Rebo.hu

Valóban a Rossz Osztaghoz kapcsolódik az Andor egyik jelenete?

2023. január 12. - DanCarver

andor-ferrix-clones.JPG

Az Andor egyik visszaemlékezős jelenetében látott birodalmi klónkatonák valószínűleg a Rossz Osztag történetéhez kapcsolódhatnak.

A héten már a harmadik részét élvezhetjük a Rossz Osztag második évadának. Az animációs sorozat remekül mutatja be, hogyan is alakult át a Köztársaság a rettegett Birodalommá és mindezt hogyan is élték meg a klónok, a szeparatisták vagy a galaxis egyszerű polgárai.

Azonban nem ez az egyedüli Star Wars sorozat, amely érintette ezt az időszakot, hiszen a tavaly ősszel látott Andor első évadában volt egy nagyon rövid visszaemlékezős jelenet, amely ugyancsak ehhez kapcsolódott. Ugyan a két sorozat időben távol áll egymástól és stílusban vagy a főszereplő karakterekben is eltérnek, azonban közös bennük, hogy nem a jediket, sith-eket vagy a Skywalker saga ikonikus karaktereit helyezik előtérbe, hanem a galaxis egyszerűbb, átlag polgárait, akiknek szemén keresztül jobban átélhetjük a Galaktikus Birodalom elnyomását. A Rossz Osztagban már láthattuk is, hogyan bánt el a Birodalom az Onderon és a Ryloth népével vagy a volt szeparatista világokkal is, mint a Raxus Secundus vagy a Serenno.

bad-batch-clones-raxus.jpg

Birodalmi klónkatonák szállják meg a Raxust a Rossz Osztag első évadában

Az Andor hetedik részében (Announcement) Cassian visszatért az aldhani küldetés után a Ferrixre, ahol a Rix útra kiérve eszébe jutott egy emlék a gyerekkorából, amelyben nevelőapját, Clem Andort láthatjuk, amint egy tüntetés élén szembeszállt a Birodalommal. A jelenet legérdekesebb része, hogy a birodalmiak itt még klónkatonákat és nem rohamosztagosokat vezényeltek a Ferrixre, vagyis időben valamikor a Rossz Osztag eseményeinél járhatunk. A jelenetből annyi derült ki, hogy a klónok nagyon gyorsan leverték a tüntetést, Clemet pedig a téren felakasztották. Válaszul a fiatal, tinédzser korú Cassian egy bottal támad a klónokra, akik lefogták és bebörtönözték a fiút.

andor-clem-cassian-clones.jpg

Cassian és Clem, háttérben a birodalmi klónokkal

Felmerül a kérdés, hogy pontosan mikor is történhetett ez?

A sorozat pedig választ is ad erre, hiszen Cassian úgy emlékezett vissza erre a múltbéli eseményre, hogy megérintette apja sírkövét. A sírkövön a Ferrix hagyományos bazeese nevű írásmódjával írt szöveget a következő képen fordította le a StarWars.com:

7896.39.5

Clem Andor

7959.318.3

A dátumok a Coruscant-i időszámítás naptára (C.R.C.) szerint vannak feltűntetve. A Star Wars: Galaktikus Atlasz szerint a scarifi és a yavini csata 7977 C.R.C idején történt. Így Clem Y. e. 18-ban halt meg, ahogy erről a sírkövén szereplő dátum is tanúskodik. Azaz a 66-os parancs és a Birodalom kikiáltása utáni évben járhattunk.

andor-clones.JPG

A kis Cassian egyedül rátámad a klónokra

A Rossz Osztag készítői (Brad Rau és Jennifer Corbett) elmondták, hogy a két évad között hónapok telhettek el.

Erre vannak szemmel látható utalások, hiszen Omega sokat változott, picit idősebbnek is tűnik, ahogy a csapat is más, mint ahogy az első évad fináléjában elbúcsúztunk tőlük. Így elég nagy a valószínűsége, hogy a második évad már Y. e. 18-ban játszódik, vagyis valamikor párhuzamosan a Rix úti tüntetéssel. A Rossz Osztag már szépen elkezdte bemutatni, hogy a Birodalom fokozatosan hogyan is cserélte le a klónhadsereget a rohamosztagosokra. Az első évadban már tanúi lehettünk, ahogy a Birodalom a korábbi köztársasági klónkommandósokat használta fel az első generációs rohamosztagosok kiképzésére.

bad-batch-republic-commando.jpg

Klónkommandósok és rohamosztagosok a Rossz Osztag első évadában

Azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen gyorsan történt, de az biztos, hogy a Jedi: Fallen Order játékban, amely Y. e. 14-ben játszódik, már rohamosztagosokat alkalmaztak a Birodalom soraiban. A Rossz Osztagnak tehát ebben az ötéves időintervallumban kell elmesélnie ezt az átmenetet a klónhadseregből a rohamosztagokba.

Rendkívül érdekes és izgalmas lenne, ha később utalnának a Rossz Osztagban a Ferrixre, így a két sorozat között tényleg lenne kapocs. Dave Filonitól amúgy sem idegenek az ilyen jellegű utalások más Star Wars művekre.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1518023844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása