Rebo.hu

Párhuzamos életrajzok: Hera Syndulla és Garm Bel Iblis

2023. augusztus 01. - Castad

ezdras_asoka_es_a_szabin_nok_nomen_est_omen.jpg

Párhuzamos életrajzok sorozatomban  egy-egy Legendák karakter útját, történetetét hasonlítom össze egy filmekből, sorozatokból ismert szereplővel. Kyp Durron és Anakin Solo után  Ahsoka élőszereplős szériára készülve, ezúttal Garm Bel Iblis tábornokot vetem össze a sorozat egyik főbb karakterével, Hera Syndullával.

Elsőre talán meglepő az összehasolítás, Hera Syndulla ugyanis nemcsak Lázadó parancsnok, hanem egy felelős anya is, aki a Lázadók animációs sorozatban anyatigrisként védelmezte a Szellem legénységét, majd később ténylegesen is anya lett, s a Lego szivárogtatások szerint fiát, Jacen Syndullát is megpillanthatjuk majd az Ahsoka sorozatban. Hera – ahogy arra a neve is utal – egyértelműen egy anyakarakter, akinek fontos a családja, s aki sajátjaiként vigyázott a Szellem legénységére, különösen a mellé és Kanan mellé csapódó két tinédzserre, Ezra Bridgerre és Sabine Wrenre. Hera emellett elszánt szabadságharcos, a szabadság iránti vágy amolyan családi örökség is, apja Cham Syndulla előbb a szeparatista megszállás, majd a Birodalom uralma ellen küzdött, hogy felszabadítsa bolygóját, a Ryloth-ot. Hera másik szenvedélye a repülés, már kislány korában oda volt az űrhajókért, felnőtt korára pedig a Lázadók egyik legtehetségesebb pilótájának számított, olyannyira, hogy ő tanította, képezte Wedge Antillest, Hobbie Kliviant, vagy éppen Zev Senescát, szóval a Zsivány osztag hőseit.  Hera előbb csak a Szellem kapitánya volt, majd hamarosan a Főnix osztag és Lázadó sejt parancsnoka lett, míg a Lothal felszabadítására már tábornoki rangban vezetett egy X-szárnyú rajt. Bár a Lothal-akció során fogságba esett, s a megmentésére érkező szerelme, Kanan Jarrus is életét vesztette, Hera nem tört meg, hanem kitartott a Lázadás mellett. A Lothalt követően harcolt Scarifnál, illetve az endori csatában is, majd azt követően is az Új Köztársaság vezérkarához tartozott egy csapásmérő erőt vezetve. Szintén kulcszserepe volt az Új Köztársaság csodafegyvere, a Starhawk projekt kivitelezésében, mely során ismételten együtt dolgozhatott kedvenc lázadó egységével, a pilótákkal.

rebels-409-rebel-assault_2874e0a_15386e52.jpeg

Hera Syndulla X-szárnyúban (Starwars.com)

Na és mi a helyzet Garm Bel Iblisszel? Nos, ő egyértelműen nem egy anyakarakter, nem is twi'lek, hanem ember, nem egy sokat szenvedett nép tagja, hanem a büszke Koréliáé. Bel Iblis ugyanis szenátor volt, aki a Legendák szerint igyekezett kívül tartani a Koréliát a klónháborúból. Bel Iblis eleinte megtartotta rangját a Birodalmi Szenátusban is, bár politikailag kellemetlen figurává vált, felszólalt a rendszer ellen, amit a Palpatine-rezsim azzal „jutalmazott”, hogy bombatámadást készítettek elő ellene, s ugyan Garm túlélte a robbantást, felesége és gyermekei odavesztek. Bel Iblis a Lázadás egyik első alakja, egy militáris lázadásé, karaktere így a kánonban akár Luthen Rael vagy Saw Gerrera karakterével is összevethető. A Lázadók Szövetsége egyik alapítója Mon Mothma és Bail Organa mellett, utóbbi halála azonban éket vert Bel Iblis és Mon Mothma között. E konfliktus ugyancsak összevethető Mon és Saw ellentétével, itt azonban Bel Iblis volt megijedve a nő hatalmától, attól tartott, hogy Mon Mothma csak saját hatalmi ambícióra használja a felkelést, s maga akar a Birodalom élére kerülni. Bel Iblis így szakított a Szövetséggel és magánakciókba kezdett a Birodalom ellen. Egészen addig független lázadó volt, míg a háború véget nem ért, Thrawn meg nem jelent, s Han Solo és Lando Calrissian rá nem bukkant. Bel Iblis később valamennyire rendezte a konfliktusát Mon Mothmával, s tábornokként az Új Köztársaság katonai főparancsnokságának tagja lett, elévülhetetlen érdemeket szerezve a Thrawn elleni küzdelemben.

garmbeliblis_intext3.jpg

Garm Bel Iblis (Star Wars Universe)

Bel Iblis később is jelentős szerepet játszott a Caamas incidens során, majd a Yuzaan vong háborúk idején nyugdíjból visszatérve segítette fontos győzelmekre az Új Köztársaságot. Bel Iblis vakmerő, büszke ember volt, a Coruscant ostroma idején például, a vezérkari főnök óvatos parancsávval dacolva inkább a harcot válaszotta, akkor is ha ezzel a vongok által csaliként felhasznált civilek életét is kockoztátta valamelyest. 

Miért is állítottam párhuzamba Hera Syndullát és Garm Bel Iblist? Nos, éppen az augusztus 23-án érkező Ahsoka sorozat, illetve Dave Filoni egyelőre cím nélküli Új Köztársaság filmje miatt. Herát és Garmot ugyanis leginkább egy kék bőrű, vörös szemű katonai lángelme köti össze, Thrawn főadmirális. Ahogy a Legendákban az Új Köztársaság oldaláről Garm Bel Iblis tábornok tudott Thrawn zsenijének méltó ellenfelévé válni, addig Lázadók animációs szériában Hera Syndullára hárult ez a szerep, ő lett Thrawn „sakkpartnere”.

image_4a0385c0.jpeg

Hera és Thrawn (Starwars.com)

A két karakterben az is közös, hogy mindketten a kezdetektől meghatározó tagjai – mondhatni alapítói – voltak a Lázadásnak, ráadásul saját lázadósejteket vezetve. Ugyancsak hasonlók abban is, hogy magasszintű tiszteletet vívtak ki beosztottjaik, illetve olyan pilóták körében, mint Wedge Antilles és a Zsivány osztag – mindketten Wedge fegyvertársai. Bár a Lázadók sorozatban még remek a kapcsolatuk, Ahsoka előzeteseiből leszűrhetők alapján talán egy Hera Syndulla – Mon Mothma konflitkus is körvonalazódik, de legalábbis az, hogy Hera minden bizonnyal nem támogatja az Új Köztársaság flottájának leszerelését, pláne akkor, amikor nyakukon a Birodalmi Maradvány új életre kelése. Hera feltehetőleg csapásmérő erejével, olyan önálló akciókba kezd, mint amiket Bel Iblis is végrehajtott a Birodalom, illetve Örököse ellen.

Herára vár az a katonai szerep, amit Bel Iblis látott el Zahn regényeiben. 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7418183361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása