Rebo.hu

A Disney 49 millió dollárt költött el a The Acolyte előkészületeire

2023. július 28. - DanCarver

the-acolyte-swc23-logo.JPG

A Köztársaság Fénykorában játszódó új Star Wars sorozatra már az előkészületi szakaszban elköltöttek ennyit a Disney-nél.

Július 24-én közölte a Disney a hírt, amelyet a Forbes is lehozott cikkében, hogy pontosan mennyibe került a vállalatnak a közelgő új sorozat, a The Acolyte. A cikk szerint csak az előkészületi, úgynevezett pre-produkciós szakaszban elköltöttek 49,2 millió dollárt a sorozatra, amely tetemes összeg egy TV széria esetében. Összehasonlításként ez 5,5 millióval több, mint amit a Disney a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet előkészületeire költött. Tegyük hozzá, hogy az lassan nyolc éve készült és azóta sokat emelkedtek az árak is, viszont az egy 220 millió dollárból készült blockbuster mozifilm és nem egy TV sorozat volt. A cikk kitér arra, hogy a tavaly megjelent Andor első évadára is 38%-kal többet költöttek a pre-produkció során, mint tervezték főként a koronavírus pandémia miatt megnövekedett óvintézkedések és az elhúzódó gyártás miatt. Annak idején Az utolsó Jedik előkészületeire is 17%-kal többet költöttek, a Forbes szerint az viszont az olyan nagynevű színészek, mint Mark Hamill szerződésének tudható be. Ezzel szemben a The Acolyte stábja jóval kisebb nevű, kevésbé ismert színészekből áll, beleértve Amandla Stenberg és Jodie Turner-Smith színésznőket is.

the-acolyte-actors.JPG

A The Acolyte stábja a londoni Celebrationön balról jobbra: Lee Jung-jae, Charlie Barnett, Rebecca Henderson, Dafne Keen, Amandla Stenberg, Leslye Headland (író-showrunner), Manny Jacinto, Dean-Charles Chapman, Jodie-Turner Smith és Joonas Suotamo.

A legnagyobb név egyértelműen a Matrix-filmek sztárja Carrie-Anne Moss, aki a kiszivárgott előzetes szerint egy jedimestert alakít majd a sorozatban.

A Forbes szerzője szerint az is elképzelhető, hogy egy másik nagynevű hollywoodi színészt is szerződtettek mellé, ezért is nőhettek meg a költségek. A cikk írója megpedzegeti Keanu Reeves nevét, aki Moss társa volt a Matrixban. Reevest évek óta szóba hozzák a rajongók, hogy alkalmas lehetne a Knights of the Old Republic játékból ismert Revan szerepére, de egyelőre erről semmilyen hivatalos információ nincsen. Mint tudjuk Rosario Dawsont is a rajongók, vagy az „internet népe” juttatta Ahsoka Tano szerepébe. Tekintve, hogy Revan többezer évvel A Köztársaság Fénykora előtt élt, legjobb esetben is Erő-szellemként vagy valamilyen más módon szerepelhetne a The Acolyte-ban, már amennyiben tényleg szerepeltetni akarják a sorozatban.

matrix4-neo-trinity.jpeg

Keanu Reeves (Neo) és Carrie-Anne Moss (Trinity) a Mátrix: Feltámadásokban

A Forbes szerint a The Acolyte nagyobb költségvetése egy hazárdjáték a Disney részéről, ugyanis A Köztársaság Fénykora alapvetően egy békekorszak, nincsenek galaktikus méretű konfliktusok, így látványos űrcsaták sem. Ez azért némileg túlzás, hiszen látványos űrcsaták a korábbi Star Wars sorozatokban sem voltak, sőt mind A Mandalóri, mind az Obi-Wan Kenobi minimalisták voltak ilyen téren, mégis nagy sikert értek el a Disney+-on. Azonban az utóbbi időszakban a Disney legtöbb filmes produkciójára igaz, hogy megnövekedtek a költségek, miközben a filmek sorra alulteljesítettek a mozipénztáraknál, legutóbb az Indiana Jones és a végzet tárcsája bukott nagyot.

Februárban már bejelentette Bob Iger, a Disney vezérigazgatója, hogy elkezdik csökkenteni a kiadásokat a vállalatnál, amely érinti a Star Wars filmeket és sorozatokat is. Közel 7000 munkahelyet szűntettek meg, amellyel 5,5 milliárd dollárt spóroltak, de ez sem volt elegendő. Július 13-án Iger azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy visszavesznek a Marvel és Star Wars filmek és sorozatokra szánt költségekből.

„Igen. Nemcsak a fókusz miatt, hanem ez is része a költségcsökkentési kezdeményezésünknek, hogy kevesebbet költsünk. Kevesebbet költünk arra, amit megtermelünk, és kevesebbet gyártunk.” – válaszolta Iger a CNBC kérdésére.

A TV és streaming sorozatok költségvetése szigorúan titkos, nem ismerjük, hogy pontosan mennyit költenek a stúdiók ezekre a sorozatokra. Ráadásul a nagy filmstúdiók ezeket a költségeket hajlamosak az általános kiadásaikba beépíteni. Kivételnek számítanak azonban azok a produkciók, amelyeket az Egyesült Királyságban forgatnak, mint amilyen a The Acolyte is. A forgatás még 2022 októberében indult el a London mellett található új Shinfield stúdióban. A hírek szerint itt egyaránt használták az ILM StageCraft LED-falait és hagyományos épített díszleteket is. A Lucasfilm gyakorlatilag már a klasszikus trilógia óta visszatérőként, rendszeresen forgat az Egyesült Királyságban. De miért éri meg a hollywoodi stúdióknak a tengerentúlon forgatni?

Ahogy a Forbes is írja, „az Egyesült Királyságban forgatott sorozatok a helyi televíziós adókedvezmény rendszerének előnyeit élvezik, amely lehetővé teszi a stúdiók számára, hogy az országban elköltött pénz akár 25%-ának megfelelő visszatérítést igényeljenek. A gyártás alapköltségeinek legalább 10%-ának az Egyesült Királyságban kell történnie, és a stúdióknak minden egyes filmhez külön televíziós produkciós társaságot (TPC) kell létrehozniuk. Ezeknek a cégeknek nyilvánosan hozzáférhető pénzügyi kimutatásokat kell benyújtaniuk, amelyekben a létszámtól és a fizetéstől kezdve a gyártás összköltségén át a visszakapott készpénz összegéig mindent feltüntetnek. Ennek megfelelően nem kétséges, hogy pénzügyi kimutatásaikban minden egyes film összes költsége szerepel.”

acolyte-set-full.jpg

A The Acolyte díszletei Shinfieldnél

Hogy elkerüljék a kíváncsi rajongók figyelmét, a vállalatok mindenféle kódnév alatt működnek. A The Acolyte-ot a Blue Stockings nevű brit produkciós cég gyártotta, amely egy leányvállalata a Lucasfilmnek az Egyesült Királyságban. A cég által közzétett dokumentum szerint a The Acolyte esetében 2022. szeptember 24-ig, tehát még a forgatás megkezdése előtti 18 hónap alatt 7,6 millió dollár készpénz visszatérítésre voltak jogosultak, köszönhetően a kasszasikeres költekezésnek. 5,9 millió dollárt fizettek ki 62 stábtagnak, amelybe nincsenek benne a bedolgozók és szabadúszók, akik a gyártás nagyját teszik ki. A visszatérítésnek köszönhetően a The Acolyte nettó kiadásait csökkentették, tehát jövedelmező a Disney-nek továbbra is az Egyesült Királyságban forgatni. A The Acolyte forgatása már idén júniusban lezárult, az utómunkálatoknál tartanak. Jelenleg az Andor második évadát forgatják még a szigetországban, azonban a produkciót hamarabb lezárhatják a hollywoodi forgatókönyvírók és színészek sztrájkja miatt.

Ellentétben a moziforgalmazással, ahol a jegyeladásokon osztoznak a stúdiók és a mozik, a Disney+ előfizetők egyetlen havidíjat fizetnek, amely egész évben hozzáférést biztosít számukra az összes tartalomhoz. Ez lehetetlenné teszi annak meghatározását, hogy mennyi bevételt termelnek az egyes streaming műsorok. Iger emiatt is jelezte, hogy inkább a hagyományos mozis vetítések felé mozdulnának el, mintsem a streaming felé. Meglátjuk, hogy teljesít majd a The Acolyte, amely várhatóan valamikor 2024-ben érkezik a Disney+-ra.

the-acolyte-bts.jpg

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3118181049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása