Rebo.hu

Kathleen Kennedy beszélt a Star Wars jövőjéről

2023. április 11. - DanCarver

kathleen-kennedy-swc23.JPG

Rengeteg újdonságot jelentettek vagy mutattak be a londoni Star Wars Celebrationön. A hivatalos bejelentések mellett, a Lucasfilm elnöke, Kathleen Kennedy is számos interjút adott a sajtónak, melyekben beszélt a frissen felfedett filmes és sorozatos projektekről, de azokról is, amelyek elkerülték a Celebrationt és eddig csak pletykák voltak róluk. Mi lesz a Star Wars jövője az elkövetkezendő években?

A következő három Star Wars film

A Celebration nyitónapján tartott Lucasfilm Studio Showcase volt a rendezvény legnagyobb dobása, hiszen itt mutattak kedvcsinálókat a készülő sorozatokból és jelentették be a következő három, egyelőre cím nélküli, új Star Wars filmet is. A showcase után Kennedy interjút adott az IGN-nek és az Entertainment Weekly-nek, előbbi videó formájában is megtekinthető a YouTube-on. A Lucasfilm elnöke elég sok mindent elárult a projektekről.

A Mandoverzum fináléja

Kennedy először Dave Filoni első mozifilmjéről beszélt. Az animációs sorozatok és a Mandoverzum atyja – aki George Lucas padawanja is – végre egy saját filmet kap, amelyben az élőszereplős sorozatait zárhatja le.

dave-filoni-swc23.JPG

Dave Filoni a londoni Star Wars Celebrationön

„Tudod, ez nem olyan dolog volt, amit csak úgy eldöntöttünk. Valójában úgy érzem, hogy mi és ő legalább egy évtizede dolgozunk ezen. Szóval ez egy nagyon fejlődő folyamat – semmi sem történik egyik napról a másikra. De nagyon izgalmas látni, hogy megtette ezt a lépést.” – mondta Kathleen Kennedy.

A film valamilyen epikus lezárása lesz az eddigi (és jövőbeli) Mandoverzum sorozatoknak (A Mandalóri, Boba Fett könyve, Ahsoka, Skeleton Crew), amelyben az itt bemutatott karakterek és egyéb animációs sorozatokból ismerős szereplők is felbukkanhatnak.

normal_video_thumbnail_4.png

A Mandoverzum sorozatai

„Nyilvánvaló, hogy az animációban és most a televízióban Jon Favreau-val végzett munkáját felhasználja, és ezekből a történetekből néhányat átvisz a játékfilmes térbe. Szóval itt sok ismerős karakter lesz... Dave nélkül nem tudnám megcsinálni. Dave hozta létre A klónok háborúja és a Lázadók című sorozatok nagy részét, és a történetmesélés ezen kiterjesztése is Dave-é. És természetesen vele dolgozom, hogy megpróbáljuk ezt továbbfejleszteni az élőszereplős művekben, akár sorozatban, akár játékfilmben. Ez olyasmi, amit vele együtt csinálnánk.” – mondta Kennedy

A film egyfajta Bosszúállók lesz a Star Warsban, amely összefogja azt a rengeteg karaktert és történetet, amelyeket Filoni megalkotott az elmúlt évtizedekben.

A Jedik hajnala

jedi-texts.jpeg

A másik film James Mangold forgatókönyvéből és rendezésében készül, és a Skywalkerek előtt 25000 évvel korábban játszódik majd, a Jedik hajnala időszakában. A film még korai fázisban van és Mangold egyelőre a szkriptet írja. Vele már együtt dolgozott a Lucasfilm a hamarosan megjelenő Indiana Jones és a végzet tárcsáján.

„Régóta követem Jimet. Úgy értem, a munkái folyamatosan nagyon jók, és amikor az [Indiana Jones és a végzet tárcsája] című filmet készítette, nyilvánvalóvá vált, hogy igazi filmes, aki szereti a filmeket és a Star Warst. Mindig is így volt, és folyamatosan a fülemben volt – 'Hé, talán, talán, talán...' –, és aztán előállt ezzel az ötlettel, és leültünk, és beszélgettünk erről Dave-vel és [Carrie Beckkel], és mindannyiunkkal, és [egyetértettünk] abban, hogy ez egy nagyon jó következő lépés lenne.” – mesélte a Lucasfilm elnöke.

james-mangold.JPG

James Mangold a londoni Star Wars Celebrationön

Mangold filmje lehetőséget ad arra, hogy a jedik és az egész univerzum eredetét bemutassák egy nagy mozifilmben, amely által jobban megérthetjük a korábbi filmeket, sorozatokat. A jedik és maga az Erő is egyfajta összekötő kapocs a galaxis több tízezeréves történetében.

„Sokat beszéltünk arról, hogy a múltba kell visszamennünk, és az egyik dolog, ami igazán összeköti ezt az egészet, nyilvánvalóan a jedik. Mi történt a jedikkel az idők során? Hogyan fejlődtek a jedik? A 66-os paranccsal kiirtották őket. Aztán fokozatosan visszatértek.” – mondta Kennedy az Entertainment Weekly-nek.

A Legendákban készültek képregények és regények ebből az időszakból, a kánonban viszont még feltérképezetlen. A Showcase-en felfedett új kánon idővonalon jól elkülönült egymástól a Jedik hajnala és a Régi Köztársaság korszakai, hiszen több tízezer év választja el őket egymástól. Utóbbi a rajongók által oly nagyra tartott Knights of the Old Republic játékok és könyvek időszaka, amelyből egyelőre nem jelentettek be filmet vagy sorozatot, de mivel mostantól ez is a kánon hangsúlyosabb része, így valamikor a jövőben várható. Az is lehetséges, hogy Mangold filmje egy bevezetője lesz a későbbi Old Republic élőszereplős műveknek.

canon-timeline-2023.jpg

Az Új Jedi Rend

A harmadik bejelentett mozifilm, a régóta pletykált és korábban Damon Lindelof által fejlesztett projekt, amely Rey új jedi akadémiájáról szól majd, tizenöt évvel a Skywalker kora után. Erről beszélt az elnökasszony az Entertainment Weekly-nek is.

„Ahogy a jövőbeli térbe lépünk – ez a történet körülbelül tizenöt évvel a Skywalker kora után játszódik – nyilvánvalóan rájöttünk, hogy a háború után, az Első Rend utáni Új Jedi Rend felemelkedése után, a IX. epizódot azzal hagytuk ott, hogy Rey elkötelezte magát Luke Skywalker mellett, hogy újjáépíti a Jedi Rendet. És most itt vagyunk – készen állunk erre. És ez rengeteg megbeszélést igényelt, mert nyilvánvalóan különböző területeken fejlesztettünk történeteket, és a televíziózásra mostanában kiemelt figyelmet fordítunk. De még mindig nagy az érdeklődés az iránt, hogy mi történik a Skywalker kora után. Szóval izgatottan várjuk, hogy ezzel foglalkozhatunk.” – mondta Kennedy.

A filmről sok pletyka röppent fel az elmúlt fél évben, Lindelof és a társíró Justin Britt-Gibson gondozták a forgatókönyvet, amelybe Dave Filonit is bevonták. Azonban az írók februárban otthagyták a projektet és a vázlatokat a Lucasfilmnek, a forgatókönyvön most Steven Knight dolgozik. A film rendezője a pakisztáni aktivista és dokufilmes, Sharmeen Obaid-Chinoy lesz, aki a Ms. Marvelben rendezett két epizódot. A Celebrationön bejelentették, hogy Daisy Ridley is természetesen visszatér Rey szerepében.

filoni-daisy-soc-yahoo.JPG

Dave Filoni, Daisy Ridley és Sharmeen Obaid-Chinoy a Lucasfilm Studio Showcasen

„Hatalmas! Tizenöt évvel a Skywalker kora után vagyunk, tehát a háború után, az Első Rend után, és a jedik zűrzavarban vannak. És rengeteg vita folyik arról, hogy kik a jedik, mit csinálnak, mi a helyzet a galaxisban – és ő megpróbálja újjáépíteni a Jedi Rendet a könyvek alapján, annak alapján, amit Luke-nak ígért. Szóval ez az, ahová megyünk. Nem tudom, hogy sok időt fogunk-e flashbackekkel, erőszellemekkel vagy ilyesmivel tölteni, de az biztos, hogy az a szellem, amit Luke képvisel számára, jelentős lesz.” – mondta Kennedy a Reyről az IGN-nek.

A Legendákban ebben az időszakban (Y. u. 30 után) Luke Skywalker is azon dolgozott, hogy újjáépítse a Jedi Akadémiát az Ossuson a Yuuzhan Vong háborúkat követően. A galaxis azonban ezt követően egy második polgárháborúba sodródott, miután Jacen Solo a Sötét Oldalra tévedt. Ugyan a zárótrilógia ebből sok elemet már átemelt a kánonba, hiszen Ben Solo útja nagyon hasonló volt Jacen Solóhoz, de kíváncsian várjuk, hogy az új film mennyit merít majd a Legendák cselekményéből. (A Legendákban különben a New Jedi Order regényfolyam Jacen Solo átállása előtt, s nem után játszódott, ez dolgozta fel a Yuuzhan Vong háborút.)

„A kérdés, amit az Új Jedi Renddel és Rey-jel kapcsolatban fel fogunk tenni, az, hogy szükség van-e még rájuk a galaxisnak? Vissza akarják-e kapni őket? Szóval rengeteg gondolkodnivaló van abban, amit csinálunk, akár a múltban, akár a jelenben, akár a jövőben.”

star-wars-rey-yellow.gif

Kennedy többet is elárult a készülő filmről a Yahoo!-nak. Ezek szerint a három film közül ez van a leginkább előrehaladott fázisban, a forgatókönyv másfél hónapon belül kész van és utána valamikor már kezdődhet a forgatás is.

„Most jutottunk el oda, hogy van egy csodálatos írónk Steven Knight személyében, aki csatlakozott hozzánk, és valószínűleg a következő másfél hónapban fogjuk látni a forgatókönyvet, amin már egy ideje dolgozunk. Szóval közeledünk.” – mondta a Lucasfilm elnöke.

Ezek a filmek nem egy trilógiát képviselnek majd, különálló mozik lesznek, mind a történetben, időben-térben és karakterekben is távol állnak majd egymástól. Így ne számítsunk számozott X-XI-XII. epizódokra sem. Azonban azt megerősítette Kathleen Kennedy, hogy mindegyiknek lesz bekúszó, bevezető szöveg az elején (amely a két antológiafilmből kimaradt), hiszen az a Star Wars filmek sajátossága.

Azt nem árulták el a Celebrationön, hogy melyik film mikor érkezhet a mozikba. A Disney jelenleg két premierdátumot tart fent a következő Star Wars filmeknek, amely 2025. december 19. és 2027. december 17-e. Elég valószínű, hogy Rey Jedi Akadémiája érkezik 2025-ben, a másik kettő film majd 2027 vagy esetleg 2029-ben.

Kevin Feige filmje és a Rogue Squadron

De nem csak a hivatalosan bejelentett filmekről, hanem a többi régóta híresztelt vagy tervezett filmes projektekről is beszélt a Lucasfilm elnöke. Március elején hozta le a Variety, hogy a Lucasfilm törölhette a korábban bejelentett Rogue Squadron mozifilmet és a Marvel Studios fejesének, Kevin Feige tervezett, pletykált Star Wars filmjét is. Kennedy most ezekről is beszélt az IGN-nek, hogy annyira azért még nem kell temetni mindegyik projektet.

„Nos, nem kerültek a polcra. A legtöbb dolgot nem tettük félre. A fejlesztés bonyolult, hosszú távú folyamat. Néhány ember – mi az ütemezéssel foglalkozunk, mert nyilvánvalóan nagyon tehetséges emberek dolgoznak, így gyakran nem polcról van szó. Készen áll? Igazából ez az, amiről szó van... Kevin Feige projektje volt valami, amit a sajtóban, vagy gondolom a fandomban bejelentettek, de nem volt semmi – soha semmi nem fejlődött. Soha nem beszéltünk egy ötletről, mint mindenki tudja, Kevin hatalmas Star Wars rajongó, és ha előállt volna valamivel, csupa fül lennék, de ez soha nem történt meg. Ez nem egy félbehagyott projekt, csak nem valósult meg... A Rogue Squadron, az határozottan olyasmi, amiről még mindig beszélünk. Akár egy film lesz belőle, akár sorozatként köt ki, az mindenképpen valami.” – mondta Kennedy.

Jó, hogy végre a Lucasfilm elnöke is tiszta vizet öntött a pohárba ezekkel a filmekkel kapcsolatban. Kevin Feige Star Wars filmje sosem lett megerősítve hivatalosan, mindig is egy pletyka volt a sajtóban. Úgy tűnik, hogy inkább csak szándék volt meg a Marvel fejesétől, vagy inkább a rajongás a Star Wars felé, de sosem történt semmilyen előre mozdulás a projekttel kapcsolatban. Ezzel szemben a Rogue Squadront hivatalosan is bejelentették még 2020 végén, Patty Jenkins rendezésében. Először 2022, majd 2023 decemberére tervezték, ám nem valósult meg, feltehetően Jenkins miatt. Ám a Lucasfilmnél semmi nem vész el, csak átalakul és Kennedy szavai alapján mostmár egy sorozatra is számíthatunk, akár  A Mandalóriban bevezetett Carson Teva féle Adelphi Rangers révén, bár ez pusztán találgatás a részünkről. Mindenesetre bíztató, hogy még tervben van a Lucasfilmnél egy kizárólag lázadó pilótákról szóló élőszereplős mű.

Taika Waititi és Rian Johnson új Star Wars filmjei

Szintén régóta bejelentett filmes projektek a Rian Johnson féle új Star Wars trilógia és Taika Waititi filmje is. Kathleen Kennedy ezekről a Variety-nek adott interjúban beszélt kicsit.

rian-johnson-tlj.jpg

Az utolsó Jedik rendezőjének új Star Wars trilógiáját még 2017 novemberében jelentették meg, ám azóta sem valósult meg. Johnson évről évre elmondja, hogy szeretné, meg dolgozna rajta, de egyelőre lefoglalja a Tőrbe ejtve filmjéből készülő másik trilógiája, amelynek a második része, Az üveghagyma idén került fel a Netflixre. Kennedy a következőket mondta erről a projektről.

„Rian és én állandóan beszélgetünk” – mondta.–  „Hihetetlenül elfoglalt. Szóval jelenleg nem foglalkozunk aktívan semmivel, mert éppen egy újabb Üveghagyma-filmet készít, aztán Isten tudja, még mit. De nagyon szeretne visszalépni az univerzumba. Ez egy nagy időbeli elkötelezettség, szóval ez tényleg rajta múlik.” – mondta Kennedy.

A másik régóta húzódó projekt Taika Waititi önálló Star Wars filmje. A Thor: Ragnarök és a Jojo Nyuszi egyéni stílusú új-zélandi rendezője már tett egy kitérőt a messzi-messzi galaxisba, hiszen ő rendezte A Mandalóri 8. fejezetét és ő alakította IG-11 fejvadász droidot is. Waititi saját filmjét még 2020-ban jelentette be Kennedy, de azóta sem mozdult előre a projekt.

taika-sw.JPG

„Taika még mindig dolgozik” – mondta. – „Ő maga írja a forgatókönyvet. Nem igazán akar másokat bevonni ebbe a folyamatba, és nem hibáztatom érte. Nagyon, nagyon egyedi hangja van. Szóval ezt szeretnénk megvédeni, és ő ezt teszi. De egy nap meg fogjuk csinálni.” – mondta a Lucasfilm elnöke.

Eddig úgy tudtuk, hogy a film forgatókönyvéért Krysty Wilson-Cairns felel, aki többek között az 1917 című háborús drámát is írta. Ám Kennedy kijelentései alapján, már csak Waititi dolgozik a szkripten egyedül és ezért, illetve a rendező más elfoglaltságai miatt a filmre még sokat kel várnunk. Azonban valamikor a jövőben elkészülhet még.

Korábban még pletykálták, hogy a Stranger Things és a Free Guy alkotója, Shawn Levy is készíthet egy Star Wars filmet, erről azonban nem beszélt Kathleen Kennedy.

The Acolyte, Lando és Obi-Wan Kenobi 2

A Lucasfilm elnöke beszélt a sorozatokról is.

the-acolyte-swc23-logo.JPG

A Celebrationön végre bemutatták A Köztársaság Fénykorában játszódó új élőszereplős szériát, a The Acolyte-ot. A panelen levetítettek egy rövid előzetest, illetve a színészek is beszéltek a szériáról. Kennedy izgatott Leslye Headland új Star Wars sorozatával kapcsolatban.

„Leslye történetmesélése – el voltam ájulva a léptéktől és a mérettől, és ahogy a teremben látottakból is láthattad, nagyon meggyőző. Igazán eredeti dolgokat csinál, de mégis teljesen a Star Warsra alapozva.” – mesélte Kennedy.

lando-glover-series.JPG

Ezenkívül említette még a szintén több éve bejelentett Lando sorozatot, amelyben Donald Glover visszatérne a szerephez, csak ő sem ér ár. Glover még április 5-én mondta, hogy továbbra is szeretne visszatérni a fiatal Calrissian bőrébe. Kennedy ehhez csak annyi fűzött hozzá, hogy

„Csak annyit mondhatok – ez még mindig megtörténik, és még mindig nagyon izgatott emiatt!”

obi-wan-kenobi-s2.JPG

A Lucasfilm elnökét az Obi-Wan Kenobi egy lehetséges második évadáról is kérdezték, ugyanis a rajongók nagyon szeretnék Ewan McGregor ikonikus jedi mesterét még viszontlátni. Azonban erre úgy tűnik, egyelőre nem sok esély van.

„Ez nincs aktív fejlesztés alatt” – mondta. – „De soha nem mondom, hogy soha, mert mindig van rá lehetőség. Az a sorozat olyan jó fogadtatásban részesült, és [a rendező] Deborah Chow olyan látványos munkát végzett. Ewan McGregor nagyon szeretne még egyet csinálni. Mindenki elfoglalt azzal, amit most csinálunk, ahogy azt láthatjátok abból, amit megmutattunk [az ünnepségen]. Talán majd később visszatérünk arra az útra is.” – válaszolta Kennedy.

Úgy tűnik Obi-Wan és Darth Vader rajongóinak most be kell érniük ennyivel. De szerencsére nem maradunk Star Wars tartalom nélkül, tekintve, hogy mennyi izgalmas film és sorozat várható az elkövetkezendő években.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7218099960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása