Rebo.hu

Mit csinált Thrawn a visszatérése előtt?

2023. július 25. - Castad

nevtelen_terv_10_1.jpg

Akik Thrawn főadmirális minél teljesebb történetére kíváncsiak, azoknak érdemes Legendák és kánon közé tartozó könyveket egyaránt olvasniuk. E történeteket mindkét idővonalon Timothy Zahn jegyzi, aki többnyire egy koherens, összefüggő sztorit alkotott a főadmirális számára. Dave Filoni eddig is sokat merített Zahn Legendák közé sorolt regényeiből, már csak ezért is érdemes ezeket alapul venni, ha egy olyan kérdést próbálunk megválaszolni, melyet egyelőre még homály fed a kánonban.

Habár Thrawn Birodalomban betöltött éveit, illetve a birodalmi szolgálatát megelőző történetét leginkább a kánon Thrawn-trilógia, illetve Chiss Birodalom trilógia elolvasásával ismerhetjük meg, e regények nem foglalkoznak a Lázadók fináléja utáni eseményekkel, ennek bemutatása Dave Filoni közelgő Ahsoka sorozatára vár. A Legendák első és talán legismertebb Thrawn-története, klasszikus Thrawn-trilógia ellenben már akkor vette fel a fonalat, amikor a főadmirális váratlanul visszatért az ismeretlenből, hogy újra összerázza a szétesett Birodalmat, s komoly fenyegetést jelentsen a formálódó Új Köztársaságra. E kettő közötti időszakot részben azok a visszaemlékezések tárják elénk, melyekről a Thrawn keze duológiában olvashatunk, illetve Thrawn ezidei tevékenységébe bepillantást nyerhetünk a Válaszutak regényből, valamint az ahhoz szorosan kötődő Crisis of Faith című Zahn-novellából, mely A Birodalom örökösei 20. évfordulójára kiadott kötetben jelent meg.

Egy újabb megjátszott száműzetés

A Legendákban a zseniális főadmirálist nem űrbálnák ragadták el, hanem hivatalosan azért tűnt el a porondról a galaktikus polgárháború idején mert udvari intrikák áldozata lett, Palpatine császár az Ismeretlen Területekre száműzte megalázó térképészeti megbízással. Ahogy azonban Thrawn első száműzetése, úgy a második mögött is komoly politikai-katonai célok húzódtak meg, Thrawn pedig a vele együtt száműzött birodalmi erőkkel hódításba kezdett ezen a vidéken. Thrawn és Palpatine célja kettős volt ezzel a titkos megbízással, egyrészt a Birodalom határainak kiterjesztése, másrészt a Birodalomra fenyegetést jelentő idegen támadók legyőzése.

A nemezis: Nuso Esva

Az egyik ilyen fenyegetést egy ismeretlen fajú idegen hadúr, Nuso Esva jelentette, aki az Ismeretlen Területeken és a Vad Űrben épített ki jelentős birodalmat és egy roppant hadiflottát. Esva remek takikus és harcos volt, ám emberére, pontosabban chissére akadt Thrawnban. A Válaszutak regényben e konfliktus elejét olvashatjuk, mely Yavin előtt 1-ben játszódik, s melyben olyan más fontos Zahn karakter is szerepet kapott, mint a Császár keze, Mara Jade, Gilad Pellaeon vagy éppen az Igazság keze rohamosztagos alakulat. Ebben láthatjuk a Thrawn keze birodalom csíráját is (csak hogy a kezeknél maradjunk). A Legendákban Thrawn ilyenkor még nem főadmirális, hanem főkapitány csupán. Az izgalmas regényben kibontakozik Thrawn és Esva konfliktusa, mely kilenc esztendeig tartott, s egészen Y. u. 8-ig kötötte le a főadmirális figyelmét. A hadi események jórészt a Vad Űrben és talán az Ismeretlen Területeken zajlottak, messze a galaktikus polgárháború cselekményétől. Az utolsó, mindent eldöntő összecsapásra – mely a Crisis of Faith novellában olvasható – az Ismeretlen Területeken lévő Quethold bolygón került sor. A csata igazi taktikai sakkmeccs volt, ahol Thrawn éppen úgy járt túl sokat látott ellenfele eszén, hogy tudta, Esva kiismerte a gondolkodását, s erre bazírozott haditervében. Esva végül elbukott, Thrawn azonban sokat nem pihent a diadalának, Esva csapatainak végleges felszámolását már helyettesére, Voss Parck kapitányra bízta, míg ő visszatért a galaxis ismert részeire, hogy felvegye a harcot az Új Köztársasággal.

A Kéz birodalma 

Thrawn azonban nem csak háborúzott, amíg távol volt az Ismeretlen Területeken, hanem komoly államszervezési munkát is folytatott. A hódításai központja a Vad Űrben található Nirauan volt, az itt felépített Thrawn keze erőd lett a főadmirális árnyékbirodalmának a központja. A Thrawn keze erőd ráadásul már tíz évvel a yavini csata előtt felépült, Thrawn tehát már korán megkezdte a hódításokat és az államépítést. Thrawn a Vad Űr térségében hasonló erődítményeket épített, melyeknek fő célja egy az Ismeretlen Területeket fenyegető veszély elhárítása volt. Thrawn ehhez a munkához olyan megbízható és tehetséges birodalmi tiszteteket választott segítségül, mint az őt (a Legendákban és kánonban is megtaláló) Voss Parck kapitány, valamint a Birodalom legzseniálisabb pilótája (Vader után), Soontir Fel báró. Az új államban azonban nemcsak a birodalmiaknak jutott vezető szerep, hanem Thrawn saját népének a chisseknek is, legalábbis azoknak, akik a főadmirálissal tartottak. Ilyen volt Kres'ten'tarthi, röviden Stent parancsnok, aki maga is kiváló pilóta volt.

soontir-fel-966789-normal.jpg

Soontir Fel báró

De hogy is nézett ki Thawn állama? Thrawn államát leginkább egy katonai juntához hasonlíthatjuk, élén a legjelentősebb katonai parancsnokkal, magával a főadmirálissal. A militáris jellegű állam azonban messze nem hasonlított a Galaktikus Birodalom diktatúrájához, valójában inkább a szeparatisták államával lehetne összevetni. A Kéz birodalma ugyanis egy konföderáció volt, különböző Vad Űrben élő népek és fajok saját kormányainak szövetsége. A különféle bolygók belpolitikájába sem nagyon szólt bele, lényegében Thrawn katonai protektorátusa alatt működő önkormányzatok föderációjáról beszélhetünk. Thrawn ugyan átemelte saját államában is Palpatine rezsimjének militarizmusát, illetve rendpártiságát is, azonban olyan túlkapásokat, mint a Tarkin doktrína, a megalománia, illetve a xenophobia mellőzött. A Birodalomban jócskán megtapasztalt fajgyűlöletet a chiss természetesen messzemenően elvetette, olyannyira, hogy a legfontosabb katonai pozíciókat is megnyitotta a különböző fajú katonák számára: lehettek idegen fajú rohamosztagosok, TIE pilóták egyaránt. 

Thrawn számára természetesen a lényeg hadsereg hatékony működése volt. Lényegében Thrawn maga szabta formára ezt, a chiss és a birodalmi hagyományok egyfajta ötvözeteként. Miután Thrawn saját népe között szindikátor lett, felállította a Házi Falanxot, mely a legjelentősebb és legelitebb katonai alakulat lett a Kéz birodalmában. Ennek a parancsnoka volt Stent, s itt szolgált Soontir Fel báró is.  A hadsereg jórészt birodalmi csillagrombolókból, cirkálókból, TIE vadászokból állt, de önálló fejlesztéseket is folytatott,  így született meg a Nssis-osztályú clawcraft vadászgép, mely lényegében a TIE vadászok egyfajta chiss verziója.

hhuzjiq.png

A Nssis-osztályú clawcraft

Thrawn halála után a Kéz birodalmának vezetője korábbi harcostársa, Voss Parck admirális lett, aki tovább folytatta a chiss zseni vízióját, illetve hűséges maradt Thrawn elveihez is. Sőt azt is mondhatjuk, hogy egyfajta triumvirátus uralkodott, Parck, Fel báró, illetve Stent személyében. Hármójuk közül Soontir Fel élt a legtovább és vehette át az állam irányítását. 

Mi lehet ebből kánon?

Ahogy Filonit ismerjük, egész sok minden! Thrawn a kánonban is ugyanannyit tölt távol az átalakuló galaxis közepétől, mint a Legendákban, s úgy tűnik itt is valami titkos terven mesterkedhet. A kánon Thrawn és Chiss Birodalom trilógiák alapján a céljai is hasonlóak: meg akarja védeni népét, a chisseket egy homályban lappangó fenyegetéstől, ezek a kánonban a gryskek. A Nuso Esva háború is létezhet, a gryskek ugyanis előszeretettel használnak kliens fajokat, és hadurakat, akiket a háttérből irányíthatnak: ilyen volt például Jóságos Yiv tábornok, nikarduni hadúr is. Esva a kánonban talán valamiféle hasonló hadvezér lehetne.

A Thrawn keze birodalom létrehozása így ugyancsak illeszkedhet a kánon eseményeihez, a fő cél itt is a Vad Űr feltérképezése, és egy a gryskekkel szemben védőhálót jelentő állam létrehozása lehetne. Még akár az is elképzelhető, hogy a chissek egy része – akár maga Ar'alani admirális is – Thrawn mellé áll, s csatlakozik ehhez az új ember-chiss birodalomhoz. Vagy ha Ar'alani nem is (ő inkább a chissek államában munkálkodhat tovább), de mások (pl. Thalias, Samakro) igen. Voss Parck már az első kánon Thrawn regénnyel kanonizálódott, az ő szerepe is megmaradhat a Kéz birodalmában, s persze Fel is visszatérhet, vagy akár Eli Vanto kaphat nagyobb államszervező szerepet. Ugyancsak könnyen válhat kánonná a clawcraft vadászgép is, mely amolyan továbbfejlesztése is lehetne a Lázadók sorozatban nagy szerepet kapó TIE Defender projektnek!

tie-defender-squadrons.JPG

TIE/d Defender a Star Wars: Squadronsban

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr5618177781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása