Rebo.hu

A könyvtől a képernyőig – Thrawn mérföldkövek

2023. július 13. - Castad

f0xmscvwiamyqef.jpg

Az Ahsoka sorozat új előzetesében immár a nagyközönség is megcsodálhatta Thrawn főadmirális élőszereplős verzióját. Ha visszamennénk az időben harminc évvel ezelőttre talán el se hinnék nekünk. Thrawn ugyanis immár harminckét éve lopta be magát a rajongók szívébe. Milyen mérföldkövekről beszélhetünk a karakter kapcsán?

1991. Thrawn debütálása A Birodalom örökösei regényben

Thrawn főadmirális karaktere Timothy Zahn szülötte, aki 1991-ben jelentette meg A Birodalom örökösei (Heir to the Empire) című regényét, az úgynevezett Thrawn-trilógia első kötetét. A regények főhősei persze ezúttal is Luke Skywalker, Han Solo és Leia Organa voltak, ám Zahn egy olyan újszerű antagonistát kreált ellenük, aki merőben más volt mint az addigi Star Wars ellenségek, merőben más mint Vader és a Császár. Megszületett Thrawn főadmirális, a kékbőrű, vörös szemű chiss stratéga, a Birodalom legnagyobb lángelméje. 

1993. „Micsoda művészi döfés volt”

Két évvel debütálását követően a Star Wars rajongók már el is kellett, hogy köszönjenek a műkedvelő főadmirálistól, akivel testőre, Rukh végzett Az utolsó parancs című regényben. Thrawn karaktere fejlődött és jobban kibontakozott a Thrawn-trilógia során, a sorozat végére a kegyetlen birodalmi tisztből egy beosztottjai által őszintén tisztelt vezető lett.

1994. Thrawn  videójátékban

Egy év telt el csupán a Thrawn-trilógia befejezését követően, de a rajongók már is egy új platformon köszönthették vissza kedvenc chiss főadmirálisukat, Thrawn ugyanis bekerült a TIE Fighter című repülőszimulátor videójátékba is. Tehát vizuálisan először már 1994-ben láthattuk! Ráadásul a később szintén Thrawnnal összekötött vadászgéptípus, a TIE/D Defender ugyancsak ebben a játékban debütált. Thrawn azonban nem lett videójátékos karakter, bár fel-fel bukkant későbbi projektekben (Rebellion, Empire at War, Star Wars Galaxies vagy épp a Galaxy of Heroes) végig inkább könyves szereplő maradt.

letoltes_2.jpg

1995. Thrawn a képregények lapjain

Nem  telt el sok idő, és a képregények szerelmesei is megkapták a maguk adaptációját A Birodalom örököseiből. A képregényt a Dark Horse kiadó jelentette meg,  Olivier Vatine és Fred Blanchard rajzolásában.  

1997. A Mitth'raw'nuruodo név 

Thrawn teljes nevének megismeréséhez azonban további két esztendőt kellett várni, amikor Timothy Zahn újra kezébe vette a messzi-messzi galaxis formálását. Bár Thrawn maga tragikusan korán elhalálozott, Zahn új köteteiben, melyet Thrawn keze-duológiának nevezünk, végig ott lebeg a legendás chiss főadmirális árnyéka. A könyvekből megtudjuk teljes nevét, illetve arról is fellebbentik a fátylat, hogy miben is mesterkedett mielőtt visszatért volna az ismert galaxisba. 

2006. Thrawn múltjára is fény derül

Nagyot fordult a világ a Star Wars háza táján, mire alaposabban megismerhettük Thrawn Birodalom előtti múltját, illetve a titokzatos Chiss népet. Mire Zahn ezzel foglalkozó regénye, a Kirajzás megjelent már túl voltunk az előzménytrilógián, megtudtuk végre Lucas mit is gondolt a klónháborúról. Eddigre Zahn megírta a 2004-ben megjelent Túlélők keresése című regényét is, melyben ugyancsak nagyobb szerepe jutott a chiss fajnak, illetve a Thrawn Keze birodalomnak. A Kirajzás lényegében ennek is az előzményéül szolgál, olyan fontos karaktereket életre hívva, mint Ar'alani admirális, vagy Thrawn fivére, Thrass. 2011-ben az író Igazság Keze duológiájának második részébe, a Válaszutakba is belecsempészte Thrawnt, melyben a galaktikus polgárháború ideji tevékenységét, tehát múltja egy újabb szeletét láthattuk. Ezt a történetszálat Zahn a Crisis of Faith című novellájával kötötte össze a klasszikus Thrawn-trilógiával.

2016. Thrawn animáción!

Thrawn történetének újabb mérföldköve már a 2014-ben létrejött kánonhoz kötődik. Az új rendszer ugyan Legendákká minősítette a régi történeteket, ám nem kellett sokáig szomorkodniuk a főadmirális rajongóinak, a 2016. évi londoni Star Wars Celebrationön ugyanis bombaként robbant a Dave Filoni által készített Lázadók animációs sorozat harmadik évadának előzetese, benne az animált Thrawn főadmirálissal! Az évad 2016 őszén indult, a Celebrationön pedig azt is bejelentették, hogy Zahn új regényt ír a karakter Birodalomban töltött éveiről, Thrawn címmel. A könyv 2017-ben jelent meg, majd a következő két évben két új kötet következett, trilógiává formálva a történetet.

thrawn-rebels.JPG

2018. Azok a fránya űrbálnák

Thrawn végül nemcsak a Lázadók harmadik, hanem a negyedik és egyben utolsó évadában is szerepelt, ezzel lényegében az egész széria antagonistájává is vált. Az évadban a klasszikus Thrawn-trilógia újabb karaktere debütált a noghri Rukh képében, majd a végén még a főadmirális jobbkezének, Gilad Pellaeon kapitánynak a nevét is megemlítették. Thrawn azonban az évad végén eltűnt, Ezrával és egy csapat purrgillel együtt. Bár sokan attól tartottak, hogy ezzel ért véget Thrawn főadmirális kánonbéli története, Dave Filoni rögtön az epizódot követően megerősítette, hogy Thrawn túlélte ezt a kalandot.

2020. Hol van Thrawn főadmirális?

Bár a Lázadók sorozat folytatása csak nem érkezett el, Dave Filoni új feladatokat kapott az első Star Wars élőszereplős sorozat, A Mandalóri munkálatain, ahol producerként, rendezőként és íróként is kulcsszerepe lett. A sorozat második évadának A Jedi című ötödik része is hozzá fűződik, melyben Ahsoka debütált élőszereplős formában. Számunkra azonban nem ez az érdekes, hanem hogy ekkor hangzott el élőszereplős produkcióban először Thrawn főadmirális neve is, előre vetítve az Ahsoka sorozat fő cselekényét. Ugyanebben az évben indult el Zahn újabb Thrawn-központú regénysorozata, a Chiss Birodalom trilógia, mely teljes egészében a chissekre, és a fiatal Thrawnra fókuszált, s melyben Thrawn mellett az egész népe gondolkodását is sokkalta jobban megismerhettük.

If Thrawn had helped build the First Order, then does that mean that he  survived the Rebels series finale? - Quora

2023. Thrawn először élőszereplős formában

Így értünk el 2023-hoz, egy újabb londoni Star Wars Celebrationhöz, mely ismét mérföldkőnek számít Thrawn történetében. Ekkor vetítették le az Ahsoka első előzetesét, melyhez a helyszínen jelenlévő szerencsések plusz képkockákat is kaptak, ezek egyike Thrawn főadmirálist szemből is mutatta. Ekkor derült fény arra is, hogy a chiss stratégát ugyanaz a Lars Mikkelsen formálja meg, aki a Lázadókban is a hangját kölcsönözte. 2023 júliusában immár a nagyközönség is láthatta ezt a jelenetet az új előzetesben. A sorozat augusztus 23-án veszi kezdetét, dupla résszel. Ráadásul ebben az évben Pellaeon kapitány is tiszteletét tette a tévéképernyőn, főnökét is megelőzve A Mandalóri harmadik évadában.

2026. Thrawn a nagyképernyőn?

A londoni Celebrationön azt is bejelentették, hogy Dave Filoni egy új mozifilmet is fejleszt, mely az Új Köztársaság és a Birodalmi Maradvány harcát mutatja be, sanszosan a Thrawn-trilógia egyfajta kánon újragondolása lesz. Igen nagy a valószínűsége tehát, hogy hamarosan a moziban is láthatjuk a főadmirálist. És hogy mikor? Egyelőre csak pletykákat tudunk erről, talán 2026 decemberében.

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9918165708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása