Rebo.hu

Bail Organa, a lázadás atyja

2022. július 27. - viragirwin

videok_1.png

Augusztus 31-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. Sorozatunk következő cikke Bail Organára fókuszál. Politikus, forradalmár és Leia hercegnő apja, mégis valószínűleg olyan karakter, akire nem gondolunk túl gyakran, elevenítsük hát fel, mit is tudunk róla.

Bail Prestor az Alderaanon született. Kisfiúként találkozott az alderaani királyi családból származó Breha Organával és beleszeretett, majd ahelyett, hogy teljesítette volna gyermekkori álmát, hogy Kathou mellett éljen, inkább a lány figyelmét kezdte hajszolni. Végül összeházasodtak, és Bail az iránta érzett szerelme miatt felvette a lány nevét, ezzel lemondva saját örökségéről. A fiú később politikussá lett, majd a Naboo invázióját követően a Galaktikus Köztársaság Szenátusában képviselte szülőbolygóját, illetve ő volt az Alderaan helytartója.

A Szenátusban szinte azonnal barátságot kötött a nabooi Padmé Amidalával és a chandrillai  Mon Mothmával.

ezgif_com-gif-maker_1_2.jpg

Őszinteségével és feddhetetlenségével ugyan kivívta társai tiszteletét, de fáradhatatlan munkája ellenére a Köztársaság egyre korruptabbá vált. Végül ez a helyzet odáig fajult, hogy Dooku gróf megalakította a Független Rendszerek Konföderációját, másnéven a Szeparatistákat. A Konföderáció felemelkedését követően Organa csatlakozott a Szenátus Lojalista Frakciójához, amelynek tagjai Sheev Palpatine főkancellárt támogatták. Ugyan ellenezte a háborút, de tisztában volt annak elkerülhetetlenségével.

A szeparatista válság, vagyis a klónháborúk idején, Organa aktívan elkötelezte magát a segélyakciók és más humanitárius műveletek mellett. Ennek keretében gyakran dolgozott együtt Padmé Amidalával vagy a Jedi Rend tagjaival, akiket egyre jobban tisztelt és megértett. Nem sokkal a christophsisi csata előtt Organa segélyszállítmányt vezérelt a bolygóra az ostromlott köztársasági csapatoknak és a bolygó népének. Ennek során ő és csapata csapdába esett a Christophsis felszínén Whorm Loathsom tábornok erői és a hírhedt Trench admirális által vezetett szeparatista blokád miatt. Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi jedi tábornokok siettek a segítségére és egy kísérleti lopakodó korvettel sikeresen megsemmisítették Trench flottáját.

ezgif_com-gif-maker_3.jpg

A Christophsis után Organát kereskedelmi küldetésekre küldték, ugyanis a Rylothot védő köztársasági flotta megsemmisült. Ő és Jar Jar Binks tárgyaltak Katuunko királlyal, Toydaria uralkodójával egy megállapodásról, ami engedte volna, hogy használhassák a bolygót segélyszállítmányok küldésére. Organa és Binks azonban ellenállásába ütközött, ugyanis Lott Dod, a Kereskedelmi Szövetség szenátora, azt állította, hogy ezzel megsértik Toydaria semlegességét. Katuunko király azonban beleegyezett abba, hogy a twi'lekek megsegítésére szolgáló ellátmányt elszállítsák, amennyiben a Kereskedelmi Szövetség nem szerez tudomást a küldetésről. Lott Dodot azonban nem lehetett átverni és habár a küldetés sikeres volt, a neimoidiai megfenyegette Organát, hogy veszélyes játékot játszik.

maxresdefault.jpg

Amikor épp nem humanitárius küldetéseken vett részt, sokat segített Amidala szenátornak aki ellen számos merényletet hajtottak végre a háború alatt. Közös kalandjaik során felfigyelt a nő és az Anakin Skywalker közti érdekes kapcsolatra. A háború vége felé, mikor Skywalker és Kenobi tábornokok sikeresen megmentették Palpatine Főkancellárt, Organa reményét fejezte ki, hogy a háború hamarosan véget érhet, de nem is sejtette, hogy milyen áron. A Jedi Templom elleni támadás során megpróbált bejutni az épületébe, végül azonban tanúja volt Zett Jukassa padawan halálának és a Tantive III-ra menekült. Innen képes volt megtalálni és sikeresen megmenteni Yoda és Obi-Wan Kenobi mestereket. A két mester megpróbált fordítani a reménytelen helyzeten, de végül elbuktak és megszületett a Galaktikus Birodalom. Bailt letartóztatták hatvanhárom másik szenátorral, de nyilvánosan hűséget esküdött a Birodalomnak, így végül elengedték.

Tehetetlenül kellett végignéznie a  Köztársaság bukását, a 66-os parancs végrehajtását és barátja, Padmé Amidala halálát és ezt minél jobban igyekezett helyrehozni.

Ő és Breha csendben örökbe fogadták Padmé egyik gyermekét, Leiát, titokban tartották, hol rejtőzködik Obi-Wan Kenobi és Yoda mester, illetve megalapították a Lázadók Szövetségét Mon Mothma segítségével.

main-qimg-5d37e0a8ac833d8d1309201d5c85900b-pjlq.jpg

Bail továbbra is a Galaktikus Szenátusban szolgált, de titkos munkája révén a humanitárius műveletekre összpontosított. Birodalmi üzeneteket fogott el és segített a 66-os parancs túlélőinek, hogy rejtve maradjanak a Birodalom elől. Egy ilyen akció során tudta meg, hogy Ahsoka Tano is életben maradt, majd segítette őt a Hatodik Fivér elleni harcában. Végül Ahsoka is csatlakozott a lázadásához és a Fulcrum kódnév alatt kezdte el irányítani Bail hírszerző hálózatát. 

Y.e. 9-ben Leiát elrabolták az Alderaanról egy inkvizítor, a Harmadik Nővér parancsára. A nő csaliként használta a kislányt, hogy előcsalja Obi-Wan Kenobit és bosszút állhasson. Organa kétségbeesésében Kenobihoz fordult segítségért és végül a mester sikeresen megmentette a kislányt. 

inbound8463897116319753812.jpg

Y.e. 5-ben R2-D2 segítségével megismerhette a Szellem legénységét, akik később aktív szerepet vállaltak lázadásában. Ahogy Leia nőtt, egyre több feladatot vállalt, például az apja kérésére segített a lázadóknak Hammerhead korvetteket lopni a flottájuk számára. A lázadás hajnalán Bail hozta létre Az utolsó Jedikben is látott titkos bázist a Crait bolygón. Közben folyamatosan bizonyítékokat kutatott a Birodalom ellen, hogy meggyőzze a Szenátust annak bűnösségéről. Így derült ki, hogy a Geonosist teljesen kiírtották. Még ebben az évben Organa szenátor elküldte Hera Syndulla Főnix-vezért és lázadó legénységét egy küldetésre, hogy találkozzanak az egykori szenátorral, Mon Mothmával. Mothma szökevény lett, miután elítélte a Ghorman mészárlást és a Dantooine-ra akart utazni, hogy a különböző lázadó sejteket és frakciókat végre egy szövetséggé egyesítse. Annak ellenére, hogy a Thrawn főadmirális által küldött birodalmi erők üldözték, a Szellem legénységének sikerült eljuttatnia a szenátornőt a Dantooine-ra. Később Organa más lázadókkal, köztük Jan Dodonna tábornokkal együtt jelen volt a találkozón, ahol Mothma szenvedélyes HoloNet beszédet tartott, amelyben elítélte a Birodalmat és bejelentette a Lázadók Szövetségének megalakulását.

ezgif_com-gif-maker_2_2.jpg

Y-e. 0-ban Organa támogatta Jyn Erso ötletét, hogy harcoljanak a Birodalom ellen, miután a lány megtudta, milyen szuperfegyvert tervezett az apja a Birodalomnak. Mothmával ellentétben Organa már nem annyira hitt a diplomáciai megoldásban és visszatért az Alderaanra, hogy felkészüljön a háborúra, amit a fegyver tervrajzainak elrablása hozhat. Mothma még megkérte, hogy szólítsa csatába Obi-Wan Kenobi mestert. Organa nem akarta magára hagyni népét a válsághelyzetben, így Leiát küldte a feladatra és ezzel megmentette lánya életét, ugyanis Tarkin kormányzó nem sokkal ezután az Alderaan ellen fordította a fegyvert. Habár Jyn Ersónak és csapatának sikerült megszereznie a tervrajzokat, Bail Organa és felesége már nem láthatta a Halálcsillag pusztulását.

ricsijuni.gif

Organa az Új Köztársaság ünnepelt mártírja lett, öröksége a kedvesség és az igazságosság volt, és habár mellékszereplő, mégis részt vett az első két trilógia szinte minden fontos eseményének előkészítésében.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr2217889529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása