Rebo.hu

Stellan Skarsgård egymás után tízszer mondta fel Luthen monológját az Andorhoz

2023. június 18. - DanCarver

luthen-wallpaper.JPG

A svéd színészgéniusz, Stellan Skarsgård nemrég exkluzív interjút adott az Entertainment Weekly-nek, ahol beszélt a lázadó Luthen Rael karizmatikus szerepéről, a sorozatról és a második évad forgatásáról is.

A Star Warsban mindig is meseszerű, archetipikus szereplők voltak, mint a varázsló mentor jedi mester, a csibész cowboy-szerű csempész, akinek azért helyén van a szíve vagy a farmerfiú, aki nagy dolgokra született. Ezzel szemben az Andor egészen másfajta karaktereket vonultatott fel. Eltűntek a tisztán jó hősök és az igazán velejéig romlott gonoszok. Csupa árnyalt karakter, akiknek megvannak a hibáik, gyengeségeik, de tetteik mögött érthető motivációk. Hirtelen a lázadók között is számos morálisan megkérdőjelezhető személyt találunk, ahogy a Birodalom soraiban sem valódi gonoszokat, hanem sokkal inkább bürokratákat, karrieristákat. Vagyis hús-vér emberek, mintha a mi világunkból csöppentek volna a messzi-messzi galaxisba. Közülük is kiemelkedő a sorozatban a lázadó szabadságharcos Luthen Rael, aki a formálódó Lázadók Szövetségének és a lázadó kémhálózatnak egyik legfontosabb vezéralakja. A sorozat elején a címszereplő Cassian Andor még csak első lépéseit teszi a lázadás irányába, miközben vele szemben Luthen már évek óta munkálkodik a háttérben a Birodalom ellen. Luthen személye mutatta meg a leginkább micsoda áldozatok hoztak ezek az egyének az ügy érdekében. Ő maga is kettős életet él, a nyilvánosság számára ő egy gazdag műkereskedő a Coruscanton, ahol a felső tízezer tagjaival bájcseveg és ad el nekik értékes ereklyéket. Parókát, álruhát hord, máshogy beszél és viselkedik, de az egész csak álca, hogy elfedje valódi tevékenységét a lázadás oldalán. Valójában egy kíméletlen, rideg, de számító alak, aki bárkit vagy bármit feláldozna az ügyért, vagy bármeddig hajlandó elmenni, hogy legyőzze a gyűlölt Birodalmat. Egy forradalmár, aki építi a Lázadást és híveket, kémeket, besúgókat, ügynököket gyűjt maga köré vagy használja fel őket terveihez.

luthen-fondor-s1.JPG

Luthent a 72 éves svéd színész, Stellan Skarsgård alakította bámulatosan. A svéd színház és mozi után Skarsgård első nemzetközileg ismert szerepét a Vadászat a Vörös Októberre című filmnek köszönheti. Ezt követően olyan hollywoodi produkciókban tűnt fel, mint a Good Will Hunting, a Ronin, az Artúr király, A tetovált lány vagy A Karib-tenger kalózai széria. Újabban visszatérő szereplő a Marvel Moziverzumban Dr. Erik Selvigként, illetve nemrég ő alakította Harkonnen bárót is az új Dűne filmben. A sokoldalú tehetség a mozi mellett TV sorozatokban is felbukkant, ráadásul 2020-ban Emmy-díjat kapott az HBO Csernobil című drámájáért, ahol Borisz Scserbinát alakította. Utóbbi alakítása igazi ajánlólevél volt az Andorhoz, hiszen Sanne Wohlenberg mindkét sorozat producere volt.

Skarsgård nemrég exkluzív interjút adott az Entertainment Weekly Dagobah Dispatch nevű podcastjében, ahol érdekes infókat osztott meg a sorozatról és karakteréről.

A színész elárulta, hogy elsősorban az író-showrunnernek, Tony Gilroynak köszönheti, hogy beválogatták az Andor szereplői közé. Gilroy ajánlotta neki a szerepet, és ő győzte meg arról, hogy olyan történetet fognak elmesélni, ami sokkal komolyabb és valóságosabb, mint eddig bármi a Star Warsban. Skarsgård csak az első három epizód forgatókönyvét olvashatta el, amely után azonnal elvállalta Luthen szerepét.

Luthen karakteréről a következőket mondta a színész:

„Színészként érdekes eljátszani ezt a fickót, aki kettős életet él, és két különböző karaktert faragni egyből. Ez érdekes volt számomra, de azért is érdekes, mert szélsőséges. Olyan, mint Che Guevara vagy a Vörös Hadsereg Frakció Németországban, vagy bármelyik terrorista. De forradalmárként is olyan, mint George Washington. Szóval, mindezek az összetevők megvannak benne, ami nagyon izgalmassá teszi őt. Megvan ez a konfliktus aközött, hogy helyesen cselekszik, és hogy képes ölni a helyes dologért.” – mondta a színész.

Luthen kettős életét zseniálisan mutatja az a jelenet, amikor a Coruscantra visszatérve átvedlik a műkereskedő szerepébe. Skarsgård kiemelte, hogy kifejezetten élvezetes volt parókát felvenni, mert így tényleg érezte, hogy egy másik személy bőrébe bújt.

Luthen legemlékezetesebb jelenete az első évadban az a másfél perces monológ, amelyet a BBH-ba beépített besúgójához, Lonni Junghoz intézett, hogy ő mennyit is áldozott fel a lázadásért. Skarsgård elárulta, hogy a jelenetet sokszor vették fel egymás után, mire megszületett az epizódban látott változat.

„Úgy értem, persze tudtam, hogy van egy beszédem, ami nagyon jól meg van írva, és valószínűleg ez volt az évad egyik legjobb jelenete. És dolgoztam rajta. Amikor felvettük, valahogy feszült voltam. Azt hiszem, azt mondtam: »Még egyszer, még egyszer.« Azt hiszem tízszer csináltam egymás után, nagyon gyorsan, egymást követve. Tízszer, mintha »Gyerünk, gyerünk, gyerünk«. És akkor jó volt. Aztán elégedett lettem és a rendező is elégedett volt.” – mesélte.

Az interjúban szóba került, hogy milyen sok munkát fektettek az Andor díszleteibe, amely elsősorban Luke Hull díszlettervezőnek köszönhető. A díszleteket hatalmasak és egészen élethűen voltak felépítve.

„Nos, nagyon örültem, hogy egy ilyen Star Wars-univerzumban lehetek, és nem úgy, mint sok más filmben, ahol csak a zöld hátterek között vagy. Mert ez fizikailag is hatással van rád, amikor a díszletben vagy. Ezt nem tagadhatod le. Ugyanez volt a helyzet a Dűne díszleteivel is. Fizikailag ott vannak ezek a hatalmas díszletek és ezt a testeden érzed. Másképp mozogsz. Az egész Ferrixet úgy építettük fel, mint egy várost. Ez nagyon izgalmas.” – mondta Skarsgård

luthen-bix-ferrix-andor-s1.JPG

A színész azt is elárulta, hogy leginkább akkor jött izgalomba, amikor Luthen saját űrhajóját, a Fondort vezethette. Egész eddigi karrierjében nem volt erre lehetősége, de most végre megadatott neki.

„[Nevet] Olyan vagy, mintha megint 10 éves lennél, amikor leülsz a kormány mögé. Komolyan nézel, majd elfordítod a kormányt, nyomogatod a gombokat, meg ilyenek. Nagyon röhejes vagy, de nagyon szórakoztató.” – mesélte a Luthent alakító színész.

cassian-luthen-speeder.jpg

Az interjú további részében Skarsgård színésztársairól is beszélt. A címszerepet alakító Diego Lunával több fontos jelenete volt. Elmondta, hogy Luna volt a másik fontos személy, aki miatt elvállalta a szerepet. Már ismerték egymást, együtt szerepeltek volna egy filmben, amely a fociról szólt volna, de a projekt nem jött össze. Skarsgård várta, hogy újra együtt játszanak, mert nagyon sokra tartja Lunát. A második évadban még több közös jelenetük lesz, ahogy a kiszivárgott forgatási anyagokon látszott.

Lunán kívül még a Mon Mothmát alakító Genevieve O'Reilly-val volt több közös jelenete, akiről szintén elismerően beszélt.

„Ott a coruscanti karaktert alakítom, ami sokkal extravagánsabb. De az első jelenetben, amikor belépett, azzal a nagy limuzinnal jött, ami neki van, és berepült. Sokkal szexibb és gyönyörűbb volt, és sokkal jobban átvette a teret, mint ahogyan azt én észrevettem, mint ahogyan azt a filmekben valaha is tette. Aztán persze remek humora van, szóval nagyon jól szórakoztunk ezen. Rengeteg igazán nagyszerű színésszel találkoztam ott folyamatosan. Annyira jó a szereposztás. Nagyon jól éreztem magam.” – mondta a Luthent alakító színész.

luthen-mon-gallery-andor-s1.JPG

Az interjú végén szóba került Tony Gilroy távolmaradása, miután csatlakozott a forgatókönyvírók céhének sztrájkjához, miközben javában zajlik az Andor második évadának forgatása. Skarsgård alapvetően optimista a kialakult helyzettel kapcsolatban és azzal, ahogy a munkálatok tartanak.

„Remekül megy. Úgy értem, Tony Gilroy május elsejétől sztrájkol. Pont aznap fejezte be a forgatókönyvet, aztán kikapcsolta a telefont, és eltűnt valahol egy sztrájkőrségben. Szóval, majd meglátjuk. Azt állítja, hogy a [sorozat] rendezőbiztos és színészbiztos, ami azt jelenti, hogy nem lehet tönkretenni. [Nevet] Majd meglátjuk, hogy működik-e.” – mondta Skarsgård.

Reméljük mi hamarabb rendeződik a sztrájk és a forgatókönyvírók is jobb helyzetbe kerülnek. A filmipart már így is nehezen érintette, hiszen a Disney eltolta a következő Star Wars filmek premierjét 2026-ra. Az Andor második évadának forgatása augusztusig tart, utána még több hónapnyi utómunka következik és a tervek szerint valamikor 2024 második felében jöhet a Disney+-ra.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6518148924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása