Rebo.hu

Fulcrum ügynökei: Ahsoka, Kallus és Cassian Andor

2022. szeptember 07. - DanCarver

add_a_heading_8.pngSzeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indít, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. A sorozat mostani cikkében a lázadó kémekről, hírszerszerzőkről és a Fulcrum ügynökeiről lesz szó, így magáról Andor századosról is.

Ahsoka Tano és a Fulcrum

A Fulcrum egy kódnév volt, amelyet a lázadó kémek használtak, hogy összezavarják a birodalmi hírszerzőket és az ügynök rejtve maradjon. Keletkezése egészen a klónháborúkig nyúlik vissza. Eredetileg egy szubtéri kommunikációs frekvencia volt, amelyet Anakin Skywalker dolgozott ki, hogy a szeparatisták ne tudják lehallgatni a köztársasági flotta kommunikációját. A frekvenciát csak Obi-Wan Kenobi, Ahsoka Tano és Wullf Yularen admirális ismerték. Annyira hatékony volt, hogy később a Fulcrum segítségével kommunikáltak egymással, amikor Saw Gerrera partizánjait segítették az Onderonon. A háború vége felé Ahsoka szintén ezt a frekvenciát használta, hogy kapcsolatba lépjen volt mesterével és Bo-Katannal együtt a köztársaság segítségét kérje Mandalore ostromához. Skywalker először azt hitte Gerrera keresi, ugyanis az Onderon szintén ostrom alatt állt ekkor.

ahsoka-bo-katan-fulcrum.JPG

Ahsoka és Bo-Katan a Fulcrum frekvenciáján lépnek kapcsolatba a Köztársasággal.

A 66-os parancs és a Galaktikus Birodalom kikiáltása után a száműzetésbe vonult Tano kapcsolatba került Bail Organa szenátorral. Rövid idő alatt ő lett az alderaani szenátor hírszerző szolgálatának vezetője, amely egy korai lázadó kémhálózattá vált. Ahsoka a Fulcrum nevet használva fedte el valódi személyazonosságát. A korábbi kódnév a lázadó hírszerzők szabványos álneve lett a hálózaton belül. Y. e. 9 körül Tano és a többi Fulcrum ügynök egy hologram szimbólumot is használt a kommunikációk során, amelyet Ahsoka sajátos, togruta homlokmintázata ihletett. A galaxis polgárai nem voltak tisztában a szimbólum jelentésével, azonban Miara Larte lázadó pilóta tudomására jutott miután Tano megmentette őt. A nő azonban képes volt titokban tartani, még testvére Kaeden előtt is.

ahsoka-organa.JPG

Ahsoka és Organa szenátor a Fulcrum szimbólumával

A Fulcrumok egyszerre voltak kémek, toborzók és parancsnokok is. Folyamatosan figyelték a birodalmiak tevékenységét és információt szereztek.

Ha elegendő információ volt a birtokukban küldetéseket, parancsokat osztogattak ki alárendeltjeiknek, illetve összefogták és felügyeltek a kisebb lázadó sejteket szerte a galaxisban.

Az egyik ilyen sejt volt a Lothalon tevékenykedő Lidércek, akiknek vezetője, Hera Syndulla is kapcsolatba került a Fulcrummal Y. e. 5-ben. Személyesen Ahsoka tartotta vele a kapcsolatot, ám a volt jedi nem fedte fel kilétét Syndulla előtt. Eleinte kódolt frekvencián, torzított hangon kommunikált a Lidércekkel és értékes információkkal látta el a lothali lázadó sejtet. Syndulla némileg beavatott lett a Fulcrum hálózatába, azonban ezt a kapcsolatot sokáig titokban tartotta, még a Szellem többi tagja előtt is, így Sabine Wren és Kanan Jarrus sem tudtak Hera forrásáról.

ahsoka-hera-fulcrum.JPG

Ahsoka és Hera Syndulla

Y. e. 4-ben a Lidércek kiszabadították Tseebót és a Fulcrumtól kapott CR90-es korvetten biztonságos helyre szállították. Az akció közben, azonban Kanan birodalmi fogságba került. Ahsoka hologramon keresztül, csuklya mögé rejtőzve beszélt Herával és kérte őt, hogy ne mentsék ki Kanant a mustafari börtönből, mert azzal veszélybe sodornák az egész Lázadást. Hera nem hallgatott rá és sikerült kiszabadítaniuk társukat. Az akció közben meghalt a Főinkvizítor és elpusztították Tarkin nagymoff csillagrombolóját, a Sovereignt is. Hőseink, azonban csapdába estek a szökés közben, Chopper ekkor személyesen kereste fel Ahsokát, hogy a lázadók mentsék meg a társait. A Főnix osztag végül kimentette a Lidérceket, Ahsoka pedig felfedte kilétét és a nevét előttük. A Lidércek ezután a Főnix sejt részeként a Lázadás fontos szereplőivé váltak. Ahsoka sokáig együtt volt Heráékkal és részt vett Ezra Bridger jedi képzésében is. A Malachoron történt párbaja után (melyet volt mesterével, Vader nagyúrral vívott), a lázadók halottnak nyilvánították Tanót. Az általa elterjesztett Fulcrum kódnév azonban továbbra is használatban maradt a kémek és toborzó ügynökök között, mint a volt partizán Xosad Hozem, vagy Alexsandr Kallus és Cassian Andor.

Alexsandr Kallus, a birodalmi ügynökből lett lázadó kém

A Lázadók animációs sorozatban megismert Alexsandr Kallus a Coruscanton született, valamikor a Baljós árnyak eseményei előtt. A birodalom felemelkedése után hűséget fogadott Palpatine rezsimjének és a Birodalmi Akadémián tanult. Itt hamar felfigyelt rá Wullf Yularen admirális, aki korábban még Anakin Skywalker első tisztje volt a klónháborúkban, a Birodalomban viszont hírszerző tisztként szolgált a Birodalmi Biztonsági Hivatalnál (továbbiakban BBH). Yularen a szárnyai alá vette Kallust, aki az Akadémia elvégzése után csatlakozott a BBH-hoz és a Birodalom egyik legjobb hírszerzője lett. Kallus az ISB-021 kódnév alatt működött a BBH belügyi osztályán, feladata a nyomozás és kémelhárítás volt. A BBH azonban az egész galaxisban igyekezett felkutatni és semlegesíteni a lázadókat. Ügynökként egyik első küldetése volt az Onderonon rendet tenni, miután a bolygó káoszba süllyedt a klónháborúk után. Kallus egyszer összetűzésbe került egy lasat zsoldossal, akit Saw Gerrera bérelt fel. A lasat kiütötte Kallust, aki miután magához tért, megkötözve magatehetetlenül kellett, hogy végignézze társai lemészárlását. Kallus ezután bosszútól fűtve részt vett a lasat nép otthonának, a Lasan bolygónak az ostromában. A Birodalom T-7 iondiszruptor puskát vetett be a bolygó ellen, amely óriási pusztítást végzett és majdhogynem kiírtotta a Lasat fajt, a túlélők pedig elmenekültek otthonukból. Az ostrom előtt Kallus szert tett egy lasat lézerbotra, a J-19-es bo-fegyverre.

agent-kallus.jpg

Kallus a BBH ügynökeként

Kallus egyszer Han Solóval és Csubbakával is összetalálkozott, amikor az ügynök IG-88 fejvadásszal együtt követték az Ezeréves Sólymot. A BBH azért kereste Solót, mert a Mimbanon dezertált a birodalmi seregből és tudták, hogy segítette Enfys Nest lázadását is. Kallus azonban alábecsülte Solót, mikor a Sólyom két csillagromboló között kapcsolt fénysebességre és eltűnt a szemük elől.

Öt évvel a yavini csata előtt Kallus a Lothalon igyekezett felkutatni a Lidércek lázadó sejtjét. Hera Syndulla csapatának tagja volt a lasat túlélő Garazeb „Zeb” Orrelios is. Mikor a Lidércek vuki rabszolgákat szabadítottak ki, Kanan Jarrus is felfedte kilétét, így ezután Kallus kiemelten kezelte az ügyet. A lothali lázadók felkutatását maga Vader nagyúr is figyelemmel kísérte, ezért Kallus mellé odaküldte a Főinkvizítort is. A Lidércek számos alkalommal keresztezték Kallus útját és valahogy mindig sikerült meglógniuk a birodalmi ügynök elől. Kallus egyszer szemtől szemben is párbajozott Zebbel, továbbá részt vett a fontos birodalmi adatokat eltulajdonító szökevény rodiai, Tseebo felkutatásában is. De ő volt az, aki Tarkin parancsára csapdát állított és végül elfogta Kanant. Kallus és a BBH végig ott loholt a lázadók nyomában, szinte mindent tudott róluk egy idő után.

A Főinkvizítor halála után Kallus egyesítette erőit az Ötödik fivér és a Hetedik nővér inkvizítorokkal. Az ibaari incidens és a Szellem vadűri útja után Kallus egy csapdát akart állítani a Lidérceknek a Geonosis mellé kihelyezett birodalmi építkezési modulnál. Az akció nem sikerült, Kallus pedig Zebbel együtt a Geonosis fagyos holdján, a Bahrynon kötött ki. Itt mindketten csapdába estek és a helyzet egy nem várt szövetséget hozott létre köztük. A Szellem végül kimentette Zebet, aki felajánlotta Kallusnak, hogy csatlakozzon a lázadókhoz, de ezt Kallus visszautasította. Zeb azonban akaratán kívül, de beszervezte Kallust egy Fulcrum ügynöknek. Kallus visszatérve a Birodalom követlékébe lassacskán ráébredt helyzetére, kételyei lettek a Birodalommal szemben és elkezdett információkat szivárogtatni a lázadóknak.

kallus-zeb.JPG

Kallus és Zeb

Yavin előtt 2-ben megbízták Thrawn főadmirálist és a Hetedik flottát, hogy vezessék a lázadók elleni akciókat. Kallus jelen volt akkor is, amikor Thrawn utasította Pryce kormányzót és Konstantine admirálist, hogy a lázadók elvigyenek öt darab Y-szárnyút. Később ő segített dezertálni a Birodalmi Skystrike Akadémiáról a fiatal Wedge Antillesnek és Derek "Hobbie" Kliviannek.

kallus-wedge-hobbie-sabine.JPG

Kallus segít megszökni a lázadó kadétoknak.

Később Kallus megtudta, hogy Thrawn az új TIE vadászgépet, a Defendert fejleszti a Lothalon. Értesítette a Főnix osztagot, akik odaküldték Kanant és Ezra Bridgert. A két jedi még a Főadmirális irodájába is bejutott rohamosztagos álruhában, elmenekülni azonban csak Kallus segítségével tudtak a szigorúan őrzött létesítményből, a TIE Defender terveivel. Thrawn később E-XD típusú beszivárgó droidokat küldött szét a galaxisban, hogy megtalálják a lázadó sejteket. Kallus erről is értesítette a Chopper bázist, így a lázadók hamar rájöttek, hogy náluk is van már egy ilyen droid.

rebels-chopper-base-fulcrum.JPG

Kallus értesíti a lázadókat

A Birodalom egy idő után észrevette Kallus Fulcrum üzeneteit. Thrawn ekkor már tudta, hogy áruló van közöttük és a nyomozásba bevonta Kallus volt mentorát, Yularent is. Kallus megpróbálta a gyanút Lyste hadnagyra kenni, ám nem tudott túljárni Thrawn eszén. Kallus lehallgatta Thrawn és Tarkin beszélgetéseit, megtudta, hogy a Birodalom már tisztában volt vele, hogy a lázadók két egysége, a Főnix osztag és Dodonna Massassi csoportja, támadást terveznek a TIE Defender gyár ellen. Ám amikor erről értesíteni akarta a lázadókat a Birodalom elfogta őt. Thrawn a Fulcrum kódjaival azonosította a Chopper bázist az Atollon rendszerben. Thrawn lerombolta a bázist, de a lázadóknak sikerült megszökniük és Kallus is kiszabadult fogságból. Ezután csatlakozott a Lázadáshoz a Yavin 4-en. A Massassi csoport századosaként Kallus feladata volt a Lidércek koordinálása. Részt vett a Lothal felszabadításában is, melynek eredményeként a Birodalmat örökre kiűzték a bolygóról, azonban Ezrának és Thrawnnak nyoma veszett. Lothal felszabadítása után Kallus továbbra is Fulcrumként tevékenykedett. A galaktikus polgárháború után Zeb megmutatta neki a lasat nép új otthonát, a Lira Sant, így a volt BBH ügynököt többé nem terhelte a bűntudat, hogy segített a Birodalomnak kiírtani egy ártatlan fajt.

kallus-rebels.jpg

Kallus a Massassi csoport tagjaként

Cassian Andor, toborzó ügynök és lázadó hős

Hosszúra nyúlt cikkünk végén pedig végre jöjjön a Zsivány egyes – egy Star Wars történet és az Andor főszereplője, Cassian Andor százados.

cassian-rebel.JPG

Cassian Andor százados, a lázadók hírszerzője

Cassian Jeron Andor a Fest bolygón született Yavin előtt 26-ban. A klónháborúk alatt a bolygó ugyan a Köztársaság fennhatósága alá tartozott, azonban a szeparatisták számos felkelő, lázadó sejtet támogattak. Hat évesen Cassian az egyik ilyen lázadó sejtnek lett a tagja, noha hivatalosan sosem sorozta be Szeparatista Konföderáció. Fiatal lázadóként a harcokban is részt vett, méghozzá kövekkel és üvegekkel dobálta a klón katonákat. Gyerekkorában elvesztette a szüleit, apját a Carida Akadémia előtti tűntetésben ölték meg, édesanyja szintén nem sokkal később elhunyt. A Galaktikus Birodalom felemelkedése után egy anarchista csoportnak dolgozott. Később csatlakozott a Lázadók Szövetségéhez, azon belül is a hírszerzéshez. Andor századosi rangban szolgált a Lázadók Szövetségének Hírszerző Szolgálatánál, ahová Davits Draven tábornok szervezte be.

andor-rebelspy-yavin.JPG

Andor százados a Yavin 4-en

Cassian tapasztalt kémként és beszivárgóként értékes tagja lett a Lázadásnak a Birodalom elleni harcban. Arra is hajlandó volt, hogy bemocskolja a kezét, ha a küldetés azt kívánta, így tettei morálisan is megkérdőjelezhetők voltak. Hírszerző ügynökként megannyi alternatív személyazonossága volt, hiszen többnyire fedésben dolgozott. Az Ord Mantellen kormányzati ügynöknek adta ki magát Willix néven, míg a Darkknellen szenátori összekötőként az Aach nevet használta. A birodalmiakhoz számos alkalommal beszivárgott, egyszer még Grendreef admirális asszisztenseként is működött Joreth Sward néven. A Fulcrum kódnevet leginkább, mint toborzó ügynök használta az Albarrio szektorban. A kódnévvel számos új ügynököt szervezett be a Lázadás számára, így viszonylag kiterjedt kémhálózattal rendelkezett az évek során. Az alatta szolgáló ügynökök tiszteletét azzal vívta ki, hogy képes volt higgadt maradni és végrehajtani a küldetést minimális erőforrásokkal is.

Draven egyszer a Wecacoe bolygóra küldte, hogy informátorokat állítson a Lázadás mellé. Andor egy ikerpárt szeretett volna beszervezni, azonban a csapat a vártnál jóval nagyobb birodalmi erőkkel találta szembe magát. Andor elcsalta az egyik KX szériájú biztonsági droidot, K-2SO-t. A droidot lekapcsolta, törölte a memóriáját és átprogramozta, hogy a lázadóknak dolgozzon. K2 segítségével sikerült végrehajtani az akciót sikeresen. A droid később Cassian leghűségesebb társa lett.

andor-k2-comic.JPG

Andor és K-2SO első találkozása

A yavini csata előtt nem sokkal Andor a Kafrene gyűrűre ment, hogy találkozzon az egyik informátorával, Tivikkel, aki Saw Gerrera partizánjainak is dolgozott. A férfi elmondta neki, hogy a Birodalom szuperfegyvert épít, amelyet az ő informátora, a szökött birodalmi pilóta, Bodhi Rook árult el neki. Andor kénytelen volt végezni Tivikkel, mert egy birodalmi őrjárat megzavarta őket. A Hírszerzés ezután áthelyezte őt a hadműveleti részlegről a visszaszerző részlegbe és megbízták Jyn Erso kiszabadításával. Abban bíztak, hogy a nő elvezetheti őket Saw Gerrerához és Jyn apjához, Galen Ersohoz is. Draven titokban megbízta Andort, hogy végezzen Galen Ersoval, aki a titkos szuperfegyvert tervezte.

A küldetést Andor Jyn és K2 társaságában akarta végrehajtani. Jyn elvezette őket Gerrerához, aki a Jedhán tartózkodott ekkor. Az akció ezután nem várt fordulatokat vett, a Whillek őrzőinek két tagja is melléjük szegődött, mígnem Gerrera fogságába estek. A Bodhi által kapott üzenetben Galen Erso felfedte a szuperfegyvert, a Halálcsillagot és annak gyenge pontjait. A birodalom ekkor tesztelte először élesben a fegyvert, elpusztították Jedha városát és mindenkit a környéken, csak Andor csapata élte túl a támadást. Andor ezután az Eadura ment, hogy végezzen Ersoval, de nem tudta végrehajtani a küldetést, ugyanis a Szövetség odarendelt egy X-szárnyú osztagot, akik elpusztították a birodalmi létesítményt.

andor-sniper-eadu.JPG

Andor megkísérli kiiktatni Galen Ersót

Andor és új csapata ezután a Szövetség jóváhagyása nélkül hajtotta végre élete utolsó küldetését: ellopni a Halálcsillag terveit a szigorúan őrzött scarifi birodalmi létesítményből.

A csapat a Zsivány egyes hívójelet találta ki magának. Öngyilkos küldetésnek indult, de segítségükre sietett a lázadó flotta nagy része is, így a beszivárgó küldetésből igazi csata alakult ki a szárazföldön és az űrben is.

andor-k2-scarif.JPG

Álruhában a Scarifon

Cassian Andor és Jyn Erso ketten sikeresen ellopták a tervrajzokat és továbbították a Szövetségnek, akik Leia hercegnőnek adták át azokat, hogy juttassa el az Alderaanra. Andor nem jutott ki a Scarifról, ugyanis Tarkin nagymoff bevetette a szuperfegyvert és elpusztította a létesítményt. Cassian és Jyn hősi halált halt társaikkal együtt. Önfeláldozó tettük kulcsfontosságú volt a birodalom elleni harcban, hiszen a tervekkel később sikeresen elpusztították a Halálcsillagot a yavini csatában.

Cassian Andor korai éveiről egyelőre keveset tudunk, ezekről hamarosan az Andor sorozatban láthatunk többet, amely a Zsivány egyes antológia filmet megelőző öt év történéseit dolgozza majd fel.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr8017923291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása