Rebo.hu

A Végtelen Birodalom – kik voltak az Andorban említett Rakata megszállók?

2022. október 02. - DanCarver

andor-kyber.JPG

Az Andor negyedik része ismét rengeteg utalást tartalmazott, amelyek minden bizonnyal megdobogtatták a keményvonalas rajongók szívét. Az epizódban említik a rakata fajt, amelyet eddig a Legendákból, főként a Knights of the Old Republic játékokból ismerhettünk. De kik voltak ezek az ősi idegenek és mit tudunk róluk?

Az Andor negyedik részében (Aldhani) Luthen Rael az Aldhani bolygóra vitte el a neki zsoldosként dolgozó Cassian Andort, hogy egy régóta előkészített lázadó küldetésben vegyen részt. Luthen egy nagyobb méretű, kuati pecséttel ellátott kékszínű kiberkristályt adott Andornak, amolyan biztosítékként. A kristály nyakláncként jelenik meg, utalásként Jyn Erso fehér kiberkristály nyakláncára, a Zsivány egyesből. Luthen állítása szerint az ereklyét a több tízezer évvel ezelőtt élt, megszálló rakata faj ellen lázadók használhatták és akár ötvenezer birodalmi kreditet is érhet. A rajongóknak ismerősen csenghet a rakata név, hiszen a Legendákban már kidolgozott háttértörténetük volt.

A rakata faj eredetileg a BioWare nagysikerű RPG videójátékában, a Knights of the Old Republic-ban (továbbiakban KotOR) jelent meg. A játék, amelynek története négyezer évvel a Baljós árnyak előtt játszódik számos új elemet vezetett be akkoriban a Bővített univerzumba. A KotOR játékok, könyvek és képregényből azóta számos elemet átvezettek a kánonba.

rakata-warriors-kotor.JPG

Rakata harcosok a KotOR játékban

Egy birodalom felemelkedése

A történet szerint a rakata egy ősi humanoid, kétéltű, hüllőszerű faj volt, akiket építőknek is neveztek. Az Ismeretlen Területeken található Lehon világáról származtak, amelyet később Rakata Prime néven is emlegettek. Harminchatezer évvel a yavini csata előtt a Lehonra érkezett a Dathomirról, a kwa nevű másik ősi faj, akik egy Végtelen kapu segítségével utaztak a galaxis távoli pontjaira. A kwa tagjai erőérzékenyek voltak, – többek között Égieknek (Mortis istenei) köszönhetően – és elkezdték a rakatákat az Erő használatára tanítani, illetve fejlett technológiákat adtak nekik. Kwa népe azonban hamar rájött, hogy a rakata egy állatias, kannibál faj, akiket nem érdekelte a kwák egyensúlyra törekvő szemlélete és nagyon hamar a Sötét Oldal felé húztak. Az Erőt és a kwa technológiát felhasználva a rakaták nagyon hamar a galaxis legnagyobb agresszorai lettek és elindultak hódító útjukra.

rakata-kwa-comic.JPG

Rakaták legyőzik a kwa népet

Hamar leigázták az Ismeretlen Területek világait és megalapították a Végtelen Birodalmat, amelynek központja a Lehon volt. Képesek voltak a hiperűrutazásra, amelyet az Erővel átitatott hiperhajtóműveik tettek lehetővé. Elsősorban olyan világokat kerestek, ahol az Erő nagyobb koncentrátumban volt jelen, ezeket elfoglalták és lakóit rabszolgasorba taszították. Az erőérzékeny rabszolgákra szörnyű sors várt. A rakaták felhasználták őket gépeikhez úgy, hogy először félelemmel és gyűlölettel a sötét oldal felé fordították őket, majd ezt kihasználva a gépeikbe helyezték testüket. Itt a sötét oldali érzelmeiket átváltoztatták tiszta energiává, amely technológiájuk alapja lett. Az eljárás végül nagyüzemben folyt a Csillagkohó nevű űrbázison, amely a sötét oldal energiájával állította elő a rakata fegyvereket és hadihajókat is.

star-forge.jpg

A Csillagkohó működés közben.

Y. e. 33ezer körül a rakaták elindultak a galaxis többi régiói felé is. Sorra igázták le Mag világait, egészen a Peremvidékig végül az egész galaxis a Végtelen Birodalom uralma alá került.

Csúcsán, a Végtelen Birodalom közel ötszáz Erőben gazdag világból állt galaxisszerte. Sötét oldali technológiájukkal sokáig fenntartották rémuralmukat.

A meghódított világok között volt a Coruscant, a Tatuin, a Korélia, a Dantuin, a Manaan vagy a Kashyyyk is. A rakaták a Dathomirt is elfoglalták és olyan csapást mértek a kwa népre, hogy azok teljesen visszafejlődtek állatias szintre és kwi hüllőkként éltek tovább. A rakaták jártak a Gamorron, a Blesavison és a Hoth-on is.

rakata-conquer.JPG

Hódító rakaták

Végül eljutottak a sith faj otthonába, a Korribanra. A sith király és hadúr, Adas szövetségre lépett velük és a rakata technológia segítségével alkották meg az első sith holokront is. Adas azonban rájött a rakaták valódi szándékára és fellázadt ellenük, felhasználva saját technológiájukat és sikerült legyőznie őket. A háború teljesen lerombolta a Korribant, így a sith-ek átköltöztek a Ziost bolygóra.

rakata-people.JPG

A Végtelen Birodalom fejlett civilizáció volt

A rakaták az erőérzékeny rabszolgákból, amolyan Erő vadászokat is képeztek, akik további bolygókat kerestek. Az egyik ilyen vadász, Tau eljutott a Tythonra, a jedik (a legendákban ekkor Je’daii néven ismertek) egyik korai otthonára is. A jedik ekkor elszigetelten éltek és az egyensúlyra törekedtek, ám a sötét oldal szolgájaként Tau érkezése kibillentette a Tythont az egyensúlyból és hatalmas viharokat okozott. A jedik ezt észlelték és kilőtték Tau hajóját. A Tython világa nemrég A Mandalóri második évadában is szerepelt, ahol Grogu a látókő segítségével kereste a jediket.

Az összeomlás

Y. e. 25200 körül a Végtelen Birodalmat belső viszályok súlytották az egymásnak feszülő frakciók miatt. Polgárháború fenyegetett, amit csak tetőzött egy a rakata fajt érintő halálos járvány megjelenése is. Egyes elméletek szerint a rakaták ellen fellázadó rabszolgák fejlesztették ki a vírust. A járvány térdre kényszerítette az addig megdönthetetlen Végtelen Birodalmat.

infinite-empire.JPG

A Végtelen Birodalom a galaxis térképén

Ráadásul a vírus mutációja miatt, a rakaták elveszítették a kapcsolatukat az Erővel is, amely dominanciájuk alapját képezte. Milliók haltak meg a járványban és a rakaták egy idő után már saját technológiájukat sem voltak képesek működtetni. A meggyengült rakaták ellen fellázadtak a rabszolgasorba taszított népek (amelyről Luthen is beszélt) és a galaxisméretű felkelés a Végtelen Birodalom összeomlásához vezetett. A rakaták egymás után veszítették el a meghódított világaikat, míg végül Y. e. 25100-re csak a Lehon maradt nekik. A szülőbolygójukra visszaszorult nép civilizációja teljesen visszasüllyedt a barbár szintre és a föld alá kényszerült. A felszínre visszamerészkedők törzsi szinten éltek tovább, az ősi romokat a Vének törzse védte. Többé képtelenek voltak működtetni saját technológiájukat. A bolygón található ősi templom és a megmaradt Csillagkohó emlékeztetett múltjukra. A bolygót körülvevő zavarómező védte őket és elrettentette a betolakodókat is. A rakata nép végül feledésbe merült. A fellázadt galaxis népei igyekeztek kitörölni a létezésüket is az emlékezetből, hogy senki se kerüljön velük kapcsolatba, a Lehon koordinátáit is eltűntették.

rakata-temple.JPG

A Lehonra visszaszorult rakaták az ősi templom körül

Maradványok

Évezredek múlva már nem volt senki, aki emlékezett volna az egykor rettegett Végtelen Birodalomra. Y. e. 3959 körül a két bukott jedi, Darth Revan és Dath Malak azonban megtalálták a Lehont, amelyet ekkor már Rakata Prime néven emlegettek. Itt kapcsolatba léptek a Vénekkel. Revan azt ígérte nekik, hogy elpusztítja a Csillagkohót, de átverte a Véneket és elfoglalta az űrállomást.

malak-revan.JPG

Malak és Revan

Revan és Malak újra működésbe hozták a kohót és új sötét oldali hadseregükkel leigázták a galaxist, ez volt a Jedi polgárháborúk időszaka. A tehetetlen rakaták végignézték, ahogy megismétlődik a történelem: Revan ugyanúgy leigázta a galaxist, mint annak idején ők. Revan viszont eltűnt és három évig senki nem tudta hol van. Mikor visszatért már a jedik oldalán a világos oldalon szállt szembe Malakkal. Revan és csapata megtalálta a Lehont a csillagtérkép segítségével, kikapcsolták a bolygót védő mezőt, így a köztársasági flotta képes volt elpusztítani a Csillagkohót. Revan párbajban végzett Malakkal is, így a Sith Birodalmat is sikerült legyőzniük. Revan ezután segített a rakatáknak visszanyerni erőérzékenységüket. A jó útra tért faj csatlakozott a Régi Köztársasághoz is. A galaxisban utazó rakaták meséket terjesztettek az egykor dicső Végtelen Birodalomról, de a hiányzó feljegyzések miatt nem hittek nekik.

rakata-prime-swtor.jpg

Rakata Prime a Star Wars: The Old Republic játékban

A Lehon lakossága egy idő után megfogyatkozott és a rakata faj lassan kipusztult. Y. e. 1000 körül, amikor Darth Bane megtalálta a Lehont és Revan sith holokronját, a bolygó már teljesen kihalt volt. Darth Plagueis, Palpatine mestere is számos rakata ereklyét gyűjtött össze.

Rakata ereklyék és a műkereskedők

Az Andor negyedik epizódjából az is kiderült, hogy Luthen valójában műkereskedőként dolgozik a Coruscanton, így fedve el és finanszírozva lázadó tevékenységét. Ez jó kis magyarázatot adott arra, hogy honnan birtokol ilyen ősi ereklyéket. A coruscanti galériájában, amikor fogadja Mon Mothma szenátort, számos érdekes ereklyét is felfedezhetünk. Többek között egy Sith Stalker páncélt, amely a The Force Unleashed videójátékból ismert, ez volt ugyanis Starkiller páncélja, amelyet a sötét oldali, alternatív befejezésben láthattuk az Ultimate Sith Edition verzióban. De látható volt egy mandalóri beszkár páncél, vuki harci sisakkürt a Kashyyykról, egy twi'lek Kalikori,  jedi és sith holokronok vagy Mortis isteneinek motívumai kőtáblákon és hasonlók. Luthen először egy utapaui szerzetesbotot ajánlott, majd végül egy festett domborművet vett tőle Mon a férjének ajándékba.

luthen-gallery.JPG

Mon Mothma és Luthen Real a gallériában, körülöttük a fent említett műtárgyak.

Azonban nem Luthen az egyedüli, akit ekkoriban érdekeltek a műtárgyak. A Vörös hajnal vezére, Dryden Vos hajóján ugyancsak számos ilyen műkincs megtalálható volt. Sith holokron és mandalóri páncél mellett egy rakata lidércdoboz is felbukkant. A Legendák szerint a dobozok elnevezése Ajunta Pall sötét oldali bukott jeditől származik, a doboz képes volt nagy hatalommal felruházni használóját.

rakata-wraith-box.JPG

Rakata lidércdoboz Dryden Vos gyűjteményéből

A rakata név a kánonban először a Star Wars: Build the Millennium Falcon című magazin 47. számában bukkant fel, majd utána Az ébredő Erő: Képes útmutató képeskönyvben. Itt látható ugyanis az első kánon galaxistérkép, ahol a Rakata Prime nem messze a Jakkutól, az Ismeretlen Területeken található. Később az Ellenállás sorozatban bukkant még fel a Rakata, csak itt Lehon néven. A bolygóra ellátogat Venisa Doza is, hogy kiszabadítsa a zabrak kalózt, Trykit az Első Rend fogságából. A zárótrilógia idején már a Lehon legendájaként emlegetik Rakata ősi világát. A Lehon legendájához kapcsolódik az is, hogy a Tatuin egykoron sűrű növényzettel, erdőkkel és óceánokkal volt beborítva és a kumumgah faj lakta. Ezt a Star Wars: Dawn of the Jedi képregény mutatta be részletesen, amikor a rakaták felfedezték a Tatuint, az még korántsem volt sivatagos. Erre a legendára voltak utalások a kánonban is, Cavan Scott Choose Your Destiny: An Escape Mission című hangoskönyvében és a Star Wars Adventures képregényekben egyaránt. Legutóbb pedig a Boba Fett könyvében is, hogy a Tatuin régen óceános, erdős bolygó volt, erre utalhat a Dűne-tenger elnevezés is.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7717943550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása