Rebo.hu

A Star Wars könyvek Végtelen háborúja – avagy elolvastuk a Csillaghullást

2022. szeptember 10. - Boros Balint

the-high-republic-the-fallen-star-claudia-gray-cover-crop.jpgMár magyarul is a végéhez közeledik A Köztársaság Fénykora multimédiás projekt első fázisa. Ennek a fáziszárásnak része a Csillaghullás című kötet, melyben Claudia Gray olyan kihívások elé állítja a hőseinket, ami évszázadokra előre meghatározza a Jedi Rend és a Köztársaság sorsát.  

Mi teszi a jedit?

Szinte biztos, hogy mindenkinek, aki ismeri a Star Warst, van egy sajátos elképzelése a jedikről, legyenek rajongók vagy sem. De mitől is lehet valakit jedinek tekinteni? Jedi lesz valaki csupán attól, hogy képes használni az Erőt? Csak a Rend tagja lehet jedi? Vagy az a legfontosabb, hogy valaki hitelesen és konzekvensen képviselje a Jedi Rend tanításait? Esetleg ezek együttesével lehet a legpontosabban meghatározni a jedi fogalmát?

High Republic concept art of the 4 main characters? : r/starwarsspeculation

A Köztársaság Fénykorának első fázisát záró Csillaghullásban erre a kérdésre keresi a választ Claudia Gray. A regény emellett egy olyan meghatározó és monumentális történetet mesél el, mely alapjaiban változtatja meg a galaxis sorsát is.

A jediknek már eddig is hatalmas kihívásokkal kellett szembenézniük ebben az időszakban. A Nagy Katasztrófától a drengir válságon keresztül a valói csatáig az élet és fény védelmezői számtalan egyedi és változatos problémával kerültek szembe. Ám ezek egyike sem bizonyult akkora kihívásnak, mint amivel Marchion Ro állította szembe őket. A könyvben ugyanis egyszerre szakad a lovagok nyakába egy menekültválság, egy terrortámadás a Köztársaság és a Jedi Rend jelképe ellen, és egy új ellenfél, ami alapjaiban rengeti meg a jedik Erőbe vetett hitét. Ezek a lények számomra a korszak és egyben az egész Star Wars univerzum egyik legérdekesebb, s egyszerre legkreatívabb ellenfelei lettek. A lények az erő misztikumát egy nagyon érdekes irányban bővítették, amiről remélem, hogy lesz még lehetőségem olvasni. Nagyon izgalmas volt, amikor a jedik először megérezték a Névtelenek jelenlétét, az ebből származó bizonytalanságot, fáradtságot és később a félelmet, ugyanis ez idáig még soha nem láthattunk ehhez hasonló fenyegetést az univerzumban. Úgy gondolom méltó ellenfelet alkottak az írók a jediknek. Ironikus is, hogy pont miattuk láthattuk a jedik legemberibb oldalát a regényben, amikor úgy kell életek ezreit megmenteniük, hogy az elemi félelemmel és az erő torz hiányával is szembe kell nézniük. Letaglózó volt erről az erőfeszítésről olvasni. A regény többször is felkavarta az érzelmi világomat. Előfordult, hogy reménykedni kezdtem, hogy a történet jól alakul, volt, hogy együtt gyászoltam Stellannall és Elzarral, örömködtem Bellel a remény legapróbb és legtörékenyebb jelén. Claudia Gray azt is el tudta érni nálam, hogy minél jobban megvessem a Nihilt, és személyesen Marchion Rót.

A regény egyik legnagyobb fordulata is a szervezethez köthető, mégpedig Ghirra Starros képében, ugyanis amit itt leművelt arra én egyáltalán nem voltam felkészülve. Az, amit a szerzők Ghirrával csináltak számomra minden idők legjobb fordulatai közé tartozik.

Why Marchion Ro is One of the Scariest Star Wars Villains | StarWars.com

Ha már emlegettem Ghirrát és Rót, akkor kitérnék a többi karakterre is, ugyanis a regény számtalan figurával operál. Claudia regényének a lapjain visszatér szinte az összes lényeges karakter ebből a korszakból. Főszerepet kap Stellan Gios, Elzar Mann, Bell és Burryaga, illetve mestereik, de a Vessel legénysége és az Ataraxia is beköszön. Gray pedig nagyon jól tudott nyúlni mindegyikükhöz. Nagyon érdekes volt olvasni a Stellan és Orla Jareni közötti vitákat arról, hogy ki is a férfi a Jedi Rend nélkül, de Elzar szerepléseit is legalább ennyire élveztem. Nagyon egyedi volt egy olyan jediről olvasni, aki konkrétan egy terápián vesz részt. Bell Zettifar karakterén keresztül pedig újból megvizsgálhattuk a kötödés tilalmának kérdését. A fiú ugyanis előző mestere elvesztése óta komolyan fél bárkinek az elvesztésétől, de mégis képes rendes emberi kapcsolatokat kialakítani. Gray zsenialitását példázza az is, hogy egy ilyen drámai eseménybe képes volt belecsempészni a humort, melynek elsődleges forrása a vinti Geoda volt, akinek minden pillanatát élveztem.

The Makers of Star Wars: The High Republic: Claudia Gray on Into the Dark |  StarWars.com

Konklúzió gyanánt: a Csillaghullás képében olyan mű született, melynek a története méltó mód párba állítható akár A Sith-ek bosszújával vagy A Birodalom visszavággal. A könyvben történteknek pedig érdekes lesz mind a rövid, és mind a hosszú távú hatásait olvasni. Bátrán állítom, hogy ez Claudia Gray és a Star Wars univerzum egyik legjobb regénye, melyben megjelenik a bátorság, a félelemmel való szembenézés és a mély karakterdráma. De a történet még korántsem ért véget, ugyanis hátra van még két, igen izgalmasnak ígérkező fázis, és remélem, hogy olyan hamar tudom folytatni a már megismert hősök kalandjait amilyen hamar csak lehet.

 Értékelés: 5/5

 

Boros Bálint 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3417927999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása