Rebo.hu

Diego Luna: „Felejtsük el, hogy a messzi-messzi galaxisban vagyunk”

2023. január 01. - DanCarver

andor-star-wars-youtube.jpg

A Cassian Andort alakító Diego Luna nyilatkozott az Andor első évadáról, miközben felidézte a sorozat legösszetettebb jeleneteit is.

A hosszúra nyúlt cikksorozat a végéhez ért a Collider portálján, melyben Diego Luna beszélt az Andor sorozatról. Az első évad egészen új kihívások elé állította mind a stábot, mind pedig a színészeket, és végül talán a legegyedibb Star Wars sorozat jött létre. A Collider szerzője szerint az Andor több szempontból is a valaha készült egyik legjobb Star Wars sorozat, hiszen hihetetlen mértékben figyeltek az alkotók a legkisebb részletekre is. Legyen szó egy díszletről, ahol csak egy pillanatot vagy egész évadot eltöltöttünk, minden egyes tárgy valamilyen célt szolgált, nem érződött üresnek a tér. Ugyanígy a karakterek is, a legutolsó mellékszereplőnek is volt célja a történetben és a sorozat mindenkire elegendő időt szentelt, hagyta, hogy megismerjük őket, ezáltal a motivációik, tetteik is sokkal hangsúlyosabbak voltak az évad végére. Ezek az adottságok jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a sorozat ennyire földhözragadtnak és gazdagnak tűnik és ezek a tulajdonságok valószínűleg nagy szerepet játszottak abban, hogy az Andor két Critics Choice-jelölést kapott. Egyet a legjobb drámasorozatért, egyet pedig Diego Luna a legjobb drámasorozatban nyújtott alakításért.

Ennek apropóján osztotta meg véleményét Luna a sorozatról a Collidernek. A teljes interjú már elérhető a YouTube csatornájukon.

Szerinte minden elismerés a sorozat alkotóját és showrunnerét, vagyis Tony Gilroyt illeti, aki a saját, ambiciózus vízióját képes volt ilyen magas minőségben megvalósítani.

„Tony Gilroy az. Annyira ambiciózus, és annyi időt szán rá, hogy aztán meg is valósítsa. Minden szereplőnek értelme, oka, útja van és minden részletre odafigyel. Nincsenek karakterek csak azért, mert valamit ki kell váltani. Fontos okuk van. Egy olyan ember útjáról beszélünk, aki úgy dönt, hogy mindent odaad egy ügyért, érted? Minek kell történnie valakinek az életében és milyen eseményeknek [kell] tanúja lennie, milyen emberekkel [kell] találkoznia? [Tony] megválaszolta ezeket a kérdéseket. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy ilyen gazdag sorozat részese lehetek. 12 epizódunk van, 40 vagy valamivel több perc hosszú mindegyik és nem hiszem, hogy elvesztegettük volna az időt.”

– mondta Luna.

cassian-andor-ferrix.JPG

Cassiannak volt egy híres mondata a Zsivány Egyes - Egy Star Wars-történetben, amely úgy hangzott magyarul, hogy „Már hat éves korom óta harcolok, szüntelenül”.

A mondat kissé máshogy hathat az Andor első évadában látott visszaemlékezős jelenetek után, ahol a kis Kassát láthattuk a Kenarin. Luna szerint a kontextus továbbra is ugyanaz, de inkább arról van szó, hogy a mellékszereplők hogyan befolyásolják Cassiant az út során.

„Azt hiszem, a karakter kontextusát tekintve eléggé ott voltam. Azt hiszem, [Tony] története könnyen kapcsolódik ahhoz, amit én elképzeltem. De sokkal inkább azokról a karakterekről van szó, akikkel találkozik az útja során, ahol lenyűgözött az, amit Tony el akart mondani. A karakterek, akikkel találkozik – Luthen, Kino, a Maarvával való kapcsolat – ez egy központi dolog Cassian személyiségének megértésében. Számomra ez nem így volt, amikor a Zsivány Egyesre készültem. Meg kellett alkotnom a saját háttértörténetemet. Olyan háttértörténetet, ami senkit sem érdekelt. Ez csak az enyém volt, nem kellett más színészekkel együtt eljutnom oda. A karakterem valahonnan máshonnan jött, érted? Olyan akcentusa van, amihez hasonló senki másnak nincs és nyilvánvalóan mindent maga mögött hagyott. Ezért csak a színészi munka maradt, hogy meg kell értened, miért hozod meg azokat a döntéseket, amiket meghozol, és meg kell teremtened magadnak egy háttértörténetet. De Tonyval olyan érdekes volt megismerni Cassian korábbi példaképeit és azt, hogy mennyi áldozatot hozott a lázadásért. Érdekes látni ennyi karaktert, akik hajlandóak mindent hátrahagyni egy olyan ügyért, amiben hisznek. Ez egy gyönyörű történet, ami emlékeztet minket arra, hogy alapvetően mire vagyunk képesek. És ezeken a karaktereken keresztül úgy éreztem, hogy ó, Istenem, ez olyan gazdag, olyan releváns és olyan valóságos, még akkor is, ha egy messzi-messzi galaxisban vagyunk. Ezek a karakterek nagyon közel állnak ahhoz a világhoz, amiben te és én élünk.”

– fogalmazott a színész.

andor-maarva.JPG

Világosan látszik, hogy mi volt az Andor alkotóinak a célja a sorozattal: hogy minél közelebb érezzünk magunkat a valódi világhoz, amiben élünk. Diego Luna szavai alapján a nézők „felejtsék el, hogy egy messzi-messzi galaxisban vagyunk. Éppen ezért nincsenek jedik, sithek, misztikum, Erő, idegen lények is csak elszórtan jelennek meg és látványos űrcsatákban vagy harcokban sincs részünk.

Luna itt megjegyezte, hogy

„Sok mindent nem mondunk el itt, így szükség van arra, hogy érezzék.”

– mondta a színész.

A sorozat nem mutatott vagy mondott el mindent, így ahhoz, hogy a néző átérezze a láthatatlan/elhallgatott dolgokat a stábnak és a színészeknek minden kérdésükre választ kellett kapniuk. Luna elmondta, hogy már a kezdeti produkciós szakaszban is rengeteget beszélgettek az írókkal és Tonyval. Ha kérdéseik voltak a jelenetekkel, helyszínekkel, tárgyakkal kapcsolatban, arra választ is kaptak, így a színészek is egyfajta háttértudással rendelkeztek már a forgatáson. A színész szerint a science fiction filmekre amúgy is gyakran jellemző, hogy nem kell mindent megmagyarázni, hiszen fikció. Azonban az Andor esetében nem így történt.

Ez azzal is együtt járt, hogy a Luna minden díszletet, forgatási helyszínt felkeresett még a felvételek előtt.

„Mindent meg akartam érteni, így feltettem a kérdéseimet. Luke-kal [Hull], a díszlettervezőnkkel a forgatáson tartottam ezeket az üléseket, hogy bemutassuk a házamat, vagy tudod, ahol Cassian alszik? ... Van egy polc, ahonnan kihozom a Starpath egységet és kitaláltuk, hogy kétszer megütjük és akkor a dolog magától kinyílik. Ez nem volt megírva, tudod? Megérkezel egy díszlettervezővel, és azt kérdezed: »Mi lenne a legjobb módja annak, hogy úgy nyissuk ki, hogy senki más nem tudná? Lehetséges. Á, csináljuk így«, és kitaláltuk ezt az apróságot. És ez valami nagyon különleges és apró, [de] egy plusz réteget ad, amitől az egész hitelesebb lesz. Mennyivel egyszerűbb lett volna megérkezni, kinyitni a polcot és elővenni a dolgot, de nem. Kitaláltunk egy kis trükköt, amit Cassian ismer és csinál, így megérted, hogy a dolgok biztonságban vannak ott, ahol vannak.”

– mesélte Luna.

Az Andorban nagyobb figyelmet szenteltek a díszleteknek és a helyszíneknek, mint a korábbi Star Wars filmekben vagy sorozatokban. Nem csoda, hiszen Tony Gilroy is az előkészületeknél legelőször a díszlettervezőt kereste meg. Így került a képbe a Csernobil sorozaton is dolgozó Luke Hull. Az Andort ráadásul a többi Disney+-os sorozattal ellentétben végig hagyományos, épített díszletek és valódi külső helyszínek között vették fel az Egyesült Királyságban. Az ILM forradalmi StageCraft technológiáját itt mindössze arra használták, hogy a díszletek mögé a hátteret vetítsék, mint pl. Mon Mothma lakosztályában az ablakon át Coruscant városát. Ezzel szemben A Mandalóri, a Boba Fett könyve vagy az Obi-Wan Kenobi sorozatoknál szinte minden díszletet, hátteret a Volume-ban oldottak meg. Éppen ezért e sorozat élethűbbnek, valódibbnak is tűnt néhol, mint a többiek.

andor-ferrix-concept-art.JPG

Ferrix utcáinak látványterve (Variety)

Az Andor második évadát jelenleg is forgatják, amely valamikor 2024-ben várható a Disney+-on.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr4918015804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása