Rebo.hu

A Jedi Rend eredetéről szól az egyik új Star Wars film

2023. április 09. - DanCarver

jedi-texts.jpeg

Igazi bombát dobott le a Lucasfilm a 2023-as Star Wars Celebration nyitónapján. Nemcsak a sorozatokról tudtunk meg újat, hanem végre felfedték a Star Wars filmek jövőjét is. Mindjárt három mozifilmet jelentettek be, egyik a régóta pletykált „Lindelof-film” Rey új jediakadémiájáról, a másik Dave Filoni saját filmje, amely a Mandoverzum sorozatait fogja össze, a harmadik pedig James Mangold filmje a Jedi Rend hajnaláról. Mangold filmje eddig teljesen titokban volt, amely a Jedi Rend és a Köztársaság eredetéről, keletkezéséről fog szólni. De mit tudunk a Star Wars ezen ősi korszakáról?

Star Wars Zero

A Lucasfilm egyelőre nagyon kevés infót osztott meg James Mangold saját Star Wars filmjéről, összesen annyit tudunk, hogy a Jedik Hajnala nevű korszakban fog játszódni, az első jedivel a középpontban, aki megalapítja a rendet. Ez az időszak kb. 25000 évvel a Skywalker saga filmjei előtt játszódik.

Mangold elismert filmes Hollywoodban, olyan nagynevű drámák fűződnek a nevéhez, mint a Copland, az Észvesztő, A nyughatatlan, Az aszfalt királyai, illetve két Marvel film is, a 2013-as Farkas és a 2017-es Logan – Farkas. Szintén ő rendezte az idén nyáron mozikba kerülő Indiana Jones és a végzet tárcsáját is. Korábban már hírbe hozták őt egy másik Star Wars filmmel, ugyanis ő rendezte volna a tervezett Boba Fett filmet, amely végül nem valósult meg.

james-mangold.JPG

James Mangold a londoni Star Wars Celebrationön

A rendezőt mikrofonvégre kapta a The Wrap a Lucasfilm Studio Showcase után, aki több infót osztott meg a lappal az új Star Wars filmjéről. Eszerint ő írja és rendezi is a filmet, amelyen már hónapok óta dolgozik. A projekt kódneve „Star Wars Zero” utalva arra, hogy az egész univerzum eredetsztorija lesz, teljesen új karakterekkel. Azt leszögezte, hogy ne tévesszen meg senkit a nagy időbeli távolság, továbbra is technológiailag fejlett civilizációkat fogunk látni, ne számítson senki kőkorszaki Star Warsra. Az viszont elképzelhető, hogy az eddig látott technológiák még sokkal kezdetlegesebb formájukban fognak létezni.

A Jedik Hajnala és Köztársaság megalapítása

A Lucasfilm által megosztott új kánon idővonalon a Jedik Hajnala (Dawn of the Jedi) jól elkülönül a Régi Köztársaságtól. Utóbbi a Knights of the Old Republic játékokból ismerős, Yavin előtt 3-4000 évvel korábban történt, míg a Jedik Hajnala sokkal régebben, 25000 évvel korábban.

canon-timeline-2023.jpg

A kánon új idővonala

A kánonban egyelőre szinte teljesen feltérképezetlen ez a korszak, a Legendákban is csak könyvek és képregények oldalain olvashattunk róla. A kánon idővonalán annyit tudunk, hogy Y. e. 25000-ben jött létre a Galaktikus Köztársaság a Magvilágokban, majd innen kiindulva terjeszkedett a galaxisban. A Dai Bendu nevű vallásos szekta tagjai létrehozták az első holokront, majd valamikor az első jedi (Prime Jedi) megalapította a Jedi Rendet az Ahch-To szigetén. A helyszín Az utolsó Jedikből ismerős, ide vonult vissza remeteségbe Luke Skywalker. A filmben egy mozaik ábrázolta az első jedit.

luke-prime-jedi.JPG

Luke ül az első jedi mozaikja mellett.

A kánonból még annyit tudunk, hogy a rend megalakulása után egy jedi felderítő az Erővel képes volt a hiperűr navigáció segítségével felfedezi az Ilum világot, ahol a fénykardokhoz szükséges kiberkristályokra lelt.

star-wars-the-last-jedi-luke-and-rey.jpg

Luke és Rey találkoznak az Ahch-To szigetén.

Igen nagy a valószínűsége, hogy az új film főszereplője ez az első jedi lesz, aki elmerül az Erő világos és sötét oldalában is, hogy lefektesse a Jedi Rend alapjait; ugyancsak valószínű, hogy a zárótrilógiából megismert Ahch-To szigete is fontos helyszín lesz. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a film a sith-ek eredetéről is szólna, érdekes lenne a jedik mellett ezt is látni a filmben, akár a Korriban, vagy másnéven Moraband világát is.

A Legendák viszont ennél jóval több információt tartalmaz erről a korszakról. 2012-ben jelent meg a Dark Horse-nál a Dawn of the Jedi című képregény, amely ebben az időszakban játszódott. Alapvetően a KotOR egy előzményeként szolgált, de rengeteget megtudhattunk ebből az időszakból. 2013-ban adták ki Tim Lebbon könyvét, a Dawn of the Jedi: Into the Void-ot, amely magyarul Távoli csillagok címen jelent meg (Szukitsnál kapható). Ez a történet is 25000 évvel a Skywalkerek előtt játszódott. Nem tudjuk, hogy az új film mennyit merít a Legendákból, de nagyon izgalmas, hogy a Star Wars ezen ősi korszakába is elkalauzolja a rajongókat az új mozifilm.

Megjelenési dátumunk egyelőre nincs, de reméljük hamarosan többet is felfednek a készülő új Star Wars filmről.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr618098000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása