Rebo.hu

Így fiatalította meg Corey Burton Dooku gróf hangját a Jedihistóriákhoz

2022. november 02. - viragirwin

intro-1667067948.jpg

A Jedihistóriák című animációs antológiasorozat már közel egy hete megtekinthető a Disney+-on. Kifejezetten rövid történeteken keresztül helyezi új szemszögbe az előzmény-éra két fontos alakját, akik közül az egyik nem más, mint Dooku gróf. Corey Burton, a gróf állandó szinkronhangja mesélt a Slashfilmnek arról, hogyan is fiatalította meg karakterét a hangján keresztül.

A Dooku gróf hangja mögött álló Corey Burton évtizedek óta szinkronszínész, első Star Wars munkája egy hangalámondásos gyerekkönyv, a Disney Storyteller volt. Akkor még Mark Hamill és Alec Guinness helyett ugrott be, azóta azonban már olyan közkedvelt karakterek  állandó szinkronhangja, mint Dooku gróf vagy Cad Bane, de ő keltette életre eredeti portálunk, a Ziro.hu névadóját is. 

Dookut elsőnek a 2008-as Star Wars: A klónok háborúja mozifilmben szólaltatta volna meg, fel is mondta a teljes szövegét, de végül a készítők kiharcolták Christopher Lee-t a szerepre. Ráadásul amikor Matthew Wood (Grievous tábornok, a Skywalker Sound vezető hangtechnikusa) lejátszotta Lee-nek Burton szinkronját, a veterán színész csupán annyit kérdezett: „Biztos, hogy tényleg engem akartok?”

„Matt elmesélte nekem [ezt a történetet], nagyon hízelgő volt. Christopher Lee nagyon nagy színész volt, de ott akkor egy közülünk, egy karakterszínész. Persze, hogy elvállalta, de úgy tűnt nagyon elégedett volt az én verziómmal is. Abból amit hallottam, egyébként nem hiszem, hogy annyira szerette volna elvállalni a szerepet, de nekik [a filmszínészeknek] előjoguk volt a választáshoz és valószínűleg az ügynöke végül rábeszélte. Így hiába szinkronizáltam le, benne volt a szerződésemben, hogy bármikor lecserélhetnek, ha az eredeti színész igent mondana. Szóval végül lecseréltek, ami egyébként elég kiábrándító volt, főleg azután, hogy George [Lucas] azt mondta, ők már a mi karaktereink. Azt mondta úgy játsszátok, ahogyan ti is játszanátok. Ne az eredeti színészeket utánozzátok, hanem a saját, természetes verziótokat adjátok elő. Ők már úgymond a tiétek, hiszen eleve animáltak.”  mesélte Burton.

A film habár nem lett kritikai siker, elindította a nagyszerű Star Wars: A klónok háborúja című sorozatot ami végül hét évadot élt meg, a mostani Jedihistóriák pedig a spin-off-jaként fogható fel. Dave Filoni a sorozat bejelentése után a 2022-es Star Wars Celebrationön  úgy fogalmazott, olyan történeteket mesél el benne, amik kimaradtak a fősorozatból, de már annak készítésekor is felvázolta azokat. Dooku gróf életének például különböző szakaszaiba is betekintést kaphatunk, remekül bemutatva hogyan kerítette egyre inkább hatalmába a sötét oldal. Burton az interjúban azt is kifejtette, miért nem hangzik annyira másnak a fiatalabb Dooku karaktere.

„A szinkronizálás egy érdekes dolog, ösztönös. Az igazán jó párbeszédek önmagukat adják elő. Meg kell próbálnod meghallani az író fejében a hangokat, majd visszaadnod. Csak látod a papíron a sorokat és mint egy regénynél, mennek a hangok a fejedben. Ezek az író hangjai és neked meg kell hallanod őket, majd visszaadnod, ha ennek van bármi értelme. De az írás és a rendezés is számít természetesen. Amikor elkezdtük felvenni a részeket, úgy gondoltam, Dooku sokkal fiatalabb, szóval egy naivabb, ártatlan embert kell előadnom. Szóval elkezdtem egy ilyen Shakespeare-féle gondtalan, boldog-boldogtalan hangnemben az egészet, mire Dave [Filoni] azonnal leállított. Nem értette, mit csinálok, majd annyit mondott csak játszam Dookut. Szóval a végén megint az írás a lényeg, hiába néz ki fiatalabbnak, az író fejében ő majdnem ugyanaz az ember.”  mondta Burton.

ezgif_com-gif-maker_11.jpg

„A filmkészítés egy másik időbe és egy másik helyre helyezi az embert, ami igenis valóságos. Gyakran mondom, hogy néha csak legyintenek és annyit mondanak ránk, hogy »Ó, igen, rajzfilmhangok«. A tanárom, Daws Butler erre azt mondta mindig: »Á, én csak öt vagy hat féle hangot adok elő, de karaktereket? Több ezer különböző karaktert játszom el ugyanazzal a hanggal«.”  véli Burton.

dbla8ki-695c6f4b-9c77-4a77-ba6c-c2e10fcdf1ea.pngCorey Burton és az ő főbb karakterei. Art by Melodiousnocturne.

„Ez vonatkozik Dookura is. Semmi különöset nem csinál az ember a hangjával. Megvan az alaphang, a karakter hangjának alapformája. De ezen túlmenően csak a jelenetet és az abban szereplő karaktert játszod el a lehető leghűségesebben és legőszintébben. De ezzel azt akartam mondani, hogy ezek a  karakterhangok – akik egy rajzfilmben, animációs produkcióban, rádiójátékban vagy bármi másban szerepelnek – az emberek képzeletében ugyanolyan valóságosak. Nem találkoztál velük, de amit hallottál és láttál a kész produkcióban, az mégis létezik, akár egy könyvnél. És az a lényeg, hogy elhitessük, hogy valóságosak.”  fejtette ki végül Burton.

A Star Wars: Jedihistóriák mind a hat része már megtekinthető a Disney+-on.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7017968164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása