Rebo.hu

Milyen fenyegető veszélyt emlegetnek A mandalóri friss előzetesében?

2023. január 17. - Castad

nevtelen_terv_8.jpg

Magyar idő szerint kedd hajnalban befutott A Mandalóri harmadik évadának friss előzetese, melyben a mandós és Grogus történetszál mellett szerepet kap az Új Köztársaság és valamiféle titokzatos fenyegető veszedelem. Mi is lehet az?

Az előzetesben felbukkan Carson Teva százados, aki valakinek – talán Dinnek, de talán inkább az Új Köztársaság valamely vezetőjének (Mon Mothma?) – egy új fenyegetésről beszél:

„Valami veszélyes dolog történik odakint, s mire elég jelentős lesz ahhoz, hogy cselekedj, már késő lesz” (a Gamestar fordítása)

Carson Teva, a Külső Peremvidék őre

Carson Teva százados először A Mandalóri második évadában bukkant fel, annak a Külső Peremvidéken járőröző X-szárnyú osztagnak parancsnokaként, melyben a Dave Filoni által alakított Trapper Wolf is szolgált. Teva és Wolf először a jeges Maldo Kreis világáig üldözték a Razor Crestet, később azonban segítettek Dinnek a veszedelmes póklények legyőzésében. Legközelebb a Greef Karga által irányított Nevarrón láthattuk, ahol egyrészt az elpusztított birodalmi bázis után nyomozott, másrészt megpróbálta beszervezni Cara Dune-t. Teva már ekkor közölte az alderaani exlázadóval, hogy a Külső Peremvidéken tapasztalható birodalmi incidensek nem elszigelt esetek, s a gyanúja szerint valami nagyobb dolog készül. A százados panaszából az is kiderült, hogy a Magvilágokon, az Új Köztársaság vezetői nem hittek ebben.

Teva itt elhangzott mondatai szorosan összevágnak az előzetesben elhangzottakkal. Mint köztudott, amikor A Mandalóri második évadának ezen epizódját forgatták, tervben volt egy Rangers of the New Republic c. sorozat, mely a címe alapján éppen erre a titokzatos veszélyre fókuszált volna, s Cara Dune lett volna a központi szereplője. Cara ekkor már marshalként dolgozott a Nevarrón, csakúgy, mint Cobb Vanth a Tatuinon. Az is ismert, hogy Gina Carano kiírta magát A Mandalóri sorozatból, s valószínűleg már a Rangers sem fog elkészülni. A történet elemeit azonban úgy tűnik beépítették A Mandalóri harmadik évadába. Erre utal az előzetes, s az évad hivatalos szinopszisa is, miszerint „az Új Köztársaság azon fáradozik, hogy kivezesse a galaxist sötét történelméből.” Úgy tűnik az Új Köztársaság és a birodalmi maradványok harca újabb fokozatra kapcsol az új évadban. 

Térjünk még egy pillanatra vissza Cobb Vanth-ra is, aki ugyan súlyos sérülést szerzett a Boba Fett könyvében, de tudjuk, hogy végül túlélte a Cad Bane-nel folytatott pisztolypárbajt. Cobbra minden bizonnyal további szerep vár, ráadásul az események alatt éppen a Tatuinnál tartózkodott Teva százados is. Ő volt az az egyik pilóta, aki lefülelte, s másodszor is futni engedte az új Naboo csillagvadászával gyorshajtó Mandót. Na de mi van, ha Teva nemcsak őrjáratozott a Tatuinon, hanem valami egyéb célja is akadt? Lehet, hogy a százados már szedi össze a csapatát a titokzatos fenyegetéssel való harchoz? 

Pershing doktor, Gideon moff és az Első Rend

Na de mi lehet az titokzatos új fenyegetés a Permevidéken? Egyrészt Gideon moff, hiszen a sorozat első két évadának birodalmi aktivitásainak többsége az ő nevéhez, illetve embereiéhez fűződik. Az is kiderült, hogy neki dolgozott Pershing doktor, akire az előzetesek szerint a sorozat harmadik évadában is fontos szerep vár. 

Ugyanabban az epizódban, amelyben Carson Teva a titokzatos veszélyről szónokolt Cara Dune-nak, Pershing doktor titkára is fény derült. Az már az első évadból kiderült, hogy Pershing Grogu vérére pályázott, s kísérletezni szándékozott vele. Ennek miértjét is felfedték: Din és társai egy titkos birodalmi kísérlet színhelyére csöppentek, ahol egy tartályt láttak valami furcsa alakkal, valamint egy hologramot Pershing doktorról, amint a donor (Grogu) magas M-számáról értekezett. Pershing ugyanis Grogu magas M-számú (azaz midichlorian-számú) vérét igyekezett beinjekciózni a kísérleti alanyaiba. A doktor első eredményei biztatóak voltak, ám két hét után az alanyok belehaltak, ugyanis nem tudták befogadni Grogu vérét. Pershing kísérleteihez így további vér volt szükséges erőhasználóktól. Pershing tevékenysége – a Skywalker kora ismeretében – gyanúsan arra emlékeztet, hogy a doktor és Gideon moff azon fáradozik, hogy megfelelő testet állításanak elő a túlélő Palpatine-nak, így állítva helyre a császárt és a Birodalmat. Ehhez azonban mesterséges test – klón vagy úgynevezett „strandcast” szükséges –, valamint sok-sok mindichlorian is. Ennek a kísérletnek lehetett a mellékterméke a későbbiekben Snoke legfőbb vezér is. A történet akár az Ismeretlen Területeken szárnyát bontogató Első Rend kialakulását, kezdeti éveit is bemutathatja.

Pershing a korábbi évadban Gideon moffnak felelt, akit utoljára Din kis csapatának a foglyaként láttunk. Azt már tudjuk, hogy a moffra az új évadban is fontos szerep hárul, sőt a pletykák szerint praetorianus őrökkel veszi majd körül magát, mely egy újabb kapcsolat közte és a Snoke-féle Első Rend között. Emellett a híresztelések arról is szóltak, hogy vörös-fekete, szarvas mandósisakot is beszerez. Pershing pedig minden bizonnyal továbbra is Gideon szolgálatában áll az új évadban is, az előző előzetesben a moff Arquitens-osztályú könnyűcirkálójának kommunikációs tisztje társaságában látható. Az új előzetes Disney+ verziójában pedig egy bónusz képkocka is akad, amin Pershing és ez a tiszt egy parkoló csillagromboló flottát néznek, valószínűleg a Coruscanton.

szcg9jlqgkca1.jpg

Pershing és a csillagrombolók a Disney+ előzetes bónusz jelenetén (Reddit)

A főadmirális visszatér!

A Carson Teva által emlegetett tikozatos fenyegetés már a visszatérő Thrawn főadmirálisra is utalhat, akinek neve szintén elhangzott a sorozat második évadában. Minden bizonnyal ő lesz az Ahsoka sorozat fő antagonistája. Ráadásul a Bővített Univerzumban is az kavarja meg az eséményeket, amikor öt évvel az endori csata után egyszer csak visszatér Thrawn az Ismeretlen Területekről és összerántja a birodalmi maradványokat – A Mandalóri és az Ahsoka szériák szintén öt évvel Endor után játszódnak. Korábban azt is beszélték, hogy a Favreau és Filoni által készített élőszereplős sorozatok egy katartikus fináléba torkollhatnak, amihez mi lehetne jobb téma, mint a Thrawnnal való összecsapás? Mindazonáltal egy ilyen összecsapás még nem bolygatja meg nagyon a kánon azon tézisét sem, hogy a galaktikus polgárháború a Jakkunál véget ért, Thrawn megjelenése nem az egész Új Köztársaságot fenyegetné, hanem csupán a Külső Peremvidéket (illetve annak egy részét). Így csak egy kisebb flotta, az Ahsoka sorozatban szintén szereplő Hera Syndulla tábornok, valamint Teva százados vadászgépei néznének vele farkasszemet. Na meg persze egy csapatnyi mandalóri!

Egyre több pletyka olvasható arról, hogy Thrawn az Ismeretlen Területeken (vagy valami más eldugott helyen) szövetkezett egy bukott jedivel, a 66-os parancsot túlélt Baylonnal, valamint éjnővér-szerű tanítványával, Shinnel. A történet első fele különösképp emlékeztet a Legendák Thrawn-trilógájának kétes eredményű Thrawn-C'baoth szövetségére. Thrawnnak különösképpen azért volt szüksége egy erőhasználóra, mert az Erővel még jobban össze tudta hangolni katonáit a harcok során, mégjobb eredményt kicsikarva belőlük. Másrészt, C'baoth a Wayland bolygón tartózkodott, ahol Palpatine titkos raktára volt, a Tantiss-hegy mélyén. A Tantiss-hegyen rejtette el az uralkodó a klónozóhengereket is, amikkel a főadmirális új klónkatonákat kezdett gyártani. A Tantiss-hegy a Rossz Osztag révén mára már kánon, ahogy az ott folyó klónozás is, sőt az animációs sorozat birodalmi tudósa éppen olyan egyenruhát visel, mint Pershing doktor! Thrawn és Pershing munkája is össszefügghet tehát.

Ráadásul Thrawn éppen arról az Ismeretlen Területekről származik, ahol az Első Rend meghúzodik. Barát vagy fenyegetés a chisseknek ez az állam? Azt se felejtsük el, hogy ha még Pershing csak kísérletezget, feltehetően még egy Snoke előtti Első Rend-kezdeménnyel van dolgunk. A kánon szerint az Ismeretlen Területekre menekülő birodalmi flottát egy másik főadmirális, Rae Sloane vezette, aki maga is hasonló hozzáállású, emberibb birodalmi volt, mint Thrawn. Egy Rae Slaone irányította Első Rend jól jöhet egy önálló birodalmi maradvány – és a chissek számára szükséges erőforrások – megteremtésén fáradozó Thrawn főadmirális számára... Sloane-nak a könyvek és képregények (köztük ugyanazon Utóhatás trilógia, ahol Cobb Vanth is debütált) után a Squadrons játékban is szerep jutott, épp a Thrawn kánonbéli nemezisének számító Hera Syndulla tábornokkal kellett összecsapnia. Egy új Lego szettben még figurát is kapott Sloane!

Rae Sloane | StarWars.comRae Sloane a Squadronsban

A Thrawn féle projekten ügyködik A Mandalóri második évadában látott Morgan Elsbeth is. Thrawn a pletykák szerint mindenféle éjnővér-mágiát, illetve kintsugi-módszerrel helyrehozott páncélú rohamosztagosokat is be fog vetni az Új Köztársaság ellen, ám ne feledjük, hogy

a főadmirálisnak a Mandalore bolygóhoz is van némi köze.

Lázadók negyedik évadában neki jelentett a bolygó kollaboráns vezetője, Tiber Saxon akkor, amikor Sabine Wren és Bo-Katan révén kirobbant egy Birodalom elleni felkelés a Mandalore-on. A Boba Fett könyvében láttuk ennek következményét: a Birodalom kegyetlen megtorlását az Ezer könny éjszakáján, mely szinte teljesen tönkretette a világot. E pusztításban kulcsszerep jutott Gideon moffnak, aki ekkor tehetett szert a Sötétkardra is. A Mandalore valószínűleg ekkorra már nem tartozott a főadmirális irányítása alá, hiszen az esemény leginkább már az ő eltűnése után következhetett be. Mindenesetre nem zárható ki, hogy Gideon és Thrawn között már a Mandalore megszállása során is létezhetett valamiféle „munkakapcsolat”. Tiber Saxon bátyja és elődje, Gar Saxon a Birodalom uralma előtt a Maullal tartó mandók prominens alakja volt, amennyiben Gideon fekete-piros, szarvas sisakos pletykája helyes, így talán a moff is eredetileg ehhez a csoporthoz tartozhatott. Amennyiben továbbra is Thrawn szövetségesei uralják a Mandalore űrt, úgy a bolygóra igyekvő Din Djarin útja is végső soron Thrawn felé vezethet.

A fenyegetés tehát adott, a kérdés csupán az, hogy milyen nexus lesz majd az emberibb Birodalmat építő Thrawn és a kegyetlenebb Gideon, illetve a szárnyait bontogató Első Rend között. Közös cél mozgatja majd őket, vagy egymás ellen is küzdenek? Egy vagy több birodalmi fenyegetéssel kell-e majd szembe néznie Carson Teva századosnak?

Kádas István

A bejegyzés trackback címe:

https://rebohu.blog.hu/api/trackback/id/tr7218028348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása