Rebo.hu

A Thrawn-trilógia és a Star Wars

2022. augusztus 04. - Castad

add_a_heading_7.png

A Lucasfilm kiadványos részlege igyekszik méltón gondozni a mára Legendáknak minősülő régebbi Star Wars regényeket, erre szolgál a Legendák – legjobb történetek című sorozat, melynek kötetei Magyarországon a Szukits Kiadó gondozásában jelennek meg. A sorozat gyönyörű borítójú, keményfedeles kötetek formájában adja ki újra a Star Wars könyvek klasszikusait, és mi is lehetne ehhez jobb kezdet, mint Timothy Zahn híres Thrawn-trilógiája, amely már magyarul is előrendelhető

Timothy Zahn A Birodalom örökösei című regénye 1991-ben jelent meg az Egyesült Államokban, és még abban az évben Magyarországon is, a Valhalla Páholy jóvoltából. A könyvet hamarosan követték a folytatásai, a Sötét erők ébredése és Az utolsó parancs, mely trilógia nemcsak a Legendák, de mondhatni a teljes Star Wars univerzum legnagyobb hatású könyvsorozatává vált. Magyarországon – de talán Nyugaton is – sokan egyenesen a filmek folytatástrilógiájaként, amolyan könyves VII-VIII-IX-ként tartották számon Zahn regényeit. Nem véletlenül, A Birodalom örökösei 1991-ben a New York Times Best Seller listájának élére került, s a Wookieepedia információi szerint 2017-ig több mint 15 millió példányban adták el. 2011-ben,  a húszéves regény impozáns ünnepi kiadást kapott (egy plusz Zahn-novellával kiegészülve), míg a harmincadik születésnapjára a Legendák – legjobb történetek (Essential Legends Collection) sorozatban jelentették meg újra. Magyarországon a Thrawn-trilógiát az első valhallás kiadásokat követően a 2000-es évek elején a Szukits vette gondozásába, s szebb, olvasóbarátabb kiadások láttak azóta napvilágot. Most pedig keménykötéses formában is polcra tehetjük a kötetek magyar verzióját.

Na de miért is ennyire fontos és népszerű ez a harmincéves könyvsorozat? Nos adjuk át a szót itt egy pillanatra a Star Wars animációs és élőszereplős sorozatai kalapos királyának, Dave Filoninak:

„Nem nőhettél fel Star Wars rajongóként úgy, hogy ne találkoztál volna Thrawnnal A Birodalom örököseiben. Sötét időszak volt, amikor nem volt már több mozifilm és ámulatba ejtett bennünket, hogy lehetne még több is”

Filoni remekül megfogalmazta a lényeget. 1991-re már nyolc év telt el a legutóbbi Star Wars film óta, s úgy tűnt a történetek kifulladtak, nemcsak film nem volt, de Star Wars könyveket vagy képregényeket se adtak ki. Ezt a pangást, vagy úgynevezett sötét időszakot rázta fel 1991-ben két cím, képregényes téren  Tom Veitch Sötét Birodalom szériája, könyves fronton pedig A Birodalom örökösei című regény. Mindkettő vadiúj történeteket hozott a rajongóknak a filmtrilógiában megismert hőseikről. E könyvek és képregények ráadásul beindítottak valamit, egy olyan erős és színes multiplatformú franchise-t, amivé mára  a Star Wars vált. 1991-től kezdve napjainkig rengeteg Star Wars regényt, képregényt, gyermekkönyvet s egyebeket adtak ki, megannyi újabb és újabb történettel bővítve a Star Wars filmekben megismert világot. S bár azóta számos kihívás érte a Star Wars regényeket (csak néhány példa: Lucas nem ismerte el sajátjainak ezeket a sztorikat; az előzménytrilógiában Lucas retconolta, „kikukázta” a történetek egyes elemeit; a többszintes kánonrendszerben alacsonyabb szintűek lettek; a Disney-ügylet után a korábbi könyvek Legendák lettek, kettévált a kánon és a Legendák; az új kánonkönyvek súlytalanok, mert a fő sztorivonalat az élőszereplős sorozatok viszik; a könyvolvasók számának visszaesése stb.), máig újabb és újabb köteteket jelentet meg a Lucasfilm, tovább bővítve könyves téren is az univerzumot.

Nos ez, mondhatni, A Birodalom örököseivel kezdődött. 

Bár én csupán egy évvel vagyok idősebb az első regénynél, a '90-es évek végén, 2000-es évek elején is gyermekkorom egyik legmeghatározóbb (ha nem A legmeghatározóbb) Star Wars élménye volt a Thrawn-trilógia, most azt mondom, meghatározóbb volt rajongásom szempontjából, mint az előzménytrilógia. A Zahn könyveket követően megizmosodó Bővített univerzum, a különféle regények, képregények s nem utolsó sorban a LucasArts játékai révén generációk számára jelentette a Csillagok háborúját. A fiatalabb generáció sokszor a kánont harciasan védve lesajnálja a Bővített univerzumot, holott az idősebbek számára ez olyan jelentőségű Star Wars élményt jelentett, mint amit később (a még nem kopaszodó és hátfájásos korosztályok számára)  A klónok háborúja animáció. 

A Thrawn-trilógia ráadásul nemcsak a rajongói tábor számára volt nagy hatással, de magára a későbbi Star Warsra is. A könyvek legfontosabb karakterei, olyanok mint Thrawn, Mara Jade, Talon  Karrde, Jacen és Jaina Solo számos későbbi regényben megjelentek, a Skywalker-Solo-Jade család vált a Bővített univerzum későbbi sztorijainak alapjává. Ráadásul még a Bővített univerzummal ambivalens viszont ápoló Lucas is merített belőle, méghozzá olyan volumenű dolgot, mint a Galaktikus Köztársaság fővárosának a nevét; igen, a Coruscant név először Zahnnál jelent meg. Bár végül a Lucasfilm nem a Thrawn-trilógiát vette alapul a folytatástrilógia elkészítése során, úgy tűnik Dave Filoni révén mégiscsak fontossá válik újra ez a történet a kánon számára. Filoni a regények legemblematikusabb alakját, az egyik legepikusabb Star Wars-antagonistának számító Thrawn főadmirálist már a Lázadók animációs sorozathoz kanonizálta, majd Zahn már két trilógiát is írt a kánonban (anti)hőséről. Azóta kánon lett Rukh, Pellaeon és a Tantiss-hegy is, s úgy tűnik hamarosan élőszereplős formában is láthatjuk a főadmirálist. Sőt, amit erről korábban a Ziro.hu-n írtam, sanszosan Thrawn lehet majd az egész mandóverzum főgonosza is; ráadásul a Favreau és Filoni féle sorozatok ugyanúgy 5 évvel az endori csata után játszódnak, mint Zahn Thrawn-trilógiája. 

Star Wars Stuff on Twitter: "No surprises here... Grand Admiral Thrawn will  be the main villain of AHSOKA! https://t.co/xLvAnBXhpW  https://t.co/LcAEkZ17MQ" / Twitter

Mindenezek alapján abszolút létjogosultsága van a Thrawn-trilógia újra (és újra) kiadásának, melynek elolvasása a mai, kánonon edződött olvasók számára is ajánlott. E könyvek kikerülhetetlen részei a Star Wars történelmének és történetének, olyan meghatározó darabok, amelyek nélkül ma talán nem lenne olyan népszerű és sokszínű a Star Wars, a franchise talán nem olyan formában létezne, amiben megismertük és megszerettük.

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6817894117

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása