Rebo.hu

Ezdrás, Asóka és a szabin nők – nomen est omen

2023. július 27. - Castad

5a8f536699c8120001f8cb4d-image_c0eedce6.jpeg

Augusztus 23-án érkezik az Ahsoka sorozat, melyben visszatérnek a Lázadókból megismert hőseink, a Szellem hősies legénysége. Ennek apropóján poroltam le és (alaposan kiegészítettem) James Burns Starwars.com-ra írt, még 2015-ben megjelent cikkét, hogy mit is jelentenek hőseink nevei.

Burns egy hosszú idézettel kezd, arról, hogy az animációs sorozat készítésének két oszlopos tagja, Dave Filoni és Simon Kinberg mit is mondott karaktereik névadásáról. Kinberg szerint az eredeti trilógia nevei mögött is kitapintható valamiféle bibliai értelem, van ezeknek egyfalta vallásos hangulata és ezekhez szerettek volna csatlakozni a Lázadók karaktereinek névadásával.

„Amikor leülök az írókkal, szeretek rámutatni, hogy a Star Warsban a nevek nagyon céltudatosak, de amikor belemerülünk a Bővített uninverzumba, ezek gyakran nagyon furcsává válnak, és rengeteg x-et, y-t és z-t tartalmaznak, meg kötőjeleket, és ez mind rendben van. Ám amikor egy olyan médiumban vagyunk ahol tudod, hogy Han Solo, az a fickó eléggé egyedül van –  ez George [Lucas] zsenialitása, és ő elrejtette ezeket a dolgokat, és én nem gondoltam erre, amikor gyerek voltam. A neveknek célja van, ha ismered valakinek a teljes nevét a folklórban, akkor hatalmad van felette, mert a nevének ismeretével jobban megérted, hogy ki is ő valójában. Kitalálni egy furcsa nevet, csak úgy olyat, ami  úgy hangzik, mint egy űrbéli világi név, nem igazán az, amit a Star Wars csinál.”  – jegyezte meg Filoni

Na de nézzük mit is mondhatunk el ezekről a nevekről!

Ezra Bridger

Ezra keresztneve egyértelműen biblikus eredetű, a héber szó annyit tesz, hogy 'segítség', 'Isten segít'. Magyar bibliafordításban Ezdrásként ismert a név, aki egy Kr. e. 5–4. században élt zsidó pap volt, a babiloni fogság idején. I. Artaxerxés perzsa király őt küldte Jeruzsálembe, hogy állítsa helyre a zsidó hit és törvények követését. Érdekesség, hogy Ezdrás harcosan ellene volt a vegyesházasságoknak, míg a sorozatban Ezra éppen egy ilyenről álmodozott, egy jedi és egy mandalóri között. Bár Dave Filoni Star Warsában előfordulnak más bibliai eredetű nevek is (pl. Gideon moff, aki az ószövetségi Gedeonra megy vissza, mely név kardforgatót jelent), a névadás mögött prózaibb okok is álltak.

„Ezra neve határozottan kapcsolatba hozható azzal, hogy szeretem Luke nevét, ami egy igazi gyerek  neve is lehetett. Mi [Simon és én] mindketten ismerünk egy Ezra nevű gyereket az életünkben, és én úgy gondoltam, hogy »ez nekem star warsosan hangzik«. Volt egy apró szándék a Bridger vezetéknévvel is, hogy a karakter egyfajta híd az előzménytrilógia és az eredeti trilógia között – a témáik áthidalása.” – magyarázta Filoni

Hera Syndulla

Hera mögött már nem a Bibliát, hanem a hellén mitológiát kell keresnünk, Hera egy görög istennő, Zeusz felesége. Neve egyes feltételezések szerint 'védelmezőt' is jelenthetett, Platón 'szeretettnek' magyarázta, míg Plutarkhosz a 'levegő' szót vélte felfedezni a név mögött, s igazából ezek mindegyike találó Hera Syndulla karaktere esetében is. Ahogy az is találó a twi'lek pilóta esetében, hogy Hera istennő a házasság, a nők, és a család védelmezője, a családi tűzhely őrzője, aki megvédelmezi a nőket a szülés viszontagságai során.

Még mindig találó, nem? 

Filoni is így gondolta, „Hera, egy nagyon jelentésteli név ahhoz a karaktertípushoz, amilyen ő” – fogalmazott. 

ahsoka-official-trailer-stills-02_3fa41ad2.jpeg

Sabine Wren

Sabine neve mögött is gondolhatunk az antikvitásra, méghozzá a szabin nők történetére.  Ez a római nép egyik fontos eredetmondája. Romulus királysága idején a pásztorokból alakult nép befogadott mindenféle üldözöttet a frissen alapított Rómába. Ezek azonban jórészt férfiak voltak, kevés nő akadt az épülő városban. Romulus – miután a környező népek nem akartak házasodni a rómaiakkal – végül úgy oldotta meg a nőhiányt, hogy vendégségbe hívták a szomszédos népeket, köztük szabin törzset, majd amíg a vendégek a kocsiversenyt nézték, a római férfiak elrabolták lányaikat. Maga Romulus is szabin nőt vett feleségül, s hamarosan szerelmek, házasságok szövődtek a rómaiak és a szabin lányok között. Ám a kétségkívül barátságtalan gesztus természetesen háborúhoz vezetett Róma és a szabinok között, mely vérengzésnek végül a szabin nők vetettek véget, akik a már a római apától született gyermekeikkel a harcolók közé álltak, a létrejött rokonságokat hangoztatva. A két nép így összeolvadt. E történet a nyugati irodalmat és filmipart is inspirálta, például Stephen Vincent Benét The Sobbin' Women című novellájából musicalt is készítettek. 

Nos, azt, hogy ez a történet mennyiben hozható párhuzamba Ezra és Sabine sztoriával az olvasó fantáziájára bízom. (Mindenesetre itt is előjön a „vegyesházasság” témája, és ne feledjük azt sem, hogy egy farkasnak mekkora szerepe volt Romulus és Remus történetében...)

sabine-wren-with-lightsaber-jedi-fight-hati-ahsoka.jpg

Kanan Jarrus

A Kanan név óriási jelentéstartalommal rendelkezik, szanszkritul például erdőt, ligetet jelent, arabul kereskedőt, de utalhat a Kánaán szóra is. Még izgalmasabb a név angol eredete,

mely a wales-i Cuán névből származik, ami 'kis farkas'-t jelöl. 

Nos, a Lázadók sorozat teljes egészének ismeretében, gyanítom az utóbbiról lehet szó. Pablo Hidalgo a Lucasfilm Story Grouptól azonban egyszer azt mondta, hogy a Kanan név „bár biblikusnak hangzik, valójában egy malibui útból származik, amit Kanan Dume útnak neveznek”!  S valóban, Kanan valódi vezetékneve tényleg a Dume lett, keresztneve viszont Caleb volt, mely ugyancsak az Ószövetségre megy vissza. A Caleb, magyarosan Káleb név pedig szintén csak kötődhet a farkasokhoz, ugyanis 'ugató'-t jelent. Káleb különben egyike volt annak a tizenkét kémnek, akit Mózes Kánaán (Kanan?) kifürkészésére küldött. E történet talán fontos lehet Filoniék számára is, hiszen A Mandalóri harmadik évadában is utaltak erre.

Zeb és Chopper

Bár a Garazeb Orrelios meglehetősen starwarosan furcsán cseng, beceneve a Zeb, ugyancsak visszautalhat a Bibliára. A héber Zebedeus, illetve Zebulon névnek is becézése lehet, de megemlíthető Midián két fejedelme Zeb (Zeeb) és Oreb is, akiknek a neve 'farkas'-t és 'hollót' jelent. Zebet és Orebet Gedeon (Gideon) serege győzte le, s neki küldték el a meggyilkolt Zeb és Oreb fejét...

Chopper nevét azonban hiába keresnénk az Ószövetségben, az angol szó többek között aprítót, zúzót jelent. Filoni ezt úgy magyarázta, hogy

„Chopper egy nagyon destruktív kis karakter, aki problémákat okoz és feldarabol dolgokat.”

intro-1680119226.jpg

Ahsoka Tano

Bár a hivatkozott cikkben nem szerepel (ahogy Zeb sem), az élőszereplős sorozatra várva nem mehetünk el szó nélkül Ahsoka Tano neve mellett sem. A klónok háborúja forgatókönyvírója, Henry Gilroy mesélte el, hogy Ahsoka neve eredetileg Ashla lett volna, mely az Egy új remény  korai verziójában az Erő világos oldalának neve lett. Lucas azonban elvetette ezt a javaslatot, ehelyett a togruta padawan számára az Ashoka nevet javasolta a Maurya dinasztiából származó indiai császár, Nagy Ashoka (Asóka) után – ebben variálta meg a betűk sorrendjét Gilroy Ahsokára. Az Asóka név szanszkritul 'fájdalommentes', illetve 'bánat nélküli' jelentéseket hordoz, mely épp ellentétes Ahsoka karakterével. Asóka különben az ókori India egyik legjelentősebb uralkodója volt, aki kiterjesztette a birodalom határait. A kalinga háború kegyetlenségeit megtapasztalva azonban vallásos buddhista lett, és számos, oszlopokra vésett erkölcsi tanítást (Asóka ediktumai) hagyott az utókorra. (Megjegyzendő Filoni az Arwin nevet is felvetette, egyértelműen A Gyűrűk Ura Arwenje után, de ezt is elvetették.)

rosario_dawson_ahsoka_tano_mandalorian.jpg

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr8018179047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása