Rebo.hu

Saw Gerrera, akit még a lázadók is kitagadtak

2022. július 20. - Boros Balint

videok.png

Augusztus 31-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indít, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. A sorozat mostani cikkében pedig nem mást veszünk górcső alá, mint Saw Gerrerrát, aki az egyik legszélsőségesebb lázadó volt.

Az Onderontól a Jedháig, egy szélsőséges élete

Saw Gerrera az Onderonon született, testvérével, Steela Gerrerával egyetemben. Amikor Y. e. 22-ben kitört a klónok háborúja, a bolygó megpróbált semleges maradni, ez viszont nem sikerült. Egy évvel a háború kirobbanása után Dooku gróf seregei megszállták a bolygót. Nem sokkal ezután Saw és Steela megkezdte a helyi ellenállás szervezését. Azért, hogy eredményesen lépjenek fel a Szeparatisták ellen, Gerreráék felvették a kapcsolatot a Jedi Tanáccsal.  Bár a Tanács elzárkózott a konfliktusba való közvetlen beavatkozástól, hajlandó volt segítséget nyújtani a lázadóknak. Elküldtek a bolygóra négy instruktort, Anakin Skywalkert, Obi-Wan Kenobit, Rex századost és Ahsoka Tanót, akiknek az volt a feladata, hogy kiképezzék Gerrera embereit a droidok elleni hatékony harcra.

A segítségükkel Saw emberei már képesek voltak hatékonyan felvenni a harcot a szeparatista megszállók ellen, de a harcok során Steela Gerrera életét vesztette, mely jelentős trauma volt Saw életében.

ezgif_com-gif-maker_1_1.jpg

Mint sok más világ, az Onderon sem tudta elkerülni a birodalmi megszállást. Nem sokkal a Birodalom kikiáltása és a 66-os parancs után, a 99-es klón alakulatot az Onderonra vezényelték, hogy számoljon fel egy helyi ellenálló csoportot. Amikor viszont az osztag vezetője, Vadász (Hunter) megtudta, hogy Gerreráról és embereiről van szó, megtagadta a parancsot.

Bár a háború véget ért, de Gerrera számára a harcnak még távolról sem volt vége. Saw az elsők között hozta létre a Birodalom ellenes lázadó sejtjét. Harcolt, töbek között Kallus ügynök ellen az Onderonon, de részt vett egy fegyvercsempész hálózat munkájában is, ami a Salient-rendszer ellenállóit látta el munícióval a Birodalom elleni harchoz. Y.e. 17-ben, Has Obitt kérésére Saw segített az Erso családnak elmenekülni a Coruscantról és letelepedni a Lah’mun. Három évvel ezután Gerrera és partizánjai a Kashyyykon harcoltak a Birodalom ellen, ahol az volt a céljuk, hogy kiszabadítsák a birodalmi rabszolgasorban szenvedő vukikat. Ekkor találkoztak Cal Kestis jedi padawannal, aki segített nekik a céljuk elérésében. Miután Gerreráék sikeresen elfoglalták a birodalmi finomítót Saw felajánlotta Kestisnek a Partizánokhoz – így nevezték Saw Gerrera lázadóit – való csatlakozást, ezzel viszont a padawan nem élt.

ezgif_com-gif-maker_1.jpg

Egy évvel a kashyyyki események után Orson Krennic felfedezte az Erso családot a Lah’mun és elrabolta Jyn édesapját, Galen Ersot.

Jyn szerencsére képes volt elrejtőzni a Birodalom elől és segítséget kért Sawtól, aki magához is vette a lányt. Saw elkezdte Jyn  kiképzését, a lány az oldalán kiváló harcossá vált és számos bevetésen is részt vett. Azonban ahogy telt az idő Gerrera egyre paranoiásabbá vált, és elkezdett attól rettegni, hogy valaki fényt derít Jyn igazi identitására. Azért, hogy ezt elkerülje, Gerrera eldöntötte, hogy magára fogja hagyni Jynt. Erre sor is került a lány 16 éves korában, amikor Saw és emberei egy támadást hajtottak végre a Tamsye Prime-on.

ezgif_com-gif-maker_2_1.jpg

Ezután Saw tovább folytatta Birodalom ellenes küzdelmét, mely során felrobbantotta Quarsh Panaka moffot a házával együtt és egy küldetést is vezetett a Geonosisra, ahol megpróbálta kinyomozni, hogy mi is történt a fajjal. Bár Saw a Szellem legénységének segítségével fényt derített arra, hogy a Birodalom sterilizálta a bolygót, azonban a menekülésük során már nem tudtak bizonyítékokat eljuttatni a Szenátushoz.

Bár Saw és a partizánjai részesei voltak a Felkelők Szövetségének, de a szélsőséges eszközeik számtalan konfliktust váltottak ki a szervezeten belül.

Az egyik ilyen alkalommal Saw egy asztrodroidon keresztül üzent a yavini bázison tartózkodó Mon Mothmának, akit bolondnak tartott amiatt, hogy a Birodalom szabályai szerint vívja a háborút. Nem sokkal ezután Saw megtámadta a Jalindin felállított Birodalmi kommunikációs relét, ezzel viszont keresztülhúzta Mon Mothma terveit, aki szintén a Jalindire küldte Ezra Bridgert és Sabine Wrent, hogy hallgassák le a relét. Bár Ezra és Sabine el tudta hagyni Saw hajóján a bolygót, de útjaik nem váltak el azonnal, ugyanis Gerrera a segítségüket kérte abban, hogy kiderítse mit is épít a Birodalom. A triójuk így jutott fel a 2716-os számú teherszállítóra, ahol hatalmas kiberkristályokra bukkantak. Miután Saw meglátta ezeket, felrobbantotta a teherszállítót a kristályok segítségével.

star-wars-rebels-rogue-one-saw-gerrera-death-star-mon-mothma-1040601.jpg

Gerrera nem sokkal a yavini csata előtt a Jedhára helyezte át a tevékenységét, ugyanis megtudta, hogy a Birodalom innen szerezte a felrobbantott teherhajón lévő kiberkristályokat. Itt találkozott újra Jynnel, azonban csak egy rövid ideig tudtak beszélni egymással, ugyanis Wilhuff Tarkin és Orson Krennic itt tesztelte le az első Halálcsillag szuperlézerét. A támadásban Saw életét vesztette,  Jyn és csapata pedig épphogy túlélték. Bár Gerrera és az embereinek nagy része odaveszett a Jedha elleni támadásban, de a hagyatéka tovább élt, ugyanis a Partizánok néhány túlélője létrehozta az Álmodók nevű lázadó csoportot, akik Saw nyomdokait követték. Őket az Iden Versio vezette Inferno Osztag számolta fel, több hónapnyi belső bomlasztás után.

A polgárháború vége után Gerrerát és csoportját az Új Köztársaságon belül szélsőségeseknek tekintették, akik a Lázadók Szövetségének legrosszabb oldalát képviselték. 

Boros Bálint 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4517885187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása