Rebo.hu

Harmadszor is elhalasztották a Skywalker kora utáni Star Wars-film premierjét

2023. június 13. - Földi Bence

rey-main_ca4bb0d7.jpg

2023. június 13-án arról számolt be a Deadline, hogy a Disney több, a következő években mozikba kerülő filmjének bemutatóját is elhalasztotta a Writers Guild of America (Amerikai Forgatókönyvírók Szakszervezete, WGA) sztrájkja miatt. Mindez több franchise-t is érint a Marveltől elkezdve az Avataron és az Alienen át egészen a Star Warsig.

„A Star Wars-filmeket, amelyeket még mindig sütnek, úgy rúgják le az útról, mint a konzervdobozokat: az egyik premierje 2025. december 19-ről 2026. május 22-re kerül át. Egy másik, cím nélküli film 2026. december 18-ra kerül” – fogalmazott cikkében a Deadline.

I have a bad feeling about this

Mindez már csak azért is érdekes, mert amikor május elején arról írtunk itt, a Rebo.hu hasábjain, hogy milyen hatással lehet a forgatókönyvírói sztrájk a Star Wars-projektekre, még bizakodóak lehettünk a következő filmmel kapcsolatban.

Akkoriban azt írtuk, hogy a Rey Skywalkert is szerepeltető, Steven Knight által írott film forgatókönyve szinte készen volt.

„Ha már megírták az első vázlatot, akkor nem sok gond lehet a gyártás előtt, hiszen legalább azzal tudtak belevágni, amijük van. De ha nem fejezték be a forgatókönyv első verzióját, az gondot okozhat, mert egy befejezetlen szkripttel nem tud majd a legteljesebb mértékben dolgozni a Lucasfilm” – írtuk május elején, s most úgy fest, inkább utóbbi „forgatókönyv” vált valóra.

Persze az is előfordulhat – és innen tényleg csak spekulálunk –, hogy a szkript első változata végül elkészült, ugyanakkor nem nyerte el a Lucasfilm tetszését, ám a WGA-val sztrájkba lépett Knight nem módosít addig, amíg a patthelyzet fennáll. Vagy az is megeshet, hogy el tudtak volna kezdeni dolgozni a forgatókönyvvel, viszont azon menet közben nem tudtak volna megfelelően módosítani, amíg a sztrájk – ki tudja meddig – tart, ezért elővigyázatosságból elhalasztották a film premierjét.

Akárhogy is, „rossz előérzetem van” a májusi premierrel kapcsolatban. Bár a Disney-felvásárlás előtti Star Wars-filmek mind májusban kerültek mozikba, azóta – reflektálva a mozinézők változó preferenciáira – áttértek a karácsony előtti premierekre. Egyetlen kivétel akadt, a Solo: Egy Star Wars-történet, amelynél minden balul sült el: rendezőt váltottak a forgatás közben, variáltak a premierdátummal, ráadásul a film marketingjét is meglehetősen elbaltázták. Mindezek eredményeként nem is teljesített úgy a mozipénztáraknál, ahogy az elvárható lett volna (arról, hogy miért nem mondhatjuk, hogy a film megbukott, Füle Miklós írt még 2019-ben a Ziro.hu-ra). A feltehetőleg következő Star Wars-film esetében is váltottak már rendezőt (Damon Lindelofot a Ms. Marvel rendezője, Sharmeen Obaid-Chinoy váltotta), s most a premiert is halasztották. A mintegy egy évtizeddel a Skywalker kora után, az Új Jedi Rend érájában játszódó filmnél remélhetőleg a marketinggel azért nem lesz gond.

Az mindenesetre pozitív, hogy 2026-ban két Star Wars-filmet is láthatunk majd a mozikban, még ha a decemberi kapcsán nincs is sok tudomásunk arról, miről is van szó. S persze az is kérdés, hogy azt nem halasztják-e majd el szintén.

A Skywalker-saga utáni első Star Wars-film viszontagságos története

A Disney 2019. május 7-én közölte először, hogy mikor lesz látható a mozikban a Skywalker kora utáni első Star Wars-film. Akkor azt ígérték, 2022. december 16-án nézhetünk újabb alkotást a messzi-messzi galaxisból a nagyvásznon. Nem sokkal később az is kiderült, hogy a Trónok harca sorozatot is jegyző David Benioff és D. B. Weiss készítik majd az új filmet. Ugyanazon év őszén azonban végül bejelentették, hogy Benioff és Weiss mégsem készít Star Wars-filmet.

2020 júliusában aztán a Disney bejelentette, hogy az eredetileg 2022-re tervezett következő Star Wars-filmet elhalasztották, s az csak 2023. december 22-én kerül majd a mozikba. Ugyanezen év decemberében a Disney befektetőknek szóló rendezvényén Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke bejelentette, a 2023-ban érkező film a Rogue Squadron lesz, amelyet a Wonder Woman rendezője, Patty Jenkins készít majd, s a Legendák legendás vadászpilóta-osztagáról, a Zsivány Osztagról szól majd.

Természetesen nem így lett, 2021 novemberében már arról cikkeztek, hogy 2024-re halasztották a film premierjét, az akkori pletykák szerint egy, a Régi Köztársaság idején játszódó film jöhetett volna 2023-ban. A 2024-es premierdátumot a Disney azonban sosem erősítette meg, így az feltehetően csak újságírói spekuláció volt, nem valódi halasztás.

2022 nyarán Kathleen Kennedy már arról beszélt, hogy a következő moziba kerülő Star Wars-film Taika Waititié lehet, végül ez sem így alakult. Ugyanezen év szeptemberében a Disney törölte a 2023-as premierdátumot és a Rogue Squadront. Így tehát a Skywalker-saga utáni első film bemutatója ismét csúszott, ezúttal 2025-re.

A 2023-as londoni Celebrationön rántották le a leplet az Új Jedi Rend érájában játszódó filmről, amelyről azóta is pletykálták a 2025-ös dátumot, de hivatalosan sosem jelentették be, hogy ez lesz a következő moziba kerülő Star Wars-film.

Hivatalosan tehát összesen négy premierdátuma volt a filmnek, s háromszor halasztotta el a bemutatót a Disney:

1. 2019-ben 2022. december 16. volt a tervezett időpont,

2. 2020-ban elhalasztották ezt 2023. december 22-re,

3. 2022-ben ezt halasztották 2025. december 19-re,

4. 2023-ban pedig 2026. május 22-re.

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr8418145892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása