Rebo.hu

Steven Spielberg látta az Egy új remény korai változatát

2023. január 20. - DanCarver

spielberg-lucas-thr.JPG

A legendás filmrendező beszélt a Star Wars keletkezésének körülményeiről, Indiana Jonesról és George Lucas furcsa szokásáról is.

A Cápa, az Indiana Jones és a Jurassic Park filmek legendás, Oscar-díjas rendezője nemrég megosztott pár érdekes anekdotát a Star Wars keletkezéséről és magáról Lucasról is a SmartLess című podcastben.

Spielberg és Lucas együtt tanultak filmművészetet a Dél-Kaliforniai és a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen még a ’60-as években. Már ekkor szoros barátság alakult ki köztük, amely később amolyan szakmai rivalizálásba csapott át, miután Lucas komoly elismeréseket kapott első filmje, a THX 1138 c. disztópikus scifiért. Lucas második filmje, az 1973-as American Graffiti egyenesen lenyűgözte Spielberget, aki akkor úgy gondolta, sosem tudna ilyen filmet készíteni. Hamar sikerült ezt meghazudtolnia, hiszen az 1975-ös filmje, a Cápa óriási siker lett, egyúttal az első igazi blockbuster is.

Lucas ekkor már javában dolgozott következő nagy filmjén, a Csillagok háborúján. Későbbi címén, az Egy új remény premierjét eredetileg 1976 karácsonyára tervezték, de az elhúzódó munkálatok miatt ez 1977 közepére csúszott. A vágás különösen nagy gondot okozott, így már akkor elkezdték a felvételek vágását, amikor a forgatások még javában zajlottak Tunéziában. A film többféle nyers változaton esett át, amelyet Lucas először csak a Fox producerének, Alan Ladd Jr.-nak mutatott be.

lucas-c3po-starwars-set.jpeg

George Lucas és Anthony Daniels az Egy új remény forgatásán Tunéziában

1977 februárjában Lucas egy zártkörű vetítést tartott, amelyen levetítették a film egy korai változatát a 20th Century Fox executive producereinek és a Marvel képregényeseinek, hogy ötleteket merítsenek az első Star Wars képregényekhez. A vetítésen Lucas filmes barátai is jelen voltak, mint Brian De Palma, John Milius és természetesen Spielberg is. A nyers változat azonban többeknek nem nyerte el a tetszését, hiszen a film még nagyon félkész állapotban volt, számos hangeffekt és szinkron nem volt kész, Darth Vader Prowse hangján szólalt meg és legfőképp hiányoztak a filmből a vizuális effektek. Az ILM még javában dolgozott a film űrcsatáin és effektjein, így a nyers változatban a jeleneteket fekete-fehér, második világháborús légi felvételekkel pótolták ki, amelyek eleve inspirálták a Star Wars űrhajóit, űrcsatáit.

Spielberg a következő képen emlékezett vissza az eseményre:

„Elmentünk egy kínai étterembe és mindenki elkezdett a filmről beszélni. Nem volt értelme: Kik ezek a fickók? Kik azok a fickók, akik úgy néznek ki, mint a nácik, de mind fehérben vannak – a rohamosztagosok?” – mesélte Spielberg.

Lucas csalódott volt a rendezőtársai reakciótól, egyedül Spielberg értékelte pozitívan a látottakat, aki megértette, hogy a filmből hiányzó vizuális effektek miatt élvezhetetlen a mű. A producereket szintén lenyűgözte, Gareth Wigan egyenesen azt mondta: „ez a legjobb film, amit valaha láttam”. Spielberg és a Fox producerei lettek a Star Wars első igazi támogatói.

lucas-spielberg.JPG

A két jóbarát, Steven Spielberg és George Lucas (forrás: Business Insider)

Ám Lucas ettől még nem nyugodott meg. Mikor közeledett az Egy új remény 1977. május 25-i premierje, Lucas és Spielberg Hawaii-ra utaztak inkább. Lucas annyira tartott a film bukásától, hogy ezzel nem otthon, hanem a tengerparton akart inkább szembesülni. A helyszín végül egy különös tradícióhoz vezetett.

„George vezette be ezt a dolgot, hogy szerencse-homokvárakat épít” - mondta Spielberg. „Közel a dagályhoz építed. Aztán, ha a homokvár másnap reggelre már nincs ott – az óceán eltüntette – a filmed bukás lesz. De ha a vár még mindig ott van, akkor a film siker lesz.” – mesélte a filmrendező.

Spielberg elmondása alapján a homokvár túlélte az éjszakát, Lucas pedig délelőtt fél 11-kor kapott egy telefonhívást, hogy a Csillagok háborúja az egész országban jól teljesített a mozipénztáraknál.

Spielberg és Lucas igazi közös munkája az Indiana Jones filmek voltak. A Harrison Ford által alakított kedvenc régészprofesszorunk kalandjainak ötletét Lucas találta ki, a filmeket Spielberg rendezte, a produceri teendőket pedig a Lucasfilm mostani elnöke, Kathleen Kennedy végezte. Spielberg az Indy filmekkel kapcsolatban is anekdotázott kicsit. Lucas azért kereste meg a film ötletével, mert tudta, hogy Spielberg eredetileg egy James Bond mozit szeretett volna rendezni. Csak azután szemelte ki Harrison Fordot a főszerepre, miután ellátogatott A Birodalom visszavág forgatására. Lucas visszavágott azzal, hogy Fordot már így is összekötik Han Solo szerepével.

spielberg-ford-lucas-indy3-set.JPG

Spielberg, Harrison Ford és Lucas Velencében az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag forgatásán

A rendező beszélt még Az elveszett frigyláda fosztogatói talán legikonikusabb jelenetéről is, amelyben Indy szembekerül egy kardforgató egyiptomi harcossal, de egy laza mozdulattal, – amolyan Han Solósan – egy lövéssel lepuffantja. A jelenet másképp szerepelt a forgatókönyvben, egy sokkal hosszabb párbaj lett volna, ahol Indy az ostort használja. Azonban egy ételmérgezés ezt megváltoztatta.

„Az egész azért történt, mert Harrison előző este romlott bárányt evett egy étteremben, mikor a tunéziai Kairouanban forgattunk. Fertőzött bárányt evett, és elkapta azt, amit mi úgy hívunk, hogy 'a turista'. Azt mondta aznap reggel: »Csak egy órád van. Egy óra múlva visszamegyek a szállodába«.” – mesélte Spielberg.

A jelenetet még viccessebbé akarta tenni azzal, hogy megkérte Harrisont kicsit emelje feljebb a kalapját a fején. Így Indy egy fokkal nevetségesebbnek is tűnt, így levette a feszültséget a hidegvérű gyilkosságról.

Indy kalandjai nem értek véget, ugyanis idén nyáron érkezik az ötödik rész, az Indiana Jones és a végzet tárcsája.

Faragó Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr1418030164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása