Rebo.hu

Mit tudunk a frissen bejelentett Star Wars filmekről?

2023. április 07. - Castad

normal_video_thumbnail_3.png

Erősen indított a 2023. évi Star Wars Celebration, melynek már az első napján felfedte a Lucasfilm a legfrissebb mozis terveit. A korábbi sorra elkaszált projekteket követően most talán bizakodásra ad okot, hogy az új mozis tervek témaválasztása átgondolt stratégiára vall. 

A „nemLindelof” film

Az utóbbi hónapok egyik leggyakoribb pletykatémája az úgynevezett Lindelof-film volt. Még 2022 októberében szellőztette meg a Deadline, hogy új Star Wars mozifilmet fejlesztenek a Lucasfilmnél, méghozzá a Lost – Eltűntek és a Watchmen sorozatokat jegyző Damon Lindelof vezetésével. A cikk azt is megemlítette, hogy a film rendezője Sharmeen Obaid-Chinoy lesz, aki egy rövid dokumentumfilmmel (Saving Face) Oscar-díjat nyert, a Ms. Marvel minisorozatban pedig két epizódot rendezett. A The Hollywood Reporter ezt az értesülést azzal is kiegészítette, hogy Lindelof mellett a forgatókönyvet Justin Britt-Gibson (The Strain – A Kór, Képmás) írja, de maga Dave Filoni is részt vett az írószoba megbeszélésein. A THR fedte fel azt is, hogy a film a Skywalker kora után játszódik, s a zárótrilógia egyes karakterei ugyan visszatérnek, ám önálló projekt lesz, nem egy Star Wars X. Januárban már arról cikkeztek (illetve cikkeztünk), hogy a film forgatása idén áprilisban kezdődik meg, hivatalos bejelentése pedig a Celebrationön várható. A biztató kezdeteket azonban némileg megkavarták azok a március végi pletykák, melyek arról cikkeztek, hogy Damon Lindelof, valamint Justin Britt-Gibson forgatókönyvírók otthagyták a projektet. Lindelofék még februárban átadták a forgatókönyvüket a Lucasfilmnek, s a stúdió új írót keresett a folytatáshoz. A pletykák szerint a megfelelő utódot hamar meg is találta a cég, méghozzá a gengsztersztorijairól ismert Steven Knight (Eastern Promises, Kolibri-kódBehálózvaLocke – Nincs visszaútAz ételművész, SzövetségesekBirmingham bandája [Peaky Blinders])  személyében.

Nos, április 7-én a Celebration Lucasfilm showcase paneljének keretében immár hivatalosan is bejelentették a filmet, Sharmeen Obaid-Chinoy rendezésben.

Az is kiderült, hogy a film tizenöt évvel a Skywalker kora után fog játszódni, s fontos szerepet kap benne Rey új jediakadémiája. Természetesen Daisy Ridley is visszatér Rey szerepében.

Korábban egy fekete színészt és/vagy színésznőt is pletykáltak a film főbb szerepére, erről azonban ezúttal nem ejtettek szót. 

A Dave Filoni mozi

Bizonyosan sok rajongó fogadta örömmel azt a bejelentést, hogy a Lucasfilm ügyvezető kreatív igazgatója, A klónok háborúja, Lázadók és a Mandoverzum agytrösztje, Dave Filoni is Star Wars filmet rendez. A bejelentés csak elsőre meglepő, ugyanis Kathleen Kennedy még 2020 decemberében megemlítette, hogy A Mandalóri és spinoff sorozatai egy nagyobb eseményben kulminálódnak majd. 

„A Mandalóri idővonalán vannak ezek az egymással összefüggő sorozatok, melyek más jövőbéli történetekkel együtt, új közönségeket is izgalomba hoznak, s felkarolják a legszenvedélyesebb rajongóinkat, és egy tetőpontként szolgáló eseményben kulminálódnak majd.” – fogalmazott ekkor Kennedy.

Nos úgy tűnik, a várakozásoknak és reményeknek megfelelően e „csúcsponti esemény” egy mozifilm lesz.  E filmbe fog torkollani A Mandalóri, Boba Fett könyve, az Ahsoka és a Skeleton Crew sorozatok cselekménye, mintegy betetőzve a Mandóverzumot, nagyjából úgy, mint a Marvel Moziverzumban a Bosszúállók filmek. Feltehetően az augusztusban érkező Ahsoka sorozat már ennek a filmnek a szorosabb felvezetéseként szolgál, a szélesebb közönséggel is megismertetve Thrawn főadmirálist, aki valószínűleg a történet antagonistája lesz. Ezt persze hivatalosan nem mondták ki, ám az események, sőt az, hogy az Ahsoka-előzetesben a főadmirálist a „birodalom örökösének” nevezték meglehetősen valószínűvé teszi. Annyit azonban bizonyosan tudunk, hogy a film az Új Köztársaságra, s annak a Birodalom maradványaival vívott küzdelmeire fog fókuszálni.

James Mangold filmje

A harmadik bejelentett mozifilmet James Mangold, a Logan – Farkas, illetve az Indiana Jones és a sors tárcsája filmek rendezője fejleszti. Az is kiderült, hogy Mangold filmje a Jedi Rend eredetére fog fókuszálni, tehát a Star Wars idővonalának eddigi legkorábbi pillanatába megyünk vissza – legalábbis ami a mozgóképes tartalmakat illeti. A Legendák sorába tartozó, Tim Lebbon által írt Távoli csillagok regény már foglalkozott ezzel a történettel, talán valamennyire alapul is szolgálhat a filmhez. Ám az is lehet, hogy egy teljesen új eredettörténetet kapunk majd.

A Jedi Rend eredetéről szóló Star Wars moziról már szintén 2020 óta találgatnak, akkor Taika Waititi hivatalosan bejelentett filmje kapcsán gondoltak erre a tematikára. Elképzelhető, hogy Waititi filmjét vette át Mangold, ám ezt hivatalosan nem erősítették meg. Mangold már évek óta meg-megfordul a Lucasfilmnél, hiszen eredetileg még ő készítette volna a tervezett Boba Fett filmet, amely végül nem valósult meg.

Szintén izgalmas, hogy a filmes bejelentésekkel egy új idővonalat is felfedtek, melyben a Star Wars korai korszakai közé immár felvették A Köztársaság Fénykora időszaka elé a Régi Köztársaság korát, valamint az azt megelőző Jedik hajnala korszakot.

canon-timeline-2023.jpg

Még 2019 novemberében nyilatkozta azt Kathleen Kennedy a Star Wars jövőbeli projektjeivel kapcsolatban, hogy 

„Különböző variációkat vizsgálunk meg, amelyekkel kezdhetünk valamit. El tudja képzelni. Most akkor vissza menjünk? Vagy előre? Ezek a kérdések mind felmerülnek. Maradjunk ebben a galaxisban? Vagy menjünk egy másikba? Az univerzum végtelen.”

Nos úgy tűnik, négy év és megannyi kútba esett, törölt filmes projekt után végül sikerült kitalálni a Star Wars mozik jövőjét. Egyszerre mennek előre és hátra is az idővonalon. Rendkívül izgalmas éveknek nézünk elébe Star Wars fronton.

Kádas István - Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1218097306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása