Rebo.hu

Luthen bácsi régiségboltjának titkai

2022. október 03. - attilajegh

Az Andor sorozat második sztoriíve erős nyitással kezdett. A rakaták említése sok KotOR fan szívét megdobbantotta. Luthen Rael azonban nem csak a rakata easter eggel kedveskedett a rajongóknak, a boltjában a szemfülesebbek rengeteg izgalmas csecsebecsét vehettek észre a roskadozó polcokon és állványokon.

Az egyik legizgalmasabb tárgy (1), ami fellelhető a boltban az állványon álló öltözet, ami Starkiller páncéljához hasonlít a The Force Unleashed játékból, de emellett ahogy a kép is mutatja, roskadozik a jelenet az ereklyéktől. A vukiktól két tárgyat is begyűjtöttek, egyrészt egy vuki harci sisakot, amihez hasonlót A Sith-ek bosszújában láthattunk (2), másrészt egy banthaszarvból készült kashyyyki kürtöt (5), melyet a vuki gyűléseken használtak, hogy ezzel hívják össze fajtársaikat. Fajspecifikus ereklyét találunk a twi’lekektől is egy kalikori képében (4). A Syndulla család kalikorijához hasonló tárgy jellegzetes két ága a faj lekkuira emlékeztet és általában generációkon keresztül adják tovább, őrizve a család emlékeit. Láthatunk még a gyűjteményben egy jellegzetes mandalóri páncéldarabot is, amelyet akár a Nagy Tisztogatás után gyűjthettek össze.

Fajspecifikus tárgy lehet a képen látható szűrő is (6), mely nagyon hasonlít a kel dor fajba tartozó Plo Koon mester maszkjához, amit az oxigén kiszűrésére használták, mivel az számukra mérgező volt.

A Lázadók című sorozat a kalikori mellett a kőtáblákkal (7) is a gyűjteményhez kapcsolható. A Világok közti világ falának darabjait is sikerült kiállítani a boltban.            

A fajspecifikus tárgyak egy újabb izgalmas darabja az Otoh Gunga Védelmi Liga által gyártott, gunganek által használt energiapajzs (8). A gunganekre jellemző vízalatti városokat körülvevő víztaszító burkok módszerével működtek ezek a pajzsok is, és amint a Baljós árnyakban látható volt,  megfelelően védtek a sugárvető ellen.

A kiállítás kevésbé szemelőtt lévő darabjai a Luthen mögötti polcon található jedi és sith Holokronok (9).

Egy egészen szórakoztató easter egg is akad, egy karbonit-jellegű tömbbe fagyasztott korbács, amiről azonnal kedvenc kalandorunkra Dr. Henry Walton Jones Jr.-ra, közismertebb nevén Indiana Jones-ra asszociálhatunk. Az Indiana Jones filmek egy-egy ikonikus tárgya vagy azokra utalás feltűnt már korábban is Star Wars alkotásokban. Az egyik leggyakoribb a twi’lek bolygóról, a Rylothról zsákmányolt twi’lek frigyláda. Az eredetileg A klónok háborújában felbukkant ereklye, később rengeteg további kánontartalomban megjelent. A Lázadók sorozatban ismét feltűnik a 241-es szállítóhajón, amit a lázadók kirabolnak majd megsemmisül. A romok kutatása közben rátalálnak a frigyládára ismét, ami Dok-Ondar boltjában köt ki a Batuun, ezt elvileg a Galaxy’s Edge parkokban látni is lehetett, de azóta eltávolították onnan. Dok-Ondartól aztán ellopják és végül Maz Kanata gyűjteményében landol, melyet láthatunk a Forces Of Destiny sorozatban is.  

A földi Frigyládát Az elveszett Frigyláda fosztogatói végén végül bezárják a 9906753as ládába és elrejtik egy titkos kormányzati raktárba. Az ébredő Erő egyik referencia könyvében, Han Solo új hajója, az Eravana keresztmetszetét látjuk és az egyik bejegyzés szerint Han és Csubi nem tudták kinyitni a sadoxxi kryptozárat a 9906753as ládán, ismét utalva a Frigyládára (és az is lehet, hogy ők szállították véletlenül a ládát két állomása között).

Szintén a Frigyládához köthető relikvia Rá botja a csúcsdísszel, mely megmutatja, hol van elrejtve a láda. A klónok háborúja sorozatban Kharrus szenátor sírhelyét jelölte meg ezzel a bottal Jar Jar Binks a Florrumon.

 

A Frigyláda mellett egy másik ikonikus jelkép is megjelenik a Lázadók sorozatban, Thrawn irodájában.

Igen, a zseniális stratégának sikerült szert tennie a Szent Grálra, amelyet ki is állított a Chimera fedélzetén.

Mindezek az utalások mellett különösen furcsa, egy még a Legendákon belüli kánonba sem számító képregény, az Into the Great Unknown története. Ebben Han és Csubi vakon berepülnek a hipertérbe és lezuhannak a Földön. Itt végeznek Solóval az őslakos amerikaiak, Csubi pedig elmenekül. 126 évvel később Indiana Jones ráakad Solo maradványaira, miközben a híres Sasquatch után nyomoz, aki valójában Csubakka.

Ezek alapján erősen gyanítható, hogy a korbács is a híres archeológusunkra utal. Egyelőre ezeket az ereklyéket lehetett felfedezni a boltban, nincs kizárva, hogy később még többre derül majd fény.

Jégh Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr9417945796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása