Rebo.hu

A Birodalmi Szenátus és a lázadó szenátorok

2022. szeptember 14. - Boros Balint

Star Wars Andor Trailer Breakdown: Mon Mothma, Death Troopers, Coruscant,  and New Cast Revealed - News LeafletsSzeptember 21-én indul útjára a Disney+ felületén a negyedik élőszereplős Star Wars sorozat, mely a Zsivány Egyesben megismert Cassian Andor életét fogja részletesebben bemutatni. Ennek az apropóján blogunk cikksorozatot indított, melynek célja nem más, mint a Lázadók Szövetségében fontos szerepet betöltő egyének (és csoportok) részletes bemutatása. A sorozatban végre jobban megismerhetjük az eddig csak felszínesen leírt Birodalmi Szenátus mindennapi működését és a Galaktikus Birodalom politikai életét is. Jelen cikkünkben az eddig rendelkezésre álló információk alapján mutatjuk be a Birodalom törvényhozó testületét és a Lázadás mellé álló szenátorokat, a Lázadók polgári vezetését. 

Boros Bálint: Látszat és folyamatos hanyatlás 

Amikor Y.E 19-ben véget ért a klónok háborúja, Palpatine főkancellár összehívott egy rendkívüli ülést a szenátusban, ahol bejelentette, hogy a Köztársaságot átalakítja Galaktikus Birodalommá, magát pedig kinevezte annak uralkodójává. A három évnyi háború szenvedései után ez igazi megváltásnak tűnt a békére vágyó polgárok és szenátorok számára. A Birodalomba való átmenet részeként Palpatine megváltoztatta az egykori Köztársaság törvényhozó testületének nevét Galaktikus Szenátusról Birodalmi Szenátusra. A testület gyengesége már közvetlenül a háború után megmutatkozott, ugyanis a tagjait olyannyira lefoglalta saját bolygóik újjáépítése, hogy nem tudták megakadályozni a Kashyyyk birodalmi megszállását. Azonban a szenátus szerepe lényegét tekintve nem változott meg az új Birodalomban a régi Köztársasághoz képest. Továbbra is az állam törvényhozó testületeként működött tovább, tagjai pedig a birodalmi rendszerek képviselői maradtak. 

Azzal, hogy megtartotta a szenátust Palpatine megpróbálta azt a látszatot kelteni, hogy a Birodalom csak a Köztársaság jogutódja, nem pedig egy teljesen új, és teljesen más hatalmi és közigazgatási rendszerrel rendelkező államalakulat. El akarta hitetni a birodalmi polgárokkal és szenátorokkal, hogy még mindig van beleszólásuk életük alakulásába.

A szenátusban – a Birodalom kikiáltása után is – megtárgyalták a napi ügyeket vagy törvényeket fogadtak el. Az idő előrehaladtával azonban ezeknek egyre kisebb lett a jelentősége, hiszen a megszavazott törvényjavaslatokat személyesen a császárnak kellett törvénybe iktatnia, aki ezt személyes érdekei miatt nem mindig, az idő előrehaladtával pedig egyre kevesebbszer tette meg. A szenátus fontosságának és erejének gyengülése egyre gyorsabbá és nyilvánvalóbbá vált. Ennek ékes példája az, hogy bár a szenátus a Lasan ostroma után betiltotta a T-7-es ion disztruptorokat és azok gyártását, a Birodalom folytatni akarta annak a sorozatgyártását a Lothalon. Az is a szenátus gyengeségét mutatta, hogy már csak negyven bolygórendszer volt hajlandó részt venni a törvényhozói gyakornoki programban. A testület gyengülésével párhuzamosan Palpatine egyre több hatalommal kezdte el felruházni tartományi kormányzóit, akik a szenátorokkal ellentétben sokkal lojálisabbak voltak hozzá. Eközben a szenátusban egyre többen kezdték el támogatni a lázadást a Birodalom ellen. Ilyen volt többek között Mon Mothma és Bail Organa is, akik még Padmé Amidalával együtt alapították meg a Kétezrek Delegációját, egyfajta tiltakozásként Palpatine teljhatalma ellen. Így hát annak ellenére, hogy maga a szenátus milyen gyenge volt, amíg létezett, a Birodalom tartott attól, hogy az a Lázadók Szövetségének az oldalára állhat, így fedőtörténetekkel próbálta leplezni a testület előtt az atrocitásait. Erre ékes példa volt Jedha Város felrobbantása, amit a Birodalom bányászbalesetként tűntetett fel. A Birodalmi Szenátust a vég nemsokkal az Alderaan elpusztítása előtt érte. Annak érdekében, hogy a szuperfegyver tesztje után a Lázadás ne nyerjen tömeges politikai támogatást a szenátusban Palpatine feloszlatta azt, és minden hatalmat a tartományi kormányzóknak és a hadseregnek adott. Nem sokkal a testület feloszlatása után a Birodalom még le tudott tartóztatni úgy egy tucatnyi lázadó szimpatizáns szenátort, akiket aztán a coruscanti Arrth-Eno Börtönkomplexumban tartottak fogva, egészen addig, amíg a lázadók meg nem próbálták kiszabadítani őket onnan, ezen akciójuk viszont csúfos kudarcot vallott.

Szintén érdekesség, hogy az első Halálcsillag pusztulása után Palpatine elismerte Vadernek, hogy hiba volt feloszlatnia a Birodalmi Szenátust.

Kádas István: Az óvatos politikusok és a Hírszerzés

A Birodalmi Hírszerzés már a kikiáltását követő napon letartóztatott hatvanhárom szenátort, többnyire a Kétezrek Delegációjának tagjait. A Birodalmi Szenátus feloszlatását követően szintén letartóztatások következtek, nem meglepő módon az ekkor elfogott tisztségviselők között is többen korábban a Kétezrek Delegációjához tartoztak, mint például a feenixi Tanner Cadaman vagy a kestos minori Ivor Drake szenátorok. A szenátorok „megbízhatatlansága” olyannyira ismert volt a Birodalom köreiben, hogy Gall Trayvis szenátort egyenesen arra használták, hogy magát elégedetlen, a birodalmi rezsimet holoüzenetekben kritizáló szenátornak kiadva csalja kelepcébe a lázadó sejteket. 

Azok a Lázadással szimpatizáló szenátorok, akik sikeresen megúszták a birodalmi tisztogatásokat és a letartóztatást, valamikor a scarifi csata előtt létrehozták a Lázadók Szövetségének a polgári vezetését. A Köztársaság és a demokratikus kormányzát visszaállítását célzó testület a Szövetségi Polgári Kormányzat nevet kapta, vezetője a korábban már bemutatott Mon Mothma kancellár lett. Mon Mothma munkáját a Szövetségi Kabinet segítette, melynek titkára Bail Organa volt. A Kabinet hat miniszterből állt, akik többnyire korábbi birodalmi szenátorok voltak. A miniszterek különféle nézőpontot, világnézetet képviseltek, a gazdasági vezetők óvatasabban álltak a katonai fellépéshez. A Kabinet pénzügyminisztere az uyteri Nower Jebel szenátor volt például diplomáciai eszközökkel kívánta volna megoldani a konfliktust, s elutasította a nyílt fegyveres ellenállást, különösen a Saw Gerrera féle partizánakciókat.  A Kabinet iparminisztere, a taldot-rendszeri Vas Vaspar szenátor, aki ugyancsak fontos feladatot látott el a Lázadás anyagi fedezetének biztosításában, ugyan már nem ellenezte az ellenállást, de ő is csupán óvatos katonai fellépést pártolt.

Érdekes feladatköre volt a Lázadás oktatási miniszterének a tarisi Tynnra Pamlo szenátornak. Pamlo ugyanis szorosan együtt működött a Lázadás Hírszeszerzésével, illetve egyenesen az azt vezető Airen Cracken tábornokkal is. Pamlo és Cracken közösen feleltek a birodalmi propagandával szembeni „ellenpropagandáért.” Pamlo ezen feladatköre révén bizonyítékokkal bírt a legszörnyűbb birodalmi tettekről, mint például a Geonosis vagy a Lasan lakosságának kiírtásáról. Amikor a Halálcsillag léte nyilvánvalóvá vált a Lázadás számára, Pamlo megrettent a veszélytől és a Lázadás leszerelését, a megadást szorgalmazta. A yavin 4-en folytatott tárgyalásokat követően a Coruscantra utazott, hogy a Halálcsillag ellen szónokoljon, lemondjon szenátori tisztségéről, a lázadókat pedig fegyverletételre szólítsa fel.

تويتر \ Star Wars Holocron على تويتر: "Character of the Day: Senator Tynnra  Pamlo https://t.co/PDcV81v2DO"

Vasp Vaspar és Tynnra Pamlo szenátorok

Pamlo szenátor tevékenysége tehát szorosan összefüggöt a Szövetségi Hírszerzéssel. Ennek a vezetője Airen Cracken tábornok volt, a contruumi férfi már az előtt szabadságharcosként vezette bolygója seregét a Birodalommal szemben, hogy a Lázadók Szövetsége megalakult volna. Később ráhárult a Szövetségi Hírszerzés irányítása, s ebben a minőségében kémhálózatot állított fel a Külső Peremvidéken. Éppen ezért nem vett részt a scarifi csata előtti tanácskozáson, a Galen Ersóval kapcsolatos akciókat helyettese, a Pendarr III-ról származó, már a klón háborúban is harcoló Davits Draven tábornok irányította. Draven később a mako-tai csata folyamán halálozott el, életét áldozva a Lázadásért: Darth Vader személyesen folytotta meg az Executor fedélzetén. Cracken tábornok azonban az endori csata idején is aktív volt, elsők között tudta meg bothai kémektől a második Halálcsillaggal kapcsolatos információkat. A csatában maga is részt vett, Lando Calrissian társaságában, a Millennium Falcon fedélzetéről irányítva. Később ő lett az Új Köztársaság Hírszerzésének vezetője is.

Unused shots of Airen Cracken and Blount operating the upper and lower  turrets respectively during the Battle of Endor : r/StarWars

Cracken tábornok a Falcon lövegtornyában

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9417913259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása