Rebo.hu

A Star Wars Eclipse másfajta játék lesz, mint a fejlesztő korábbi címei

2022. december 02. - DanCarver

star_wars_eclipse_header_facebook_3.jpgLassan egy éve már, hogy a tavalyi Game Awardson leleplezték a Star Wars Eclipse-t, amely az első videójáték lesz A Köztársaság Fénykora időszakában. A fejlesztő Quantic Dreamnek kiforrott stílusa van, amely egyedülálló interaktív történetmesélést jelent. A cég alapítója és az Eclipse rendezője azonban elmondta, hogy az új Star Wars játék más lesz, mint a korábbi játékaik.

Ugyan még messze van, mire kipróbálhatjuk az első videójátékot A Köztársaság Fénykorában, hiszen a fejlesztés még korai fázisban van, azonban egyre több infót árulnak el róla a készítők amik alapján egy nagyon érdekes és újszerű Star Wars élményre számíthatunk. A francia fejlesztő, a Quantic Dream ügyvezető igazgatója korábban elárulta, hogy az Eclipse hű marad a cég alapjaihoz, legalább is a játékelemek terén. Azóta a történetről is kaptunk infómorzsákat, amely valamilyen új fajt és konfliktust is vezet majd be a kánonba.

Nemrég a Quantic Dream alapítója és a játékaik író-rendezője, a botrányairól is híres David Cage is megszólalt végre a készülő Star Wars játékkal kapcsolatban. Cage a dél-koreai G-Star videójátékos kiállításon vett részt a napokban és a japán IGN-nek adott interjút. Elmondása szerint az Eclipse a stúdió eddigi „legambíciózusabb projektje”. Bár nem ment bele a részletekbe, de azért néhány újdonságot elárult, hogy mire is számíthatunk majd.

david-cage-gstar-2022.jpgDavid Cage a 2022-es G-Star expón

Ahogy korábban is elmondták, Cage most ismét megerősítette, hogy az Eclipse jelentősen különbözni fog az előző játékuk, a Detroit: Become Humantól, amelyet még 2018-ban adtak ki PlayStation 4-re és később PC-re is. A játék egy a közeljövőben játszódó utópisztikus, cyberpunk scifi volt, amelyben androidokat irányíthattunk és az ő sorsukra volt ráhatása a játékosnak. A történetnek számos kimenetele lehetett, aszerint, hogy milyen döntéseket hoztunk meg. Mindezt egy nagyon erős társadalomkritikába csomagolva adták elő, igazi filmszerű élményként.

„Sok időt töltöttünk azzal, hogy elképzeljük a világunkat 10, 15, 20 év múlva – milyen lesz a technológia? Hiszünk abban, hogy az androidok a társadalmunk részei lennének?” – magyarázza Cage. „Szerintem a Star Wars egy egészen más környezet – mint tudják, az nagyon-nagyon messze van. Szóval ez valami más.” – mondta a játékrendező.

detroit-become-human.JPGA döntéseinknek súlya volt a Detroit: Become Human játékban

A fejlesztők sokat tanultak a Detroitból, amelyet a stúdió „összességében legjobban sikerült játékának” tart és Cage az egyik legjobb megvalósításának nevezte azt a 25 évvel ezelőtti elképzelést, hogy hogyan meséljünk el egy olyan történetet, amelyben a játékos a hős. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Quantic Dream ugyanezt akarja ismételgetni az Eclipse esetében is.

„A Star Wars nem egy átskinelt Detroit lesz. A két játék nagyon különböző lesz, nagyon más, bár természetesen felhasználjuk majd azt is, amit tanultunk. De semmiképp sem lesz másolás, hanem egy teljesen más élmény lesz.” – mondta Cage.

A Star Wars Eclipse egy izgalmas és újszerű videójátéknak ígérkezik. Sajnos az eddigi információk alapján még éveket kell várnunk rá, így az idei, december 9-i Game Awardson nem érdemes arra számítani, hogy újabb előzetest vetítenek le. A következő Star Wars videójáték a Jedi: Survivor lesz, így most várhatóan arról lesz majd szó.

Faragó Dániel

Megjött az Indiana Jones 5. részének előzetese!

2022. december 02. - Castad

indiana-jones-5-hf-excl.jpg

A CCXP Sao Paolo Comic-Conon a  Lucasfilm is képviseltette magát. A panelbeszélgetése egyrészt felfedték, mikor jön A Mandalóri 3. évada, de emellett az új Indiana Jones mozi címét, plakátját és első előzetesét is nyilvánosságra hozták! Cikkünkben annak is utánajártunk, hogy milyen ereklye után nyomozhat ezúttal kedvenc filmes régészünk!

Sejthető volt, hogy hamarosan megérkezhet az Indiana Jones 5. epizódjának előzetese, november végén ugyanis az Empire magazin közölt exkluzív fotókat és információkat a nyáron érkező moziról. A James Mangold által rendezett filmről megtudtuk, hogy a film 1969-ben, a holdra szállás évében játszódik, az immár 70 éves Indy ellenfelei pedig ezúttal ismét a nácik lesznek.  Az is kiderült, hogy Voller nevű főgonoszt Mads Mikkelsen (Galen Erso a Zsivány Egyesben) alakítja, míg a Phoebe-Waller Bridge (L3 a Solóban) a vásznon Indy keresztlányát kelti életre. Mindketten felbukkannak az előzetesben, ahogyan egy régi kedves ismerős is, a főhős – az Elveszett frigyláda fosztogatóiban, illetve az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban is szereplő – egyiptomi jóbarátja, Sallah, természetesen ezúttal is John-Rhys Davis alakításában. Csak remélni tudjuk, hogy Sallah és a nácik visszatérése is arra utal, hogy egy az 1. és a 3. epizód hangulatához és színvonalához illő 5. részt kapunk. 

Az is kiderült korábban, hogy a film egyes jeleneteiben – melyek a fősztorinál korábban játszódnak – digitálisan visszafiatalított Harrison Fordot látunk majd, amit CGI technikával (de-age) valósítottak meg. Ebbe is belepillanthattunk az előzetesben, s kijelenthetjük, hogy igazán jól sikerült, tényleg mintha a '90-es évekből toppant volna elénk Harrison. Talán még A Mandalóriba is láthatjuk így, Han Solóként egyszer.

Az előzetes mellett végre felfedték a film hivatalos címét is, Indiana Jones and the Dial of Destiny néven fog futni. A cím meglehetősen furcsán cseng, a végzet vagy a sors „tárcsájára” utal, ami szerkesztőségünk tagjainak fantáziáját is beindította. A tárcsázást, illetve óralapszámot jelentő dial szó a napóra jelentésű sundialra megy vissza (különben a napot jelentő latin dies szó az alapja), ráadásul az előzetesben egy pillanatig látható egy napóra-szerű tárgy. 

316150846_1226381821273980_6257999820809177419_n.jpg

Az előzetesben egy görög istennő szobrát is észrevehetjük, mely alapján az antik mitológiát kell segítségül hívnunk. Az első ötletünk a görög eredetű szerencsekerék volt, először ugyanis azt hittük Tyche istennőt (Fortunát) ábrázolja a szobor. Jobban megnézve azonban Pallasz Athénéről lehet szó, a bagoly, a lándzsa és a gorgófős ruha alapján.

A másik megoldási lehetőség az Archimédész időgépének is nevezett, antiküthérai mechanizmus. Ez a tárgy egy ókori görög, kézi meghajtású kerék, amelyet a csillagászati előrejelzésekre használt analóg számítógép legrégebbi példájaként írnak le.

nama_machine_d_anticyth_re_1.jpg

Hogy mire utalhat a cím, az egyelőre a film egyik rejtélye marad. Az előzetes mellé természetesen egy remek plakát is dukált. A film június 30-án érkezik majd a mozikba!

BREAKING: Trailer and Poster Released for 'Indiana Jones and the Dial of  Destiny' - WDW News Today

Kajtár Virág – Kádas István

[HIVATALOS] Március elsején indul A Mandalóri 3. évada

fi63sviwiaenoqw.jpg

A CCXP Sao Paolo Comic-Con Lucasfilm panelbeszélgetésén felfedték, március elsején érkezik Din és Grogu kalandjainak folytatása a Disney+-ra!

A megjelenési dátum egy ideje kérdéses volt, hiszen a májusi Star Wars Celebration vonatkozó panelbeszélgetésén még 2023 februárjáról hallhattunk, később, a Rossz osztag januárra tolódásával viszont már csak a 2023-as megjelenés maradt bizonyos.

Nemrég a MakingStarWars arról számolt be, információik szerint február 22-én érkezhet az új évad, míg a következő előzetest december 25-én tehetik közzé. Habár előbbi infó tévesnek bizonyult, a trailer még megérkezhet karácsony első napján.

A hírt a Star Wars hivatalos Twitter-fiókja is megerősítette, illetve egy új képet is megmutattak a sorozat címszereplőjéről és kicsiny útitársáról.

[EBSZ] Andor: a vérfrissítés, amire szükségünk volt

2022. december 01. - Castad

add_a_heading_1_4.png Véget ért a Tony Gilroy által készített élőszereplős Andor sorozat első évada. A széria, ahogy ma már szinte minden Star Wars produkció, sok vitát generált, s vegyes, sokszor szélsőséges érzelmeket váltott ki. Szokásos, Egy bizonyos szemszögből (EBSz) rovatunkban mi is véleményezzük!

Kádas István: A felnőtteknek szóló Star Wars és a pozitív csalódás

Korábban sokszor hangoztattam, hogy én nagyon nem szeretnék kifejezetten felnőtt közönségnek készülő mozgóképes Star Wars tartalmakat. Tartottam, sőt tartom magam ahhoz a lucasi elvhez, hogy a Csillagok háborúja elsődleges célközönsége a 10-12 éves korosztály, a másodlagos pedig azok a huszon-, harminc-, negyven-, ötven-, hatvan-  stb. százhuszonévesek, akik megőrizték magukban gyermeki lelkesedésük. Ennek ellenére vártam az Andort, főképpen a birodalmi éra, és a belengetett kémthrilleres jelleg miatt. Nos, nagyon pozitívan csalódtam a felnőtt Star Warsban. Valóban kellett egy ilyen. Bár elsőre fura volt, hogy nem kaptunk nem ember fajú főhőst, illetve szokatlan a misztikum szinte teljes mellőzése is, összeségen egy remek, nagyon erős Star Wars sorozatot kaptunk, talán filmileg az eddig legkíválóbbat. Talán A Birodalom visszavág óta az élőszereplős Star Wars tartalmak egyik gyengébb pontjának számítanak a párbeszédek, nos itt épp ezért hatott kifejezetten üdén, hogy szinte végig remekül megírt szövegekkel és forgatókönyvvel találkoztunk. A másik megsüvegelendő tényező a casting, olyan remek színészek sziporkázhattak a szériában, mint Forest Whitaker (Saw Gerrera), Stellan Skarsgård (Luthen Rael) vagy éppen Andy Serkis (Kino Loy), de a fiatalabb generáció tagjai között is akadt zseniális színészi teljesítmény, első sorban Kyle Sollert (Syril Karn) emelném ki. E két tényező – a forgatókönyv és a színészi játék – miatt szuperlatívuszokban beszélhetünk a sorozatról, ráadásul a hangulata és a mondanivalója is erős maradt. 

Kajtár Virág: Kemény változás

Az Andor tényleg vérfrissítésként hat: elhozta az élőszereplős Star Wars sorozatok világába az élő párbeszédeket, komplexebb karakterábrázolást és egy olyan hangulatot amit nem lehet megkerülni. Ezzel együtt azonban kicsit el is vesztette azt, amiről a Star Wars mindig is szólt, a kőkemény hangulat és realitás mellett a remény nagyon ritkán bukkan fel, a karakterek között nincs kifejezetten hőstípus sem. A galaxis nem tűnik benne tágnak és a nézőt nem invitálja nagy kalandra, a sorozat kifejezetten szűkléptékű, de alapos. A színészek számomra a legnagyobb pozitívuma, a nagy nevek mellett viszont Genevieve O'Reillyt (Mon Mothma) is kiemelném. Az egyetlen negatívum talán, hogy pont Diego Lunának adódik a legkevesebb alkalom a kibontakozásra, Andor pedig nagyjából a sorozat második felében talál önmagára, hogy aztán a végén újra csak sodródjon az eseményekkel. Habár ehhez a témához tökéletesen illik, én azért ennyire tömény realitást nem várok a továbbiakban sem a Star Warstól, de azt kifejezetten remélem, hogy az írás minősége ezentúl hasonló színvonalú lesz.

Faragó Dániel: Olyan vizekre evezett, amelyről eddig álmodni sem mertünk

Mióta bejelentették, hogy készül egy sorozat Cassian Andor százados múltjáról, azóta nagyon vártam. Főleg, hogy a sorozat showrunnere ugyanaz a Tony Gilroy, aki a Zsivány Egyes újraforgatásán is dolgozott. Számomra az volt az utóbbi évek legjobb Star Wars mozija, mivel annyira más volt, mint a megszokott: komorabb, realistább, a karakterei is sokkal árnyaltabbak voltak. Noha az Andor másfajta hangvételű, sokkal inkább egy kémthrillerre hasonlított, tökéletesen bővítette ki azt a világot, amit a Zsivány Egyesben elénk tártak. Az Andor lassan építkezik, elvétve fordulnak elő akciók vagy nagyon látványos jelenetek, és a megszokott „Star Wars érzés” vagy elemek is csak nyomokban találhatók. Mégis az alkotók meg merték lépni azt, hogy kimerészkednek a franchise nyújtotta kényelmes komfortzónából és olyan vizekre eveznek, amelyről eddig talán álmodni sem mertünk, vagy csak a kiegészítő művekben találkozhattunk. Az Andor ugyanis mellőz minden fantasy, mesés elemet, nincsenek jedik, sithek, de még Din Djarin és Grogu sem menti meg a napot. Egy valódi drámát látunk, hús-vér karakterekkel, akik a galaxis egyszerű kispolgárai egy jól felépített történetben. Az egyes szekvenciák lépésről lépésre mutatják be a Birodalom elnyomó zsarnokságát, ahogy folyamatosan fogy a levegő a szereplők körül, az események egyre inkább arra ösztönöznek olyan, eddig erkölcsösnek hitt karaktereket, mint Mon Mothma, hogy bemocskolják a kezüket a „jó ügy érdekében”. Itt ugyanis nincsenek klasszikus értelemben vett jó és rossz, fekete-fehér karakterek. A lázadók oldalán is csupa morálisan megkérdőjelezhető kétes alak van, akik közül talán Luthen emelkedik ki, míg a Birodalom oldalán sem Vader vagy Tarkin szintű gonoszok, hanem karrierista bürokraták, akik teszik a dolgukat, mint Dedra Meero BBH főfegyelő. Itt csupa szürke figura van, akiknek megvannak a saját motivációik és a sorozat szépen vezeti fel őket, epizódról epizódra ismerhetjük meg és a végén izgulhatunk értük. Mindezt briliánsan megírt párbeszédekkel és profi rendezésben tálalva. Érthető, hogy pont emiatt a sorozat nem talált be a széles tömegeknek, akik inkább a megszokott délutáni matinét várnák a Star Warstól. Az Andor egy rendkívül kellemetlen témát boncolgat, nevezetesen meddig mehet el egy totalitárius diktatúra, meddig tűrik az emberek az elnyomást, és vajon mikor lobban fel a szikra, amely beindítja a lázadást? Az alkotók ráadásul meglépték azt a turpisságot is, hogy a címszereplő Cassian Andort is háttérbe szorították, ő is csak egy szereplő a sok közül. Noha Gilroy bevallottan nincs képben a Star Wars lore terén, így csak easter eggek szintjén szerepelnek elvétve az ismerős elemek vagy visszatérő karakterek. Ám pont ettől olyan jó a sorozat, mert ikonikus karakterek cameója és fanservice nélkül is megáll a saját lábán, míg a korábbi élőszereplős sorozatok pont ezekre építettek. Ha levennénk róla a Star Wars köntöst akkor is működne, mert egy jól megírt és elkészített valódi thriller sorozat, amelyre már oly régóta szüksége volt a franchisenak. Minden elképzelésemet felülmúlta és nagyon várom a következő évadot, amely nagyon remélem marad ennél a vonalnál és nem megy át fanservice-ba.

Kelemen Richárd: Az egyik kedvenc történettípusom elevenedett meg mozgóképen

Mikor annak idején bejelentették a Cassian Andort középpontba helyező sorozatot, sokan szkeptikusok voltak a projekttel kapcsolatban. Nagyon sok kritika érte a koncepciót amiatt, hogy már tudjuk, mi történik a címszereplővel a Zsivány Egyesben, így nem lehet miatta izgulni. Tony Gilroy ezzel tisztában volt, így rengeteg olyan mellékkarakterre volt szükség, akik viszont izgalmassá tehetik az eseményeket. Így hát a kisemberek, a hétköznapi teremtmények váltak a történet fő fókuszpontjává, Cassian pedig a lencse, akinek szemén keresztül bekerülünk az események sűrűjébe. Azok számára, akik csak mozgóképes fronton követik a Star Wars világát újdonságként hathatott egy ilyen alacsonyabb szinten játszódó történet, nekem viszont már regényekben is ez volt az egyik kedvenc megközelítésem, így régóta vártam már valami ilyesmire mozgóképes formában is. Mindezt kiegészítette egy zseniálisan megkomponált, magasabb szintű politikát és a lázadás egészének szerveződését bemutató történetszál Luthen Rael és Mon Mothma főszereplésével, amihez fantasztikus színészi munka társult. Kérek még!

Füle Miklós: Az Andor az egyik valaha volt legjobb Star Wars produktum!

Zseniálisan mutatja be a diktatúrákat, ahol az embernek nem sok választása van: hisz benne mert a haszonélvezője, vagy a szolgálatába áll, esetleg ellene fordul és onnantól bármi megengedett – teszi mindezt tökéletes galaktikus díszletben. A lassú indítással van idő felépíteni a karaktereket, és kibontani a motivációikat mind a két oldalon, bemutatva a Birodalom elnyomó rendszerét és az ebből fakadó reakciókat. Jót tesz neki, hogy kihagyja a jedi-sith mondavilágot, nem erőlteti az öncélú fanservice-t, nincsenek gigantikus űrcsaták, egyszerű hétköznapi karakterekkel (remek színészi teljesítményekkel) tudja a végletekig fokozni a feszültséget, miközben a sztori többször is nem várt irányba fordul – és mindig arra, amire nem számítottunk! Mindezekből fakadóan leginkább azok élvezik, akik mélységében ismerik a galaxist és képesek elfogadni egy felnőtteknek készült Star Wars világot.

Makrai-Kis Balázs: Az év pozitív meglepetése

Várakozva, de különösebb elvárások nélkül ültem le nézni a sorozatot, azonban ez a negyedik rész környékére gyökeresen megváltozott. Onnantól már a legnagyobb lelkesedéssel vártam a szerdai napokat, számomra jelenleg ez az a mozgóképes tartalom, amely legjobban és legárnyaltabban tárta elénk azt az intergalaktikus feszültséget, melyet a Birodalom elnyomó uralma váltott ki. Nagyon érdekes volt látni, ahogy a különböző társadalmi rétegek akciói kihatottak egymásra, és hogy mindkét oldalon kaptunk intelligens és indokolt motivációval rendelkező szereplőket. Andor karaktere is elindult egy érdekes úton, bár véleményem szerint az ő személyiségfejlődésének nagy részét majd a második évadban élhetjük át, ugyanakkor drámai párbeszédekből nem volt hiány és elérte a sorozat, hogy eddig ismeretlen karakterek mostanra gyakorlatilag a kedvenceim közt szerepelnek.

Jégh Attila: Nem volt semmilyen elvárásom az Andor sorozattal kapcsolatban

Mikor bejelentették annak idején, kicsit értelmetlennek találtam épp Cassian Andorról sorozatot készíteni, de így az első évad lezárása után egyáltalán nem bánom, hogy megtették. A sorozat nem is róla szól igazán, ő és a története csak egy keret vagy segédszál, ami mentén a lázadás kezdeti szakaszát több aspektusból be lehet mutatni. Ezt kiegészítette néhány kulcs momentum Andor részéről, mint például a rablás, amitől bemorcizik a Birodalom. Kitapintható az erre az időszakra jellemző birodalmi elnyomás, melyet a közönséges polgárok szemszögéből is átérezhetjük. Erre eddig nem igazán volt példa. A rendezés maga is sokkal komolyabb, mint az eddigi tartalmak és a hangulat igényli is ezt. Nyilván most is vannak olyanok, akik morognak azon, hogy ez nem Star Wars, de szerintem fontosabb az a meglátás, hogy ez egy felnőtt tartalom, mindenféle vicceskedés meg cukiskodás nélkül. Sokaknak pont emiatt a kedvenc élőszereplős tartalma 2014 óta.

The Acolyte sztárja szerint a sorozatban a sith-ek beszivárognak a Jedi Rendbe

2022. november 30. - DanCarver

acolyte-sith-dafne-keen.jpgAhogy korábban már mi is megírtuk, elkezdődött az új élőszereplős sorozat, a The Acolyte forgatása, mely A Köztársaság Fénykora végnapjaiban játszódik majd. A történetről viszonylag keveset tudunk, azonban a sorozat egyik sztárja, Dafne Keen nemrég érdekes információkat osztott meg a TechRadarral.

November 7-én jelentették be hivatalosan, hogy elkezdődött a The Acolyte forgatása az Egyesült Királyságban és a színészeket is felfedték. Leslye Headland új Star Wars sorozata izgalmas újdonsága lesz az univerzumnak, hiszen ez az első mozgóképes mű, amely időben is eltávolodik a Skywalker sagától és szintén elsőként emeli tévéképernyőkre A Köztársaság Fénykora időszakát. Korábban annyit árultak el, hogy a sorozat egyfajta misztikus thriller lesz, amelyben egy volt padawan és a mestere együtt újfajta sötétoldali erők után nyomoznak.

A széria egyik újdonsült fiatal sztárja, Dafne Keen (Logan – Farkas, Az Úr sötét anyagai) most új infókat árult el a sorozat történetéről.

„Elmondhatom, hogy ez egy előzményfilm. Nem, úgy értem, tudod, hogy száz évvel az előzményfilmek előtt játszódik és egyfajta magyarázatot ad arra, hogyan szivárogtak be a sith-ek a jedik közé. Ez a történet a sith-ekről szól, amit korábban nem láthattunk. Nagyon jó volt forgatni, a szereplők csodálatosak, a rendező [Leslye Headland] és a stáb pedig egyszerűen imádnivaló. Az egész élmény csodálatos, és már most izgatottan várom, hogy az emberek láthassák.”- mondta a színésznő.

Azt már eddig is lehetett sejteni, hogy a történet középpontjában a sith-ek lesznek, de az egészen izgalmas, hogy azt is láthatjuk miként szivárogtak be nem csak a Köztársaságba, hanem a Jedi Rendbe is. Sokan úgy gondolják, hogy ez Palpatine és mestere Darth Plagueis története lehet, azonban a Baljós árnyak előtt száz évvel járunk, Palpatine nem is élt ekkor. Sokkal inkább lehet Plagueis és az ő mestere a történet két főbb szereplője. Utóbbi a Legendákban Darth Tenebrous volt, akiről leginkább James Luceno regényében, a Darth Plagueisben olvashattunk (Szukits Kiadónál kapható). Hogy a sorozat róluk vagy más sith-ekről szól-e majd, arról egyelőre csak találgatni tudunk. Azt azonban már megerősítették, hogy a főszerepet Amandla Stenberg alakítja, feltehetően ő lesz az a volt padawan, aki visszatér és nyomozásba kezd mesterével. Mellette feltűnik még Lee Jung-jae (Nyerd meg az életed! - Squid Game), Jodie Turner-Smith (Bűntudat nélkül), Manny Jacinto (Top Gun: Maverick), Rebecca Henderson (Inventing Anna), Charlie Barnett (Végtelen matrjoska), Dean-Charles Chapman (1917) és Carrie-Anne Moss (Mátrix) is.

A The Acolyte megjelenéséről nincs még pontos dátumunk, de várhatóan 2024-ben érkezik a Disney+-ra.

Andor – Eredetileg nagyon másképp végződött volna Maarva beszéde

maxresdefault_1.jpg

A Dedra Meerót alakító Denise Gough nemrég az Empire-nek adott interjút, ahol többek között azt is felfedte, eredetileg másképp hangzott volna Maarva beszéde. Igen, egy másik „F betűs” szó került volna a „Fight the Empire” mondatba.

Míg a Star Wars rajongóknak hónapokat kellett várniuk arra, hogy a Birodalom által megszállt Ferrix lakói Maarva Andor temetésén felkeljenek elnyomóik ellen, Denise Gough elárulta, valójában a forgatási munkálatok itt kezdődtek.

„Az első napom a Ferrix volt. Megkaptam a két halálosztagosomat – egyiküket ki kellett képezni, hogy úgy fusson, mint egy halálosztagos, és ne úgy, mint egy musicalszínész –, én pedig nem bírtam magammal, és elkezdtem dúdolgatni az Imperial March-ot. Aztán mindenki más is körülöttem.”

– emlékezett vissza Gough a Pinewood stúdióban épült nyolchektáros városba való megérkezésére.

Maarva beszédével kapcsolatban a színésznő a következőképpen fogalmazott:

„Fiona hangja mindannyiunk fölött ott lebegett. Kivéve, hogy a végén nem azt mondta, hogy »Harcolj a Birodalom ellen!«. Azt mondta, »B*ssza meg a Birodalom!«. Emiatt mindannyian nagyon izgatottak voltunk, de végül nyilván nem tarthattuk meg.”

A Star Wars világában a trágár szitkozódás általában valamilyen, az univerzumban létező nyelven történik (pl. poodoo, dank farrik, vagy karabast).

Habár Fiona Shaw monológjának végére nem került be az „f-bomba”, egy másik trágár kifejezés itt hangzott el először, ami nem más, mint a „sh*t”. Ez a szó – amit magyarra általában úgy szoktak fordítani: francba – a harmadik részben hagyta el Linus Mosk száját. Az angol nyelvben ez egy sokkal mocskosabb kifejezésnek számít, mint magyarul, általában cenzúrázni is szokták, így valamelyest meglepő, hogy bent maradhatott.

Kelemen Richárd (Rixon)

A Zsivány Egyes írói háborús bűnösökre vadászó lázadókról ötleteltek

2022. november 29. - Castad

194287.jpg

Gary Whitta, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars történet, valamint a Lázadók animációs sorozat több epizódjának forgatókönyvírója a twitteren beszélt egy élőszereplős sorozat ötletéről, melyben az endori csatát követően egy lázadó csapat vadászná le a birodalmi háborús bűnösöket.

Whitta tweetje szerint ez egy régebbi ötlete volt, amit a Zsivány Egyes másik forgatókönyvírójával, Chris Weitzzel fontolgatott. A sorozat a Birodalom bukása után játszódna, amikor egy új köztársasági elitalakulat levadássza a bújkáló birodalmi fejeseket, háborús bűnösöket. A mintát az izraeli Moszad és a nácivadászok jelentették. Az ötletből azonban egyelőre semmi nem lett, Whitta és Weitz sem forszírozta tovább. Az ötletcsírában azonban mindenképp lenne potenciál. A Chuck Wendig féle Utóhatás trilógia is feldolgozott efféle témát, ott is egy kis csapatot követhetünk nyomon, akik a legelvetemültebb birodalmi túlélők levadászását kapták feladatul. Ugyancsak megemlítendő, hogy ez a tematika illeszkedne A Mandalóri szériához is, melyben végső soron a főhős is segített az Új Köztárságnak kézre keríteni egy kegyetlen birodalmi fejest, Gideon moffot. A Mandalóri és testvérsorozatai képezte kisebb univerzumba egy ilyen történet is egyértelműen beleférne, még az is lehet, hogy az azóta feltehetően elkaszált Rangers of the New Republic is valami hasonló lett volna. Mindemellett az Andor földhözragadtabb, komorabb stílusa is megalapozhatna egy efféle szériát is. 

Whitta tweetjére Christian Alzmann, a Lucasfilm látványtervező részlegének vezető tagja is reagált. Alzmann nevéhez fűződik A Mandalóri sorozat számos kiváló látványterve is. Kommentje szerint maga is gondolkozott efféle ötleten régebben, csak annó ezt még LucasArts játékként képzelte el. Alzmann két kapcsolódó látványrajzát is megosztotta ehhez. A látványtervek Alzmann instagram oldalán is megtalálhatók, posztjai szerint még 2010-ben ötleteltek ilyesmin, ebben a játékban egy fejvadász bőrébe bújva kellett volna birodalmi háborús bűnösöket levadásznunk.

Kép

Kép

Csak remélhetjük, hogy a Disney+ és a Lucasfilm Games jelentette új lehetőségek előbb-utóbb lehetőséget adnak egy efféle sorozat megvalósítására is!

[PLETYKA] Tavasszal indulhatnak a 2025-ös Star Wars-film munkálatai

taika_lindelof.jpg

A következő Star Wars-film a tervek szerint csak 2025 decemberében kerül a mozikba, de egy új pletyka szerint már áprilisban, vagy májusban elkezdődhetnek egy egyelőre cím nélküli Star Wars-film előkészületi munkálatai a londoni Pinewood stúdióban – állítja a Bespin Bulletin a MakingStarWars alapján.

A MakingStarWars értesülései szerint Taika Waititi projektjéről lehet szó, aki jó eséllyel decemberben adja le a film végleges tervezetét, tavasszal pedig már megkezdődhet a díszletek felépítése a londoni stúdióban.

Nyáron a The Hollywood Reporter fedte fel, hogy értesüléseik szerint Taika Waititi filmjének forgatása valamikor 2023 elején kezdődik, de akkor nem közöltek további részleteket, és azóta sem érkezett friss információ a projektről. Azóta azonban egyre nagyobb lendületet kapott Damon Lindelof cím nélküli Star Wars-filmje, mely egyesek, köztük a megbízhatóbb forrásnak számító Jeff Sneider szerint a korábban Waititi projektje számára fenntartott 2025 decemberi megjelenési dátumot veszi át.

Október 26-án, Faragó Dániel felelős szerkesztőnk egy kiváló cikkben foglalta össze, hogy mit is tudunk a Star Wars eddig bejelentett, illetve pletykált filmes projektjeiről, amelyek hálózata Kádas István főszerkesztőnk szavaival élve mára eléggé követhetetlenné vált.

Kelemen Richárd (Rixon)

Wickettől Willow-ig – A Warwick Davis portré

vlcsnap-2022-11-21-14h37m17s090.png

Warwick Davis igazi arcát legtöbbször nem is láthatják a rajongók, mégis mindenki ismeri és szereti. A november végén érkező Willow kapcsán szemléztük hogyan is alakult karrierje a Lucasfilmnél.

Davis 1970-ben született egy ritka csontnövekedési rendellenességgel (spondyloepiphyseal dysplasia congenita) ami törpeséget eredményez, de ez soha nem állította meg semmiben. Eredetileg csupán egy extra ewoknak hívták be A Jedi visszatér forgatására, de mikor Kenny Baker beteg lett, maga George Lucas választotta ki Wicket szerepére. Davis minderről 2019-ben beszélt a Star Wars Insidernek.

„1981-ben a nagymamám a rádióban hallott egy reklámot, amiben kisnövésű embereket kerestek az új Star Wars filmhez. Mivel tudta mennyire szeretem, szólt anyukámnak és végül felhívták a stúdiót, ahol azt mondták már megvannak, rengeteg remek embert találtak. Anyukám nem adta fel és elmondta, hogy hatalmas rajongó vagyok, aki csupán 11 éves. Ezután ők elkezdtek gondolkodni, hogy esetleg lehetnének fiatalabb ewokok is filmben, hiszen nekik is van családjuk. Levették a méreteim és annyi volt, nem volt meghallgatás, semmi ilyesmi. Wicketnél minden a lelkesedésemen múlott.” – mesélte Davis.

pay-warwick-davis.jpg Davis hatalmas rajongó volt a kezdetektől

A forgatás hat héten át tartott, a tél közepén, és akkor még Davis csupán egy volt a 40 névtelen ewok között, mégis Mark Hamill saját maga ajándékozta meg egy figurával.

„Akkor még csak egy ewok voltam a falu hátterében. Középen volt a füstölő rész, ahol meg akartuk sütni Hant, ahol R2 eldőlt. Mikor azt felvettük én ösztönösen odamentem és félrehajtottam a fejem. Úgy gondoltam, ha ewok lennék, megnézném, mi ez az új szerzet. És Richard [a rendező] imádta. Aztán bátorítottak, hogy csináljak még ilyeneket, pedig csupán a saját szememmel néztem a karaktert. A kutyám mindig egyik oldalról a másikra döntötte a fejét, ha furcsa hangokat hallott, tőle loptam a fejmozgást.  Azokban a jelmezekben nem lehetett mimikával játszani, csak a testemmel fejezhettem ki amit akartam.” – nyilatkozta a színész.

„Mindig mosolygok ha eszembe jut a Star Wars. Wicket különleges számomra, mert neki köszönhetem az egész karrierem. Ha ő nem lenne, mindaz ami jelenleg az életem része lehet, nem is létezne.”

vlcsnap-2022-11-21-10h41m16s199.pngDavis 11 évesen A Jedi visszatér forgatásán

Davis a forgatás után visszatért a tanuláshoz, ám hamarosan felkeresték, hogy térjen vissza szerepéhez. George Lucas lánya, Amanda ugyanis rajongott a kis ewok macikért, így folytatódhattak a kalandjaik. 1984-ben jött ki az első ewok film, a Star Wars: Ewoks – A Bátrak Karavánja, ami egy évre rá folytatást is kapott Star Wars: Ewoks – Harc az Endor bolygón címmel. A rossz kritikai fogadtatás ellenére Davis nem bánta meg a filmeket:

„Természetesen később az én gyerekeim is sokszor befolyásolták, milyen munkákat vállaltam el. Például a Harry Potter esetében rengeteg színész csupán azért vállalta a munkát, mert a gyerekeik vagy az unokáik rajongtak a könyvekért. Számomra az ewok filmekkel csak folytatódott a kaland, ami elkezdődött a Jedivel.”  

Amikor a ‘90-es évek elején úgy hírlett, George Lucas új trilógiába fog, Davis vicces faxokkal bombázta, amik lényegében arról szóltak, hogy ne felejtse el őt. Lucas nem is felejtette, először Anakin legjobb barátjának, Waldnak a szerepére kérte fel. 

„Nem tudtam, hogy az egész egy gumifej lesz a tunéziai sivatag kellős közepén, de ott kötöttem ki. Egy ponton George megszólalt, hogy »Hisz ott volt a Willow, erre most visszadugtalak egy maszk mögé. Lehetnél akár egy ember is a lelátón.« És így született meg Weazel.”  mondta Davis.

 add_a_heading_2_1.jpgDavis szerepei közül néhány: (balról -jobbra )Wald, DD-BD, Weeteef Cyu-Bee, Rukh

Weazel karaktere ugyan tényleg csupán egy háttérkarakter a Baljós árnyakban, de közel 20 év múlva visszatért a nagyképernyőkre a Solóban, immár nevesített szereplőként, Enfys Nest oldalán.

„Még a korom is megfelelt hozzá, pont annyival lettem idősebb, mint amennyi idő eltelt a két film története között. Elgondolkodtam [Weazel] vajon hogyan jutott el odáig? Egy szerencsejátékosból szabadságharcossá vált, hogy segítsen Enfysnek változtatnia  dolgokon. Minden összeállt. És kaptam egy csodás leleplezős jelenetet is. Az ember mindig ilyeneket akar csinálni, ahol drámaian leveheti a maszkját. Na meg lövöldözni azzal a hatalmas fegyverrel jó móka volt.”  mesélte a színész.

add_a_heading_2.jpgWeazel a Baljós árnyakban és a Solóban

A Solóban Davis például hat különböző szerepet játszott, lánya, Annabelle, Az ébredő Erővel csatlakozott be a Star Wars világába, fia, Harrison pedig a Skywalker korával. 

„Annabelle-nek nehéz dolga volt elsőre. Egy nagyon meleg kosztümben dolgozott órákig, de nagyon jól vette az akadályokat. A Solóban még közelebb dolgoztunk, mivel annyi karaktert játszottam, hogy egyszer csak rájöttem, van olyan jelenet amiben két helyen kéne legyek egyszerre. Ezért sokszor van, hogy az én karakterem valójában ő és együtt játszunk.

Nagyon büszke voltam Harrisonra is, azokban a ruhákban nem látni, alig lehet lélegezni ő mégis nagyszerű volt.” – mondta Davis.

add_a_heading_1.jpgWarwick Davis családjával Az ébredő Erő premierjén és fiával a Skywalker kora forgatásán.

Még 1988-ban Davis kicsit eltávolodott a Star Wars világától, hogy megmentsen egy kislányt, Elorát, a gonosz Bavmorda királynő karmai közül. A Lucasfilm égisze alatt, Ron Howard rendezésében készült Willow című fantasy nagy sikereket ért el a gyerekek körében, és most ez a generáció hamarosan folytatást kap a régi meséhez egy sorozat formájában. Willow Ufgood Davis egyik legismertebb szerepe lett, a történetben a nelwyn hatalmas kalandra indult a harcos Madmartigannel (Val Kilmer), hogy megmentsék Elorát és a királyságot. A mese igazi régi vágású fantasy, de megvalósításában és történetében ma is többnyire megállja a helyét, így érdemes adni neki egy esélyt a sorozat érkezése előtt. Az első előzetest a sorozathoz az idei Star Wars Celebrationön mutatták be, és elsöprő sikert aratott. 

„Hihetetlen volt látni mennyien meghatódtak, én is. Az elmúlt harmincöt évben mindig azt mondtam sosem fogjuk már látni Willow-t, de a Disney+ és ezek a streaming platformok rengeteg új lehetőséget nyitottak. A Solo forgatásán kezdődött minden, mivel a hajammal kicsit hasonlítottam Willow-ra, és elkezdtünk viccelődni Ronnal, aztán amikor elindult a Disney+ feldobtuk az ötletet. Érdekes módon mindenki izgatott lett. Nagy megtiszteltetés ez nekem, mivel úgy érzem színészként azóta rengeteget tanultam és most mindezt belevihetem a karakterbe.” –  fogalmazott Davis.

A Willow sorozat november 30-án debütál a Disney+-on. Mi kíváncsian várjuk mi történt Elorával és hogy vajon Willow tényleg megtanult-e varázsolni. Szerencsére már nem is kell sokat várni, hogy kiderüljön.

Vadászgéposztagok az előzményfilmek korában

2022. november 25. - Castad

thumb-1920-697960.jpg

Ha a Star Wars univerzum vadászpilótáira és osztagaira gondolunk, akkor a legtöbbeknek az eredeti triógia lázadó és birodalmi osztagai jutnak eszükbe, esetleg az azokat imitáló ellenálló és első rendi vadásszázadokra gondolnak. Na de mi a helyzet az előzménytrilógia népszerű világával? E téma annak apropóján vetődött fel, hogy a Star Wars: Squadrons ingyen elérhetővé vált az Epic Store felületén. 

Az Electronic Arts egyértelműen kijelentette, hogy nem fognak újabb kiegészítők, dlc-k érkezni már a Squadronshoz. Pedig még sok-sok potenciál rejlene a játékban, ezek egyike, hogy új érák felé is nyithatnának. A zárótrilógia vadászgépei, bolygói és eseménysora egyértelműen adná magát egy esetleges kiegészítéshez, de mi a helyzet az előzménytrilógiával? Voltak-e egyáltalán vadászosztagok ebben az időszakban? A fejünkben tényleg leginkább a galaktikus polgárháborúval nőttek össze a Star Wars vadászgépei és légi csatái, s a klónháború idejéről főképp az amúgy gyönyörű dizájnú jedi csillagvadászok lettek emlékezetesek. A jedik mellett azonban „átlagos” pilóták és vadászgépek is komoly szerepet játszottak az előzményfilmek és A klónok háborúja nagy csatáiban. Kezdjük rögtön a legfontosabbal, a Bravo osztaggal. 

Ric Olié és a Bravo osztag

Enyhe (najó, annál kicsit nagyobb) túlzással az előzményfilmek Wedge Antillesének Ric Oliét tekinthetjük, aki a Baljós árnyak filmben szerepelt. Olié a Naboo szülöttje, a Királyi Csillagvadász Hadtest parancsnoka volt, s egyben a gyönyörű N-1 vadászgépeket felsorakoztató Bravo osztag vezetőjeként is szolgált. Olié a Naboo talán legkiválóbb pilótája volt, éppen ezért Amidala királynő több ízben személyes „csillagsofőrjeként” is alkalmazta. A Naboo megszállása idején például ő irányította a királynő hajóját a tatuini és coruscanti útja során is. Hazatérve természetesen a harcokból is kivette a részét, immár a Bravo osztagot harcba vezetve a Kereskedelmi Szövetség droidvezérlő hajójával szemben. Az ifjú Anakin Skywalkerrel is kiegészülő Bravo osztag (Ric Olié, Porro Dolphe, Arven Wendik, Dineé Elberger, Gavyn Sykes) eredményesen vette fel a harcot Gunray helytartó keselyűdroidjaival szemben, s a kis leendő jedi jóvoltából még a droidvezérlőt is felrobbantották. Olié és a Bravo osztag akciója – amellett, hogy kísértetiesen emlékeztet az Egy új remény „trench run”-jára – az előzményfilmek talán legjelentősebb olyan jelenetsora, melyben egy vadászgépalakulat játszotta a fő szerepet, s vívta ki a döntő győzelmet. 

Ric Olie | StarWars.com

Ric Olié

Olié később belsőfül-sérülést szenvedett, így a naboo-i csatát követően már nehezebben tudta ellátni a pilóta feladatokat, ám még ezt követően is repült azért. Végig hűséges maradt Padmé Amidalához, részt vett a temetésén is, majd később a Sabé vezette naboo-i ellenálló csoportnak, az Amidalánoknak is tagja lett. Olié még Darth Vaderrel is szembeszállt, aki fénykardjával döfte át. 

A klónháború vadászgéposztagai

A klónháborúból talán a felszíni nagy összecsapások (pl. I. geonosisi csata, Kashyyyk) a legismertebbek, de A Sith-ek bosszúja elején egyből egy űrcsatával indítunk, mégha itt a fókusz a kullancsdroidokkal való szöszölésre terelődik át. Ebben a jelenetsorban említik az előzménytrilógia talán másik fontos,  „nemjedi” pilótáját, Bogarast (Csodabogár), aki a 7-es osztagot vezette. A 7-es osztag  nem sokkal az I. geonosisi ütközetet követően alakult meg, s Bogaras parancsnokot a Coruscantra rendelték repülőiskolába. Később az Obi-Wan Kenobi vezette armadához került, s részt vett többek között a teth-i, umbarai, cato neimoidiai, coruscanti és utapaui ütközetekben is, ráadásul többféle vadászgéppel repült: a Teth-nél V-19 Torrent osztályú vadászgéppel, míg például a coruscanti nagy csatában ARC-170-es vadászgéppel, de irányított Y-szárnyút is. A coruscanti csatában a 7-es osztag a Ro-ti-Mundi nevezetű, Venator-osztályú csillagrombolón állomásozott, a Birodalom kikiáltását követően pedig Bogaras és pilótái a birodalmi kötelékben szolgáltak tovább.

Clone Pilot Odd Ball | StarWars.com

Bogaras

A filmek mellett A klónok háborúja animációs sorozatban is láthattunk olykor grandiózus űrcsatákat, s a harcokban fontos szerepet kapó pilótákat. Bogaras, illetve vadászgépe is felbukkan a szériában, s természetesen Anakin Skywalkert és Ahsoka Tanót is láthatjuk vadászgépek pilótafülkéjében, nem is beszélve Filoni nagy kedvencéről, Plo Koon mesterről. A Köztársaság Vadászhadtestéről ennek ellenére nem tudunk sokat, leginkább alegységei, a különböző századok és osztagok kerülnek említésbe. Ebből a szempontból tehát a köztársasági vadászalakulatok sokban nem különböznek a klasszikus trilógia és a zárótrilógia osztagaitól. Talán a legérdekesebb, hogy ahogy a Lázadóknál, úgy a Köztársaság esetében is találunk Vörös, Kék és Arany századokat, tehát az úgynevezett „színes osztagok” hagyománya még a köztársági időkre mentek vissza.

A Vörös század a II. geonosisi csatában került bevetésre, ekkor  Y-szárnyú bombázókból állt, ahol erősítést nyújtottak a Köztársaság szárazföldi erőinek. Az Arany és a Kék századok még inkább Anakinhoz és Ahsokához kötődnek. Az Arany századot a bothawui és anaxesi ütközetekben vetették be, az osztag végső soron Anakin Skywalker, illetve a meg nem nevezett Arany Vezér irányítása alatt állt, s kötelékébe Y-szárnyúak, V-19-esek és elfogóvadászok is tartoztak. A Kék század legfontosabb beveztésének a ryloth-i ütközet számított, mely során V-19-es Torrent osztályú vadászgépekkel repültek. A század Ahsoka Tano parancsnoksága alatt állt, másodparancsnoka pedig egy Axe nevű klónpilóta volt. Ahsoka a Mar Tuuk irányította szeparatista blokád ellen vezette hadba pilótáit, ám a makacs és engedetlen „Szájas” pocsék vadászparancsnoknak bizonyult, szófogadatlansága végül az osztag pusztulásához vezetett, csupán két pilótája élte túl. 

Sikeresebbnek mondható az Anakin Skywalker tábornok által létrehozott, Y-szárnyú bombázókból álló vadászalakulat, az Árnyékszázad. Anakin nem kisebb céllal szervezte meg osztagát, minthogy elpusztítsa Grievous tábornokot, illetve zászlóshajóját, a szeparatista szuperfegyvernek számító Malevolence-t. A században Ahsoka is szerepet kapott, Anakin lövészeként, illetve Plo Koon jedi csillagvadásza is csatlakozott az akcióhoz. Anakin és az Árnyékszázad a Kaliida csillagködben végülis győzelmet aratott, a Malevolence elpusztult, ám a vadászszázad is súlyos veszteségeket szerzett (pl. Matchstick klónpilóta is itt lelte vesztét). Az Árnyékszázad később a kaminói csatában is fontos szerepet kapott a bolygó védelmében, ismételten Skywalker tábornok irányítása alatt. Később a kadavói és természetesen a coruscanti ütközetben is bevetették Anakin egyre inkább elitalakulattá válló vadászszázadát, mely a háború végnapjaiban már V-szárnyú vadászgépeket használt. 

Y-wing Starfighter History Gallery | Shadow Squadron l...

Az Árnyékszázad bevetése a Malevolence ellen

A Köztársasághoz kapcsolódik, mégis különleges az úgynevezett Koponya osztag. Különlegességét az adta, hogy mandalóriakból állt, pilótái a Mandalóri Védelmezők voltak, a Lázadók sorozatból ismert Fenn Rau vezérletével. A vadásszázad mandalóri hajókból, Fang fighter-ökből állt, és a III. mygeetói ütközetben vettek részt, a Köztársaság oldalán. A csata során Depa Billaba jedimester és padawanja, Caleb Dume (a majdani Kanan Jarrus) rohamdroidok csapdájába esett, akiktől Rau és osztaga mentette meg őket. A klónháborút követően Rau és a Védelmezők a Birodalom szövetségei lettek, s a Concord Dawn bolygón rendezkedtek be, amíg Gar Saxon mandalóri szuperkommandója el nem pusztította őket. 

Fang Fighter | StarWars.com

A mandalóri Fang Fighter

A klónháború másik harcoló fele, a Független Rendszerek Konföderációja esetén már kevésbé beszélhetünk klasszikus értelemben vett vadászszázadokról. A keselyűdroidok természetesen nélkülözték a húsvér pilótákat, vezérlésükben pedig kihasználták a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. Ez összehangolt cselekvéshez és nyakatekert manőverekhez vezetett, ugyanakkor hiányzott a pilóták indivíduma és kezdeményezőkészsége. Ez lényegében a droid bombázókra igaz, a tri-vadászok viszont már fejlettebb aggyal rendelkeztek. Ugyan ezekre is századokra utalnak, de az alakulatokról magukról már jóval kevesebbet tudunk.

A klasszikus trilógia és zárótrilógia vadászszázadairól a Ziro.hu archívumában olvasható elemzésem.

Kádas István

süti beállítások módosítása