Rebo.hu

[Pletyka] A sztrájk ellenére folytatódik az Andor második évadának forgatása

2023. július 21. - DanCarver

andor-wallpaper-s1.jpg

Az amerikai forgatókönyvírók és színészek sztrájkja ellenére még tart az Andor forgatása, csak az amerikai kollégák nélkül. 

Július 20-án hozta le a hírt a Deadline exkluzív cikkében, hogy az Andor második évadának forgatása továbbra is zajlik az Egyesült Királyságban a hollywoodi sztrájkok ellenére.

Az Amerikai Forgatókönyvírók Szakszervezete (Writers Guild of America, WGA) májusban hirdetett sztrájkot miután nem tudtak megegyezni a Mozi- és Tévéproducerek Szövetségével (AMPTP). Ekkor az Andor írója és showrunnere, Tony Gilroy is jelezte, hogy befejezte a munkát a scripten és felfüggesztett minden írói munkát a sorozaton. Az írókhoz július elején csatlakozott az amerikai színészek szakszervezete is (SAG-AFTRA), miután ők sem tudtak megállapodni az AMPTP-vel. A két szakszervezet együttes sztrájkjára 60 éve nem volt példa és a jelek szerint akár megbéníthatja a teljes hollywoodi filmgyártást. A Lucasfilm sem kivétel ez alól, hiszen a Disney már el is halasztotta a készülő Star Wars filmek premierjét. Azonban ezek a produkciók még kezdeti fázisban vannak, míg az Andor második évadát már tavaly novembere óta forgatják és a tervek szerint augusztusban végeznének is a munkálatokkal.

Az elmúlt hetekben már terjedtek a pletykák arról, hogy a sztrájk miatt leállhat a forgatás, azonban a Deadline belsős forrásai szerint a munkálatok nem álltak le, továbbra is dolgoznak a sorozaton a Pinewood stúdióban. A forgatás a SAG-AFTRA tagok nélkül folytatódik a brit színészekkel. A brit színészek az Equity nevű szakszervezet tagjai, akik egyelőre nem hirdettek sztrájkot és a színészeket per fenyegeti szerződésszegésért, amennyiben szolidaritást vállalnak az amerikai kollégáikkal. Az Andor stábja szinte teljesen brit színészekből áll, a főszereplők közül egyedül a Syril Karnt alakító Kyle Soller, illetve a Saw Gerrerát megformáló Forest Whitaker amerikai állampolgárok. Diego Luna (Cassian Andor) mexikói, Stellan Skarsgård (Luthen Rael) svéd, míg Adria Arjona (Bix Caleen) puerto ricói származású, rajtuk kívül pedig szinte minden színész brit vagy ír állampolgár. Luna már korábban is szolidaritását fejezte ki az írók sztrájkjával kapcsolatban. Tony Gilroy a múlt héten nyilatkozta a Deadlinenak, hogy a stúdiók „meggondolatlanul hanyagok” voltak a filmiparral.

„Úgy gondolom, hogy a SAG és az Írók Céhe megpróbálja megőrizni az iparágunkat. Olyan furcsa módon mi lettünk az alkotók és az értelmezők, a kreatív közösség lett ennek az iparágnak a védelmezője, ennek a hatalmas iparágnak, amelyet az emberek szeretnek” – mondta Gilroy.

Nem tudni, hogy a stáb képes lesz-e ilyen körülmények között is befejezni a munkálatokat a sorozaton. Egyelőre nem látni a végét, hogy meddig tart az írók és színészek sztrájkja. Már csak hetek választják el az Andort attól, hogy befejezzék a forgatást, a felvételek nagy része kész lehet, már csak az utolsó jeleneteket rögzíthetik a stúdióban.

Az Andor második évadának forgatása eddig sem volt zökkenőmentes, hiszen áprilisban hetekre leálltak a munkával, miután egy vihar miatt életveszélyes lett a dorset-i Winspit kőfejtő helyszíne. A kiszivárgott felvételek alapján a stáb ismerős helyszíneken is forgatott, mint pl.: a Newsbury melletti volt légitámaszponton, amely a D’Qar-i ellenálló bázis volt a zárótrilógiában, illetve a Kent megyében található Hever kastélynál is megfordultak, amely a Naboo helyszíne volt az előzménytrilógiában.

Az Andor mellett a többi készülő Star Wars sorozat viszont jól áll. Januárban már végeztek a Skeleton Crew felvételeivel, a The Acolyte forgatása pedig júniusban fejeződött be. A Mandalóri negyedik évada még csak az előkészületi fázisban jár, Jon Favreau már a sztrájk előtt elkezdte a forgatókönyv írását. Az Ahsoka már kész van, tekintve, hogy augusztusban indul a Disney+-on. Reméljük a sztrájk nem bénítja meg teljesen az Andor munkálatait és ilyen nehéz körülmények között is képesek lesznek befejezni azt. Az Andor második évada a tervek szerint 2024 második felében érkezhet a Disney+-ra, amely egyúttal az utolsó is lesz a lázadókról szóló szériából.

cassian-luthen-speeder.jpg

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2118174941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása