Rebo.hu

Ashley Eckstein: Dave Filoni eredetileg izlandi akcentust szánt Ahsokának

2022. november 04. - DanCarver

ashley-ahsoka-wallpaper.JPG

Ashley Eckstein, aki Ahsoka Tano szinkronhangja az animációs sorozatokban, nemrég beszélt arról, hogy milyen volt visszatérnie a karakterhez a Jedihistóriákban. De arról is szó esett, hogy lehetősége volt ellátogatni a készülő Ahsoka című élőszereplős sorozat forgatására, ahol többek között Rosario Dawsonnal is találkozott.

A klónok háborújától a Jedihistóriákig

Ashley Eckstein már lassan tizenhat éve alakítja Ahsoka Tano karakterét, hiszen még 2006-ban kérte fel őt Dave Filoni, hogy szinkronizálja Anakin Skywalker togruta padawanját A klónok háborúja filmben, majd a sorozatban is. A karakter (és a sorozat is) azóta óriási utat járt be és egy igazi közönségkedvenc lett. Eckstein utána még kölcsönözte Tano hangját a Lázadókban, A sors erőiben, de még a Skywalker korában is. Legutóbb pedig újra halhattuk Ahsokaként a Jedihistóriák két epizódjában is. A szinkronmunka mellett főként divattervezőként dolgozó Eckstein a Loopernek adott exkluzív interjúban mesélt ezekről.

baby-ahsoka2.JPG

Az új sorozatban három rész Ahsoka életének különböző pontjairól szólt. Az első részben az újszülött Ahsoka szerepelt, így ott értelemszerűen nem volt szinkronja. A másik kettőben egy kiképzést láthattunk a klónháborúk idején, míg az utolsóban már a 66-os parancs után E. K. Johnston Ahsoka című kánon regényének egyfajta újragondolt adaptációját (a Szukits Kiadó gondozásában kapható). Ecksteint egyáltalán nem lepte meg, hogy az egyik rész a padawan kiképzéséről szólt, hiszen Filonival mindig is sokat beszélgettek Ahsoka és Anakin kapcsolatáról. Viszont mélyen megérintette az utolsó rész nyitó jelenete, Padmé temetése a Naboo-n. Itt egy másik szemszögből láthattuk azt, amit A Sith-ek bosszúja is bemutatott már. Eckstein nagyon örült, hogy Ahsoka végülis elment Padmé temetésére A klónok háborúja fináléjának eseményei után, mert szerinte kettejük között „egy gyönyörű barátság kötettett”.

totj-ahsoka.JPG

A színésznő arról is beszélt, hogy eredetileg izlandi akcentust szántak Tano karakterének, amelyet ő elrontott a meghallgatáson. Ekkor Filoni közbe szólt, hogy

„Bocsánat, de nem tudnád egy kicsit izlandiasabbá tenni a hangzást?”. Erre Ashley feltette a kezét és visszaszólt a rendezőnek, hogy „Sajnálom, de én izlandiul beszélek. Nem tudom, mit akarsz.” – mesélte Eckstein.

Végül pont emiatt kapta meg a szerepet, mert Filoniék végig egy cserfes szájú kislánynak szánták a karaktert, nem nyafogósnak és nem egy kölyköt akartak.

„Azt akartuk, hogy lelkesnek és bátornak tűnjön, és igen, néha idegesítőnek, de soha nem akartuk, hogy annyira idegesítő legyen, hogy az emberek kikapcsolják. Ez volt a legnagyobb dolog, amin dolgoztunk.” – mondta a színésznő.

totj-ahsoka2.JPG

Eckstein arról is beszélt, hogy teljesen eggyé vált a szereppel az évek alatt, mindenét, az egész személyiségét beleadta Ahsokába.

„Az első hat hónapban, amikor felvettem Ahsokát, rengeteget beszélgettünk Dave Filonival... ő [megkérdezte]: »Ashley, hogy mondanád ezt? Hogyan reagálnál erre? Hogyan lennél szarkasztikus ezzel kapcsolatban? Hogyan reagálnál erre a helyzetre?«” – mesélte Eckstein

Ahsoka pedig felnőtt A klónok háborúja hét évada alatt. A sorozat időben mindössze két és fél évet ölel fel, ám a fiatal padawan rengeteg mindenen ment keresztül. A személyisége mellett a karakter és az egész sorozat animációja is fejlődött. Ashley kicsit mélyítette is a hangját az utolsó évadokra, hogy idősebbnek tűnjön. Ugyanígy később a Lázadókban is, ahol Filoni a felnőtt, érettebb Ahsokát nagyrészt A Gyűrűk Ura Gandalfjáról mintázta. Egy sokkal bölcsebb Tanót láthattunk itt már, aki egyengette Ezra és Kanan útját, segítette a lázadást Fulcrum ügynökként, de leginkább képes volt szembenéznie a bukott mesterével.

ahsoka-evolution.png

Ahsoka karaktere rengeteg fejlődött az animációs sorozatokban

Ahsoka karaktere, pedig máig meghatározó a rajongók számára. Ashley szerint azért, mert egy generáció rajta nőtt fel, az ő szemén keresztül láttuk az eseményeket és szinte minden gyerek tudott vele azonosulni, nemtől és rassztól függetlenül.

Látogatás az Ahsoka sorozat forgatásán

rosario_dawson_ahsoka_tano_mandalorian.jpg

Ahsoka története nem ért véget az animációs sorozatokkal, hiszen élőszereplős formában is debütált A Mandalóri második évadában. Azonban ezt a szerepet már nem Ashley kapta, hanem Rosario Dawson, akit valójában a rajongók választottak ki először a szerepre. Dawson Ahsokája azóta felbukkant még a Boba Fett könyvében is és hamarosan önálló sorozatot kap a mandóverzumban, Ahsoka címen. A sorozat forgatása idén zajlott le és jövőre várható valamikor. Ecksteinnek lehetősége volt ellátogatni a felvételekre. Állítása szerint nem lesz semmilyen cameója a sorozatban, de egy egész napot eltöltött a forgatáson és találkozott Dawsonnal is.

„Gyönyörű pillanat volt. Annyira kedves volt, és annyira aranyos. Éppen filmezett valamit, és a felvételek között folyton odaszaladt hozzánk. Beszélgettünk, és csináltunk egy közös fotót. A fotó bizalmas jellege miatt nem oszthatjuk meg a képet. Beszélhetek róla és elmondhatom, hogy elmentem, láthattam a forgatás helyszínét, találkozhattam Rosarióval, ami nagyon kedves volt.” – mesélte Eckstein

Sokat beszélgettek is a karakterről.

„Nem bírtam befogni a számat, tovább beszéltem. Beszélgettünk ... Izgatott voltam, hogy megoszthatom vele, mit jelent Ahsoka az embereknek és ő is látta ezt. Megosztott néhány történetet, amit a közösségi médiában látott és hogy mennyire élvezi, hogy újra posztolja és lájkolja az emberek Ahsoka-posztjait... Hihetetlen látni, hogy az emberek mit osztanak meg Ahsoka iránti szeretetükről vagy a cosplay-jeikről. Volt alkalmam beszélgetni vele arról, hogy Ahsoka hogyan ment és változtat meg életeket.” – mondta a színésznő.

Az új sorozat az eddigi információink szerint merőben más lesz, mint a korábbiak. Egyfajta szamurájos kaland lesz Ahsokával és Sabine Wrennel a főszerepben, akik elindulnak megkeresni az elveszett Ezrát és Thrawn főadmirálist. Dawson a chicagói Comic-Conon elmondta, hogy az egyik részt közösen vágták meg Filonival, amely olyan volt, mint „egy vallásos élmény”.

ahsoka-dawson-d23.JPG

A D23 Expón bemutatott kép az Ahsoka sorozatból

Vagyis elképzelhető, hogy a sorozat jobban elmélyül az Erő misztikus, spirituális vonásaiban is, amelyet Filoniék már a fejtegettek a korábbi animációs sorozatokban is.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4317969930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása