Rebo.hu

Világok pusztítói: 9+1 szuperfegyver a messzi messzi galaxisból

2023. augusztus 04. - Castad

dfidmgtu0aar0vn.jpg

Az idei nyár egyik filmes slágere az Oppenheimer, mely az atombomba feltalálójáról szól. A Star Wars ugyancsak hemzseg kegyetlen és pusztító szuperfegyverekben, ezekből szedtünk össze néhányat.

1) Halálcsillag

A szuperfegyverek szinte olyannyira a Star Wars elemi részét képezik, mint a fénykardok vagy a pilóták. A legelső Star Wars filmben már megpillanathattuk a Halálcsillagot, mely máig a legemblematikusabb fegyvere a franchise-nak. Olyannyira, hogy mind a Legendákban, mind a kánonban könyvek mesélik el születését, történetét, de A klónok támadásától Zsivány Egyesig filmeken, illetve a Lázadók és az Andor révén sorozatokon keresztül is belepillanathattunk építésébe, és az azzal járó szörnyűségekbe. A Halálcsillag, azaz a DS-1 Orbitális Harcállomás tervezése még a klónháborúhoz, Dooku grófhoz és a geonosisisiakhoz vezethető vissza. Az űrállomást először a Geonosis körül is kezdték el építeni, geonósisiakkal. A terveket már Dooku átadta mesterének, Palpatine főkancellárnak, s hamarosan a projekt irányítása is egy ambíciózus köztársasági mérnök Orson Krennic irányítása alá került. A Birodalom születését követően Palpatine különösen sok erőforrást irányított át a Halálcsillag – illetve kódnevén Csillagpor – építésére, s bár a technikai dolgokért továbbra is Krennic igazgató felelt, az űrállomás igazi vezetőjévé Wilhuff Tarkin nagymoff vált. A Halálcsillag hatalmas volt, mobil és a kyberkristályok működtette szuperlézere révén pusztító. A fegyverrendszer tervezésében nagy szerepet játszott a zseniális Galen Erso, aki azonban szabotálta a projektet, elrejtett benne egy hibát, amit kihasználva később Luke Skywalker felrobbantotta az egészet. A Halálcsillag azonban addig is több áldozatot szedett, a Jedha, Scarif és az Alderaan pusztulása is neki köszönhető.

death-star-i-copy_36ad2500.jpeg

2) Második Halálcsillag

Az első Halálcsillagot hamarosan követte a második, a DS-2 Mobil Harcállomás, vagy kódnevén a „Második Nap". A Második Halálcsillag még nagyobb és még pusztítóbb lett az elődjénél, s volt egy titkos célja: csapdába csalja az egyre inkább gyarapodó Lázadók Szövetségét az Endor-rendszerben. A Második Halálcsillag parancsnoka az első űrállomáson is dolgozó mérnök, Tiaan Jerjerrod moff lett. Jerjerrod és emberei hiába dolgoztak keményen, nem tudták időben befejezni a Halálcsillag építését, bár a szuperlézer bevethető lett. A Második Halálcsillagot Lando Calrissian és Wedge Antilles robbantották fel, miután a Han Solo vezette szárazföldi egységek az Endor erdőholdján kiiktatták az űrállomást védő pajzsrendszert. A Második Halálcsillag pusztulása – a császár és Vader halálával együtt – a Lázadás egyik legjelentősebb győzelmének számított.

open-uri20150608-27674-u9edei_827be8e5.jpeg

3) Starkiller Bázis

A rajongók és a mozinézők gyakran csupán újabb Halálcsillagként utalnak Az ébredő Erőben látott Starkiller bázisra, ám ez csupán részben fedi a valóságot. Az Első Rend által fejlesztett szuperfegyver ugyanis nem egy mesterségesen felépített űrállomás, hanem egy valós bolygó, méghozzá a kyberkristályban gazdag Ilum volt. Az Első Rend lényegében a Jedi Rend egyik szent helyét, a fénykardkészítés szempontjából fontos Ilum bolygót alakította át fegyverré. [A bolygó átalakítását már a Birodalom idején elkezdték, ahogy azt a Jedi: Fallen Order játékban is láthattuk. - a szerk.] Szintén nagy különbség, hogy míg a két Halálcsillag mobil volt, addig a Starkiller Bázis maga helyhez kötött, pusztító ereje abban rejlett, hogy halálos sugarát képes volt a hyperűrön keresztül is célba juttatni és így elpusztítani az Új Köztársaság fővárosát, a Hosnian rendszerét. [A fegyver ráadásul képes volt a közeli nap erejét is magába szívni, majd azt átalakítani lézersugárrá. - a szerk.] A fegyvert a Poe Dameron vezette ellenálló pilóták puszították el, Han Solo, Csubakka, Rey és Finn hathatós segítségével.

61b0d7522fe2b200010288a4-image_83c62e79.jpeg

4) A Xyston-osztályú csillagromboló

Skywalker kora már nem újabb Halálcsillaggal operált, ám mégis emelte a tétet a szuperfegyverek terén, méghozzá a Xyston-osztályú csillagrombolókból álló flottával. Maguk a hajók ránézésre nem tűnnek különlegesnek, sőt hasonlítanak az Imperial osztályú csillagrombolókra, az igazi fontosságuk azonban a szuperlézer-ágyújuknak köszönhető, mellyel az Örök Sith flottájának minden hajóját felszerelték. Ezek a fegyverek a Halálcsillaghoz hasonlóan kyberkristályból nyerik az energiájukat, mellyel akár bolygókat is képesek elpusztítani. A szuperlézer-ágyú hatékonyságát és pusztítóerejét a Végső Rend Derriphan nevű csillagrombolója demonstrálta, mely elpusztította a Kijimi bolygót. A Xyston-osztályú csillagrombolókból álló flotta végül az exegoli csatában semmisült meg. (Megjegyzendő, hogy a szuperlézer-ágyúval felszerelt csillagrombolókkal már a Legendákban is találkozunk, a Sovereign és az Eclipse osztály is kapott ilyen fegyvert. Ezek képesek voltak arra, hogy megsemmisítsenek egy ellenséges zászlóshajót, vagy felperzseljenek bolygókat.)

planete_kijimi_1.jpg

5) Csillagvillám

Míg az eddigi szuperfegyverek a filmekben töltöttek be meghatározó szerepet, addig a Csillagvillámot eddig csupán a könyvekből ismerhetjük, méghozzá Timothy Zahn Chiss Birodalom trilógiájából. A Csillagvillám egy ősi, még a Régi Köztársaság korából származó titkos szuperfegyver, melynek lényege, hogy masszív energialöketet, tachion és fénysebesség energiát küld egy csillagba, melyet ezzel fekete lyukká alakít át. A fegyverre 5000 évvel a yavini csata előtt bukkant rá a chiss Stybla család, de csak több száz évvel később vetették be egy ismeretlen ellenség támadása miatt. Az ellenség már majdnem minden chiss világot elpusztított, így a Mitth család tagjai a chissek központi világa, a Csilla körül gyülekező ellenséges flottához vezette a Csillagvillámot, majd a Csilla napjába tüzelt. A löket elpusztította az ellenséges hajóhadat, de a Csilla napja is megsínylette, fénye halványult, a chissek pedig a föld alá kényszerültek szülőbolygójukon.

6) A malachori szuperfegyver

Még mindig a kánon Régi Köztársaságánál maradva a Lázadók animációs sorozatban láthattunk egy ősi sith szuperfegyvert, melyet a Malachoron hozott létre Darth Tanis. A szuperfegyvert, ahogy évezredekkel később a Halálcsillagot, egy hatalmas kyberkristály működtette. A fegyver a malachori sith templomban kapott helyett, beindításához pedig szükséges volt Darth Tanis sith holokronja. A fegyver képes volt kővé változtatni minden élőlényt. A malachori jedi–sith ütközet során sütötték el a félelmetes szuperfegyvert, kővé dermesztve a harcoló feleket. Évezredekkel később Maul próbálta Ezra Bridger félrevezetésével újra aktiválni a a fegyvert, ám közben Vader nagyúr is befutott. Ahsoka Tano, Ezra Bridger és Kanan Jarrus révén végül sikerült a malachori templomot és szuperfegyvert elpusztítani. (A Legendákban a Malachor, pontosabban Malachor V. pusztulását egy másik szuperfegyver, a Tömegárnyékoló Berendezés okozta, amellyel a Knights of the Old Republic II: The Sith Lords című játékban találkozhattunk. Ezt Revan parancsára fejlesztették ki és a Jedi Kitaszított, Meetra Surik vetette be.)

2ac2779fb1cf3fa3170ef06af4676af4.jpg

7) Momin nagyúr szuperfegyvere

A listánk utolsó kánon-szuperfegyvere ugyancsak a Régi Köztársaság korához kötődik, annak egy különc sith-jéhez, Darth Mominhoz. Momin leginkább a maszkjáról ismert, mellyel szelleme képes volt megszállni más élőlényeket, átvéve felette a hatalmat. Momin így vett részt később Vader mustafari kastélyának megépítésében. Momint megszállott művészeti hajlam hajtotta, szuperfegyverével pedig nemcsak pusztítani akart, hanem „megörökíteni a pillanatot". Szó szerint. Momin az Erőt akarta átáramoltatni a fegyver motorjába, gyakorlatilag megfagyasztva az időben az áldozatok rémületét. A jedik azonban közbeavatkoztak.

8) Csillagkohó

A Csillagkohó már a Legendákhoz kötődik, ám továbbra is a Régi Köztársaság korában maradunk. Sőt a Régi Köztársaságot, mint korszakot létrehozó kultikus játékhoz, a Knights of the Old Republichoz (KotOR) kell visszanyúlnunk. Az ősi fegyvert még 30 000 évvel a Yavin előtt hozta létre a titokzatos rakata faj, mely birodalmuk és hódításuk alapja lett. A Csillagkohó ötvözi a technológiát a Sötét Oldal hatalmával: egy közeli csillag anyagát és energiáját felhasználva a Sötét Oldal segítségével képes végtelen mennyiségű űrhajót, fegyvert, droidot létrehozni. A Sötét Oldal azonban kétélű fegyver, a Csillagkohó egyre inkább korrumpálta és uralma alá hajtotta a rakatákat, mely végül birodalmuk bukásához vezetett. Évezredekkel később a Sötét Oldal hatalmába került Revan és Malak talált rá. A Csillagkohó fontos tényezője lett Darth Malak háborújának és hódításának, a kísérletet is folytatott vele a foglyul ejtett jediket felhasználva. A fegyver végül Revannak köszönhetően pusztult el.

04071d46596b2ed44b645adf09dc937c.jpg

9) Napzúzó

A Napzuzó kifejlesztése már nem az ősi sith-ekhez, a rakatákhoz vagy más rég letűnt titokzatos fajhoz köthető, ezt a Birodalom építette, lényegében a Halálcsillaggal párhuzamosan. A projekt ugyanúgy Tarkin nagymoffhoz fűződik, aki a fekete lyukakkal körülvett úgynevezett Bendő Halmazban hozott létre egy titkos kutatóközpontot, melynek vezetője Tarkin szeretője, Natasi Daala admirális, míg a vezető tudósa a zseniális omwati nő, Qwi Xux lett (egy időben Wedge Antilles barátnője!). A Napzúzó a Halálcsillaghoz hasonlóan mobil volt, ám annál jóval kisebb, pusztítóere viszont felülmúlta a Halálcsillagét, képes volt teljes csillagrendszereket megsemmisíteni – úgy, hogy a csillagot szupernovává alakítja. A problémát ezúttal is egy bizonyos Han Solo – illetve társai, Csubakka és az ifjú Kyp Durron – okozták, akik Daala fogságába kerültek, ám miután Qwi Xux megtudta, hogy találmányait a Birodalom pusztításra használja, megszöktette Hanéket, s a Napzúzón menekültek el. Kyp azonban a yavini tanulmányai során egy ősi sith nagyúr, Exar Kun hatalma alá került, s a Sötét Oldal által felerősített, Birodalom elleni bosszúvággyal megtelve fogta a Napzúzót és bevetette, hogy elpusztítsa a Birodalmi Akadémiának otthont adó Carida-rendszert. A fegyvert végül a Világos Oldalra visszatért Kyp pusztította el.

star-wars-sun-crusher.jpg

+1) Centerpoint állomás

A Korélia közelében talható titokzatos űrállomás még a Csillagkohónál is régebbi építmény, 100 000 évvel a yavini csata előtt építették a kaptártudatú killikek (akik például a The Old Republic MMORPG-ből is ismerősek lehetnek). A killikek lényegében építőmunkások voltak, a fegyver ötletgazdája a két mortisi istenség, a Fiú és  a Lány volt. A két mortisi a Centerpointot eredetileg építésre szánta, ezzel hozták létre például a Korélia-rendszert is, vagy a Bendő Halmaz fekete lyukait, hogy foglyul ejtség a hatalmas Sötét Oldali lényt, az Anyát, Abeloth-t. A Halálcsillagnál nagyobb űrállomás ereje a hihetetlenül erős, hiperűrön is átható vonósugarában rejlett, mely képes volt egész bolygókat elmozdítani a helyükről, többmillió fényév távolságból is. Ezek a hatalmas gravitációk erők természetesen a bolygók és csillagok elpusztítására is alkalmasak. A Centerpoint állomás talán legfontosabb ilyen jellegű bevetése a yuzhaan vong háborúkhoz kötődik, amikor a koréliai Thrackan Sal-Solo a Fondornál állomásozó teljes vong flottának akart egy füst alatt véget vetni a Centerpoint segítsével. A fegyvert azonban csak Anakin Solo volt képes működtetni, aki – bátyja, Jacen hatására – megtagadta a vonósugár elsütését, ám Sal-Solo mégis aktiválta azt, s a félrement sugár csak a vong flotta felét pusztítta el, az Új Köztársasággal szövetséges hapesi hajóhad egy részével együtt. Az űrállomást végül a második galaktikus polgárháború során semmisítették meg, miután egy technikus a Coruscantot akarta elpusztítani vele.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr8218183665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása