Rebo.hu

Párhuzamos életrajzok: Kyp Durron és Kylo Ren

2023. június 29. - Castad

nevtelen_terv_9_1.jpg

Skywalker kora egyik, sokaknál szomorúságot vagy felháborodást kiváltó pillanata volt, amikor a jó oldalra visszatért Ben Solo hamarosan életét is vesztette. Ben halálában természetesen kulcsszerepet játszott az önfeláldozás, de az az érv is fel-felbukkan, hogy mit is csináltak volna vele, hogyan élt volna tovább jófiúként, mintha mi sem történt volna, a néhai Legfőbb Vezér. Nos, erre remek párhuzamként áll előttünk a Legendák egyik ellentmondásos figurája, Kyp Durron.

Ha Ben Solo legendákbéli párját keressük, talán mindenkinek Jacen Solo jut eszébe: Han Solo és Leia Organa fia, aki átáll a Sötét Oldalra, újabb polgárháborúba taszítja a galaxist, majd a saját ikernővérének, Jaina Solónak kell végeznie vele. Jacen karaktere azonban több ponton eltér Ben Solótól,  az ifjú Jacen a klasszikus jófiú volt, aki egy időben még az Erő használatát is el akarta engedni, csak hogy nehogy véletlenül a Sötét Oldal felé sodródjon. Jacen tipikusan az a diktátor lett, aki annyira jót és békét akart hozni a galaxisra, hogy ezen cél hajszolása közben maga vált a legnagyobb fenyegetéssé. Ben Solót Jacen mellett más Legendák karakterrel is össze lehet hasonlítani, pl. az egyik legerősebb ifjú jedivel, Anakin Solóval (aki hősi halált halt, feláldozva magát barátaiért), vagy éppen Kyp Durronnal. Na de ki is volt utóbbi?

Népírtó hős jedi

Kyp Durron izgalmas alakja a Legendák A Jedi visszatért követő történeteinek, Luke Skywalker egyik kora diákja, s az egyik legerősebb tanítványa, aki magát Luke-nál is erősebbnek tartotta. A karakter Kevin J. Anderson szülöttje, a Jedi Akadémia trilógia egyik meghatározó szereplője, lényegében itt ismerjük meg a háttértörténetét is. Kyp szülei a Birodalom és Palpatine kritizálói voltak, emiatt a galaktikus polgárháború idején árulásért letartóztatták a családot, s az ekkor csupán nyolc esztendős fiút a Kessel fűszerbányáira küldték, kegyetlen munkatáborra ítélve. A Kesselen – ahol szülei életüket vesztették egy felkelésben – ismerkedett meg Vima-Da-Bodával,  egy idős jedilovaggal, a jediírtás egyik túlélőjével. Vima-Da-Boda kezdte el tanítani a fiút, aki hihetetlenül erős képességekkel bírt, minden megvolt benne, hogy hatalmas jedi váljon belőle. Az ifjú Kyp életében a következő meghatározó találkozás Han Solóhoz és Csubakkához kötődik, akik már az endori csatát követően érkeztek a Kesselre, mint az Új Köztársaság követei, ám a fűszervilág vezetője őket is bebörtönözte. A közös rabság szoros barátságot alapozott meg az ifjú Kyp és Han között, majd közösen sikeresen megszöktek a Kesselről. Solo révén ismerte meg Kypet Luke Skywalker is, aki a Yavin 4-en felállított akadémiája egyik első diákjává tette.

Kyp az egyik legtehetségesebb tanítvány volt, ám továbbra is heves gyűlöletet érzett a Birodalom iránt, mely érzést kihasználta a Yavin 4-en megbúvú hajdani Sith Nagyúr, Exar Kun lenyomata, aki uralma alá hajtotta az ifjút. A Sötét Oldal és Exar Kun hatala alá került Kyp meglovasította az úgynevezett Napzúzó szuperfegyvert és irtóhadjáratot indított a Birodalom maradványa ellen, melynek legsúlyosabb tette a Carida bolygó elpusztítása volt, mellyel különben  a saját bátyját is meggyilkolta. Kyp a gyász ellenére sem állt le, s folytatta hadjáratát a Mélymagban. Végül Han Solónak sikerült Kypet észhez téríteni és megmenteni, a közös barátságukra alapozva.

Kyp Durron (Character) - Comic Vine

Kyp Durron kezéhez milliók, milliárdok vére tapadt, pusztítása majdhogynek Tarkin nagymoffhoz mérhető. Mon Mothma és az Új Köztársaság vezetése azonban Luke Skywalker mesterre bízta, hogy ítélkezzen Durron felett, aki lényegében megbocsátott az Exar Kun befolyása alatt tevékenykedő Kypnek, s engedte, hogy folytassa jedi tanulmányait. Durront természetesen kínozta a saját bűntudata, s az Új Köztársaság népe (valamint pl. jedi társa, Corran Horn) is olyan önbíráskodóként tekintett rá, akinek elmaradt a méltó büntetése. Kypet a bizonyítás és a jóvátétel vágya is hajtotta, amikor hadjáratot indított a Külső Peremvidék bűnőzöi ellen, ekkor találkozott az elsők között a yuzhaan vong fenyegetéssel. Kyp büszkesége és heves vérmérséklete megmaradt, s hamarosan a Jedi Rend egyik hangadója, s a Luke által képviselt békésebb irányzat ellenfele lett belőle. Kyp – amolyan modern Revanként – úgy gondolta, hogy a jediknek a hadakozók élvonalában kell lennie, s keményen fel kell venniük a harcot a vongokkal. Karizmája, határozottsága és tettre készsége sok fiatal jedilovagot maga mellé állított. Végül – valamennyire ismételten Han Solo közbenjárására – sikerült orvosolni a törést Luke és Kyp között, utóbbi elfogadta mestere irányítását. Kyp később még Jaina Solónak is segített, hogy öccse halála és ikertestvére fogságba esését követően ne essen át a Sötét Oldalra. 

Durron a későbbiekben a Jedi Rend egyik mestere, a Jedi Tanács meghatározó tagja lett.

Kyp Durron és Ben Solo

Kyp Durron karaktere szerintem remek példa és párhuzam Ben Solóval. Míg Az utolsó Jedik Kylo Renje inkább Jacen Solóra, pontosabban Darth Caedusra hajaz, addig a Skywalker kora Benje több tekintetben Kyp Durron. Han Solo (emléke) ugyanúgy meghatározó volt Ben Soló visszatérésében, mint ahogy Han segített Kyp Durronnak is megszabadulni Exar Kun befolyásától. Han barát, s talán kicsit apafigura is volt Kyp számára. Habár Ben életében és visszatérésében fontos szerepet játszott Rey, s így a szerelem is. Kyp életében ez már kevésbé volt jelentős, habár egy időben gyengébb érzelmeket érzett Jaina Solo irányában, akit nemcsak hogy megőrzőtt a Sötét Oldaltól, de egy rövid időre tanítványává is fogadta, majd együtt repült vele Jaina vadászosztagában. A lány azonban nem viszonozta ezeket az érzelmeket, kitartott Jagged Fel mellett. 

Kyp példája azt mutatja, hogy a Star Wars világában egy népírtó bukott jedi nemhogy visszatérhet a fényre mint Anakin  Skywalker vagy Ben Solo, hanem még új életet is nyerhet. Természetesen Kypnek együtt kellett élnie tette súlyával, a felelősségel, a bűntudattal, és az emberek megvetésével, de hőstettei révén sikerült egy kicsit enyhítenie is a képen, s szívós munkával némi megbecsülést is kivívni. Persze heves természete és képességeiben való kissé öntelt hite megmaradt, mellyel Luke Skywalker ellenpólusává is vált, ám a végén a Jedi Rend oszlopává és meghatározó mestérévé is vált. Ilyen út akár Ben Solo előtt is lehetett volna, amennyiben másképp döntenek a készítők...

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7018153678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása