Rebo.hu

Az Andorban előtérbe kerültek az anyák

2023. május 07. - DanCarver

normal_video_thumbnail_5.png

Ma van anyák napja. Három éve a ziro.hu-n írtunk a Star Warsban felbukkant édesanyákról. Most azonban kifejezetten az Andorban látott három anyával ünnepelnénk meg őket.

A Star Warsban számos példát tudunk apa-gyermek kapcsolatokra. Ismerünk rosszakat, mint Luke és Vader vagy Han Solo és fia, Ben, de tudunk jókat is, mint Jango és Boba, Galen és Jyn Erso vagy Bail Organa és Leia hercegnő. De számos apa-pótlék, vagy apa-figura is felbukkant, mint Qui-Gon Jinn és Obi-Wan Kenobi jedimesterek, vagy újabban a mandalóri Din Djarin a kis Grogunak. Ezzel szemben az anyák meglehetősen háttérbe szorultak. A filmek alig érintették Leia anyaságát, Padménak pedig korai halála miatt sem volt erre esélye, helyette be kellett érnünk Shmi Skywalker, Beru néni vagy esetleg Breha királynővel, Leia nevelőanyjával. Persze azért a sorozatokban vagy a kiegészítő művekben is láttunk olyanokat, mint Hera Syndulla, Talzin anya, Ursa Wren, vagy Mama, a huttok anyja. Az ő anyaságuk viszont értelemszerűen lényegesen kevesebb figyelmet kapott. Az Andor első évadában viszont rögvest három anya-gyermek kapcsolatot kaptunk, mindegyik nagyon fontos és meghatározó volt a sorozat karaktereinek szempontjából, és mindhárom más-más aspektusait mutatta be anya és gyermek kapcsolatának. Cikkünk a Collider november 21-i cikke alapján készült.

Maarva Andor – a halálig kitartani az elveink és gyermekünk mellett

andor-maarva-cassian-meet.jpeg

Maarva Carassi Andor volt a címszereplő Cassian Andor nevelőanyja. Maarva és férje, Clem egy csempészútjuk során a Kenarin találtak rá az árván maradt kis Kassára, akit megmentettek és örökbe fogadtak. Maarva új életet és személyazonosságot adott a fiúnak Cassian Andor néven, és sajátjanként nevelte fel a Ferrixen. A sorozat egy erős, a fiáért mindig aggódó, óvó, de kissé konok nőként mutatta be Maarvát, Fiona Shaw bámulatos megformálásában. Megtudhattuk azt is, hogy férje, Clem korán elhunyt, amikor a frissen létrejött Birodalom megszállta Ferrixet. Így Maarva egyedül nevelte Cassiant, akit próbált megóvni mindentől, amennyire lehetséges volt. A nő nemcsak megvédte, de mindenben támogatta fiát, akkor is, amikor a Pre-Mor biztonsági tisztjei vallatásnak vetették alá, vagy amikor már a Birodalom is üldözte Cassiant.

andor-maarva-andor-b2emo.jpeg

Maarva és hűséges droidja, B2EMO

Maarva személye akkor került igazán előtérbe miután Cassian és a lázadók sikeresen végrehajtották a rablást az Aldhanin. A hír feltüzelte Maarvát és hirtelen őt is a lázadás fel fordította. Cassian a tudta nélkül inspirálta anyját, hiszen Maarva nem tudta, hogy fiának köze volt a rabláshoz. Cassian azonban csak el akart tűnni a megszerzett pénzzel és kérte édesanyját, hogy tartson vele, de Maarva visszautasította – ő a saját otthonában akart ekkor már szembeszállni a Birodalommal. Ha kell egyedül is. Maarva sosem akart semmit rákényszeríteni fiára, tudta, hogy Cassian még nem áll készen a lázadásra, így hagyta, hogy a saját útját járja. A párbeszéd kettejük között az évad egyik legérzelmesebb pillanata, remekül szemléltette anya és fia kapcsolatát. Cassian elhagyta anyját, de csak rövid ideig élvezhetette a szabadságát, mert a Birodalom elfogta és a Narkina 5 haláltáborba zárta. Maarva eközben otthon maradt a Ferrixen egyedül, egészsége megromlott, de kitartott a lázadás mellett, így Cassian barátai, Bix és Brasso vigyáztak rá. Mire Cassian kiszabadult a börtönből és visszatért, anyja már nem volt az élők között. Ferrix népe az utcákra vonult, hogy eltemessék Maarvát, aki megbecsült, prominens személy volt a közösség életében. Maarva halála előtt rögzített utolsó üzenetében feltüzelte a lakosságot, akik puszta kézzel is szembeszálltak a rohamosztagosokkal és az egész bolygó fellázadt az elnyomók ellen.

Maarva személye, konok lázadása és halála is kellett ahhoz, hogy Cassian azzá a lázadóvá váljék, aki képes lesz egy maroknyi csapattal ellopni a Halálcsillag terveit, örökre megváltoztatva a galaxis sorsát. De nemcsak, mint lázadó, hanem, mint anya is rendkívül sokat adott Cassiannek. Fiát őszintén szerette, olyannak amilyen, minden hibájával együtt, és a végsőkig támogatta.

„Mondd meg, hogy tehet bármit, mindennél jobban szeretem.” – Maarva üzenete Cassiannek.

Eedy Karn – anyai manipuláció mesterfokon

eedy-karn-main.jpeg

Maarva szöges ellentéte Eedy Karn, aki Syril Karn anyja volt a sorozatban Kathryn Hunter alakításában. Már a bemutatkozó jelenete is tökéletesen érzékeltette, hogy itt egy egészségtelen anya-gyermek kapcsolatot láthatunk. A lefokozott, munkáját vesztett, hazatérő Syrilt először egy pofonnal köszöntötte, majd rögtön utána könnyek közt fia karjaiba borult. Eedy teljes kontroll alatt tartotta egyetlen gyermekét, miközben ahol lehet becsmérelte és manipulálta őt. Még azt is a szemére hányta neki, hogy naponta hányszor ad ételt fiának. Eedy nem önmagáért szerette Syrilt, hanem csakis az eredményeiért, számára a fia is csak ettől értékes. Minden követ megmozgatott, hogy újra pozícióba kerüljön Syril, így kapta meg az állást a Birodalmi Szabványügyi Hivatalban.

syril-eedy-karn.jpg

Syril és Eedy reggeli közben

Eedy anyai magatartása elengedhetetlen ahhoz, hogy megértsük Syrilt. A férfi hatalmat akart és kontrollt a körülötte lévőktől, amit a Birodalom biztosíthatott neki. Éppen ezért (és bosszúból is) kereste olyan megszállottan a neki keresztbe tevő Cassian Andort. Emiatt nagyon hamar a Birodalmi Biztonsági Hivatal látókörébe került. Amikor találkozott Dedra Meero főfelügyelővel, a nő ugyanazt tette vele, amit az anyja is tenne. Elutasította és a földbe tiporta, hogy tartsa a fejét lent, ne foglalkozzon a nagyok dolgával. Syril pont ettől az elutasítástól lett Dedra megszállottja is és mindent elkövetett azért, hogy feljebb jusson a ranglétrán, még az anyjától is lopott. Syril végül megmentette Dedrát és pont oda jutott, ahová szeretett volna. Nyilván a férfi felelős egyedül saját tetteiért, de Eedy Karn nélkül sosem vált volna olyanná, és ilyen anyák vagy apák nélkül nem létezhetnének Dedrák és Syrilek sem a Birodalom gépezetében.

Mon Mothma – szétszakadva a lázadás és a család között

mon-mothma-main.jpeg

Hármuk közül Mon Mothma volt az, akit már a sorozat előtt is ismerhettünk, hiszen először még A Jedi visszatérben, majd a Bővített Univerzum könyveiben bukkant fel számos helyen Chandrila lázadó szenátora. Genevieve O'Reilly először A Sith-ek bosszújában, majd a Zsivány egyesben és a Lázadókban is alakította a fiatal Mont, akit az Andorból viszont egy egészen új oldaláról ismerhettük meg. Az eddigi Star Wars művekben Monnak a politikai oldalát mutatták be jobban, az elvei mellett kiálló szenátor, aki aztán a Lázadók Szövetségének vezéralakja, és később az Új Köztársaság kancellárja is lett. Azonban viszonylag keveset tudtunk a családi hátteréről és az Andorban végre sokkal jobban előtérbe került ez is. A sorozat részletesen bemutatta Mon nem éppen jól működő családját. Férjével, Perrinnel hűvös volt a viszonya és tizenötéves lányával, Leidával szintén rossz kapcsolatot ápolt.

mothma-family.JPG

A Mothma család (Mon, Leida és Perrin)

Mon több fronton kellett, hogy helyt álljon, hiszen a nyilvánosság számára ő egy gyenge kezű szenátor volt, aki a Birodalmi Szenátusban küzdött a szeparatista jogokért, miközben titokban a lázadást szervezte Luthen Raellel és pénzeket mozgatott kétes eredetű bankszámlákról és alapítványokon keresztül a lázadás számára. Mindezek mellett családjára már jóval kevesebb figyelem jutott, egészen addig, amíg a pénzforrásai elapadtak és veszélybe került a lázadó tevékenysége. Ebből végül egy kényszerházasság mentette ki – a lányát kénytelen volt hozzáadni egy általa nem kedvelt és megvetett üzletember, Davo Sculdun fiához. Mon a családját és a saját lányának boldogságát is feláldozta a lázadásért, az ügyért, amelyben oly nagyon hitt. Unokahúga, Vel Sartha szintén a lázadók tagja volt, de ő a terepen harcolt, fegyverrel. Mon fegyvere viszont a politika volt, terepe a szenátus, ő ott vívta meg harcát a Birodalommal szemben. Mon Mothma sorsán keresztül remekül bemutatta az Andor, hogy ezek a nők és férfiak micsoda áldozatokat hoztak a lázadókért. Mon történetét pedig tovább mesélik a kánonban, hiszen nem csak az Andor második évadában lesz fontos szerepe, hanem a hamarosan érkező Ahsoka sorozatban is felbukkan majd, immár az Új Köztársaság kancelláraként.

mon-mothma-rogue-one.jpeg

Mon a Lázadók Szövetségének vezetőjeként.

Mindhárom anya nagyon fontos volt a sorozat történetében. Az Andor a lázadásról szól egy elnyomó Birodalom ellen, a szebb jövő megteremtésének reményében. Éppen ezért az anyaság egy visszatérő téma a sorozatban, és az anyák csak tovább mélyítik a történetet. Hiszen a szülőknek különösen nagy érdekük fűződik ahhoz a jövőhöz, amit a gyermekeiknek hagynak hátra. Ezek a történetek, karakterek csak még tovább mélyítik, bővítik a Star Wars univerzumát, az Andor pedig egészen új távlatokat nyitott meg a történetmesélésben. Reméljük, hogy Eedy, Maarva és Mon után még sok-sok anyukát fogunk látni a Star Warsban.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1418109918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása