Rebo.hu

Miként fog az Andor 2. évadában Cassian átalakulni a Zsivány Egyesben látott lázadóvá?

2022. december 28. - DanCarver

cassina-andor-s1-finale.JPGDiego Luna beszélt az első évadban látottakról és arról, hogy Cassian mennyit fog még változni a 2. évadban.

Ezen a címen jelent meg cikk a Collider oldalán december 24-én. Az Andor második évadát már forgatják, ám a bemutatóra még legalább két évet kell várnunk. A címszerepet alakító Diego Luna beszélt az első évadban látottakról és arról, hogy Cassian mennyit fog változni a következő évadban, hogy végül a Zsivány Egyesben látott lázadóvá váljék.

Véget ért az Andor első évada. Ugyan a rajongók között igen megosztó széria lett, a filmipar azonban egyre inkább felismeri értékeit és már jelölték is a főszerepet alakító Diego Lunát Arany glóbuszra (Golden Globe), mint a legjobb tévésorozatos színészi alakítás, dráma kategóriában. Nemrég a kritikusok is külön jelölték (Critics Choice Awards) Lunát és a sorozatot is a legjobb dráma kategóriában. Tony Gilroy sorozata kritikailag egyre nagyobb elismerést kap és stáb már gőzerővel dolgozik a második évadon, amelynek fináléja a Zsivány Egyes – Egy Star Wars-történet cselekményébe torkollik majd. Luna ennek apropóján beszélgetett a Collider szerzőjével a sorozatról és Cassian Andor karakteréről.

Cassian a sorozat elején még egészen más fajta ember, mint ahogyan a Zsivány Egyesben megismerhettük. Az Andor első évada öt évvel korábban veszi fel a fonalat a Zsivány Egyes eseményeihez képest. A Birodalom ereje teljében van és a lázadás is még csak éledezik, egyfajta földalatti mozgalomként működik nagyrészt, kémek, besúgók és szabotőrök titkos hálózatában. Az első részben látott Cassian viszont egészen közömbös a lázadás iránt, inkább arra összpontosít, hogy rég elvesztett húgát megtalálja, miközben feléget minden hidat maga mögött, amit  barátaival összekovácsolt. Kicsit hasonló személyiség, mint Jyn Erso a Zsivány Egyes elején. Cassian csak akkor mozdul ki ebből az állapotból, amikor Luthen Rael megbízza őt az aldhani küldetéssel.

andor-vel-aldhani.jpg

Cassian Andor és Vel Sartha az Aldhanin

Innentől a sorozat egyes szekvenciái is erre épülnek. Cassian egyre inkább felismeri a Birodalom elnyomását és megismeri a lázadás világát, ideológiáját. Epizódról epizódra szépen megváltozik a jelleme,  az aldhani akció után például egyből végez Skeennel, aki a lázadók ellen fordulna. Ám Cassian ettől még nem lesz maga is lázadó. A kapott pénzből megpróbál visszatérni volt életéhez. Élvezni akarja a kiérdemelt jutalmát, de közben folyamatosan retteg a Birodalomtól. Keef Girgo álnéven turistaként elmegy a Niamos üdülőbolygóra. Míg korábban az Aldhanin a Clem nevet használta, amely sokkal személyesebb volt, hiszen a mostohaapját nevezték így, addig a Keef Girgo egészen másfajta név. Diego Luna szerint ez a név mégsem biztosan teljes koholmány.

„Hadd gondolkozzam, hogy erre tudok-e válaszolni. Eltartott egy darabig, amíg ki tudtam ejteni ezt a nevet. Keef Girgo. Semmi, amit össze tudnál kötni azzal, amit eddig láttál.”

– mondta Luna.

Az is elképzelhető, hogy Andor ismert egy ilyen nevű személyt a Mimbanon töltött évek alatt. Vagy netán egy barátját, társát hívták így a Kenarin. Vagy csak általa kitalált álnév volt. A háttéranyagokból tudjuk, hogy Cassian később is számos álnevet, álszemélyiséget használt, hiszen a lázadók egyik legjobb kéme volt már a Zsivány Egyesben.

andor-niamos.jpg

Andor a Niamoson

Mindenesetre az álnév nem segített rajta, hiszen hamar elkapták a Niamoson és hat év börtönre ítélik a Narkina 5 munkatáborában. Innen csak olyan rabtársak segítségével volt képes megszökni, mint Kino Loy vagy Ruescott Melshi. A szökés megtervezése, kivitelezése mesterien volt felépítve az évadban és

katartikus volt az a jelenet, amikor Kino döbbenten állt a börtön a kapujában, amikor kiderült, hogy nem tud úszni és nem képes kiszabadulni.

A rajongók azóta is folyton találgatnak, hogy Andy Serkis karaktere vajon élve kijutott-e a Narkináról. Az évad egyelőre nyitva hagyta a sorsát, azonban utóbbit azért nehéz elképzelni. Ahogy azt is, hogy Cassian nem próbált volna segíteni neki, ha nem lökik le a párkányról. Luna erről is beszélt.

„Mindent megpróbált volna. Mindent.” Luna elismerte, majd folytatta: „Kino kényszerítette volna, hogy megmentse. Úgy értem, nem forgattunk alternatív befejezést, de máris elkezdtem gondolkodni annyi mindenen. Azt hiszem, valószínűleg, ha nem lökték le volna, akkor a Zsivány Egyes sem történt volna meg.”

– válaszolta Luna a Collider szerzőjének kérdésére.

A színész folytatta mondandóját Kino Loy sorsával kapcsolatban.

„Elmondom neked. Kino nem közvetlenül az ugrás előtt jön rá, hogy nem tud [úszni], ugye? Kino nem azért mondja. Szerintem ők ketten annyira jól ismerik egymást abban a pillanatban, hogy Kino tudja, ha Cassian tudta volna, akkor megváltoztatta volna a tervet és megpróbált volna más ötlettel előállni, s nem a nyílt vízbe ugrani. Szerintem Kino tudja, tudnia kell. Ha azt mondod, hogy szereted a sorozatot, és láttad az egész sorozatot, akkor tudnod kellene. Úgy értem, ebben a pillanatban, ez a fickó, ő egy csapatjátékos. Nem csak az ötletek mellett kötelezi el magát, hanem az emberek mellett is. Szerintem ez a nagy-nagy lecke, amit a börtönben kap. Hogy olyan erős vagy, amilyen erős a kapcsolatod a csapatoddal. Ez az, amiben az erőnk van, hogy nagyobbra kell gondolnunk, mint csak magunkra. Cassian megragadhatta volna a mikrofont és elkezdhette volna a beszédet megtartani, amikor úgy gondolja, hogy Kino nem teljesíti, de ő azt akarja látni, hogy Kino megcsinálja.” – magyarázta Luna.

6a159edf60e88c8785ace2e8faff1aaa.jpg

Andor a Narkina 5 börtönében

Diego Luna szerint, Kino pontosan tudta, vagy legalább is sejtette, hogy nem fog tudni megszökni, de okkal titkolta el ezt társai és Cassian előtt is, hogy ők mindenképpen kijussanak. A színész pedig arra is utalt, hogy Kino karakterfejlődése párhuzamba állítható Cassian saját belső felismerésével is, amely azzá a lázadóvá változtatta őt, aki a Zsivány Egyesben lesz.

„[Cassian] azt akarja látni, hogy Kino azzá a hanggá válik és el is vezeti őt oda. Azt hiszem, ez az egyik dolog, ami abban az epizódban történik, s számomra döntő fontosságú, hogy Cassian megérti, hogy ő is vezető lehet. Meg tud változtatni valakit. Segíthet Kinónak átváltozni, hogy azzá váljon. Nem hiszem, hogy elfogadta volna, hogy Kinót fel kell áldoznia, hogy ez megtörténhessen.” – mondta a Cassian Andort alakító színész.

Az a Cassian, akivel a néző a Narkina 5-ön együtt töltötte az idejét, még mindig nem tudta feldolgozni, hogy a lázadás áldozatot jelent. Ahogy Luna oly tökéletesen elmagyarázza, Cassian olyan alternatív menekülési útvonalat keresett volna, amely megakadályozta volna Kino feláldozását, de végül mindkettőjük életét veszélybe sodorta volna. A Zsivány Egyes arról szól, hogy harcolni kell egy vesztes, önfeláldozó csatában is, hogy később sokkal nagyobb győzelmeket érjünk el a közösség számára. Kino tettei szolgálnak alapként annak a vezetőnek és hősnek az alapjául, akivé Cassian később válik.

kino-loy-andor-serkis.JPG

Kino Loy (Andy Serkis)

A Narkina 5-ön átélt borzalmak végül elvezetik ahhoz a fordulóponthoz, amely végleg a lázadás felé tereli őt. Az évad végén Cassian visszatér még a Ferrixre, hogy kiszabadítsa barátait és biztonságos helyre vigye őket. Az utolsó jelenetben végül csatlakozik Luthen lázadásához és elindul azon az úton, amelynek a végén a Lázadók kéme és hőse lesz. Luna utalt arra, hogy attól, hogy leküzdött bizonyos akadályokat még nem lesz tökéletes vagy immunis a gyengeségre. Nem lesz tökéletes hős, aki csakis a jó oldalon áll. Ő továbbra is egy ember, akinek vannak azok a jellembeli hibái és gyengeségei, amiket a Zsivány Egyesben is láthattunk.

„Azt gondolom, hogy a börtön után és a következő epizódokban is az történik, hogy megérti, mi ellen küzd. Megérti, hogy szükség van a forradalomra, mert megérti, hogy mit jelent alapvetően az elnyomás, hogy milyen kevés szabadsága van és hogy mennyire igazságtalan a világ, amelyben él. De még nagyon sokat kell tanulnia a csapatmunkát illetően.”

– mondta Luna.

andor-s1-finale-cassian.JPG

Andor csatlakozik Luthen lázadásához

A színész arra is kitért milyen különbségek lesznek az első és a második évad között. Az első évadban inkább amolyan túlélő volt, aki úszik az árral, de nem kötelezte el még magát semmi mellett. Ez változott meg az évad végére és a másodikban már sokkal céltudatosabb lesz, ahogy a lázadás tagjaként tevékenykedik. Így végül eljut abba az állapotba, hogy egy öngyilkos küldetésben ellopja a Halálcsillag terveit.

„A felelősség, amit a Zsivány Egyes elején magára vállal, óriási. Képzeld el, minek kell történnie ahhoz, hogy valaki azt mondja, ő a megfelelő ember erre a feladatra. Cassian Andor lesz az a személy, akire ezt rábízzuk. Sok mindent kell felfedeznie, és nagy átalakulás vár rá. Ő még nagyon messze van ettől. A 12. epizódban szereplő Cassian nagyon messze van ettől, de a szikra ott van. Volt egy ébredése és ez megtörtént. Most ennek az embernek az életéből négy évnek leszünk a tanúi.” – mesélte a színész.

andor-rebelspy-yavin.JPG

Cassian Andor százados, a lázadók kéme a Zsivány Egyesben

Diego Luna utalt arra, hogy míg az első évad egy év eseményeit dolgozta fel Cassian és a lázadás életéből, addig a második évad nagyobb léptékben fogja négy év történéseit bemutatni. Ez alatt az idő alatt az itt megismert karakterek sokat változnak majd.

Kik térhetnek vissza a második évadban?

A Lucasfilm egyelőre csak az Andor második évadának rendezőit erősítette meg, de a címszereplő Cassian Andor mellett mindenképp számíthatunk Luthen (Stellan Skarsgård) és Mon Mothma (Genevieve O'Reilly) visszatérésére, ahogy Syril Karnra is, hiszen a forgatáson elsőként látták a karaktert alakító Kyle Sollert. A sorozat írója és showrunnere, Tony Gilroy megerősítette, hogy egy fontos karakter sem hal meg a két évad között. Így nagy valószínűséggel látunk még olyanokat, mint Bix Caleen (Adria Ajona), Kleya Marki (Elizabeth Dulau), Vel Sartha (Faye Marsay), Cinta Kaz (Varada Sethu), Brasso (Joplin Sibtain) és B2EMO. A Birodalom oldalán pedig Dedra Meero BBH főfelügyelőt (Denise Gough), Partagaz őrnagyot és talán még Wullf Yularen ezredest is viszont láthatjuk. Rajtuk kívül pedig elképzelhetők olyan cameók, akik a Zsivány Egyesben is szerepeltek, mint pl.: Saw Gerrera, Davits Draven tábornok, Bail Organa szenátor, a Massassi csoport tagjai, netán Orson Krennic igazgató, vagy akár a Szellem legénysége Hera Syndullával az élen. Utóbbi hamarosan szerepelni fog élőszereplősen is az Ahsoka sorozatban.

Az Andor második évada várhatóan 2024 őszén érkezik a Disney+-ra.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr8518012252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása