Rebo.hu

Mit tudunk a The Acolyte sorozatról?

2023. április 17. - DanCarver

the-acolyte-swc23-logo.JPG

A 2023-as londoni Star Wars Celebrationön végre bemutatkozott a The Acolyte című új Star Wars sorozat. Ez lesz az első élőszereplős mű, amely A Köztársaság Fénykora időszakában játszódik – egy egészen új misztikus, sötét tónusú történet várható a jedikről és a galaxisba beszivárgó sötét erőkről. A széria valamikor 2024-ben érkezik a Disney+-ra. Lássuk milyen újdonságokat tudtunk meg a készülő sorozatról.

Készítők

Még annak idején, 2020 decemberében jelentette be a Lucasfilm, hogy készül egy új élőszereplős Star Wars sorozat, The Acolyte címmel, amely A Köztársaság Fénykora időszakában játszódik majd. A Baljós árnyak előtt többszáz évvel játszódó éra egyelőre könyvek, képregények és videójátékok formájában jelent meg a kánonban, ez lenne az élőszereplős debütálása. A sorozat ötletgazdája, showrunnere, rendezője és írója a független filmes és színdarabíró Leslye Headland (Szingli és piás, Végtelen matrjoska), aki maga is nagy Star Wars rajongó. Kathleen Kennedy, a Lucasfilm elnöke egyfajta misztikus thrillernek jellemezte az új sorozatot.

Headland így fogalmazott a Celebrationön:

„A Star Wars megmentette az életemet. És nem baj, ha nem tetszik a The Acolyte, semmi baj! A valóság az, hogy a Star Wars önmagában nem csak ez a hatalmas univerzum, tele sok különböző karakterrel, hanem mindig, mindig arról a spirituális utazásról szól, hogy mit jelent azzá válni, aki vagy. Ezért vagyok annyira lenyűgözve és hálás, hogy itt lehetek, és még inkább lenyűgözve és hálás, hogy filmkészítőként megtapasztalhatom, milyen az, amikor valóban készíthetek valamit ebben a világban. Ez a legvadabb álmaimat is felülmúlja.”

A produkció elhúzódott részben a pandémia, részben a forgatókönyvírás miatt. A tényleges forgatások csak 2022 októberében indultak meg az Egyesült Királyságban, nagyrészt a Shinfield melletti új stúdiókban, illetve Londonban. A sorozat a Paradox kódnév alatt készült. Márciusban jelentették a sajtóban, hogy többen látták a széria munkálatait és színészeit a portugál Madeira-szigeteken is.

the-acolyte-bts.jpg

Amandla Stenberg, Lee Jung-jae és Leslye Headland a hivatalos közleményben lévő forgatási fotón

A sorozatot egyelőre egy évadosra tervezik, azonban a Deadline nemrég lehozta a hírt, hogy a Lucasfilm ellen pert indított a sorozat korábbi executive producere szerződésszegés miatt. A perből kiderült, hogy a producert több évadra szerződtették a The Acolyte-ra. Az, hogy végül hány évad készülhet, valószínűleg nagyban függ majd az első évad fogadtatásától.

Egyelőre hivatalosan Headland az egyetlen író és rendező, azonban a pletykák szerint a Sárkányok háza írója, Charmaine DeGraté is besegíthetett a forgatókönyvbe. A sorozat forgatása még jelenleg is tart és valamikor májusban fejezhetik be – a 8 részesre tervezett első évad valamikor 2024 első felében érkezhet a Disney+-ra.

Történet és a sorozat stílusa

A történetről korábban annyit árultak el, hogy a dráma középpontjában egy nyomozás áll majd. Egy korábbi jedi padawan felkeresi régi mesterét, hogy felfejtsék különféle bűncselekmények láncolatát, ám közben gonoszabb erőkkel találják szembe magukat, mint ahogy azt valaha is várták volna. A széria egyik sztárja, Dafne Keen elkotyogta korábban, hogy a sorozat arra is kitér, hogy a sith-ek hogyan szivárogtak be nemcsak a köztársaságba, hanem a Jedi Rendbe is. A címadás is sok kérdést vet fel. A Legendákban az akolitusok egy sötét oldali szekta volt a sith-eknek alárendelve. Palpatine arra használta őket, hogy több sötét erőhasználó ügynököt mozgasson és ha netán Vaderrel történne valami, akár új tanítványt is választhatott volna közülük. Nem tudjuk mennyit vesznek ezekből át a kánonba.

thr.JPG

A The Acolyte időben egyébként közel száz évvel a Baljós árnyak előtt veszi fel a fonalat, tehát Y. e. 132 tájékán. A Celebrationön többet is megtudhattunk a történetről. Headland elmondta, hogy ez már A Köztársaság Fénykora időszakának a vége, hiszen távolabb vagyunk a könyvek és képregények első fázisának idejétől is.

A sorozat egyfajta összekötő híd lesz A Köztársaság Fénykora eddigi művei és a Baljós árnyak között.

A sorozat bemutatja, mitől kezdtek el romlásnak indulni a jedik és a Köztársaság, hogy mi vezetett ahhoz, hogy a sith-ek észrevétlenül beszivároghassanak a Köztársaság vezetésébe és háborúba sodorják a galaxist, ahogy az előzménytrilógiában és A klónok háborújában is láttuk. Arról egyelőre nem tudunk, hogy a sorozatban felbukkan-e Palpatine mestere, Darth Plagueis, vagy inkább az ő mestere, Darth Tenebrous. A Legendák szerint Tenebrous egy bith fajba tartozó sith nagyúr volt, aki Plagueis mestere volt, egészen Y. e. 67-ben bekövetkezett haláláig, amikor Plagueis átvette a helyét a Kettő szabálya szerint. Érdekes lenne, ha végre a kánonban is látnánk ezeket a sith-eket. Headland szerint a The Acolyte legalább annyira megkérdőjelezi majd a jedik szerepét és létjogosultságát, mint Az utolsó Jedikben a hitehagyott Luke Skywalker.

„Azt hiszem, nehéz olyan műsort csinálni, amely bármilyen módon kritikus a jedikkel szemben. És azt hiszem, ezt láthattuk Rian Johnson filmjénél is. Érted, mire gondolok? Szerintem, különösen abban a pillanatban, az emberek nagyon idegesek voltak, hogy azt mondják, hogy ez a bizonyos intézmény talán nem az a fényes és tökéletes, lenyűgöző hősök csoportja, akik teljesen nemes szándékúak. És azt hiszem, Dave azt mondaná, hogy ők is hibásak. Ez az a történet, amit George az előzményekkel mesélt el, igaz? Ennek a bizonyos csoportnak a bukását.” – mondta Headland a Collidernek.

A Celebrationön Headland úgy jellemezte a sorozatot, mintha a Kill Bill találkozna a Disney Jégvarázs című meséjével. Természetesen ezt nem kell szó szerint érteni. Sokkal inkább arról van szó, hogy a sorozat főszereplői többségében nők lesznek, rengeteg harcjelenet és akció várható, miközben meglesz benne a misztikusság és a varázslat is. És a sötétebb, komorabb, politikai tónus mellett továbbra is fontosak lesznek a karakterei érzelmei.

„De azt hiszem, amikor arra gondolsz, hogy a rosszfiúkról fogsz mesélni, és a jedik egymás ellenfelei lehetnek, azt hiszem, ez idegessé teszi az embereket. De Kathy-t nem idegesítette. És azt kell mondanom, hogy abban a szobában, amikor felvázoltam neki, talán ez volt az egyik legizgalmasabb dolog, mert úgy éreztem, hogy beszélgetésről van szó, és kevésbé úgy, mintha egy munkára pályáznék. Sokkal inkább úgy éreztem, hogy »Oké, de mit fogsz tenni?«. És mit fogsz tenni ezzel kapcsolatban? Így aztán bele tudtam illeszteni azt, amit a Star Warsról tudok, és amit a Star Warsban szeretek, abba, amit ő mindig is sürgetett, vagyis: »Mi az érzelmi szál?«.” - mesélte az író-rendezőnő.

Headland korábban is elmondta, hogy a The Acolyte-nak másfajta stílusa lesz, mint az eddigi Star Wars sorozatoknak és filmeknek. A Lucasfilm Studio Showcase-en levetítettek egy rövid ízelítőt a sorozatból. Ebben látható volt, amint a jedi ifjoncokat oktatják a mesterek, a gyerekek mindenféle fajt képviseltek még neimoidiait is. Majd a következő jelenetben egy jedi küzdött egy titokzatos csuklyás alakkal. De nem fénykardokkal, hanem pusztakezű öklözéssel, amely a távol-keleti harcművészetekre emlékeztet, persze közben az Erőt is használták. Az előzetes végén láthatók A Köztársaság Fénykora jedilovagjai, a korszakra jellemző fehér és aranyszínű ceremoniális öltözékben, majd mind aktiválták a fénykardjaikat, amely a létező összes színben pompázott. Így elég újfajta élményre lehet majd számítani, a jedik egy teljesen új arcát ismerhetjük majd meg élőszereplős formában is.

Ám nemcsak a harci jelenetekben tér el majd a The Acolyte a többi Star Wars sorozattól. A stáb csak nagyon kis mértékben használja az ILM StageCraftet, jóval több a hagyományos, praktikus effekt és az épített díszletek, külső helyszínek, hasonlóan az Andorhoz. Számos maszkot készítettek a sorozathoz, Headland elmondása szerint egy zygerriai is szerepel majd, ez lesz az első élőszereplős ábrázolása A klónok háborújából ismerős rabszolgatartó fajnak.

Ez egy jóval sötétebb, komorabb tónusú sorozat lesz, a gonoszok szemszögéből elmesélve. Ráadásul a jedikkel is kritikusabb hangnemet ütnek meg a készítők, árnyaltabb karakterek is várhatók.

Szereplők

2022. november 7-én jelentette be a Lucasfilm hivatalosan a The Acolyte színészeit. A főszerepet Amandla Stenberg (Az éhezők viadala, A gyűlölet, amit adtál) alakítja, mellette feltűnik még a Mátrix filmek Trinity-je, Carrie-Anne Moss, a Logan – Farkas filmmel befutott ifjú Dafne Keen vagy épp a Nyerd meg az életed! (Squid Game) sorozatból ismert Lee Jung-jae. Rajtuk kívül szerepel még a sorozatban Jodie Turner-Smith (Bűntudat nélkül), Manny Jacinto (Top Gun: Maverick), Rebecca Henderson (Inventing Anna), Charlie Barnett (Végtelen matrjoska) és Dean-Charles Chapman (1917).

acolyte-cast.jpeg

A sorozat színészei

A Celebrationön bejelentették, hogy a korábbi forgatási fotókon látott Kelnacca nevű vuki jedit, Joonas Suotamo fogja alakítani, aki Csubakkát játszotta a zárótrilógiában és a Solóban. Azt is megerősítették, hogy Rebecca Henderson Vernestra Rwoh-t fogja alakítani. A miriali jedi gyakran visszatérő szereplője A Köztársaság Fénykora könyveinek és képregényeinek, itt azonban már egy jóval idősebb, érettebb arcát fogjuk látni, lévén a sorozatban már 116 éves jedimester lesz.

vernestra_rwoh.JPG

Vernestra elbánik a jégaligátorokkal a Dalnán

A színészek nem igazán árultak el sok infót a karaktereikről. A levetített előzetesből az kiderült, hogy Jung-jae és Carrie-Anne Moss jedimestereket alakítanak majd. Utóbbi harcolt a csuklyás alakkal, aki az Empire magazin szerint Stenberg volt, így a főszereplő egy sötét oldali személy lehet, az a bizonyos akolitus, vagy más, ezt még nem tudjuk. Dafne Keen valamilyen idegen fajt alakít majd, Turner-Smith pedig annyit árult el, hogy se nem jedi, se nem sith, viszont erőérzékeny karaktere van. A többiek már csak utalgattak arra, hogy fénykardjuk volt, így ők is nagyrészt jedik lehetnek majd a történetben.

A The Acolyte a tervek szerint valamikor 2024 tavaszán érkezhet a Disney+-ra.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr218101630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása