Rebo.hu

Évértékelő – a Star Wars 2022-ben

2022. december 30. - DanCarver

add_a_heading_1_1.jpgElmúlt egy újabb év és ugyan a moziba még nem tért vissza a messzi-messzi galaxis, a rajongóknak ígyis bőven jutott új Star Wars tartalom 2022-ben. De nem csak a Lucasfilmnél, hanem portálunknál is zajlottak az események és változások. Mostani évértékelő cikkünkben tekintsük át, hogy mi történt idén a Star Warsban és mi várható jövőre.

Viszlát Ziro, éljen a Rebo!

A 2022. év mindenképp meghatározó a Rebo.hu életében, hiszen ekkor született portálunk, 2022. július 1-én, az előző nap megszűnt Ziro.hu jogutód blogjaként. A Ziro.hu megszűnésével főszerkesztője, Földi Bence is befejezte a portállal kapcsolatos munkát, míg a Ziro csapatának több tagja az új blog létrehozásában és működtetésében vállalt szerepet. A Rebo.hu főszerkesztői Kádas István és Kelemen Richárd „Rixon” lettek, míg a blog külcsínyéért Kajtár Virág kreatív igazgató felelt s felel. Virág a dizájn mellett a szerkesztésben is oszlopos szerepet vállal, ahogyan Faragó Dániel felelős szerkesztő is, e négyesfogat felel a blogért. A Rebo.hu négy szerkesztője mellett további szerzőink is részt vettek a féléves munkában, ki többet, ki kevesebbet. Különösen Boros Bálint nevét emelhetjük ki, aki az írott cikkeken felül az alliteráló című kibeszélő műsorainkban is állandó szereplő volt. A Rebo.hu ugyanis átvette a Ziro.hu ezen hagyományát, s Rixon Űrkocsmáján ebben az évben (illetve félévben) is több sorozatkibeszélőt tartottunk, Kenobi kotyogó, Andor acsarkodó és Dooku duruzsoló címeken. Mindemellett visszatérő véleményrovatunk az EBSz, azaz Egy bizonyos szemszögből is tovább folytatódott a Rebo.hu égisze alatt. Ráadásul a Ziro.hu korábbi főszerkesztőjét, Földi Bencét sem kellett sokat nélkülöznünk, a Rebo.hu fél éve során több vendégcikkel jelentkezett blogunkon és az Andor acsarkodóban is tiszteletét tette. E műsorunkban Márton Suzie és Simon Zoltán is elfogadta meghívásunkat, hogy vendégként vegyenek részt egy-egy epizód kibeszélésében. 

Október végén a Rebo.hu csapata (Kádas István, Kelemen Richárd, Kajtár Virág, Faragó Dániel, Boros Bálint, Jégh Attila, Makrai-Kis Balázs, illetve az árusok között Füle Miklós) is részt vett  a The Force Alliance – Magyar Galaktikus Fan Klub rendezvényén, a III. Galaktikus Családi Napon, ahol remekül éreztük magunkat! A november  újabb fontos változáshoz vezetett blogunk életében, a Ziro.hu egy újabb hagyományát felélesztve újra elkezdtünk hírcikkekkel és pletykákkal is foglalkozni, elindult a hírek rovatunk, melyet a szerkesztői négyesfogat működtet. Reményeink szerint e kezdeményezések a 2023. évre is kitartanak, s töretlen lelkesedéssel tudjuk működtetni a blogot az új esztendőben is. Ráadásul mozgalmas év is áll előttünk, tehát újabb alliteráló című műsoraink is érkeznek majd: rögtön januárban a The Bad Batch beszélő vagy magyarosabb nevén a Rossz osztag rosszalkodó!

Sorozatok és a Disney+

Az elmondható, hogy 2022 volt a Star Wars sorozatok éve. A Disney+-ra összesen három új élőszereplős és egy animációs minisorozat érkezett. Még 2021. december 29-én indult el a Boba Fett könyve, de az évad többi része már 2022 elejére esett. Robert Rodriguez egyéni hangvételű sorozata a Mandóverzum része lett és több olyan karaktert, eseményt vezetett fel, amely várhatóan A Mandalóri és a hozzá kapcsolódó sorozatokban folytatódik majd.

Májusban jött a régóta várt Obi-Wan Kenobi, amelyben végre visszatért Ewan McGregor és Hayden Christensen is. Deborah Chow nosztalgikus sorozata nagyon népszerű lett a rajongók között és egybe esett a Disney+ magyarországi indulásával is.

Szeptember 21-én rögvest három résszel érkezett az Andor, amely a Zsivány Egyesből ismert Cassian Andor életét és a lázadás kialakulását mutatta be egy komolyabb, drámai hangvételben. A tizenkét részes első évad nagyon megosztó lett a rajongók között, azonban kiemelendő, hogy Tony Gilroy sorozata egészen új stílust, karakterábrázolást és történetmesélést vezetett be a messzi-messzi galaxisba. Október 26-án került fel a Disney+-ra a Jedihistóriák (Tales of the Jedi). A hat részes minisorozat a korábbi animációs sorozatokhoz kapcsolódott és új történeteket mesélt el Dooku gróf és Ahsoka Tano életéből.

2022-sw-series.jpg

2022 Star Wars sorozatai

Ám nem csak a sorozatok voltak az egyedüli Star Wars tartalom a Disney+-on, ugyanis több dokumentumfilmmel vagy kisfilmmel is kedveskedett a Lucasfilm a rajongóknak. Mindjárt egyből a Boba Fett könyvéhez érkezett a Disney Gallery legújabb része, majd ezt követte a A Jedi’s Return, amely az Obi-Wan Kenobi kulisszáiba engedett bepillantást. Július 27-én jött a Light & Magic című hat részes dokusorozat az Industrial Light & Magic történetéről és munkásságáról. A sorozat igazi hiánypótló volt azoknak, akiket jobban érdekel a filmkészítés és a Star Wars filmek vizuális effektjei. Szintén nyáron került fel a Disney+-ra a Lego Star Wars: Nyári vakáció, amely a korábbiakhoz hasonlóan egy szórakoztató kis Lego film volt. Végül szinte a semmiből bukkant fel november 12-én a Zen – Grogu and the Dust Bunnies (Grogu és a pornyulak). A legendás Ghibli stúdió 3 perces rövid filmje igazi különlegesség lett a streaming szolgáltatáson.

Videójátékok

Játékok terén sajnos szűk évünk volt. Február 15-én jött az újabb kiegészítő Legacy of the Sith címen a tíz éves Star Wars: The Old Republic MMO-hoz. Az EA és a BioWare játéka már megélt szebb napokat is és ez a kiegészítő is kissé alulmúlta a korábbiakat, de a játékot azóta is javítják, bővítik, még ha sokkal kisebb léptékben is. Idén decemberben már a 11. évfordulóját ünnepelhette.

Április 5-én jött minden platformra az évek óta halasztott Lego Star Wars: The Skywalker Saga. Az eddigi legnagyobb és legteljesebb Lego Star Wars játékra megérte várni, mert egy hatalmas és nagyon élvezetes szoftvert kaptak a rajongók. Az év egyik nagy sikere lett, hiszen négy hónap alatt 5 millió példányt adtak el belőle. A fejlesztő TT Games azóta sem hagyta magára, ugyanis folyamatosan érkeznek hozzá az új lego figurák. Legutóbb november 1-jén jött egy nagyobb dlc csomag, főként az új sorozatok karaktereivel.

lsw-the-skywalker-saga-wallpaper.jpg

Karakterek a Lego Star Wars: The Sykwalker Saga játékból

Könyvek, képregények

Idén is biztosította a Szukits Kiadó  a magyar Star Wars rajongókat új olvasnivalóval. Folytatódott tovább A Köztársaság Fénykora első hullámának magyar nyelvű kiadása. Megjelent a Csillaghullás és az Éjféli horizont regények, illetve magyarul is olvasható lett a Lopakodó árnyak ifjúsági regény és A Fergeteghajtó is. Cavan Scott A Köztársaság Fénykora képregénysorozata is megjelent magyarul, továbbá Az árnyak nyomában képregény is.

ezgif_com-gif-maker_5_1.jpg

Az Éjféli horizont borítója

Ezen kívül más egyéb új Star Wars műveket is kiadott a Szukits magyarul. Könyvek terén idén jelent meg a kiadónál, E. K. Johnstontól A királynő reménysége, a Visions alapján készült Ronin, a Timothy Zahntól a Thrawn – Chiss birodalom: Járulékos veszteség és Mike Chentől a Testvériség. Képregények terén folytatódtak a fősodor sorozatai (Doktor Aphra, Darth Vader), amelyek magyar kiadása eljutott a Fejvadászok füzetekig.

Idén indította útjára a Szukits a Legendák – a legjobb történetek kiadványok megjelentetését, amelyhez elsőként az eredeti Thrawn-trilógia új kiadása érkezett.

zahn.jpg

A Thrawn-trilógia új kiadása a Szukitsnál

A Kolibri Kiadó jóvoltából A bátorság próbája és A Mandalóri második évadának regényváltozata is megjelentek magyarul.

Mi várható 2023-ban?

Az már bizonyos, hogy jövőre sem láthatunk moziban Star Wars filmet, miután a Disney levette a 2023 decemberi premier dátumot, amelyre eddig a Rogue Squadron film volt kitűzve. Azóta csak bizonytalan pletykák és sajtó hírek vannak arról, hogy vajon mi is lesz a következő Star Wars mozi. A Lucasfilm az utóbbi években már számos filmes projektet jelentett be, ám egyelőre nem tudjuk, hogy melyik fog elsőként elkészülni és hogy mikor. A jelenlegi infók szerint leghamarabb csak 2025-ben térhet vissza a messzi-messzi galaxis a mozivászonra. Viszont egy mozifilm mégiscsak jön 2023-ban a Lucasfilmtől, amely az Indiana Jones és a végzet tárcsája lesz.

Sorozatokból viszont jövőre is kijut bőségesen. Rögvest január 4-én folytatódik a Rossz osztag (The Bad Batch) a második évaddal. 2023-ban az élőszereplős szériáknál a Mandóverzum dominál, hiszen március 1-jén jön A Mandalóri harmadik évada, majd az év folyamán hozzá kapcsolódó két új sorozat, az Ahsoka és a Skeleton Crew is. Szintén valamikor az év második felében várható a Visions második évada is. Ezenkívül jelenleg is forgatják a The Acolyte sorozatot és az Andor második évadát is, ám ezek inkább 2024-ben várhatók.

fi63sviwiaenoqw.jpg

Pillanatkép A Mandalóri harmadik évadából

Videójátékos fronton 2023. március 17-én jelenik a Fallen Order folytatása, a Jedi: Survivor. Cal Kestis kalandjai PC-n, PS5-n és Xbox Series konzolokon folytatódik. Jövőre csúszott a Star Wars: Hunters játék is, amely mobilokra és Nintendo Switchre érkezik majd az év folyamán. A Lucasfilm Games több videójátékot bejelentett az elmúlt két évben, mint a Knights of the Old Republic Remake, a Star Wars Eclipse vagy a Ubisoft Star Wars játéka, ám ezekre még úgy tűnik sokat kell várnunk, kicsi az esélye, hogy ezek közül valamelyik is elkészül jövőre.

jedi_survivor_03.JPG

Cal Kestis a Jedi: Survivorban

Könyvek, képregények terén a Szukits kiadó természetesen ezúttal is folytatja küldetéset a Star Wars kötetek magyar nyelvű megjelentetésében. Rögtön február elején várható a 2022. év egyik legfontosabb Star Wars regényének, az Adam Christopher által írt A Sithek árnyékának magyar megjelenése. A kötet a Skywalker kora, s egyben a teljes zárótrilógia eseményeihez ad fontos hátteret, megismerhetjük belőle Rey szüleit, illetve Luke és Lando közös küldetését is. A kiadó tovább folytatja a friss Star Wars könyvek magyar nyelvű közreadását, ahogy a fősodor képregénykiadásai is folytatódnak: a Charles Soule féle Star Wars és a Greg Pak által jegyzett Darth Vader szériák a Fejvadászok háborúja című képregényes crossover eseményhez kapcsolódó kötetei még januárban érkeznek! A kiadó ugyancsak szeretné továbbvinni a Legendák – a legjobb történetek sorozatot is, új keménykötéses formában kiadva a Drew Karpyshyn  nagysikerű Darth Bane trilógiáját, valamint James Luceno ugyancsak kultikus Darth Plagueis regényét. 2023 úgy tűnik könyves fronton a sith-ek éve lesz! 

Mi itt a Rebo.hu-n pedig továbbra is igyekszünk minden fontos hírről, pletykáról tájékoztatni titeket, illetve elemzős cikkeink is lesznek továbbra is. Emellett szokásos kibeszélő műsoraink is folytatódnak majd Rixon Űrkocsmájában.

Köszönjük nektek az egész éves figyelmet és támogatást!

A Rebo.hu szerkesztősége

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6818011358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2023.01.04. 14:25:18

Az Andor jött látott, és győzött.
süti beállítások módosítása