Rebo.hu

Miért nem készült el a Boba Fett film?

2023. március 01. - DanCarver

boba-fett-wallpaper.jpeg

Az utóbbi években a Star Wars újjászületett a tévéképernyőkön, egymást érik a sorozatok a Disney+-on. Azonban több sorozatot eredetileg mozifilmnek terveztek a Lucasfilmnél, méghozzá antológiafilmekként, ám ezt a koncepciót a Solo: Egy Star Wars-történet után elvetették. Tervben volt egy Boba Fettről szóló film is, amelyre a rendezőt és a forgatókönyvírót is kiválasztották. A film végül sosem készült el, Fett pedig A Mandalóri és a Boba Fett könyve sorozatokban tért vissza. De miért nem valósult meg a Boba Fett film?

Problémák a filmes projektek körül

Érdekes cikk jelent meg a Collideren, amelyben összeszedték, hogy mit is érdemes tudnunk a tervezett és soha el nem készült Boba Fett filmről. A Disney égisze alatt készült Star Wars filmek gyártása egyáltalán nem volt zökkenőmentes, a Lucasfilmnek igencsak meggyűlt a baja a produkciókkal. Az ébredő Erő eredeti forgatókönyvét szinte teljesen újraírták, a Zsivány egyest jelentősen újraforgatta Tony Gilroy, a Solo: Egy Star Wars-történet eredeti rendezőpárosát a forgatás kellős közepén menesztették és a filmet szinte teljesen újraforgatta Ron Howard, míg a Skywalker kora eredeti író-rendezője, Colin Trevorrow otthagyta a projektet, hogy aztán Chris Terrio és J.J. Abrams egy merőben más filmet készítsen belőle. Az öt film közül egyedül Az utolsó Jedik munkálatai voltak problémamentesek. A Disney és a Lucasfilm akkoriban évente szeretett volna kiadni egy Star Wars mozit, a zárótrilógia epizódjai 2015, 2017 és 2019-ben érkeztek a köztes és az azt követő évekre az antológiafilmek voltak betervezve. Ezekből kettő készült el, a Zsivány egyes 2016-ban és a Solo 2018-ban került a mozikba. Ezenkívül további antológiafilmeket is terveztek, egyik ilyen volt a Boba Fett film.

A Boba Fett film kálváriája

Még 2013 februárjában – alig pár hónappal azután, hogy a Disney felvásárolta a Lucasfilmet – erősítette meg Bob Iger, a Disney ügyvezető igazgatója, hogy több önálló spin-off Star Wars filmre is vannak terveik. Az Entertainment Weekly akkor megszellőztette, hogy egy Han Solo és egy Boba Fett központú moziról lehet szó. A Boba Fett filmet valamikor a klasszikus trilógia időszakára tervezték, a cikkben már akkor kiemelték, hogy a korábban Jango Fettet és a klónokat alakító Temuera Morrison korban pont ideális lenne Boba szerepére. Iger akkor elárulta, hogy a forgatókönyvön már dolgozik Simon Kinberg, aki már a Lázadókhoz is írt epizódokat. Rendezőről ekkor még nem volt szó, de Boba páncéljának eredeti alkotója, Joe Johnston is érdeklődött a projekt iránt, illetve

Robert Rodriguez akkoriban azt mondta az MTV-nek, hogy ő inkább a Han Solo filmet csinálná meg,

de végül egyiküket sem kérték fel a filmre.

boba-rotj.JPG

Boba Fett A Jedi visszatérben (forrás: StarWars.com)

Kinberg 2014 elején kereste meg Josh Tranket, hogy dolgozzon egy Star Wars filmen. Trank viszonylag kezdő hollywoodi filmes volt, leginkább az egyedi stílusú szuperhősfilmje, Az erő krónikájáról lehet ismerős a közönségnek, amely meglepően nagy sikert aratott és az akkor 27 éves rendezőt egyből az élvonalba repítette. Hirtelen felfigyeltek rá a stúdiók és sorra kapta az ajánlatokat. Trank így képes volt meggyőzni a Lucasfilmet arról, hogy ő rendezze a Boba Fett filmet. A Disney 2014 júniusában alá is írt vele a filmre, annak premierjét pedig 2018-ra időzítették. A hivatalos bejelentést a 2015-ös áprilisi Star Wars Celebrationre tervezték. Azonban az utolsó pillanatban a Lucasfilm visszalépett és nem jelentették be a filmet. Trank akkor betegségre hivatkozva maradt távol a Celebrationtől, de valójában más oka lehetett.

trank-comic-con-2015.JPG

Josh Trank a 2015-ös San Diegó-i Comic-Con rendezvényen

A Lucasfilm visszalépésének köze volt Trank egy másik filmes projektjéhez a Marvelnél. A 20th Century Fox még jóval korábban jelentette be, hogy rebootolni fogják a Fantasztikus Négyest, az új filmet pedig Trank írta és rendezte. Azonban már a forgatás során jelentős kreatív nézeteltérések voltak a Fox és Trank között. A stúdió egyáltalán nem volt elégedett a felvett anyagokkal és újraforgatást kértek, megváltoztatva a rendező eredeti vízióját. Más források szerint Trank viselkedése is „kiszámíthatatlan” volt. A filmben Dr. Victor Von Doomot alakító Toby Kebbell megvédte a rendezőt, szerinte a forgatás eleve nagyon stresszes volt és inkább a forgatókönyvíró Kinberget hibáztatta, amiért a Fox kérésére újraforgatták a filmet. Trank a sértettségét pedig a közösségi médiában élte ki és már a premier előtt elkezdte kritizálni a filmet és a Fox döntéseit.

trank-fantastic-four-set.JPG

Josh Trank a Fantasztikus Négyes forgatásán (forrás: Polygon)

A Lucasfilm pedig látva a problémákat a rendezővel és jogosan tartva egy esetleges bukástól még idő előtt parkolópályára tette a Boba Fett filmet. 2015 májusában Trank már nem dolgozott a Boba Fett filmen és elhagyta a projektet, hivatalosan „kreatív nézeteltérések” miatt. Évekkel később azonban a rendező bevallotta, hogy tartott tőle, hogy a Disney kirúgja őt, ezért inkább önként otthagyta a projektet. A Disney és a Lucasfilm félelme beigazolódott: a Fantasztikus Négyes hatalmasat bukott a mozipénztáraknál augusztusban és egyes kritikák szerint minden idők legrosszabb szuperhősfilmje volt.

A Boba Fett mozi még 2017-ben is tervben volt a Lucasfilmnél, de a 2018-as dátumra a Solo filmet vették előre. 2018 májusában röppent a hír, hogy James Mangold vette át a Boba Fett film rendezését, de a Lucasfilm ezt nem merősítette meg. Közben a Solo forgatása is rengeteg problémába ütközött és a mozipénztáraknál sem teljesített jól. Így a Disney és Lucasfilm végleg elvetették az antológiafilmek ötletét és úgy alapvetően a Star Wars filmek terén is lassítottak, hiszen a Skywalker kora óta nem készült új Star Wars mozi és a bejelentett vagy pletykált projektek terén is óriási a káosz azóta is. A meglévő antológiafilmes projektekből később sorozatok lettek a Disney+-on, így született meg az Obi-Wan Kenobi és a Boba Fett könyve.

Boba a sorozatokban tért vissza

Ugyan Boba Fett alig szerepelt pár percet az klasszikus trilógiában, de a karakter rendkívül népszerű volt mindig is a rajongók között. Kiterjedt története volt a Legendákban, ráadásul ott ő lett Mandalore ura is.

vader-boba-ep5.jpeg

Vader és Boba Fett A Birodalom visszavágban (forrás: StarWars.com)

Az előzményfilmek és A klónok háborúja pedig bemutatta a gyermek Bobát, illetve „apját”, Jango Fettet. Ugyan több rajongó akkoriban nehezen fogadta, hogy Boba „csak” egy klón volt, ám ez lehetőséget adott arra, hogy később Temuera Morrison újra eljátssza a felnőtt fejvadászt és akár a klónokat is a klasszikus trilógia vagy az azt megelőző és követő időszakban is.

Noha Josh Trank filmje sosem készült el, a rendező 2020-ban elárulta, hogy ő mindig is egy régi vágású western sztorinak tervezte a Boba Fett mozit, valahol Clint Eastwood klasszikusai, mint A jó, a rossz és a csúf vagy a Nincs bocsánat című filmek alapján.

Ezt végül Jon Favreau és Dave Filoni hozták el A Mandalóriban, amelynek második évadában végre Boba is felbukkant, Temuera Morrison megformálásban. Az epizódot Robert Rodriguez rendezte, aki ezután egy spin-off sorozatot is szentelt a karakternek Boba Fett könyve címen. A sorozat bemutatta Fett útját miután túlélte a sarlaccot, egészen addig, hogy Jabba trónjára ült, valamint azt is, hogy aztán hogyan vette át az uralmat a Tatuin felett, leszámolva a rivális bűnszervezetekkel. A sorozat a Mandóverzum része lett, hiszen felbukkant benne Din Djarin, Grogu, Ahsoka, Cad Bane, de még Luke Skywalker is.

fett-fennec-tbofbf.JPG

Temuera Morrison (Boba Fett) és Ming-Na Wen (Fennec Shand) a Boba Fett könyvében

Így vagy úgy, de Boba végül a kánonban is megkapta azt a rivaldafényt, ami járt neki. Annyi különbséggel, hogy a mozivászon helyett a tévéképernyőn élhették át ezt a Fett rajongók. Arról még nincs hivatalos megerősítés, hogy a Boba Fett könyvéhez érkezne második évad, de pletykák már vannak ezen irányba is. Igen nagy a valószínűsége, hogy Boba még visszatér A Mandalóri 3. évadában (ezt a hongkongi Disney+ marketingesei véletlenül ki is kotyogták).

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1118061488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása