Rebo.hu

Carson Teva, Zeb Orrelios és az Adelphi Rangers

2023. április 04. - Castad

intro-1680119226.jpg

A Mandalóri harmadik évadának ötödik epizódjában nagy szerepet kapott Carson Teva százados, valamint az Új Köztársaság Adelphi bázisa.

Carson Teva és az Adelphi Rangers

Carson Teva százados először A Mandalóri második évadában bukkant fel, annak a Külső Peremvidéken járőröző X-szárnyú osztagnak parancsnokaként, melyben a Dave Filoni által alakított Trapper Wolf is szolgált. Teva és Wolf először a jeges Maldo Kreis világáig üldözték a Razor Crestet (Borotvaél), később azonban segítettek Dinnek a veszedelmes póklények legyőzésében. Legközelebb a Greef Karga által irányított Nevarrón láthattuk, ahol egyrészt az elpusztított birodalmi bázis után nyomozott, másrészt megpróbálta beszervezni Cara Dune-t. Teva már ekkor közölte az alderaani exlázadóval, hogy a Külső Peremvidéken tapasztalható birodalmi incidensek nem elszigelt esetek, s a gyanúja szerint valami nagyobb dolog készül. A százados panaszából az is kiderült, hogy a Magvilágokon, az Új Köztársaság vezetői nem hittek ebben.

Ugyancsak a második évadban említették először az Adelphi nevet, Teva és Wolf arra kérték ugyanis a Maldo Kreisnál Dint, hogy a Razor Crest kövesse őket az Adelphi bázisra. A bázist magát csak most, a harmadik évad ötödik epizódjában láthattuk meg, egy hangulatos helyőrség vadászgéphangárokkal, bárral, illetve veterán pilótákkal. Már Trapper Wolf alapján sejthető volt, hogy a sorozat első évadában vele együtt látott, Deborah Chow és Rick Famuyiwa rendezők által alakított pilóták (Sash Ketter és Jib Dodger) ugyancsak a Teva vezette alakulatban szolgáltak. Most Wolfot, Kettert és Dodgert egyaránt láthattuk a bázison ejtőzni, a Filoni által alakított Trapper még az ikonikus cowboy kalapot is megkapta.

Multiple Star Wars creatives have easy-to-miss cameos in new Mandalorian  episode | GamesRadar+

Jib Dodger, Sash Ketter és Trapper Wolf az Adelphi bázison (GamesRadar)

Carson Teva vadászgép-osztagának egy további tagja, Reed hadnagy a Boba Fett könyvében bukkant fel, amikor a Tatuin felett száguldozó Mandót próbálták „igazoltatni”. Reedet különben az a Max Lloyd Jones alakította, aki a A Mandalóri második évadának fináléjában az ifjú Luke Skywalker életrekeltésében is nagy szerepet játszott. A hadnagy feltehetően Teva százados helyettese, jobb keze lehet az alakulatnál, a Gideon moffot szállító Lambda-osztályú sikló átvizsgálása során is vele egyeztetett a százados. Az alakulat sokáig név nélkül futott a különböző médiumokban, ám a legutóbbi epizódban Teva az Adelphi Rangers tagjaként mutatkozott be. A Wookieepedia az epizódra hivatkozva ezt azonosítja az Adelphi squadron néven is előforduló vadászgéposztaggal.

A bázison egy további ismerős arccal is találkoztunk, méghozzá Zebbel, azaz Garazeb Orreliosszal. A lasat szabadságharcos korábban szülőföldje, a Lasan Becsületgárdájának kapitányaként szolgált, majd a bolygó pusztulását követően Hera Syndulla kis csapatához csatlakozott, a Szellem legénységének oszlopos tagja lett. Hera később tábornoki kinevezést kapott a Lázadók Szövetségénél, Zeb pedig vele tartott azt követően is, hogy Lothalt felszabadították Thrawn főadmirális blokádja alól. Később még a Lázadó Főparancsnokság ülésén is részt vett. A Mandalóri harmadik évada alapján az Új Köztársaság flottájába is követte twi'lek barátját, s az Adelphi bázisra került. Úgy tűnik a zseniális pilóta hírében álló Syndulla nemcsak Wedge Antilles repüléstudását fejlesztette, hanem talán Zebét is, akit az Új Köztársaság már pilótaként alkalmazott. Azt nem tudjuk, hogy Zeb is Teva osztagában szolgált-e, elképzelhetőbbnek tartom, hogy ő már egy másik vadászgépszázad parancsnoka volt ekkor (ráadásul Tevával és társaival szemben nem narancssárga, hanem kék pilótaoverállt viselt). 

Who Is Zeb In 'The Mandalorian?'

Zeb az Adelphi bázison

Az Adelphi pihenőállomás

Az a sorozat alapján egyértelmű, hogy az Adelphi Rangers fő feladata a Külső Peremvidéken való őrjáratozás, mely során leginkább rendészeti feladatokat látnak el. A harmadik évad ötödik epizódjában Greef Karga említi a „Spinward patrol” nevű őrjáratot, mely szintén Teva százados tevékenységi köréhez sorolható. Az Adelphi és az ott állomásozó Új Köztársasági erők azonban nemcsak A Mandalóriban bukkannak fel, hanem a nem oly rég magyarul is megjelent A Sithek árnyéka című regényben is. A Mandalóri után 11-12 évvel később játszódó regény Rey szüleinek menekülését, valamint Luke és Lando közös küldetését dolgozza fel, utóbbiak keresték fel az Adelphit. Az Új Köztársaság pihenőállomása ekkor már a bolygó körül keringett, Xarah Blackwood parancsnok irányítása alatt. Ezen a bázison állomásozott ekkor Lando jóbarátja, a Veszély majd az Inferno osztagok oszlopos tagja Shriv Suurgav is.

Shriv Suurgav | Wiki | Star Wars Amino

Iden Versio és Shriv Suurgav a Battlefront II-ben

Az Adelphi körül keringő pihenőállomás szolgált bázisként a Halo osztag számára, melyet ekkor Zaycker Asheron hadnagy irányított, s tagja volt Dina Dipurl őrmester is. Asheron és Dipurl a Vad Űrben őrjáratozott, ahol megmentették Rey szüleit az őket üldöző vadászoktól, melyet az Örök Sith küldött rájuk. A Halo osztag nem sokkal később újabb titkos küldetésre ment, ahol ismét harcba bocsátkoztak azokkal a kalózokkal, akik Rey családját is üldözték, s az ütközet során Asheron és Dipurl is életét vesztette. Az Adelphi tehát az Új Köztársaság katonai leszerelését követően is fontos támaszpont maradt, ahonnan a Külső Peremvidéket, illetve a Vad Űrt ellenőrizték. Ezeknek a hős pilótáknak többnyire valószínűleg kalózokkal és más aljanéppel kellett harcba bocsátkozniuk, de elsőként kerülhettek szembe a Birodalom maradványaival, illetve a felemelkedő Első Renddel is.

A Rangers of the New Republic és a Rogue Squadron örökösei?

Az Adelphi Rangers név hallatán talán többeknek (legalábbis akik nem szinkronosan nézték) eszébe jutott a korábban bejelentett spinoff-sorozat, a Rangers of the New Republic. A tervezett széria nagy valószínűséggel nem fog megvalósulni, ugyanis a pletykák szerint Cara Dune lett volna az egyik központi szereplője. Gina Carano pedig nemcsak A Mandalóri sorozatból írta ki magát, hanem a Rangersből is. A külön sorozat ötletét ezen a ponton el is vetették, ugyanis a történet elemeit úgy tűnik beépítették A Mandalóri harmadik évadába. [Kathleen Kennedy azt mondta 2021-ben, hogy már nincs aktív fejlesztés alatt, nem írtak hozzá forgatókönyvet és a széria ötleteit A Mandalóri későbbi részeibe fogják átvezetni, ahogy ezt most láthattuk. - a szerk.] Feltehetően ebben a sorozatban ismerhettük volna meg jobban Adelphi hős pilótáit, valamint ide tervezhették az Új Köztársaság új berendezkedésének alaposabb bemutatását, de talán a Pershing doktoros történetszálat is. Ezek persze csupán feltételezések, ám egy ilyen megoldás szépen magyarázza A Mandalóri harmadik felvonásának érezhető kettősségét. Amennyiben valóban ez a helyzet, úgy Teva és a Rangers történetének mélyebb kibontása is A Mandalóri későbbi évadaiban várható. Ám feltehetően nem csak abban. Zeb felbukkanása utalhat arra, hogy Hera Syndulla tábornok is szorosabb kapcsolatban áll az Adelphi bázissal, akár annak parancsnoka is lehet. Heráról tudjuk, hogy szerepelni fog az Ahsoka szériában –a pletykák szerint Mary Elizabeth Winstead alakításában –, a twi'lek stratégának minden bizonnyal kulcsszerepe lehet a Thrawn elleni harcokban. E küzdelmekben feltehetően Adelphi pilótáira is nagy szerep vár. Mindemellett azt is pletykálták, hogy kalózokkal fog meggyűlni a baja a Skeleton Crew legénységének is, ami szintén összeköti történetüket Teváéval. 

Carson Teva A Mandalóri második és harmadik felvonásában egyre közelebb kerül ahhoz, hogy felfedje miben mesterkedik a Birodalom egyik túlélő maradványa. Először Gideon moff nevarrói tevékenységére, és a hozzá köthető eseményekre figyelt fel, majd összefüggést talált a moff és a kalózok között, illetve Gideon mandalóriakhoz fűződő kapcsolatát is felfejtette. Teva lehet az, aki nemcsak Gideon moff kiszabadulását ismeri majd fel, hanem egy sokkal jelentősebb fenyegetésre, Thrawn főadmirális visszatérésére is rájöhet – talán éppen Zebbel karöltve. Tevára és alakulatára tehát feltehetően akkor is nagy szerep vár a Mandóverzumban, ha nem lesz Rangers sorozat.

Star Wars Squadrons - The Famous Wedge Antilles of Rogue Squadron (Xbox One  Gameplay) - YouTube

Wedge Antilles és Lindon Javes a Squadronsban

Teva és csapata kapcsán egy másik elkaszált Star Wars projektre, a Patty Jenkins rendezésével bejelentett és a pletykák szerint szintén elkaszált Rogue Squadron filmre is gondolhatunk. Wedge Antilles ikonikus vadászosztaga fontos szerepet tölt be a Legendák ekkoriban játszódó történeteiben, s a Squadrons játéknak köszönhetően azt is megtudtuk, hogy a kánon idején is aktívak az endori ütközetet követően is, ráadásul Hera Syndulla tábornokkal is együttműködtek. Bár én ujjongva örülnék egy Wedge Antilles cameónak is a sorozatban, az is elképzelhető, hogy ebben a történetben Wedge szerepét Teva százados veszi majd át, ő lesz a Star Wars rajongók új nemzedéke számára az, aki nekünk, idősebeknek még Wedge volt. Az is kiderült a harmadik évad ötödik epizódjából, hogy Tevát és az általa beharangozott fenyegetést különösen nem veszik komolyan az Új Köztársaság vezetői, így előfordulhat, hogy egy idő után dacolva a felettesei ukázával – ahogy anno a Zsivány Egyes – Teva is saját kezébe veszi az irányítást, amolyan zsiványosan. Már csak az a kérdés, hogy Hera Syndulla mennyire fog hallgatni ugyanezekre a vezetőkre...

Persze ez utóbbi csupán találgatás, mindenesetre jó esély látszik arra, hogy Carson Teva, Zeb Orrelios és az Adelphi pilótáira bőven vár még szerep ebben a történetben.

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4318091198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása