Rebo.hu

Wullf Yularen: a klónháborúk admirálisától a Birodalmi Biztonsági Hivatalig

2022. augusztus 01. - DanCarver

yularen-andor.JPG

Az Andor legutóbbi részében végre megjelent a Birodalmi Biztonsági Hivatal (továbbiakban BBH) egyik fontos vezetője, Wullf Yularen ezredes. A karakter már számos helyen felbukkant a kánonban, először még név nélkül az Egy új reményben, de talán legtöbben az animációs sorozatokból ismerhetik. De ki is volt ő, melyik művekben szerepelt korábban és milyen szerepe volt a messzi-messzi galaxisban?

(A cikk eredetileg a Ziro.hu oldalán jelent meg, 2020. április 12-én.)

A háttérben meghúzódó főtiszt

Yularen admirális már a kezdetektől fogva része a Skywalker sagának, ugyanis a karakter már az Egy új reményben is látható volt a Halálcsillag tisztikarának tanácskozásán, Tarkin nagymoff és Darth Vader mellett. A karakter neve ekkor még ismeretlen volt, a jelenetben nem volt fontos szerepe. Yularent az akkor már idős Robert Clarke brit színész alakította és a tárgyalóteremben Conan Antonio Motti mellett láthattuk, akit ugye Vader nagyúr rendre utasított az Erő segítségével.

A karakter mindössze még egyszer bukkant fel az epizódban, a liftek mellett haladt el a folyosón, a rohamosztagosnak öltözött hőseink Han, Luke és persze Csubakka mellett.

isb-on-the-death-star.jpg

Yularen ezredes (jobbra) az első Halálcsillagon

A bővített univerzumban viszonylag keveset foglalkoztak vele, sem könyv, sem képregény nem említette.

Egészen addig amíg a Decipher vállalat 1995-ben el nem indította a Star Wars Customizable Card Game című gyűjthető kártyajáték sorozatát, amely az eredeti trilógia mellett olyan aktuális művekhez is folyamatosan szolgáltatta a gyűjthető kártyákat, mint a Shadows of the Empire vagy később a Baljós árnyak. A sorozat hat évet élt meg és ebben nevezték először a karaktert Wullf Yularennek. Innen már további háttérkönyvek, mint a Star Wars Encyclopedia és a Star Wars: The Complete Visual Dictionary is ezen a néven hivatkoztak a karakterre.

Dave Filoni adott neki hátteret, személyiséget

Komolyabb szerepet csak 2008 után kapott, mikor Dave Filoni és George Lucas fontos karakterré emelték A klónok háborúja animációs sorozatban. A fiatal Wullf Yularen a sorozatban már a kezdetektől fogva Anakin Skywalker alatt szolgált a Resolute csillagromboló admirálisaként. A tehetséges Yularen fiatal kora ellenére igen tapasztalt, veterán hajós volt, a klónháború előtt győztesként került ki a malastare-i szorosnál vívott csatából, amelyben Trench admirális flottájával ütközött meg. A christophsisi csatánál az egyik legfiatalabb admirális volt, aki egy Venator osztályú csillagrombolót kormányozhatott. Pontosan nem tudjuk, mikor született, de a klónháború kitörésénél a harmincadik és negyvenedik standard évnyi születésnapjánál tarthatott. 

A sorozat során Yularen és Skywalker kapcsolata egyre barátságosabb lett, miközben végig megmaradt a kölcsönös tisztelet közöttük.

yularen-skywalker.JPG

Yularen admirális és Skywalker tábornok

Yularen volt a köztársasági flottában azon kevesek egyike, akik jól viselték Anakin unortodox taktikáit

és a csaták sikeres kimenetele sokszor ennek a két kiváló tisztnek volt köszönhető. Tom Kane kölcsönözte a hangját, aki töbek között Yoda és Ackbar hangja is volt, ill. a sorozat narrátora is egyben. Kane a közelmúltban visszavonult egy sztrókot követően. A hatodik évadra már igencsak megőszült az admirális, ez jól látszott rajta az Unknown című epizódban.

Dave Filoni itt nem állt meg, ugyanis  komolyabb szerepet szánt neki a Lázadók animációs sorozatban is,  ahol a harmadik évadban Thrawn admirális mellett láthattuk viszont. Itt már az Egy új reményből ismert külsőt kapta a karakter, hogy meglegyen a folytonosság.

A volt admirális a Galaktikus Birodalomban már más pozíciót töltött be. A Köztársaság és a Jedi Rend bukása után hűséget esküdött Palpatine császár új rezsimjének, főként a továbbiakban BBH ezredeseként teljesített szolgálatot és összekötő volt a Haditengerészeti Hírszerző Ügynökségnél is.

Ő képezte ki többek között Alexsandr Kallus ügynököt is, aki később a lázadókhoz csatlakozott a Fulcrum álnév alatt. Yularen a Birodalomban továbbra is admirális volt, de a katonai tevékenysége helyett itt inkább belbiztonsági, hírszerző tevékenységet folytatott.

Már a Köztársaságban is szolgált a Szenátusi Biztonsági Hivatalnál, a BBH ennek utódszervezete értelemszerűen. Thrawn és Yularen közös múltját a Timothy Zahn féle új Thrawn-könyvtrilógia és az alapján készült Marvel-képregény (szintén Thrawn címen) dolgozta fel, de az admirális megjelent még a Sötét tanítvány és a Tarkin regényekben is. Ezek a művek kötötték össze az előzménytrilógia és a Lázadók sorozat eseményeit, így  még teljesebb képet kaptunk Yularen személyiségéről és életéről. A képregényből kiderült, hogy Yularen részt vett a Nightswan néven elhíresült lázadó kalóz elleni hadjáratban Thrawn és későbbi lothali kormányzó, Arihnda Pryce oldalán. A kampány során Yularen és Thrawn együtt sikeresen leleplezték a coruscanti lázadó sejtet, akik már a Birodalom soraiba is beférkőztek.

kallus-yularen.jpeg

Kallus és Yularen, mögöttük a gyanúba kevert Lyste hadnagy

Yularen később  a lázadókhoz átállt Fulcrum álnéven működő Kallus ellen nyomozott Thrawn oldalán. Yularen először nem gyanakodott volt tanítványára, ám Kallus végül nem tudott túljárni Thrawn eszén és lebukott.

Később már a A klónok háborúja hetedik évadjában, a Deal No Deal című epizódban láthattuk viszont az őszülő admirálist Anakin Skywalker oldalán. A rövid jelenetben Ahsoka Tano és a Martez nővérek éppen készültek elhagyni Coruscantot, de véletlenül beléptek a katonai légtérbe. Yularen tüzet akart nyitni rájuk, de Anakin lebeszélte erről és továbbengedte volt padawanját. Egy Noah nevű rajongó a Twitteren hívta fel a figyelmet arra, hogy a karakter mennyit öregedett a klónháborúk évei alatt.

yularen.jpg

Yularen ábrázolásai filmen és a sorozatokban

Az admirális életét vesztette az első Halálcsillag elpusztításánál és hatalmas űrt hagyott maga után a BBH vezetésében, amelyet részben Garrick Versio főfelügyelő igyekezett betölteni. Erről Christie Golden Battlefront II: Inferno osztag című regényében olvashattunk, amely az EA Battlefront II játékának előzménykönyve. A későbbi Utóhatás könyvek is említést tesznek Yularenről, így elmondhatjuk, hogy a kánonban igen részletesen foglalkoztak és kibővítették azt a karaktert, aki egy név nélküli statisztaként kezdte.

Yularen ezredes szerepe az Andorban

Az ezredes végre felbukkant az Andor hetedik részében (Announcement) is. A sorozatban a brit származású Malcolm Sinclair alakította és 1977 óta ez volt a második alkalom, hogy élőszereplős formában is viszontláthattuk a karaktert. Az epizód elején Yularen ezredes a BBH coruscanti központi irodájában kihírdeti a Birodalom új direktíváját (Közrendi Ítélet-felülbírálási Direktíva), mután Cassianék sikeresen ellopták a többmillió kreditet az Aldhaniról. Yularen előtte még Palpatine-nal volt megbeszélésen, aki a BBH-t jelölte ki a lázadók elleni nyomozás vezető szervének. A Birodalmi Szenátusban benyújtott törvényjavaslat- és módosításcsomag elfogadása során a Hivatal sokkal több jogot kapott, ezentúl hozzáférhettek a Birodalmi Flotta és a Hírszerzés összes anyagához, szabadkezet kaptak a megfigyelésekben, átkutatásokban és letartóztatásokban is. A Birodalom így sokkal szigorúbban bűntethette a lázadó tevékenységet szerte a galaxisban és csillagrombolókat vezényelhettek a lázadógyanús világokban, mint pl. az Aldhani vagy a Lothal. A direktíva nyomán letartóztatások és bebörtönzések ezrei indultak meg a galaxisban, gyakran koholt vádak alapján, így került Cassian is birodalmi börtönbe hat évre az epizód végén. Reméljük a sorozatban még később is fontos szerepet kap Yularen ezredes.

yularen-andor-isb.JPG

Yularen kihírdeti a birodalom új direktíváját a BBH főhadiszállásán

Második világháborús egyenruha a messzi-messzi galaxisban

Külön cikket is megérne, hogy mi ihlette a birodalmi egyenruhákat. Yularen esetében érdemes megemlíteni, hogy már az Egy új reményben is feltűnő volt az öltözéke a többi birodalmi tiszthez képest, ugyanis a karakter már ekkor is fehér zubbonyt viselt a többiek szürkés viseletével szemben. A birodalmi tiszti egyenruhát leginkább a második világháborús német Wehrmacht és náci egyenruhák ihlették. Tom Kane szinkronszínész szerint Yularen fehér zubbonyát a hírhedt és legendás Erwin Rommel tábornokról mintázták.

Egy másik érdekes hasonlóságra hívta fel a figyelmet TheForce.net fórumában az egyik hozzászóló. Szerinte Yularen sokkal inkább hasonlít Joszif Visszarionovics Sztálinra, a Szovjetunió kegyetlen főtitkárára. Az összehasonlítás inkább csak vizuális hasonlóságokat mutat az öltözékükben, a két karakter személyisége azért merőben eltér egymásétól.

A fekete nadrág és fehér zubbony lett a BBH tisztjeinek jellegzetes egyenruhája, amelyet először az admirálison láthattunk és ez most az Andor karakterein, mint Dedra Meero is visszaköszön. Az Első Rend Biztonsági Hivatalának tisztjei is ugyanígy néztek ki később, mint Ansiv Garmuth ezredes Az utolsó Jedikben.

col_ansiv_garmuth.jpg

Mindenesetre az elmondható, hogy Wullf Yularen admirális külsőjét és személyiségét megannyi valós katonai vezető alapján formálhatták meg a Lucasfilmnél. A kánonban szépen kibontották a karakterét, komoly hátteret és személyiséget írtak neki.

Egy érdekes karakter a messzi-messzi galaxisban, reméljük még többször felbukkan a jövőben is.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9417890277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása