Rebo.hu

Pilóták és gyalogok – A Lázadás főbb vadászosztagai és a Különleges Erők

2022. augusztus 31. - Castad

add_a_heading_1_2.pngSzeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. A cikksorozat előző darabjában bemutattam a Lázadás vadászflottájának felépítését, valamint a Wedge Antilleshez köthető alakulatokat. Ezúttal a további fontosabb vadászszázadokra, szakaszokra; valamint a szintén nélkülözhetetlen gyalogságra fókuszálok. 

A fontosabb vadászosztagok

„Színes századok”

Ahogy arról a sorozat korábbi cikkében is írtam, a Lázadás legfontosabb vadászalakulatai az úgynevezett „színes századok” voltak, melyek a főparancsnokság bázisán állomásoztak. A scarifi csata idején a Yavin 4-en négy ilyen század volt, a Kék, a Vörös, az Arany és a Zöld, ezek egy vadászflotta-parancsnokság alá tartoztak, melynek élén haláláig Antoc Merrick tábornok állt. Merrick egyben a Kék század parancsnoka is volt, mely nem számított szokványos alakulatnak.  Az előző cikkben bemutatott Vörös századdal ellentétben nem homogén század volt, az újabb típusú T-65B X-szárnyúak mellet UT-60D U-szárnyú, valamint BTL-A4 Y-szárnyú vadászgépek egyaránt szolgáltak benne, sőt az endori csata idején már A/SF-01 B-szárnyú vadászgépeket is találunk a Kék század tagjai között. A Kék századnak elévülhetetlen érdemei voltak a scarifi csatában, mely során az alakulat jelentős vérveszteségeket szenvedett, Merrick és a pilóták (illetve a vadászgépek) zöme odaveszett. Ennek következtében a Kékek a yavini csatában sem vettek részt. Később többször újraszervezték az alakulatot, mely harcolt többek között a Hoth-on, valamint az endori és a jakkui ütközetekben is.

Az Arany század ugyancsak legendás alakulatnak számított, mely bombázókból, BTL-A4 Y-szárnyúakból állt. Az osztag vezetője a scarifi és yavini csaták idején az onderoni Jon „Dutch” Vander parancsnok volt. Vander és százada az egyik legrégibb lázadó alakulatnak számított, eredetileg Dodonna Massassi-csoportjához tartoztak, ők kísérték el Mon Mothmát is a Dantuinra, ahol a szenátor életre hívta a Lázadók Szövetségét. Vander és az osztag zöme életét vesztette a yavini csatában, az egyetlen túlélő az alderaani Evaan Verlaine (Arany Hármas) volt. Az alderaani lány a Lázadás egyik legkiválóbb (Wedge Antilleshez mérhető) pilótájának számított, ráadásul Leia Organa társaként sokat tett az alderaani menekültek megvédéséért. Később, a háború során tagja lett a Csillagfény osztag nevű elitalakulatnak, majd az endori csatát követően a Kashyyyk felszabadításában is részt vett. 

Leia és Evaan Verlaine

A Zöld század szintén egy régi alakulat, már atolloni csatában is harcoltak Thrawn főadmirális flottájával szemben.  Atollonnál a Zöldek még BTL-A4 Y-szárnyúakkal repülétek, a scarifi és a yavini csatákban pedig leginkább T-65B X-szárnyúakat találunk a kötelékben. Az endori csata idején a Zöld osztag pilótái RZ-1 A-szárnyú elfogó gépekkel repültek, a Zöld Vezér, Arvel Crynyd vezetése alatt. Crynyd azonban elesett a csatában, így a Zöld századot, a duros L’ulo L’ampar hadnagy vette át. A Zöld században szolgált Shara Bey is, Poe Dameron édesanyja. Shara Bey hadnagy ugyancsak kiváló pilótának számított, a hoth-i ütközetet követően őt választották meg a Csillagfény osztag vezetőjévé. Az endori csatát követően Bey fontos szerepet játszott a Parázs hadművelet megakadályozásában, Leia és a naboo-i királynő oldalán védte a bolygót a pusztítástól. Később férjével, Kes Dameronnal és kisfiával, Poe-val a yavin 4-en telepedett le, ám hat évvel az endori csatát követően elhalálozott. A Zöld század későbbi parancsnoka, Shara jó barátja, L’ulo L’ampar hadnagy később is a Dameron család mellett maradt, még az ifjú Poe Fekete századának tagjaként is harcolt az Ellenállásban, ekkor halt hősi halált. E színes alakulatok mellett az endori ütközetben már Sárga és Szürke századok is bevetésre kerültek.

Shara Bey és L’ulo L’ampar

Egyéb századok, osztagok

Az elsődleges századok mellett volt több különféle egyéb alakulat is, szinte minden Lázadó sejtnek megvolt a saját X-, Y-, vagy A-szárnyú osztaga. Ilyen volt lényegében a Sato parancsnok, majd Hera Syndulla tábornok irányítása alatt álló Főnix század, vagy éppen a Saw Gerrerra partizánjaihoz tartozó Barlangi angyalok nevű X-szárnyú alakulat is. Szintén ilyen, helyi osztagnak számíthatjuk a nagy hírnévre szert tett Tierfoni Sárga Ászokat, amelynek kötelékébe tartozott Jek Porkins is. A Tierfon elvesztését követően ugyan a Lázadás feloszlatta az alakulatot, de később újraszervezte és a jakkui csatában is bevetette. A Sárga Ászok parancsnoka Dosmit Raeh százados volt, az ő sisakját találta meg később Rey. 

A nyílt háború kitörését követően újabb és újabb alakulatokat szerveztek a különféle hadihajók és csapásmérő erők mellé. Ezek között voltak a tizenkét vadászgépes osztagoknál kisebb szakaszok is. A Lázadás vadászflottájának egyik magasabb rangú vezetőjének számított a titokzatos Grófnő. Ő adott parancsot például Wedge Antillesnek a hoth-i ütközetet követően Zsivány/Vörös osztag újjászervezésére. A Grófnőnek saját vadászszakasza is volt, a Korona osztag, mely végigharcolta a hoth-i és endori ütközeteket, sőt ők derítették fel a később az Ellenállás számára fontossá váló  D’Qar bázist. A Korona osztagban repült az Elveszett csillagok regény egyik főhőse, Thane Kyrell, valamint a twi'lek Yendor is. A Grófnő távozását követően Yendor vette át az alakulat irányítását, aki a háború után a független Ryloth bolygó Új Köztársasághoz küldött nagykövete lett, majd az Első Rend ellen is segítette Leia maroknyi csapatát. Szintén kisebb, speciális alakulat volt a már többször emlegetett Csillagfény, mely a Lázadás legjobb pilótáit (Shara Bey, Wedge Antilles, Evaan Verlaine, L’ulo L’ampar, Mart Mattin és Freyta Smyth). Az alakulatot a hoth-i csatát követően hívták életre a Csillagfény művelet veszélyes küldetéseire.

Star Wars: The Rebel's Newest Squadron Is Inspired By The High Republic

A Csillagfény osztag

Ugyancsak különleges alakulatnak számított az Alphabet-osztag (Yrica Quell, Chass na Chadic, Kairos, Wyl Lark, Nath Tensent), mely a hírszerzés keretében működött, születésénél pedig Hera Syndulla bábáskodott. Az osztag fő feladata a legveszedelmesebb TIE-vadászraj, az Árnyékszázad levadászása volt.  Az Alphabet tagjai különböző, elpusztult Lázadó alakulatokból kerültek ki, Chass a Véreb, Wyl a Riot osztag tagjaként harcolt korábban. Szintén Hera Syndulla csapásmérő erőjéhez tartozott a Jégeső, a Meteor és az Előörs osztag. Az Előörs (Vanguard) osztag fontos szerepet játszott a titkos Starhawk-projekt során, történetüket a Star Wars: Squadrons játékból ismerhetjük meg. Az osztagot Lindon Javes irányította a Temperance nevű cirkálóról, míg a vadászpilóták vezetőjének a mimbani Kierah Koovah, azaz Gunny számított, aki már a klónháborúban is harcolt. Az osztag egyik legérdekesebb egyénisége azonban kétségkívül az albínó trandoshai pilóta, Feresk Tssat, azaz Frisk volt. Az Előörs osztag is különféle vadászgépekből állt, Gunny U-szárnyút, Frisk Y-szárnyút vezetett, míg például a miriali Keo Venzee A-szárnyú, az ember Grace Sienar pedig X-szárnyú pilóta volt. A játékból ismerjük meg az Üllő osztagot is, mely például a Mon Calát védelmezte.

Vanguard Squadron | StarWars.com

Az Előörs osztag

Érdemes még megemlíteni a Penge osztagot, mely B-szárnyúakból állt, s többek között az endori és jakkui csatákban vett részt, illetve szintén kiemelhető a Battlefront II-ben megismert Veszély osztag, mely a duros Shriv  Suurgav irányítása alatt állt. Srhiv később az Iden Versio és Del Meeko alkotta az Inferno osztaghoz csatlakozott. 

A Különleges Erők

A háborút azonban nemcsak a pilóták nyerték meg, fontos szerep hárult az űrhajók legénységére, az úgynevezett hajózókra, valamint a közkatonákra, a gyalogosokra is. Az ő életüket leginkább Alexander Freed Alkony század című regényéből ismerhetjük meg, pontosabban a 61. mobil gyalogságét, melyet Micha Evon százados vezetett. Evon azonban elhalálozott a hoth-i ütközetben, a parancsnokságot utána Hazram Namir vette át. 

A gyalogság elitjének a Különleges Erők számítottak. A scarifi csata idején a Yavin 4 bázison állomásozó Különleges Erők parancsnoka Pitt Onoran tábornok volt, az alá tartozó csapatok vegyes alegységekbe tartoztak. Voltak közöttük tengerészgyalogosok, beszivárgók, városi gerillák, kommandósok, valamint technikusok is, de talán leghíresebb alegységének felderítők számítottak, akiket Útkeresőknek is neveztek. Az Útkeresők között szolgált Ruescott Melshi őrmester, Cassian Andor jó barátja. Melshi részt vett Jyn Erso kiszabadításában, valamint csatlakozott Jyn és Cassian Zsivány egyes nevű renitens alakulatához, hogy megszerezze a Halálcsillag terveit a scarifi citadellából. (A pletykák szerint Melshi őrmester az Andor sorozatban is felbukkan majd.). A Zsivány egyes öngyilkos missziójához nemcsak útkeresők csatlakoztak, hanem például tengerészgyalogosok és kommandósok is, az utóbbiak közé tartozott a drabatan Pao, aki szintén életét áldozta a küldetésért. 

Sergeant Ruescott Melshi - Rogue One: A Star Wars Story | Star wars  characters, War stories, Star wars fans

Ruescott Melshi őrmester

A Különleges Erők különféle alakulataira természetesen a hoth-i csatában is fontos szerep hárult, olyannyira hogy a későbbi bázis helyét is egy közöttük szolgáló grigori katona, Purpruff tizedes fedezte fel. Az Echo Bázis személyi állományának több mint harmadát a Különleges Erők katonái alkották, közvetlen felettesük ugyan nem ismert, de végső soron a bázist irányító, alderaani származású tábornokoknak, Leia Organának és Carlist Rieekannnak feleltek. Rieekan tábornok később harcolt az endori és jakkui csatában is, sőt az Ellenállás munkáját is segítette Leia oldalán. 

A Különleges Erők kulcsszerepet játszottak az endori csata idején is. A részleg parancsnokának ekkor a koréliai (ex-birodalmi) Crix Madine tábornok számított, ekkoriban talán ő volt a Lázadó gyalogság legjelentősebb katonai vezetője. Madine személyes bátorsága is példásnak számított, amikor az endori csatát megelőzően Leia elterelő küldetésre indult, a tábornok maga jelentkezett, hogy elkíséri kommandósként. Végül ezt elvetették, és a dresseli Lokmarcha őrnagy látta el a feladatot, aki életét áldozta a küldetésért. Az endori kommandós csapatot eredetileg Lokmarcha vezette volna, az ő halálát követően hárult ez a feladat Han Solo tábornokra. Solo tábornok az elit beszivárgó kommandósoknak számító Útkeresők, valamint a szintén a Különleges Erőkhöz tartozó 32. Kommandós Egység tagjaiból szervezte meg csapatát. Solo endori egysége olyan kiváló katonákból állt, mint az Echo Bázis korábbi biztonsági tisztje, Bren Derlin őrnagy, az Ellenállásban később Leia egyik legfőbb katonai tanácsadójának számító, Caluan Ematt hadnagy, valamint a klónháborúk veteránja, Rex százados. A csapathoz tartozott természetesen Leia Organa tábornok, valamint Luke Skywalker parancsnok is, illetve olyan jól képzett katonák is, mint az idős Nik Sant, vagy Kes Dameron őrmester, Poe Dameron édesapja. Ezen elit alakulat fontos szerepet játszott az  erdőholdi birodalmi jelenlét felszámolásában, valamint a tayroni birodalmi hírszerzőbázis megtámadásában is.

Star Wars: Shattered Empire

Sakas és Kes Dameron az Útkeresőktől

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr6417917505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása