Rebo.hu

[Jedi40 portrék] Tiaan Jerjerrod moff

2023. május 27. - Castad

databank_commanderjerjerrod_01_169_3e457b94.jpeg

Az Egyesült Államokban 1983. május 25-én, negyven évvel ezelőtt mutatták be A Jedi visszatér filmet (Magyarországon mintegy másfél évvel később jelent meg). Ennek apropóján cikksorozatot indítottunk, melyben a filmben debütáló (mellék)karakterek kis portréit gyűjtöttük csokorba. Jöjjön a második Halálcsillag elfeledett parancsnoka, a szegény ember Tarkinja, Tiaan Jerjerrod moff!

Mérnökből moff

Tiaan Jerjerrod egy magvilág, a Tinnel IV befolyásos családjából származott. Az ifjú Jerjerrod a mérnöki akadémia szorgalmas nebulója volt, majd első munkájaként raktárházakat tervezett. Az Ord Mantelli teherraktárral kapcsolatos tervrajzaival hívta fel magára a híres Corellian Engineering Corporation figyelmét, ahol immár űrhajók tervezésében működött közre. Itt sem egy látványos projekt segítette előre a karrierjét, hanem egy általa tervezett szemétszállító űrhajó terve, ami végül a Birodalmi Flotta kötelékébe vezette Tiaan karrierjét. Ahogy a mérnöki pályán, úgy a seregben is szorgalmasan vette az akadályokat, s idővel a katonai vezérkarba is bekerült. A mérnöki szaktudását a Birodalom szolgálatában is kamatoztatta, részt vett ugyanis a Halálcsillag építésében. Talán ennek is köszönhető, hogy karrierje látványosan ívelt fölfelé, melynek a csúcsa a moffi tisztség elérése volt.

Cannot Get Your Ship Out: the speed zero maneuver: Imperial commander  review: Moff Jerjerrod

A második Halálcsillag parancsnoka

Miután Palpatine császár az első Halálcsillag fiaskója ellenére is elrendelte egy újabb bolygópusztító megépítését, az első fegyver fejlesztésében is részt vevő Jerjerrod moffra bízta a projektet. Titkolva tényleges megbízását, hivatalosan a birodalmi energiarendszerek igazgatójának nevezték ki. Jerjerrod lelkiismeretesen vetette bele magát a hatalmas munkába, éjt nappallá téve dolgozott, például az előző Halálcsillag hibájából tanulva, megerősítette a kivezetőnyílásokat. A pénzügyi és ellátási problémák azonban késleltették a munkát, így végül az uralkodó Vader nagyurat küldte az Endor gázóriás körül épülő bázisra, hogy felügyelje a munkálatokat. Miután Vader bejelentette, hogy  nemsokára  a késlekedésekkel elégedetlen Palpatine császár személyesen is felkeresi az állomást, Jerjerrod még keményebb munkára fogta beosztottjait, ám még így is képtelenek voltak időre befejezni a Halálcsillagot. A moff mindenesetre azt remélte, hogy az uralkodó elismeri a kemény munkát, ám Palpatine szinte figyelemre sem méltatta a mérnökből lett parancsnokot. Jerjerrod természetesen az endori csatában is az űrállomáson tartózkodott, és az ő felelőssége volt a szuperlézer bevetése. A Lando Calrissian vezette Millennium Falcon, illetve Wedge Antilles X-szárnyúja azonban végül felrobbantotta az űrállomást, s a szorgos Jerjerrod moff is életét vesztette.

Death Star II | StarWars.com

Érdekességek:

  • Jerjerrod moff karakerét A Jedi visszatérben Michael Pennington alakította, ám kis híján a Harry Potter filmek Perselus Pitonjának zseniális megformálója, Alan Rickman is eljátszhatta volna. Rickmant ugyanis szintén meghallgatták a szerepre, aki lassú, mély hanggal képzelte el a karaktert. Végül azonban Pennington nyert.
  • Jerjerrod nagyobb szerepet kapott volna, mint ami a film végleges verziójába bekerült, jelenetinek egy része azonban végül a vágóasztalon végezte. Az egyik ilyenben például Palpatine azt adja parancsba neki, hogy pusztítsa el az Endor Szent Holdját. Karaktere a különböző forgatókönyvváltozatokban is sorra módosult, egy korai verzióban az uralkodó titkosügynökeként tevékenykedett volna Vader háta mögött, s több változatban a Sötét Nagyúr ölte volna meg.
  • Habár Jerjerrod A Jedi visszatérben debütált, később bekerült A Birodalom visszavág speciális változatába is. Ez mintegy a véletlen művének is felfogható, ugyanis a felújított változatba Vader halálcsillagi érkezésének egy archív felvételét dolgozták át arra a jelenetre, amikor az V. részben a Luke-kal való párbajt követően visszatért a szupercsillagrombolójára. A felvétellel együtt így Jerjerrod is átkerült a filmbe. 
  • A kánon szerint Jerjerrod fia, Jax az Első Rend szolgálatába szegődött, unokája, Jothan Tiaan azonban otthagyta a birodalmi utódot és dezertált az Ellenálláshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6418132380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása