vong háborúkat követően ő is a fltota vezetésébe került, ahol admirálisi rangot kapott. Gavin Darklighter egy idealista, mindig jóra törekvő, kötelességtudó pilóta, igazi tatuini párafarmer.

A Zsiványok Filoni kalapja alatt?

A három ikonikus Zsivány Vezér közül Wedge Antilles esetében természetesen nem kérdéses a kánonstátusz, még akkor sem, ha a kánonkönyvek kissé felforgatták történetét. A Star Wars Squadrons videójáték azonban némi elégtételt adott a Legendák rajongóinak is, hiszen ebben Wedge nemcsak hogy szerepelt, de újra a Zsivány osztag parancsnokaként bukkant fel. Wedge karaktere azóta másodvirágzását éli, Denis Lawson nemcsak a Skywalker korában tért vissza egy cameo erejéig, hanem ő adta Wedge hangját a Squadronsban és a Látomások sorozat egyik epizódjában is. Feltehetően Wedge-re és Zsiványaira nagyobb szerep várt volna Patty Jenkins Rogue Squadron filmjében, ám ez valószínűleg nem készül már el ebben a formában. A többiek, Tycho és Gavin egyelőre hiányoznak a kánonból, ám egyikük sem olyan karakter, akiket nem lehetne könnyen visszacsempészni a fő történetvonalra. Különösen azok után, hogy az Obi-wan Kenobiban már felbukkant (igaz még csupán gyermekként) pilótatársuk, az ugyancsak Stackpole által életre hívott Corran Horn.

Dave Filoni maga is belepiszkált Wedge történetébe, egy másik ikonikus Zsivány osztag pilótával, a mindig pesszimista Hobbie Kliviannal együtt a Lázadók animációs sorozatba is belecsempészte, Herával és csapatával összekötve a történetét. Erre a kapcsolatra különben a Squadrons is ráerősített. Bár a Mandoverzumban eleddig nem bukkantak fel a Zsiványok, s Filoni inkább Carson Tevával és az Adelphi rangerökkel operált eddig, a Herával való kapocs és az idővonal alapján bármikor megjelenhetnek akár csak egy cameo vagy namedropp erejéig, legyen szó az Ahsoka sorozatról, vagy Filoni Új Köztársaság filmjéről.

red-squadron-new-hope.jpg

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4918184655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása