Rebo.hu

Megnéztük a Grogu rövidfilmet

2022. november 12. - viragirwin

scale.jpg

A Zen – Grogu and the Dust Bunnies egy lélekkel teli apró szelete lett a galaxisnak, ami nem akarja megváltani azt, de mégis megérezheti az Erőt benne mindenki, aki esélyt ad neki.

Különleges rövidfilmmel lepett meg minket ma a Studio Ghibli és a Lucasfilm. A Disney+ felületén mától elérhető a Zen – Grogu and the Dust Bunnies (Grogu és a pornyulak) című rövidfilm. A legnevesebb japán animációs stúdió és a Lucasfilm együttműködése ugyan hamarabb lelepleződött, mint kellett volna, de ez szerencsére nem vesz el semmit a kisfilm értékéből.

A rövid, csupán három perces történet során Grogu meditál, amit eleinte megzavarnak az apró pornyulak. Érdemes  megemlíteni, hogy ezek a "nyulak" a Ghibli univerzumában már többször is megjelentek (Totoro – A varázserdő titka, Chihiro Szellemországban). Ők a koromtündérek (Soot Sprites vagy Sususwatari), olyan szellemek, akik elhagyott házakba költöznek be és ha a háznak olyan lakója lesz, akinek tiszta a lelke, elmennek.

ezgif_com-gif-maker_14.jpg

Végig teljesen egyértelmű, hogy a Zen bizony a Ghibli munkája, ráadásul egyetlen vágás sincs az egészben, ami csak erősíti az alaptéma hangulatát. Grogu érdekes módon kapott látható lábakat is, amiken igyekszik eltávolodni a zavaró tényezőktől. A kisfilmet Katsuya Kondo rendezte és teljesen kézzel rajzolták, egyébként pedig A Mandalóri megjelenésének harmadik évfordulója alkalmából készült el. Grogut és a nyulakat végig csak zene kíséri, amit Ludwig Göransson (A Mandalóri, Boba Fett könyve, Fekete Párduc 2.) szerzett.

Az egész animáció nyugalmat áraszt és a végén Grogu is eléri a Zen állapotát, megbékélve a pornyulak jelenlétével. Az ajándék amit tőlük kap (valószínűleg) szimbolikus a stúdió szempontjából: a pornyulak a semmiből egy virággal ajándékozzák meg. Aki ismeri a studió atyja, Mijazaki Hajao egyik főművét, A vadon hercegnőjét, annak valószínűleg feltűnik az utalás. A filmben az emberek elpusztítják a Nagy Erdőszellem szent helyét, ami megtorlást követel ugyan, de az később megvilágosodást hoz számukra. Az egyik karakter szájából a film vége felé elhangzik a kulcsmondat:

„Nem is tudtam, hogy az Erdőszellem kelti életre a virágokat!”

A kis jelenet szépen utalt a természet és az Erő szoros kötelékére, ráadásul arra a mesére, aminek Ahsokát és a loth-farkasokat is köszönhetjük. A végén kirajzolódik maga a Zen kör (Enso) is, hogy jelképezze mindazt, amit az Erő taníthat nekünk (és még Grogunak is). 

A Zen-Grogu and the Dust Bunnies nem kihagyhatatlan, de remek tisztelgése lett a két stúdiónak egymás felé, mindenképp érdemes lehet rászánni ezt a kis időt, főleg azoknak, akik jártasak a Ghibli munkásságában.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9717976706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása