Rebo.hu

Milyen hatással lehet a forgatókönyvírók sztrájkja a Star Warsra?

2023. május 05. - Földi Bence

normal_video_thumbnail_7.png

A sztrájk potenciális hatásaival kapcsolatban alapvetően bizakodóak lehetünk, de egy elhúzódó munkabeszüntetés a jelenleg forgó és a 2025-ös produkciókat visszavetheti.

A szerződéseik meghosszabbítására törekvő forgatókönyvírók az utolsó pillanatban többször is találkoztak a nagyvállalatokkal a jobb munkakörülmények érdekében, és sztrájkkal fenyegették őket, ha nem sikerül megállapodni. Ám a tárgyalások rövidre sikeredtek, így a forgatókönyvírók sztrájkba lépnek, amelyet a közeljövőben folytatni is fognak. De mit jelenthet mindez a Star Wars jövőjére nézve?

Miért sztrájkolnak és mit eredményezhet mindez?

A sztrájk leginkább azokkal a feltételekkel függ össze, amelyek mellett a streaming-szolgáltatók az írókkal bánnak. Amint arról a Writers Guild of America (Amerikai Forgatókönyvírók Szakszervezete, WGA) a sztrájk előtt beszámolt, az írók manapság kevesebb hetet dolgoznak, kisebb írói stábok részeként – írja a Decider.com. És miközben a streaming-műsorok költségvetése más területeken nőtt, az írói javadalmazás valójában csökkent. Míg tíz évvel ezelőtt az íróknak csak egyharmada dolgozott a WGA és a Film- és Televíziós Producerek Szövetsége (Alliance of Motion Picture and Television Producers, AMPTP) által kialkudott minimális alapfizetésért, addig 2023-ra ez a szám az összes dolgozó író felére emelkedett. A WGA alapmegállapodás szerinti minimális bérezés

még azt sem garantálja, hogy az írók megengedhetik maguknak a fűtést a lakásukban,

miközben díjnyertes műsorokon dolgoznak. Az írók tisztességes díjazást, emelt nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékokat szeretnének – összességében jobb életszínvonalat.

Azzal kapcsolatban, hogyan is fog kinézni ez a sztrájk, érdemes lehet megvizsgálni a múltbeli precedenseket – írja a Star Wars News Net. A WGA 2023 előtt hat sztrájkot tartott (1960, 1973, 1981, 1985, 1988 és 2007-2008). A tizenöt évvel ezelőtti, legutóbbi sztrájk összesen 100 napig tartott (és a streaming előretöréséhez vezetett, ami az elmúlt 15 év során az írók mai sztrájkjait kiváltó körülményeket eredményezte). A leghosszabb 153 napig, a legrövidebb pedig mindössze 14 napig tartott. A portál szerint a korábbi sztrájkok alapján a forgatókönyvírók sztrájkjai általában cirka három-négy hónapig tartanak.

A stúdiók ennek megfelelően felkészültek erre az időkeretre, sokuknak nyilvánvalóan vannak olyan projektjei, amelyek már most szeptemberig készen állnak a forgatás megkezdésére, és olyan tartalmak, amelyek még idén és jövőre megjelenhetnek. Ám ha a sztrájk ezután is kitart, az már okozhat bajokat a felkészült stúdióknál is. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Screen Actors Guild (Színészek Szakszervezete, SAG) és a Directors Guild of America (Amerikai Rendezők Szakszervezete, DGA) szerződései június 30-án járnak le, így Hollywoodban nagyobb leállásokra lehet számítani, ha a WGA-tagok és a másik két céh tagjainak problémái nem oldódnak meg addigra.

Így hathat a sztrájk a Star Wars szériákra

Ami a Star Wars sorozatokat illeti, a dolgok meglehetősen jól állnak, mivel több projekt forgatókönyve már jó ideje készen van. Az Ahsoka és a Skeleton Crew már jó ideje az utómunkálatoknál tart, ezeket a szériákat nem érinti a WGA sztrájkja.

A The Acolyte és az Andor nagy részét már leforgatták. Mindkettőnek megvan az az előnye, hogy nem az USA-ban készülő produkciók, ami azt jelenti, hogy kevésbé valószínű, hogy a szakszervezetek jelen lesznek, és így megkerülhetik a sztrájk okozta problémák egy részét. Ráadásul Tony Gilroy, az Andor showrunnere és rendezője szerint a sorozat második – és egyben utolsó – évadának forgatókönyvén éppen a sztrájk kezdete előtt végezték el az utolsó simításokat (bár hozzátette, hogy ez nem volt szándékos, csak az ütemterv miatt így jött ki). A The Acolyte még ebben a hónapban befejezi a főforgatást, így a forgatáson amúgy sem kellett volna sokat átírni, és Andor esetében – bár még négy hónap van hátra a forgatásból – úgy tűnik, hogy minden a helyén van. (Azzal kapcsolatban, hogy milyen problémákat okozhat, ha a forgatáson nincsen forgatókönyvíró, aki a helyszínen át tudná írni a forgatókönyvet, a Decider.com egy James Bond-film esetét említette. A 2008-as A Quantum csendjét így forgatták, a helyszínen konkrétan Daniel Craignek kellett átírnia a forgatókönyvet. „Ez a meglehetősen véletlenszerű gyártás eredményezte azt a Daniel Craig Bond-filmet, amelyről mindannyian megfeledkezünk, amikor megpróbáljuk felsorolni az összes Daniel Craig-féle James Bond-filmet” – összegzett a portál.)

A Mandalóri 4. évadának forgatókönyve már néhány hónapja készen van Jon Favreau bevallása szerint, a Lucasfilm csapata pedig már a storyboardokon dolgozik, és megkezdődik a korai előgyártási folyamat. A főforgatásnak még idén el kellene kezdődnie, bár ezt nem erősítették meg, és ez attól is függ, hogy a stúdiók el tudják-e kerülni a SAG és a DGA sztrájkjait.

A Rossz Osztag 3. évada már az animációs szakaszban jár, így a forgatókönyveknek készen kell lenniük, de Jennifer Corbett és csapata utolsó pillanatban végrehajtandó módosításait érintheti, hogy a WGA sztrájkba lépett. Ugyanez vonatkozik a nemrég bejelentett Jedihistóriák 2. évadjára is, amelynek megjelenését szintén 2024-re tervezik.

Mivel azonban az animációs és élőszereplős sorozatok elkészítése hosszú időt vesz igénybe, lehetséges, hogy a sztrájk hatással lesz a Lucasfilm által fejlesztett, egyelőre még be nem jelentett sorozatokra is. Vegyük például egy esetleges Star Wars: Látomások 3. évadot. Még ha a stúdiók az Egyesült Államokon kívül is dolgoznak az egyes epizódokon, a Writers Guild of Great Britain (Brit Forgatókönyvírók Szakszervezete, WGGB) arra kérte tagjait, hogy ne dolgozzanak a WGA hatáskörébe tartozó projekteken, és lehetséges, hogy más nemzetközi céhek is követik a példáját, s szolidaritásra szólítják majd fel a tagjaikat. Azaz egy hosszú ideig elhúzódó sztrájk hatással lehet a 2025-től kezdődő projektek megjelenési ütemtervére. Itt érkezünk el a Star Wars filmekhez.

Így hathat a sztrájk a Star Wars filmekre

A következő három Star Wars filmes projekt közül kettőnek az írói is kapcsolatban állnak a WGA-val: Steven Knight Rey Skywalkert is szerepeltető története, valamint Dave Filoni Mandoverzum-filmje. (James Mangold ugyan nem tagja a WGA-nak, így hivatalosan nem érinti a sztrájk, de lehet, hogy úgy dönt, hogy szolidaritást vállal az írókkal, és nem vesz részt az írói munkában, amíg a sztrájk véget nem ér.) A Star Wars News Net megjegyezte, a Lucasfilmtől három hete azt hallottuk, hogy Knight forgatókönyve (amely vélhetően a 2025-ös film lesz) másfél hónapra volt attól, hogy elkészüljön, tehát ez azt jelenti, hogy a forgatókönyv jelen állás szerint nagyjából három hétre van a befejezéstől. Ha már megírták az első vázlatot, akkor nem sok gond lehet a gyártás előtt, hiszen legalább azzal tudtak belevágni, amijük van. De ha nem fejezték be a forgatókönyv első verzióját, az gondot okozhat, mert egy befejezetlen szkripttel nem tud majd a legteljesebb mértékben dolgozni a Lucasfilm.

A filmek kapcsán a jó hír az, hogy a sztrájk – amennyiben nem húzódik el túl hosszan – csak átmeneti visszaesést vagy kisebb kellemetlenséget, csúszást okozhat. Problémák akkor merülnek fel, ha a sztrájk 100 napig vagy tovább tart, vagy ha a Lucasfilm nem lesz elégedett a forgatókönyv első változatával, akkor ugyanis az előzetes gyártás biztosan nem fog az eredeti tervek szerint nyárra/kora őszre lezajlani. A folyamat olyan részei, mint a szereplőgárda összeállítása, a jelmezek egy részének megtervezése és a produkciós dizájn első vázlatainak elkészítése még megtörténhet, de ez attól függ, hogyan alakul a helyzet, és hogy a Lucasfilm bízik-e abban, hogy a filmet inkább előbb, mint utóbb leforgathatják.

Érdemes még megemlíteni Taika Waititit. A Deadline május elsején arról írt, hogy Waititi jövőre szeretné leforgatni Star Wars-filmjét, és a legutóbbi utalásokból kiderült, hogy még mindig dolgozik a forgatókönyvén. A Lucasfilm eddig rugalmas volt azzal kapcsolatban, hogy a három új projekt közül melyik jelenjen meg előbb, így van mozgásterük. Ezáltal a 2025-ben megjelenő filmmel valószínűleg a jelenlegi patthelyzet ellenére sem lesz gond.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9318116980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása