Rebo.hu

Évek telnek el az Andor második évadában

2023. június 06. - DanCarver

andor-luna-finale.JPG

Az Andor főszerepét alakító Diego Luna és az író-showrunner, Tony Gilroy beszélgettek a 2024-ben érkező második évadról.

Mikor bejelentették az Andor sorozatot, már tudtuk, hogy mi lesz a sorsa a címszereplő Cassian Andor századosnak, hiszen a Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet ezt már elmesélte. Azonban a sorozat első évada erre jócskán rácáfolt, mert Cassian életének előzményei alig voltak ismertek a kánonba, a széria ráadásul az ismert karakterek mellett számos újat vezetett be, illetve egészen új megvilágításba helyezte a lázadás kibontakozását és a Galaktikus Birodalom elnyomó rezsimjét. A lassan építkező első évad után, amely kevesebb mint egy év eseményeit dolgozta fel, a második magasabb fordulatszámba fog kapcsolni, amelynek fináléja beletorkollik a Zsivány Egyesbe.

Erről beszélgetett nem rég a Cassiant alakító Diego Luna és Tony Gilroy író-showrunner az Entertainment Weekly, Dagobah Dispatch című podcastjében.

gilroy-luna-andor.jpg

Tony Gilroy és Diego Luna az Andor forgatásán.

Az április Star Wars Celebrationön az Andor panelbeszélgetésén mondta a páros, hogy a második évadnál milyen „felelősség” hárul rájuk. Tudják hogyan ér véget a történet és az addig vezető eseményeket nekik úgy kell elmesélni, hogy meglegyen a folytonosság. Mégis van az a mondás, hogy „az út a fontos, nem a cél”.

„Ennek a sorozatnak az a szépsége, hogy bár néha tudod, mi fog történni, mégis úgy hat rád, mintha most tudnád meg először. Belülről, a személyes szemszögből vagy tanúja ennek. Átéled a szereplőkkel együtt, vagy a szereplőkön keresztül. Ezért másképp hat rád. Nem feltétlenül az eseményekről szól, hanem a döntésekről és a kockázatokról, amelyeket ezek a karakterek vállalnak. Azért, mert ismered őket, úgy törődsz velük, ahogy korábban nem törődtél másokkal.” – mondta Luna az Entertainment Weekly-nek.

Ha az Andor első évada a Lázadók Szövetségének születéséről szólt, akkor a második évad annak fájdalmas növekedését fogja feltárni.

„Ha a tevékenységed a paranoián, a titoktartáson és a halálon alapul, hogyan bővíted ki azt? Hogyan lépsz a nyilvánosság elé? Hogyan lehet széles körben terjeszkedni? A Lázadók Szövetsége, ahogy a Yavinon láttuk, már majdnem olyan, mint a kereszténydemokraták: ez egy konszolidált kompromisszumos csoport. De mi történik az eredeti gengszterekkel és a keményvonalas emberekkel, akik azt az utat építették? Mi történik velük, és hogyan integrálódnak ebbe?” – mondta Tony Gilroy.

Érdekes, amiket Tony Gilroy előrevetít a második évaddal kapcsolatban. Azt a Lázadók animációs szériában már láttuk, hogy a fiatal Lázadók Szövetsége a Yavin 4-en egyáltalán nem volt egységes, Saw Gerrera élesen szemben állt Mon Mothma vezetésével, így végül Gerrera és partizánjai eltávolodtak a szövetségtől, mert túl szélsőségesek voltak. Itt jön a kérdés, hogy mi történik Luthen Raellel? Aki Saw-hoz hasonlóan egy másik régi vágású, keményvonalas lázadó, aki nem fél bemocskolni a kezét, ha kell. Hiszen Luthent már nem láttuk a Zsivány Egyesben, talán már nem is élt ekkor. És vajon az általa beszervezett Cassian hogyan válik azzá a lázadó ügynökké és századossá, aki a Zsivány Egyesben volt? Az új évadnak ezekre a kérdésekre kell választ adnia.

x-wing-yavin-r1.jpg

X-szárnyú vadászosztagok a Yavin IV-en.

Míg az első évad kevesebb mint egy év eseményeit dolgozta fel, addig a második jóval nagyobb léptékben halad, négy év fog eltelni az évad nyitánya és fináléja között. Gilroy szerint összesen négyszer lesz időugrás az évadon belül. A tizenkét részt kisebb blokkokra osztják fel és ezek között lesznek időbeli ugrások. Az első ugrás rögvest a két évad között lesz, egy év telik el az első évad fináléja óta a történetben. A második évad utolsó részei (amely egyúttal a sorozat fináléja) már a Zsivány Egyes kezdetét vezeti fel.

„[Cassian] kisétál a hajóhoz, amely a Kafrene gyűrűihez viszi, hogy találkozzon Tivikkel. Úton van az első küldetésre. Szóval ez a mi utolsó... ez a mi búcsúnk.” – mesélte az író-showrunner.

Gilroy szerint a legfontosabb, hogy úgy meséljenek el egy történetet, hogy „mentes legyen mindenféle kínos expozíciótól”.

„Ezt a mércét állítottuk fel, és ezt a játékot játsszuk” - teszi hozzá az író. „Úgy gondoljuk, hogy rájöttünk, hogyan kell ezt csinálni. Felelősséggel tartozunk a karakterekért, akiket létrehoztunk és elindítottunk ebben a világban, valamint a pályájukért. A mi felelősségünk az, hogy ezt hatékonyan hazahozzuk. De leginkább az, hogy érzelmileg kifizetődő legyen, és hogy megálljon a földön.” – mondta Gilroy.

Tony Gilroy május 9-én közölte, hogy csatlakozott a forgatókönyvírók sztrájkjához és mindennemű írói és íráshoz kapcsolódó munkát beszűntetett az Andor második évadán. Luna erről nemrég beszélt az El País nevű spanyol napilapnak.

„Tiszteletben tartom, hogy egy céh egyetért. Hogy nézne ki, ha Tony nem csatlakozna? Nem lenne abszurd? Ez a sorozat a lázadásról szól. Arról, hogy az elnyomás hogyan generál állampolgári és társadalmi ébredést. Nagyon ellentmondásos lenne, ha nem lenne ott. Nem igaz?” – mondta Luna, majd folytatta. „Csak remélem, hogy gyors választ kapnak, hogy ez az iparág ne járjon rosszul, és hogy a változás megérkezik, hogy az összes család, amely ebből él, továbbra is folytatni tudja a munkát.” – mondta a színész.

A forgatókönyvírók sztrájkjáról és annak hatásáról a Star Warsra itt írtunk.

cassina-andor-s1-finale.JPG

Az Andor első évadát több ízben is felterjesztették Emmy-díj jelölésre. Luna ennek apropóján a következőket mondta korábban a The Wrapnek.

„Szerintem az Andor szépsége abban rejlik, hogy arról beszél, milyen társadalmi vérmérsékletnek kell lennie ahhoz, hogy egy forradalom kitörjön” - mondta Luna. –„Arról a világról beszél, amelyben élünk, és fontos, hogy emlékeztessük magunkat, mennyire részesei lehetünk a változásnak. Valójában ez az egyetlen lehetőség, különben sosem fog bekövetkezni. A sorozat arról szól, hogy milyen nehéz az önzést félretenni, milyen nehéz felhagyni ezzel a cinikus életmóddal, amelyben úgy teszünk, mintha azt hinnénk, hogy ha elszigeteljük magunkat, minden rendben lesz.” – mondta Luna a The Wrapnek.

Az Andor második évada a tervek szerint 2024 második felében érkezik a Disney+-ra.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5018139520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása