Rebo.hu

Vörösök és Zsiványok: Wedge Antilles és vadászosztagai

2022. augusztus 24. - Castad

add_a_heading_5.pngSzeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. A következő két cikkben a Lázadás pilótáira fókuszálok, a Lázadók Szövetsége ugyanis elválaszthatatlan a vakmerő vadászpilótáktól. A kétrészes cikk első részében Wedge Antillest és a nevével (is) fémjelzett Vörös és Zsivány osztagokat veszem górcső alá (sajnos) kifejezetten a kánon alapján.

Század? Osztag? Szakasz?

A Lázadás és Ellenállás vadászgépalakulatairól korábban már írtam a Ziro.hu felületén, melyben igyekeztem ösvényt vágni a filmek, sorozatok, könyvek és képregények fogalomhasználatának sötét rengetegében. Ehhez az akkor megjelent kánontartalmakat használtam fel, az Ellenállás rendszere alapján visszakövetkeztetve a Lázadásra. Az elemzésem a Ziro.hu archivumában most is elérhető, a lényeget azonban igyekszem újra összefoglalni. Az angol szövegek a különböző nagyságú és fontosságú alakulatokat egyaránt „squadron” néven illetik, melyet a magyar fordítások olykor század, osztag, raj vagy szakasz kifejezéssel adnak vissza, némileg rendszertelenül. Valamiféle rendszert Greg Rucka Az ébredés előtt című kötetének Poe Dameron történetében találunk, eszerint a századosok (captains) egy-egy osztagot avagy századot irányítottak, s több ilyen osztag együttesen alkotott egy vadászgéprajt. Az Ellenállásnál ráadásul voltak úgynevezett „elsődleges” századok, a Vörös és a Kék század, melyek együtt alkottak egy vadászgéprajt. A Lázadás idején, a scarifi csata előtt a Yavin 4-en négy efféle elsődleges század állomásozott, a Vörös, a Kék, az Arany és a Zöld, melyek együtt tartoztak egy közös vadászflotta-parancsnok alá, együtt alkották a Yavin 4 vadászraját. A vadászflotta-parancsnok a scarifi haláláig Antoc Merrick tábornok volt. A négy „színes” század 12-12 vadászgépből állt, élükön parancsnokok vagy századosok álltak. Már két század is alkothatott egy vadászrajt, ezeket magasabb rangú parancsnokok, gyakran tábornokok vezették. A Lothal felszabadítására küldött két századból álló raj vezetője Hera Syndulla tábornok volt, míg az endori csatánál bevetett raj élén Lando Calrissian tábornok állt. Voltak a századnál kisebb egységek is, amelyeket szakaszoknak nevezhetünk, bár szintén használják rájuk az „osztag” szót. Egy szakasz legtöbbször öt vadászgépből állt, mint például a Lázadás Korona- és Alphabet-szakasza, vagy éppen az Ellenállás Fekete-szakasza.

TweetDeck

Hera Syndulla tábornok a Lothal felszabadítására küldött raj élén

A Lázadás (majd később az Ellenállás) esetében ráadásul nem beszélhetünk fix alakulatról, összetételük esetileg változott: olykor összevonták, átszervezték őket. Mind a Lázadás, mind az Ellenállás kapcsán úgy tűnik, hogy az elsődleges századok a főparancsnokság bázisán állomásozó „színes századok” voltak ezeket töltötték fel szükség esetén a kisebb lázadó sejtek egyéb alakulataiból. Jek Porkins például úgy került a Vörös századba, hogy korábbi alakulatát, a Tierfoni Sárga Ászokat feloszlatták a Tierfon elvesztését követően, pilótáit pedig áthelyezeték máshová. Az osztagok nevei újra felhasználhatók voltak, a fedőnév alatt a pilóták könnyen cserélődtek, akik gyakran már más osztagban repültek a következő küldetésükön, sisakjukon viselve korábbi csapataik szimbólumait. A századok és szakaszok lehettek egységesek, egyforma gépekből álló alakulatok, de vegyes csapatok is, mint Merrick tábornok Kék százada, vagy éppen az Alphabet-osztag. A vegyes alakulatok változatosabb akciókat tettek lehetővé, az endori csatában már többnyire ilyeneket vetettek be.

Jek Tono Porkins often went by the nicknames “Belly Runner” and “Piggy” but  best remembered by “Red Six” during the Battle of Yavin. After 5 weeks of  quarantine, I also go by

Jek Porkins a Halálcsillag elleni ütközetben

Wedge Antilles és Vörös és Zsivány századok

Wedge Antilles a legendák egyik legjelentősebb karaktere volt, a kánonban azonban kissé háttérbe szorult. Dave Filoni azonban az ő esetében is igyekezett mélyíteni kanonikus háttértörténetét, így került a koréliai srác az egyik legjobb birodalmi pilótaképzőről, a Skystrike Akadémiáról Sabine Wren segítségével a Főnix lázadó sejthez, a Lázadás egyik legzseniálisabb pilótája, Hera Syndulla kezei közé. Wedge, illetve barátja, a szintén a Skystrike-ról megszökött Derek „Hobbie” Klivian a Főnixek között repült a Thrawn főadmirális ellen vívott atolloni csatában, majd a vereséget követően Herával együtt kerültek a Yavin 4 bázisra, a Massassi csoporthoz. Wedge a Yavinon a Vörös századhoz került át, ahol szoros barátságot kötött két társával, Biggs Darklighterrel, illetve Jek Porkinsszal. A Vörös századnak több pilótája volt mint vadászgépe, éppen ezért a pilótákat bevetésenként rotálták. Ennek köszönhetően Wedge nem vett részt a scarifi ütközetben. A yavini csatában azonban már harcolt, s Luke Skywalker mellett ő volt az egyetlen Vörös pilóta, aki túlélte az összecsapást.

Wedge Antilles | StarWars.com

Wedge Antilles a hoth-i csatában

A Vörös század parancsnoka a scarifi és a yavini csaták idején Garven Dreis volt, aki a Virujansi bolygóról származott. Dreis nagyszerű pilóta volt, a yavini ütközetben maga Darth Vader végzett vele. Dreis és a pilóták többségének halála után újraszervezték a Vörös századot, melynek új vezetője Arhul Narra parancsnok lett. Narra vezette a Vörösöket a vrogas vas-i ütközetben, melyben sok pilóta (pl. a teljes újjáalakult Kék század) életét vesztette. Később, amikor Luke és Wedge már a Hoth-on állomásozott, Narra is elhalálozott egy összecsapásban.

Wedge és a Lázadás vadászosztagainak életében fontos pillanat volt, a katasztrofálisan végződő mako-tai csata. Ekkor alakult meg ugyanis Luke Skywalker vezetésével a Zsivány osztag. A századot Luke a renitens, a Szövetség vezetőivel is dacoló Jyn Ersóról és csapatáról nevezte el, Luke és pilótatársai ugyanis szembementek a parancsnokság utasításaival, s a biztos hallálal dacolva is felvették a harcot. Mon Mothma később hivatalosan is engedélyt adott Luke-nak a Zsivány osztag megalapítására, melyben fontos szerepet kapott Wedge, Hobbie, valamint Zev Senesca, azaz Zsivány Kettes. (Megjegyzendő, hogy Luke, Jyn Erso iránti tisztelgésből nem nevezte magát sose Zsivány Egyesnek, ehelyett a Zsivány Vezér hívójelet használta.) A Zsivány osztag egyik legfontosabb bevezetése a Hoth-on történt, ahol hósiklókkal védelmezték az Echo bázist, a birodalmi AT-AT lépegetőkkel szemben. A csatában Luke lövésze Dak Ralter, míg Wedge-é Wes Janson volt, Ralter nem élte túl az összecsapást, ahogy Senesca és Hobbie is elhalálozott.

Wes Janson | StarWars.com

Wes Janson a hoth-i ütközetben

A Hoth után Luke Skywalker már nem vett részt az osztag vezetésében, helyette Wedge Antillest nevezték ki az osztag maradékának parancsnokává. Wedge, illetve helyettese, a bohém Wes Janson kegyeleti okokból újra a Vörös század nevet vette fel újraalakított osztagának, Wedge az endori ütközetben is a Vörösöket vezette. Közben Wedge a Lázadás elitalakulatának számító Csillagfény szakaszba is bekerült, ahol olyan pilótákkal repült együtt, mint Shara Bey (Poe Dameron édesanyja), vagy Evaan Verlaine (az első Halálcsillag elleni csata egy másik túlélője).

Az endori csatát követően Wedge ismét felállította a Zsivány osztagot, Hera Syndulla tábornok megbízásából közreműködött a Skyhawk projekten, különféle titkos küldetéseket végezve.

Wedge emellett egy újabb osztagot is alakított, egy újabb renitens csapatot, mellyel a Kashyyyk felszabadításában segítette Leiát és Han Solót. Az Új Köztársaság engedélye nélkül hadbaszállt csapat a Fantom osztag nevet kapta, Wedge később ezzel az alakulattal vett részt a jakkui ütközetben is. Wedge a jakkui csatát követően a Hosnian Prime-ra került, melynek akadémiáján az Új Köztársaság pilótáinak új nemzedékét képezte ki, olyanokat, mint Poe Dameron. Wedge közben meg is nősült, Norra Wexley Y-szárnyú pilótát, Snap Wexley édesanyját vette feleségül, s visszavonult az aktív szolgálatból. Az Ellenállás crait-i vereségét követően a nyugdíjas pilótát szó szerint a baromfik mellől szólították el, hogy még egyszer utoljára harcoljon. Az exegoli csatában nem pilótaként, hanem a Lando vezette Millennium Falcon lövészeként vett részt.

Everything we know about what Wedge Antilles was up to after the Battle of  Endor – Star Wars Thoughts

Wedge Antilles az exegoli ütközetben

 Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4117910667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása