Rebo.hu

A Dark Forces-ból inspirálódik az EA Respawn új Star Wars FPS játéka?

2023. március 23. - DanCarver

4_20230323_161338_0003.png

A Jedi: Survivor fejlesztőjének új Star Wars shooter játéka a klasszikus Dark Forces és Jedi Knight játékokból is meríthet.

Ugyan most minden a közelgő új játék, a Jedi: Survivor körül forog, azonban a fejlesztő Respawn Entertainment még további két másik Star Wars címen is dolgozik. Még 2022 januárjában erősítette meg az EA és a Lucasfilm Games hivatalosan, hogy a Jedi: Fallen Ordert fejlesztő Respawn három új Star Wars játékon is dolgozik. Az egyik a Jedi: Survivor, a másik egy cím nélküli új Star Wars FPS, azaz belső nézetes shooter, a harmadik pedig egy új stratégiai Star Wars cím lesz. Az új FPS-ről eddig annyit tudtunk, hogy a korábbi LucasArts-os veterán, Peter Hirschmann rendezi és a pletykák szerint az egyjátékos sztori mód mellett, multiplayer is várható benne.

Most azonban úgy tűnik többet is felfedtek a játékkal kapcsolatban. Március 23-án hívta fel a figyelmet az eXputer.com nevű dubaji gaming portál a Respawn által meghirdetett különböző álláspályázatok leírására.

A leírásból kiderült, hogy a projekt egy új AAA FPS Star Wars játék lesz, amely a klasszikus Dark Forces és Jedi Knight: Dark Forces II. játékokból inspirálódik, történetközpontú, egyjátékos cím és Unreal Engine 5 grafikus motorra épül.

 respawn_lead_technical_artist-fps-dark_forces.JPG

Respawn oldalán meghirdetett vezető technikai művész álláspályázat szövege.

A LucasArts első igazi 3D-s FPS játéka volt az 1995-ben megjelent Dark Forces. A játék a DOOM egyfajta átirata volt a messzi-messzi galaxisban, de rengeteget adott mind a Star Warsnak, mind az FPS műfajnak úgy általában. A történet szerint Kyle Katarn kalandjait követhettük végig, ahogy a lázadók ellopják az első Halálcsillag terveit. Mai szemmel megmosolyogtató, de ez volt az első FPS játékok egyike, ahol az Y tengely mentén le és föl nézhettünk, kézigránátot használhattunk, több szintű pályák voltak, illetve rendesen megírt története és szinkronja volt. Ma már ezek alapdolgok, de akkoriban úttörőnek számítottak.

dark_forces_deathstar.JPG

Jelenet a Dark Forces játékból.

A folytatás már Jedi Knight: Dark Forces II néven jelent meg 1997-ben. Ebben már fénykardozni is lehetett, külső nézetben, hiszen Kyle a jedik útjára lépett. Ez a játék csak még tovább fejlesztette és igazi szériává bővítette Kyle történetét, amely olyan megkerülhetetlen klasszikusokban csúcsosodott ki, mint a Jedi Knight II: Jedi Outcast vagy a Jedi Academy. Utóbbiakból eleve merített a Respawn a Jedi: Fallen Orderhez, így stílszerű, hogy az első Star Wars FPS-sük a Dark Forces játékokat veszi alapul. Valószínűleg itt elsősorban a játékmenetről van szó és nem a történetről, hiszen a Dark Forces és a Jedi Knight széria már a Legendákba tartozik, a kánonba nem lehetne beilleszteni. A rajongók között máig nagyon népszerűek ezek a játékok, számtalan mod vagy felújított rajongói verzió készült belőlük.

jedi_knight_dark_forces_2-steam.JPG

Jelenet a Jedi Knight: Dark Forces II játékból (forrás: Steam).

Az Unreal Engine 5-ös verziója pedig technikailag is hatalmas előrelépés lehet, hogy egy igazán modern Star Wars shooter készüljön (a Jedi: Fallen Order és a Jedi: Survivor Unreal 4-re készültek). Nem is lehetne jobb kezekben a projekt, mint a Call of Duty eredeti fejlesztőiből létrejött Respawn Entertainment. A csapat már amúgy is bizonyított a Titanfall 1-2, az Apex Legends FPS multiplayerek és a szintén Hirschmann által rendezett Medal of Honor: Above and Beyond VR játékkal.

Reméljük az EA hamarosan bemutatja a játékot és megtudjuk milyen is lesz ez az új Star Wars FPS. Addig is tűkön ülve várjuk az áprilisban érkező Jedi: Survivort.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1818078634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása