Rebo.hu

Az első lázadó sejtek: a Főnix és a Massassi csoport

2022. augusztus 10. - Castad

add_a_heading_3.png

Szeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. Sorozatunk következő részében a Lázadók Szövetségének két korai egységét, a Főnix sejtet és a Massassi csoportot, valamint vezetőiket mutatom be.

A Lázadók Szövetsége különféle független, illetve egymáshoz csak vékony szállakkal fűződő lázadó sejtekből, katonai, illetve félkatonai csoportokból tevődött össze, melynek a közös koordinálása lassan alakult ki. Ezt a szervezést valószínűleg az Andor sorozatból fogjuk alaposabban megismerni, mindenesetre a Lázadók animációs szériában már láthattunk egy kezdeti Lázadó Parancsnokságot, melynek tagja volt a korábban bemutatott Bail Organa, valamint a Főnix sejtet irányító Jun Sato parancsnok is. Később pedig a Jan Dodonna vezette Massassi csoportot is jobban megismerhettük, mely lényegében a Zsivány egyes és az Egy új remény legfontosabb lázadó sejtje.

Sato, Syndulla és a Főnix sejt

 Jun Sato parancsnok a Mykapo bolygóról származott, ő volt az első vezetője a Főnix lázadó sejtnek, mely együttműködött Bail Organával. A Főnix csoport eleinte mozgó sejt volt, mely főként a Lothal-rendszerben tevékenykedett, majd az Atollon bolygón hoztak létre állandó bázist. A Sato vezette Főnixek különféle akciókat hajtottak végre a Birodalom ellen, leginkább A-szárnyú vadászgépeket, illetve a Hera Syndulla kapitány vezette Szellem nevű teherhajót bevetve. A Szellem legénysége mellett olyan későbbi lázadó ikonok is a Főnix sejtben kezdték meg tevékenységüket, mint Wedge Antilles vagy Hobbie Klivian. A sejt később csatlakozott a Mon Mothma által életre hívott Lázadók Szövetségéhez. A birodalmi megszállás alatt álló Lothal bolygó felszabadítására Sato parancsnok már közös akciót tervezett Jan Dodonna tábornokkal, a hadműveletet azonban meghiúsította Thrawn főadmirális, aki rajtaütött az Atollon bolygónál gyülekező csapatokon. Thrawn szorításából a lázadók végül Sato parancsnok önfeláldozásának (valamint Konstantine admirális ostobaságának és a Bendu segítsének) köszönhetően menekültek meg.

Personnages - Star Wars HoloNet | Page 64

Sato parancsnok hősi halálát követően a Főnix sejt maradványainak vezetését a twi'lek pilóta, Hera Syndulla vette át, s a Főnixek csatlakoztak a Dodonna vezette Massassi csoporthoz. Syndulla hamarosan tábornoki kinevezést kapott, s egy X-szárnyú alakulatot vezetett a Lothalt fogva tartó birodalmi blokád megtörésére, Thrawn főadmirális azonban szinte teljesen felszámolta alakulatát, gyakorlatilag véget vetve ezzel a Főnix osztagnak. Syndulla tábornok és a Szellem csapata végül felszabadította a Lothált, ez azonban Hera kedvesének, Kanan Jarrus jedi lovagnak az életébe került, míg az ifjú Ezra Bridger is eltűnt. Syndulla tábornok ekkor már gyermeket várt a szíve alatt, így vett részt a scarifi ütközetben, míg kismamaként harcolt az endori csatában is. Hera kulcsszerepet játszott a lázadó pilóták kiképzésében, olyan remek katonák fordultak meg a kezei alatt, mint Wedge Antilles, Hobbie, Klivian, vagy Zev Senesca. Később szintén fontos feladat hárult rá a megmarad birodalmi erők felszámolásában, együttműködve Wedge Antilles Zsivány osztagával, valamint az Alphabet osztagot mentorálva.

Dodonna, Merrick és a Massassi csoport

 A Főnix sejthez hasonlóan korai lázadó szerrveződés volt az úgynevezett Massassi csoport, mely az egyik legnagyobb lázadó sejtnek számított. A csoport központja a Yavin negyedik holdján lévő ősi Massassi temploma volt, innen származott nevük is. A csoport alapítója és vezetője a Commenor bolygóról származó Jan Dodonna volt, aki a klónháborúk idején egy Venator osztályú csillagrombolón szolgált. A háború lezártát követően a Birodalmi Flotta állományában maradt, ő lett az egyik első birodalmi csillagromboló kapitány. Idővel azonban szembefordult a Birodalommal és a lázadás egyik legfontosabb katonai vezetője lett. 

A Massassi csoport lényegében az egész Lázadók Szövetsége központi egységévé vált, a Yavin 4-en Mon Mothma és Bail Organa is gyakran megfordult, a Szövetség létrehozását követően pedig itt állomásoztak Hera Syndulla főnixei, Davits Draven tábornok hírszerzői (köztük Cassian Andorral), illetve Antoc Merrick tábornok vadászkötelékei is. 

General Merrick | StarWars.com

Merrick tábornok vezette a Yavin 4-en állomásozó lázadó csoport vadászflotta-parancsnokságát. Irányítása alá négy század tartozott, a Vörös, a Kék, az Arany és a Zöld századok.  Merrick, aki korábban szülőbolygója, a Virujansi Légi Lovasság egyik tisztje volt, a főparancsnokság mellett a Kék Század parancsnoki tisztjét is betöltötte. Az X-szárnyúak mellett U- és Y-szárnyúakból is álló Kék Század kulcsszerepet játszott a scarifi ütközetben, melyben Merrick tábornok is életét vesztette. Merrick hősi halálát követően a Massassi-csoport vadászflotta-parancsnokságának a vezetését is Dodonna tábornok vette át, ő vezényelte le a Halálcsillag elleni támadást. Miután a Kék század szinte teljesen megsemmisült Scarifnál, az akció a másik három század pilótáira maradt. Közülük a legismertebb a Vörös század, melyet Merrick honfitársa, a szintén virujansi Garven Dreis vezetett, ennek volt a tagja többek között Wedge Antilles, Biggs Darklighter, Jek Porkins, illetve természetesen Luke Skywalker is. Dreis nem élte túl a Halálcsillag elleni támadást, ahogyan szintén elhunyt az Y-szárnyúakból álló Arany század vezetője, az onderoni Jon „Dutch” Vander kapitány is. 

Jan Dodonna | StarWars.com

A Halálcsillag elleni támadás – és az azt követő győzelmi ünnepély – után azonban Dodonna tábornoknak evakuálni kellett a bázist, ezzel lényegében befejeződött a Massassi csoport működése. Dodonna ezt követően a Lázadó Flottához csatlakozott, és tagja lett a Szövetség Főparancsnokságának is. Részt vett a mako-tai ütközetben, melyben hősi halált halt – még A Birodalom visszavág eseményeit megelőzően. 

Egyéb fontosabb lázadó sejtek

A lázadás jellegénél fogva sok kisebb helyi sejtből állt, természeten Bail Organának, illetve Mon Mothmának is megvolt a maga kezdeti sejtje, ahogyan többek között a Lothalon, a Mon Calán, a Sulloston vagy a Commenoron is létrejöttek különböző ellenállási mozgalmak. Ezek részben helyi szabadságküzdelmek voltak, például Cham Syndulla csoportja  a Ryloth, Bo-Katan mandói pedig a Mandalore felszabadításáért harcoltak. A Főnix és a Massassi csoportok mellett a korai sejtek között fontos szerepet töltöttek be Saw Gerrera partizánjai, valamint az Enfys Nest vezette csapat, a Felhőlovasok. Enfys együttműködött Gerrerával, a Han Solotól megkapott koaxiumot is a partizánvezérnek adták át, míg Benthic is Felhőlovasok között harcolt korábban. Ugyancsak a fontosabb korai sejtek közé sorolhatjuk a korábbi köztársasági hírszerző, Berch Teller csoportját, mely az antari mészárlást követően alakult meg. Tarkin moff ugyanis az Antar 4-en statuált véres példát a klónháború után a szeparatista szimpatizánsokon. A bosszúra éhes Tellernek még Tarkin saját korvettjét is sikerült meglovasítania, a moff azonban sikerrel számolta fel a szeparatista-lázadó mozgalmat. Szintén megemlíthetjük azt a lázadó csoportosulást, melyet Thrawn főadmirális egyik nemezise, Nevil Cygni, azaz Nightswan vezetett, e sejttel azonban végzett a Thrawn vezette Hetedik Flotta – Pryce kormányzónak is köszönhetően.

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr417902109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása