Rebo.hu

Tony Gilroy beszélt az Andor vallásos párhuzamáról és Andy Serkis szerepéről

2023. február 22. - DanCarver

kino-loy-andor-serkis.JPG

A showrunner legutóbbi interjújában beszélt az Andor börtönös részeiben metafóraként felbukkanó vallásról, valamint arról, hogy Andy Serkist hogyan választották ki Kino Loy szerepére.

Az Andor showrunnere, Tony Gilroy nemrég beszélt a sorozatról a #StruggleNation nevű YouTube csatorna podcastjében.

A Cassian Andor életéről szóló sorozat első évadában egy több szálon futó és szerteágazó történetet láthattunk. A jediktől, sith-ektől és fantasytól mentes, földhözragadt széria elsősorban a Birodalom elnyomásáról és a lázadás felemelkedéséről szól, ám számos egyéb aktuális témát is beemeltek a Star Warsba az alkotók, mint pl. a kapzsi vállalatok, az emberek iránt közömbös politikusok, a korrupció vagy éppen a rendőri brutalitás. De még Dedra Meero karrieríve a BBH-n belül is párhuzamba állítható a nők munkahelyi küzdelmeivel. Az Erő vagy a jedik még említés szintjén sem szerepeltek a sorozatban, és ezt a hiányt Gilroy pont arra próbálta felhasználni, hogy a társadalom egy másik sarokkövét is megkérdőjelezze, nevezetesen a vallást.

tony-gilroy.JPGTony Gilroy, az Andor showrunnere

Ez leginkább az első évad 8-9-10. epizódjaiban történt, ahol Cassian a Narkina 5 birodalmi munka haláltáborában sínylődött. És itt jött a képbe Kino Loy karaktere, akit Andy Serkis formált meg a sorozatban.

„Tudtuk, hogy nagy szerepünk lesz ott. Tudtuk, hogy a 8. epizódban egy fokozattal feljebb kell kapcsolnunk. Aldhanin már túl vagyunk. Úgy terveztük meg a költségvetést, hogy egy igazán menő embert tudjunk szerezni. Ismertem Andy-t A Gyűrűk Urából, A majmok bolygója: Lázadásból és a Fekete Párducból. Az volt az, ami lenyűgözött, hogy a Fekete Párducban annyira robosztus és karizmatikus volt. Beszéltem Andy-vel erről, és az volt a válasz, hogy »nos, ez még nagyon messze van. Nagyszerű lenne. Talán, ha ráérek.« Ő rendezte a Venomot is, és én csak üldöztem őt. A munkám nagy része abból áll, hogy üldözöm az embereket. Próbálom rávenni őket, hogy csatlakozzanak a vonathoz.” – mondta Gilroy.

Bármennyire is elismert Andy Serkis, szerepeltetése az Andorban bizonyos szempontból kockázatos választás volt. A Star Wars rajongók már Snoke legfőbb vezérként ismerték őt Az ébredő Erőből és Az utolsó Jedikből, s bár a két szerep nagyon különböző, mégis sokakat összezavart, hogy Kino Loy egy másik karakter. Emellett drága is, ahogy Gilroy is utalt rá, és Kino szerepe valószínűleg nem jelentett olyan nagy ugrást Serkis karrierje számára. Ennek ellenére Gilroy látásmódja és kitartása kifizetődött, és máris felröppent a hír, hogy a színészt idén Emmy-díjra jelölhetik az Andorért. Serkis alakítása az Aldhani-rablás után is fenntartotta az Andor lendületét, és a rajongók kórusban üvöltötték az interneten „egy kiút!” felkiáltását.

Gilroy így folytatta Kino Loy karakteréről:

„...[Kino Loy] és a sorozat többi része sok szempontból politikai, de számomra a [börtön] jelenet mindig is teológiai volt. Az mindig vallásos volt. És igazából semmi más vallásos nincs a sorozatban. Egy olyan fickóról volt szó, akinek volt hite. Az ő istene az a szám a dobozában... szóval a börtönt benépesítik az igaz hívők és mások, mint Melshi, aki ateista. Ő nem hisz. Ez a két populáció, kiegészülve másokkal, akik agnosztikusak és próbálnak rájönni. De számomra ez mindig is a hitről szólt, és arról, ahogy valaki egyik napról a másikra elveszíti a hitét. Nincs Isten, a számok a dobozaikban hazugságok. Andy már a kezdetektől fogva azzal az ötlettel állt elő, hogy Kino Loy egész identitása ehhez a hithez kötődik. Hisz abban, hogy ha helyesen cselekszik, akkor kijut a börtönből. »Ő a mennyországba fog jutni«. És bocsánat, ez nem fog megtörténni.” – magyarázta Gilroy.

Gilroy szavai alapján Kino Loy karaktere több szempontból is érdekes. Ő az, aki végig hisz a börtönben, aki egyfajta hitet ad a többieknek, tartja bennük a lelket, igazi vezető a rabok között, miközben ő maga is a büntetését tölti. Szemben Melshi vagy Cassian karakterével, akik nem hisznek ebben és folyamatosan a kiutat keresik, lázadnak. Kino világa, hitrendszere azonban egy szempillantás alatt omlik össze, mikor kiderül, hogy nem lehet kijutni a börtönből, akkor ő is lázadóvá válik. Egy másik célt tűz ki maga elé, hogy bármi áron, de kijuttassa a társait onnan. Diego Luna korábbi szavai alapján Cassian segít Kinónak azzá a lázadóvá válni, amilyen később ő maga is lesz a Zsivány Egyesben. És a felismerés, hogy Kino nem tud úszni, nem tud kijutni a börtönből, így csak még jobban mellbevágja a nézőt.

Az Andor második évadát jelenleg is forgatják az Egyesült Királyságban és a pletykák szerint Spanyolországban is. A forgatás a tervek szerint idén augusztusig tart, aztán még az utómunkálatok jönnek. A beszélgetés további részében Gilroy említette, hogy az új évad akár már 2024 nyarán érkezhet a Disney+-ra.

„Tehát nem fogjuk befejezni a következő júniusig vagy júliusig, nem lesz kész. Egy évbe telik az összes vizuális effekt, a színkorrekció, a zene, a keverés és minden más. Szóval, nem is tudom. Ez az a menetrend, amiben korábban voltunk. Ez az egyetlen módja... nem lehet felgyorsítani a forgatást. Dobhatsz pénzt az utómunkálatokra, ha azt akarod, hogy valamivel hamarabb jöjjön...De van egy olyan érzésem, hogy ugyanott lesz, csak két évvel később.” – mondta a showrunner.

Gilroy fenti kijelentése összhangban van a korábbi nyilatkozataival, miszerint még további két évébe telik az Andor második évada.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr3118055324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása